Braque de l’Ariège – Hondenras informatie, kenmerken en prijs

de braque de l'Ariège is een hondenras dat afkomstig is uit Frankrijk. Het is een jachthond, die geschikt is voor de jacht op allerlei soorten wild.

De Braque de l’Ariège, een hondenras afkomstig uit de regio Ariège in Zuid-Frankrijk, is een elegante en energieke jachthond met een rijke geschiedenis. 

Dit ras, ook bekend als de Ariège Pointer, is groot en levendig, en staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden en uithoudingsvermogen, waardoor het buitengewoon breed inzetbaar is in de jacht.

De ontwikkeling van de Braque de l’Ariège is nauw verbonden met andere Franse pointers, zoals de Braque Français en de Braque Saint-Germain. Het ontstond in de 20e eeuw door kruisingen tussen deze rassen en de Braque de Toulouse. 

Deze kruisingen resulteerden in een hond die lichtvoetiger en eleganter is dan zijn voorgangers, maar die blijft behoren tot de grootste en krachtigste van de pointers.

FCI groep honden

De Braque de l’Ariège, een robuuste en energieke jachthond, is een prominent lid van de FCI Groep 7, die alle voorstaande hondenrassen omvat. 

Deze groep bestaat uit rassen die voornamelijk gebruikt worden voor de jacht, waarbij de Braque de l’Ariège zich onderscheidt door zijn uitstekende jachtvaardigheden en snelle leervermogen. 

Het ras is ontstaan in de regio Ariège in Frankrijk en is bekend om zijn unieke fysieke kenmerken en werkeigenschappen.

Volgens de rasstandaard heeft de Braque de l’Ariège een magere, maar goed geproportioneerde schedel, en de oren hangen naar beneden. 

Deze honden zijn geselecteerd voor hun bekwaamheid in de jacht, en hun robuuste lichaamsbouw stelt hen in staat om lange afstanden af te leggen over ruw terrein. 

Ondanks hun onafhankelijke aard zijn ze snel te trainen en reageren goed op consequente opvoeding vanaf de puppytijd.

De uiterlijke kenmerken van de Braque de l’Ariege

De Braque de l’Ariège is een elegante en atletische verschijning, kenmerkend voor de Franse staande hondenrassen. 

Met een schofthoogte variërend tussen de 56 en 67 centimeter, toont dit ras een harmonieuze balans tussen kracht en gratie. 

De vacht is kort, fijn en meestal wit met oranje of soms lichtbruine aftekeningen, die zowel het praktische jachtverleden als de esthetische aantrekkingskracht van de hond benadrukken.

Zijn expressieve kop met een lange, ietwat droge voorsnuit, bruine ogen vol zachtheid en grote hangende oren geven de Braque de l’Ariège een intelligente en alerte uitdrukking. 

Het lichaam is sterk en goed geproportioneerd, met een rechte rug en een diepe borstkas, wat duidt op zijn uithoudingsvermogen en vermogen om lange afstanden af te leggen.

De ledematen zijn recht en gespierd, met een krachtige bouw die geschikt is voor zowel snelheid als wendbaarheid in diverse terreinen. De staart wordt meestal in harmonie met de ruglijn gedragen, wat bijdraagt aan de elegante uitstraling van het ras. 

Erfelijke ziektes en aandoeningen

 1. Heupdysplasie: Een aandoening waarbij de heupgewrichten abnormaal ontwikkeld zijn, wat kan leiden tot artritis en pijn.
 2. Elleboogdysplasie: Vergelijkbaar met heupdysplasie, maar dan in de ellebogen.
 3. Oorinfecties: Vanwege hun hangende oren zijn ze vatbaarder voor oorinfecties die regelmatige controle en reiniging vereisen.
 4. Huidaandoeningen: Deze kunnen variëren van allergieën tot meer specifieke huidaandoeningen.
 5. Hartaandoeningen: Sommige honden kunnen vatbaar zijn voor verschillende hartaandoeningen.
 6. Oogaandoeningen: Inclusief erfelijke aandoeningen zoals cataract of glaucoom.
 7. Maagdilatatie-volvulus (maagtorsie): Een ernstige aandoening die plotselinge zwelling van de maag omvat, vaak geassocieerd met grote rassen.

Het karakter van de Braque de l’Ariège

Dit ras, dat verwant is aan de Braque de Toulouse et Bracco Italiano, valt op door zijn uithoudingsvermogen om over ruw terrein te jagen en zijn indrukwekkende reukvermogen, waardoor het een favoriet is onder jagers.

Deze honden zijn vaak groter van formaat en hebben een kenmerkende vacht die soms alleen op de huid voorkomt. Als pup vereisen ze consequente verzorging en voedzaam hondenvoer om hun groei en gezondheid te ondersteunen.

De Braque de l’Ariège staat bekend als een zeer energieke hond die veel beweging nodig heeft. Dit ras is het meest geschikt voor een actieve levensstijl en geniet van activiteiten zoals joggen en apporteren. 

Ondanks hun onafhankelijke aard zijn ze erg aanhankelijk en kunnen ze goed overweg met andere huisdieren en kinderen, mits ze goed gesocialiseerd zijn vanaf puppytijd.

Door hun veelzijdigheid en aanpassingsvermogen zijn ze breed inzetbaar in de jacht, maar ook als trouwe gezelschapsdieren. 

Hun voedings- en trainingsbehoeften kunnen variëren, dus het is essentieel om te kiezen voor een hondenvoer en trainingsregime dat past bij hun energieke levensstijl.

De Braque de l'Ariège is een hondenras dat afkomstig is uit Frankrijk

De Verzorging van de Braque de l’Ariège

De verzorging van een Braque de l’Ariège vereist aandacht voor zowel hun fysieke als mentale welzijn. Dit ras heeft een korte, soms ruwe vacht die regelmatig geborsteld moet worden om losse haren te verwijderen en de huid gezond te houden. 

Hun oren, die naar beneden hangen, moeten regelmatig gecontroleerd en gereinigd worden om infecties te voorkomen, vooral omdat ze vatbaar kunnen zijn voor oorproblemen.

Als een actieve jachthond heeft de Braque de l’Ariège veel beweging nodig. Dagelijkse wandelingen, joggen of speeltijd in een veilige omgeving helpen om hun energie kwijt te raken en stimuleren hun mentale gezondheid. 

Deze honden zijn intelligent en houden van mentale uitdagingen, dus training en hersenstimulerende spelletjes zijn essentieel.

Voeding is ook belangrijk; zorg voor een evenwichtig dieet dat past bij hun leeftijd, grootte en activiteitsniveau.

Socialisatie en opvoeding van de Braque de l’Ariège

De socialisatie en opvoeding van een Braque de l’Ariège zijn cruciaal voor zijn ontwikkeling tot een goed aangepaste hond. 

Als een energiek en intelligent ras, vereist de Braque de l’Ariège vroegtijdige socialisatie om positief te reageren op verschillende situaties en mensen. 

Het is belangrijk om de pup al op jonge leeftijd te laten wennen aan diverse geluiden, geuren, mensen en andere honden. Dit helpt hem om uit te groeien tot een zelfverzekerde en goed gesocialiseerde volwassen hond.

Consistente en positieve trainingsmethoden werken het beste voor dit ras. Ze reageren goed op beloningen en positieve bekrachtiging. 

Hun snelle leervermogen maakt ze ontvankelijk voor training, maar hun soms eigenzinnige karakter vereist een consequente en geduldige benadering. Het is essentieel om duidelijke grenzen te stellen en deze consequent te handhaven.

De Braque de l’Ariège heeft veel lichaamsbeweging nodig en geniet van activiteiten zoals joggen, apporteren en behendigheidstraining. 

Deze activiteiten bieden niet alleen fysieke uitdagingen, maar ook mentale stimulatie, wat helpt om ongewenst gedrag te voorkomen.

Hoeveel ervaring vereist een Braque de l’Ariège

De Braque de l’Ariège, Dit hondenras, kan een uitdaging zijn voor onervaren hondeneigenaren. 

Dit ras vereist consistente training en voldoende lichaamsbeweging, wat betekent dat het bezitten van een Braque de l’Ariège een aanzienlijke toewijding en begrip van hondengedrag vereist.

Voor ervaren hondeneigenaren die bekend zijn met actieve en zelfstandige rassen, kan de Braque de l’Ariège een uitstekende keuze zijn. 

Hun ervaring met training en gedragsmanagement zal hen helpen om effectief om te gaan met de uitdagingen die dit ras met zich mee kan brengen. 

Ze zullen beter in staat zijn om de energie en intelligentie van de hond te kanaliseren in positieve activiteiten.

Onervaren eigenaren kunnen echter ook succesvol zijn met dit ras, mits ze bereid zijn zich te verdiepen in hondentraining en geduldig zijn in hun aanpak. Het is belangrijk voor hen om te investeren in training vanaf jonge leeftijd.

Is training noodzakelijk?

Training is essentieel voor de Braque de l’Ariège. Als een actieve jachthond heeft de Braque de l’Ariège een natuurlijke neiging tot onafhankelijk handelen en kan hij soms koppig zijn. Een consequente en gestructureerde training vanaf jonge leeftijd is daarom cruciaal.

Deze honden hebben een natuurlijk talent voor jagen en apporteren, wat betekent dat ze snel leren en graag samenwerken met hun eigenaar. 

Training helpt niet alleen bij het beheersen van hun energie, maar draagt ook bij aan hun mentale stimulatie. Het ras reageert goed op positieve bekrachtiging en beloningsgerichte trainingstechnieken.

Zonder voldoende training kan de Braque de l’Ariège zijn energie op een destructieve manier uiten of ongewenst gedrag ontwikkelen. 

Training helpt ook bij het socialiseren van de hond, wat belangrijk is om te zorgen dat hij goed overweg kan met andere honden, dieren en mensen.

Hoeveel beweging heeft een Braque de l’Ariège nodig?

De Braque de l’Ariège, vereist aanzienlijke dagelijkse beweging om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. 

Dit ras is bekend om zijn uithoudingsvermogen en behendigheid, wat betekent dat het niet genoeg is om alleen korte wandelingen te maken. Een volwassen Braque de l’Ariège heeft idealiter minimaal één tot twee uur beweging per dag nodig.

Deze beweging kan bestaan uit lange wandelingen, joggen, spelen in een veilige, omheinde ruimte, of deelname aan hondensporten zoals apporteren of behendigheid. 

Het ras heeft niet alleen fysieke stimulatie nodig, maar ook mentale uitdagingen. Trainingssessies en interactieve spelletjes helpen om hun geest scherp te houden.

Gezien hun achtergrond als jachthond, genieten ze van activiteiten die hun natuurlijke instincten aanspreken, zoals speuren of apporteren. Het is ook aan te raden om ze gevarieerde activiteiten aan te bieden om verveling te voorkomen.

braque de l'ariége hondenras afkomstig uit frankrijk gebruikt v oor de jacht

Hoe is de omgang met kinderen?

De Braque de l’Ariège staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke aard, wat hem over het algemeen een goede metgezel maakt voor gezinnen met kinderen. 

Dit ras is bekend om zijn zachtaardige en geduldige omgang met kinderen, mits ze goed gesocialiseerd en getraind zijn. Hun energieke en speelse karakter maakt hen vaak een favoriet bij kinderen, die graag met hen spelen en tijd doorbrengen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat, net als bij elke hond, interacties tussen jonge kinderen en een Braque de l’Ariège onder toezicht moeten staan. 

Dit zorgt ervoor dat zowel de hond als het kind weten hoe ze veilig en respectvol met elkaar om moeten gaan. Het aanleren van grenzen en het respecteren van de ruimte van de hond is cruciaal.

De Braque de l’Ariège is intelligent en leert snel, wat de training en socialisatie met kinderen en andere huisdieren vergemakkelijkt. 

Een vroege socialisatie en positieve trainingsmethoden zijn essentieel om ervoor te zorgen dat ze opgroeien tot evenwichtige en goed gemanierde honden.

Voordelen van een Braque de l’Ariège

 1. Aanhankelijk en Vriendelijk: Deze honden staan bekend om hun liefdevolle en aanhankelijke karakter, wat ze uitstekende gezelschapsdieren maakt.
 2. Energiek en Speels: Ze zijn zeer actief en genieten van lange wandelingen, wat ze ideaal maakt voor actieve gezinnen of individuen.
 3. Intelligentie: De Braque de l’Ariège leert snel en is gemakkelijk te trainen, wat nuttig is in zowel jacht- als gehoorzaamheidstraining.
 4. Goede Jagers: Met hun uitstekend reukvermogen en jachtinstincten zijn ze geschikt voor diverse jachtactiviteiten.
 5. Goede Waakhonden: Ze zijn waakzaam en kunnen hun gezin beschermen indien nodig.

Nadelen van een Braque de l’Ariège

 1. Veel Beweging Nodig: Dit ras vereist veel fysieke en mentale stimulatie, wat een uitdaging kan zijn voor minder actieve eigenaren.
 2. Omgang met Andere Huisdieren: Vanwege hun jachtinstinct kunnen ze soms moeite hebben met andere huisdieren, vooral kleinere dieren.
 3. Onderhoud Vacht: Hun vacht vereist regelmatig onderhoud, inclusief borstelen en mogelijk trimmen.
 4. Mogelijke Gezondheidsproblemen: Zoals veel rassen, kan de Braque de l’Ariège vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen.
 5. Ruimtebehoefte: Ze zijn het best geschikt voor een huis met een ruime tuin, aangezien ze veel ruimte nodig hebben om rond te rennen en te spelen.

Hoe oud wordt een Braque de l’Ariège

De Braque de l’Ariège, bekend om zijn energieke en robuuste aard, heeft een gemiddelde levensverwachting die vergelijkbaar is met die van andere middelgrote tot grote hondenrassen

Deze honden worden doorgaans tussen de 10 en 14 jaar oud. Echter, net als bij alle rassen, kan de levensduur van een individuele hond variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals genetica, levensstijl, voeding en algemene gezondheidszorg.

Prijs van een Braque de l’Ariège

De prijs van een Braque de l’Ariège bij een fokker kan behoorlijk variëren, afhankelijk van factoren als stamboom, gezondheidstesten en de reputatie van de fokker. Gemiddeld kost een Braque de l’Ariège pup van een erkende fokker ongeveer tussen de €1500 en €2000. 

Deze prijs weerspiegelt vaak de investering van de fokker in gezondheidsonderzoeken, goede verzorging en socialisatie van de pups.

Bij adoptie van een Braque de l’Ariège via een asiel of herplaatsingsorganisatie liggen de kosten aanzienlijk lager. 

De adoptiekosten dekken doorgaans basis medische zorg zoals vaccinaties, sterilisatie of castratie, en soms microchipping. Deze kosten kunnen variëren, maar liggen over het algemeen aanzienlijk lager dan bij een fokker, vaak tussen de €100 en €300.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *