Ariégeois – Hondenras informatie, verzorging tips & kosten.

hondenras ariegeois

De Ariégeois, een middelgrote jachthond afkomstig uit het zuidwesten van Frankrijk, specifiek uit het departement Ariège, heeft een rijke en boeiende geschiedenis. 

Dit ras is ontstaan uit een kruising tussen de Bleu de Gascogne, de Gascon Saintongeois en de Chien d’Artois. Deze vermenging van rassen vond plaats rond 1912, waarbij fokkers streefden naar een hond die zowel bekwaam was in de jacht als aanhankelijk van aard.

De Ariégeois, ook bekend als de Chien de Briquet, werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht op hazen en wilde zwijnen, dankzij zijn voortreffelijke stem en vasthoudendheid. 

Met zijn scherpe reukzin en fijne neus, uitstekend geschikt voor het opsporen van wild, vond de Ariégeois al snel een plaats tussen de befaamde Franse jachthonden. Dit ras is bijzonder thuis op het droge en rotsachtige terrein van Zuid-Frankrijk.

Hoewel de Ariégeois traditioneel een werkhond was, heeft het ras een overgang gemaakt naar een gezelschapshond, mede dankzij zijn aanhankelijke aard en het vermogen om goed te socialiseren.

Het uiterlijk van de Ariégeois

De Ariégeois, een hondenras met een kenmerkend uiterlijk. Dit ras, dat is ontstaan uit de kruising van verschillende rassen, waaronder de Grand Bleu de Gascogne en de Gascon-Saintongeois, heeft een atletische bouw, geschikt voor het jagen op hazen en wilde zwijnen in het rotsachtige en droge terrein van Zuid-Frankrijk.

De Ariégeois, ook bekend als een hazenhond, staat bekend om zijn korte, witte vacht met zwarte aftekeningen en soms zwarte vlekken, vooral rond de wangen en boven de ogen. Deze aftekeningen geven hem een unieke en opvallende uitstraling. 

De hond heeft een licht gewelfde, vlakke rug en goed ontwikkelde lendenen, wat bijdraagt aan zijn behendigheid en uithoudingsvermogen tijdens de jacht.

Met een schofthoogte van gemiddeld 50 tot 60 centimeter en een gewicht van ongeveer 25 tot 30 kilogram, combineert de Ariégeois kracht met wendbaarheid. 

Zijn oren zijn laag aangezet en hangen naast de kop, wat typisch is voor veel geurhonden. Deze honden zijn bekend om hun uitstekende neus en vasthoudendheid tijdens de jacht, waarbij ze geconcentreerd blijven en initiatief tonen.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Ariégeois, is over het algemeen een gezonde hond. Echter, net als bij alle hondenrassen, zijn er enkele erfelijke ziektes en aandoeningen waarvoor de Ariégeois aanleg kan hebben. Deze omvatten:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij middelgrote en grote hondenrassen, waarbij het heupgewricht niet goed gevormd is, wat kan leiden tot artritis en pijn.

 2. Oorinfecties: Vanwege hun hangende oren zijn Ariégeois gevoeliger voor oorinfecties, die regelmatig gecontroleerd en gereinigd moeten worden.

 3. Allergieën: Dit ras kan gevoelig zijn voor bepaalde allergieën, die huidproblemen of spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.

 4. Oogaandoeningen: Zoals cataract en progressieve retinale atrofie (PRA), die het gezichtsvermogen kunnen beïnvloeden.

 5. Epilepsie: Een neurologische aandoening die tot aanvallen kan leiden.

 6. Hartziekten: Zoals aangeboren hartafwijkingen of hartfalen, die de gezondheid en het welzijn van de hond kunnen beïnvloeden.

Het karakter van de Ariégeois

De Ariégeois, een Franse jachthond, staat bekend om zijn vasthoudende en gefocuste karakter, vooral tijdens de jacht. 

Dit ras is gespecialiseerd in het opsporen van herten, wilde zwijnen, en in het bijzonder hazen, waarbij zijn concentratie en initiatief cruciaal zijn. 

Als meutehond is de Ariégeois ook bedreven in het apporteren en werkt hij goed samen met andere honden, wat te zien is aan de harmonieuze samenwerking met rassen zoals de Grand Gascon-Saintongeois en de Grand Bleu de Gascogne.

De Ariégeois is makkelijk op te voeden en reageert goed op consequente training en socialisatie. 

Zijn achtergrond als werkhond betekent dat hij voldoende beweging en mentale stimulatie nodig heeft om gelukkig en gezond te blijven. 

Dit ras is thuis in het rotsachtige terrein van Zuid-Frankrijk en is ontstaan uit kruisingen tussen verschillende Franse en mogelijk pre-Romeinse jachthonden, zoals de Braque de l’Ariège en de Beagle.

het hondenras ariegeois

De Verzorging van de Ariégeois

De Ariégeois, een middelgrote Franse jachthond, vereist een specifieke verzorgingsroutine. Deze hond, is gespecialiseerd in het opsporen en heeft daarom veel beweging nodig. 

Dit is vooral belangrijk omdat hij thuis is op het rotsachtige terrein van Frankrijk en zijn voorouders, zoals de Grand Gascon Saintongeois en de Grand Bleu de Gascogne, ook actieve jachthonden waren.

De vacht van de Ariégeois is kort en licht gewelfd, wat regelmatig borstelen vereist om losse haren te verwijderen en de huid gezond te houden. 

Een dieet verrijkt met omega-3 kan helpen om zijn vacht glanzend en gezond te houden. Het is essentieel om aandacht te besteden aan zijn oren, die gevoelig kunnen zijn voor infecties, vooral gezien hun sabelvormige, licht gebogen vorm.

Omdat de Ariégeois is ontstaan uit de vermenging van verschillende rassen en gebruikt wordt in diverse jachtscenario’s, waaronder de jacht op reeën, vereist hij een omgeving waar hij zijn natuurlijke jachtinstincten kan uitoefenen. 

Dit ras is niet alleen een uitstekende jager, maar ook een trouwe metgezel die geniet van interactie met zijn baas en de juiste balans van activiteit en rust nodig heeft. Hondenliefhebbers waarderen de Ariégeois voor zijn vasthoudendheid, intelligentie en vermogen om geconcentreerd te blijven tijdens de jacht.

Socialisatie en opvoeding van de Ariégeois

De Ariégeois, een ras dat zijn oorsprong vindt in Frankrijk en voortkomt uit de kruising van diverse Franse jachthonden, waaronder de Grand Bleu de Gascogne en andere meutehonden, vereist een zorgvuldige socialisatie en opvoeding. 

Deze kleine jachthond, gespecialiseerd in het jagen op haas en ingezet bij het opsporen van herten en wilde zwijnen, is van nature vasthoudend en geconcentreerd tijdens de jacht.

Het is cruciaal om de Ariégeois van jongs af aan te socialiseren, vooral gezien zijn achtergrond als werkdier en zijn rol in meutejachten. 

Een consistente en geduldige opvoeding helpt om zijn natuurlijke jachtinstincten in goede banen te leiden. Dit ras kan gevoelig zijn voor oorinfecties vanwege zijn korte, sabelvormige oren, dus regelmatige controle en reiniging zijn belangrijk.

Training moet zich concentreren op gehoorzaamheid en het aanleren van commando’s, gezien zijn vermogen om geconcentreerd te blijven en zijn vasthoudendheid tijdens het werk. 

Ondanks zijn kleinere formaat, met een gewicht van ongeveer 28 tot 30 kilogram, is de Ariégeois een actieve hond die veel beweging nodig heeft. Met de juiste training en socialisatie kan de Ariégeois een geweldige toevoeging zijn aan elk huishouden, trouw aan zijn erfgoed als een efficiënte jager en liefdevolle metgezel.

Hoeveel ervaring vereist een Ariégeois

Het bezitten van een Ariégeois, een hondenras dat vooral bekend staat om zijn jachtvaardigheden, vereist een bepaalde mate van ervaring met honden. 

Deze kleine jachthond, ontstaan in Frankrijk en gebruikt voor de jacht op wild zoals hazen en wilde zwijnen, is gespecialiseerd en vasthoudend. Hun erfgoed gaat terug tot de tijd van de Feniciërs, wat wijst op een diepgewortelde jachttraditie.

Dit ras, met zijn karakteristieke sabelvormige staart en vlakke flank, heeft een lange geschiedenis die samengaat met de jacht. 

De Ariégeois is in staat om zich te concentreren en initiatief te tonen tijdens de jacht, eigenschappen die wijzen op hun intelligentie en behoefte aan mentale stimulatie.

Voor eigenaren buiten Frankrijk, of die niet bekend zijn met werkhonden zoals de Ariégeois, kan het opvoeden van dit ras uitdagender zijn. 

Een goede socialisatie en training zijn essentieel, vooral omdat dit ras van nature jachtinstinct heeft. De Ariégeois kan een goede gezinshond zijn, mits hij goed wordt opgevoed en geleid door een ervaren baas. 

Kennis van hondenrassen en ervaring met training en socialisatie zijn dus belangrijk voor toekomstige eigenaren van de Ariégeois.

Is trainen noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Ariégeois, een hondenras met een diepgeworteld jachtinstinct en een geschiedenis van specialisatie in de jacht. 

Deze kleine jachthonden, bekend om hun vasthoudendheid en concentratie tijdens de jacht, vereisen een consistente en gedisciplineerde training om hun natuurlijke vaardigheden in goede banen te leiden.

Vanwege hun achtergrond in het opsporen van wild, waaronder hazen en wilde zwijnen, hebben Ariégeois honden een sterke neiging om te jagen en te volgen. 

Training helpt hen om deze instincten te beheersen en zorgt ervoor dat ze zich goed gedragen in een huiselijke omgeving. 

Dit is vooral belangrijk voor eigenaren buiten Frankrijk, waar het ras oorspronkelijk vandaan komt en waar hun jachtvaardigheden traditioneel worden ingezet.

Socialisatie is ook een essentieel onderdeel van de training van een Ariégeois. Het stelt de hond in staat om comfortabel te zijn in verschillende omgevingen en om goed om te gaan met andere honden en mensen. 

Een goed getrainde en gesocialiseerde Ariégeois is niet alleen een efficiëntere jachthond, maar ook een fijne en betrouwbare gezelschapshond.

Hoeveel beweging heeft een Ariégeois nodig?

De Ariégeois, heeft aanzienlijk veel beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Hun geschiedenis als jachthonden betekent dat ze een natuurlijke behoefte hebben aan veel lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

Een Ariégeois heeft dagelijks meerdere lange wandelingen of jogs nodig, evenals voldoende speeltijd en gelegenheid tot verkennen. 

Ze gedijen goed met activiteiten die zowel hun fysieke als mentale vaardigheden aanspreken, zoals apporteerspelletjes of behendigheidstraining. 

Het is ook aan te raden om ze regelmatig los te laten lopen in een veilig, omheind gebied waar ze hun energie kwijt kunnen.

Deze honden zijn niet alleen fysiek actief, maar ook intelligent en vasthoudend. Daarom is mentale stimulatie net zo belangrijk als fysieke oefening. 

Puzzelspeelgoed, geurzoekspellen en trainingssessies kunnen helpen om hun geest scherp te houden.

Als een Ariégeois onvoldoende beweging krijgt, kunnen ze zich gauw vervelen en destructief gedrag gaan vertonen.

Ariegeois hondenras

Hoe is de omgang met kinderen?

De Ariégeois staat bekend om zijn aanhankelijke en vriendelijke aard, wat hem tot een uitstekende gezelschapshond voor gezinnen met kinderen maakt. 

Dit ras, toont een opmerkelijke zachtaardigheid en geduld wanneer het omgaat met kinderen. Hun speelse en zachte karakter maakt hen tot ideale speelkameraden voor kinderen.

Ondanks hun jachtinstinct zijn Ariégeois-honden over het algemeen niet agressief. Ze zijn vaak tolerant en begripvol, zelfs wanneer ze te maken hebben met de onvoorspelbare aard van jonge kinderen. 

Echter, zoals bij alle honden, is het belangrijk dat interacties tussen kinderen en de Ariégeois onder toezicht staan, vooral als de hond nog niet volledig gesocialiseerd of getraind is.

Deze honden hebben een zachte, maar vaste opvoeding nodig, waarbij vroegtijdige socialisatie cruciaal is. 

Het introduceren van een Ariégeois-puppy aan verschillende mensen en situaties zal bijdragen aan hun ontwikkeling tot goed aangepaste volwassen honden.

Voordelen van een Ariégeois

 1. Aanhankelijk en Vriendelijk: De Ariégeois staat bekend om zijn aanhankelijke en vriendelijke aard, vooral tegenover gezinsleden.
 2. Goede Jachtcapaciteiten: Vanwege hun oorsprong als jachthond zijn ze uitstekend in het volgen van geuren en hebben ze een sterk jachtinstinct.
 3. Intelligent en Trainbaar: Deze honden zijn intelligent en kunnen relatief gemakkelijk getraind worden, wat vooral nuttig is voor jacht- en buitenactiviteiten.
 4. Goed met Kinderen: Ze staan bekend om hun geduld en tolerantie tegenover kinderen, wat ze een goede keuze maakt voor gezinnen.

Nadelen van een Ariégeois

 1. Bewegingsbehoeften: Ariégeois-honden vereisen regelmatige en voldoende lichaamsbeweging, wat een uitdaging kan zijn voor mensen met een minder actieve levensstijl.
 2. Jachtinstinct: Hun sterke jachtinstinct kan een probleem zijn in gebieden met veel wilde dieren, waar ze geneigd kunnen zijn om te gaan achtervolgen.
 3. Socialisatie Nodig: Vroege socialisatie is essentieel om timide of wantrouwende gedrag tegenover vreemden en andere dieren te voorkomen.
 4. Gezondheidsproblemen: Zoals veel hondenrassen, kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie.

Hoe oud wordt een Ariégeois

De Ariégeois, een middelgroot hondenras, heeft een relatief goede levensverwachting, typisch voor honden van zijn grootte. 

Deze honden kunnen gemiddeld tussen de 10 tot 14 jaar oud worden. Deze levensduur kan natuurlijk variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder genetica, algemene gezondheidszorg, voeding en levensomstandigheden.

Prijs van een Ariégeois

De prijs van een Ariégeois kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie van de fokker, de stamboom van de hond, en of de hond al dan niet is ingeënt en ontwormd. Bij een gerenommeerde fokker kunnen de kosten voor een Ariégeois-puppy liggen tussen de €500 en €1000. Deze prijsklasse is echter indicatief en kan variëren, afhankelijk van de reputatie van de fokker, de vraag naar het ras en specifieke kenmerken van de hond.

Als alternatief kan men overwegen een Ariégeois te adopteren via een dierenasiel of reddingsorganisatie. De kosten voor adoptie zijn doorgaans lager dan bij aankoop van een puppy bij een fokker. Adoptiekosten kunnen variëren van ongeveer €50 tot €250. Deze kosten dekken vaak de basis veterinaire zorg, zoals vaccinaties, microchippen en sterilisatie of castratie.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *