Alles wat je moet weten over de Chien d’Artois, Uiterlijk tot prijs en meer.

De Chien d'Artois is een hondenras dat afkomstig is uit Frankrijk. Het ras stond voorheen bekend als de Picard. Onder de voorouders van deze hond bevindt zich de uit België afkomstige Bloedhond.

De Chien d’Artois, voorheen bekend als de Picard, is een oud Frans ras dat ooit op het randje van uitsterven stond. 

Dit ras is door de eeuwen heen geliefd geweest, vooral in de tijd van Henri IV en Louis XIII, vanwege zijn excellente werkkwaliteiten als jachthond. De Chien d’Artois stond bekend om zijn robuuste en moedige karakter, een driekleurige mantel, en werd voornamelijk gebruikt voor de jacht op groot wild.

Dankzij inspanningen van liefhebbers en fokkers is het ras van de rand van uitsterven gered. 

Deze inspanningen omvatten kruisingen met andere rassen, zoals de uit België afkomstige Bloedhond, om de genetische diversiteit te vergroten en de overgebleven kenmerken van het ras te behouden. 

Deze kruisingen hielpen de populatie te stabiliseren en droegen bij aan de “comeback” van de Chien d’Artois.

Ondanks zijn populariteit in vroegere eeuwen, is de Chien d’Artois tegenwoordig minder bekend en wordt hij zelden gezien buiten zijn thuisland Frankrijk. 

Toch blijft het ras een belangrijk deel van het culturele erfgoed en wordt het gewaardeerd door jagers en liefhebbers vanwege zijn uitstekende jachtkwaliteiten en zijn toegewijde aard.

FCI Groep 6 lopende honden en zweethonden

De Chien d’Artois is een gerespecteerd lid van de FCI Groep 6, die lopende honden, zweethonden en verwante hondenrassen omvat. 

Dit historische ras, bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden, is gespecialiseerd in het speuren en volgen van wild, voornamelijk hazen en groot wild zoals herten en wilde zwijnen, dankzij zijn robuuste bouw, uithoudingsvermogen en uitzonderlijke neus.

De Chien d’Artois is een middelgrote hond met een opvallende driekleurige vacht, die zowel kracht als wendbaarheid uitstraalt, essentiële eigenschappen voor lange uren van jagen onder diverse omstandigheden. 

Dit ras wordt zeer gewaardeerd om zijn evenwichtige en rustige temperament, waardoor het niet alleen een effectieve jager is, maar ook een aangenaam gezelschapsdier.

Binnen de FCI-classificatie staat de Chien d’Artois bekend om zijn vermogen om goed in een meute te werken en voor zijn onvermoeibare inzet tijdens de jacht. 

Hun aanleg voor het volgen van geursporen maakt hen tot uitmuntende speurhonden, en hun geschiedenis van samenwerking met mensen onderstreept hun trainbaarheid en loyaliteit. 

Als vertegenwoordiger van de Franse jachthondtraditie, blijft de Chien d’Artois een trots en levend monument van het jachterfgoed, gekoesterd door jagers en hondenliefhebbers wereldwijd.

Uiterlijke kenmerken van deze honden

Dit ras, vaak beschouwd als een van de beste voor de hazenjacht en geliefd in de tijd van Henri IV en Louis XIII, heeft een opvallende driekleurige mantel op basis van donkere reekleur, die zijn uitstekende werkkwaliteiten onderstreept. 

De schofthoogte van de Chien d’Artois ligt tussen de middelgrote honden, wat bijdraagt aan zijn snelheid en doorzettingsvermogen tijdens de jacht.

Met een gewicht dat varieert, afhankelijk van de individuele hond, is de Chien d’Artois zowel gespierd als wendbaar, eigenschappen die hem ideaal maken voor langdurige jachtexpedities. 

Zijn bouw en kracht herinneren aan de robuustheid van de bloedhond, maar met een unieke wendbaarheid die hem onderscheidt als een uitstekende meutehond. 

Zijn uiterlijke kenmerken omvatten een vrij brede kop, een sterke neus en een compacte lichaamsbouw, waardoor hij in staat is om snel en efficiënt te werken.

Als een hondenras dat afkomstig is van de jachttraditie, combineert de Chien d’Artois de fysieke capaciteiten van een hound met de veelzijdigheid om als huisdier in een moderne omgeving te functioneren. 

Zijn stamboom en de rijke historie maken hem niet alleen een uitmuntende jachthond maar ook een loyaal en moedig gezelschapsdier.

Erfelijke ziektes en aandoeningen bij de Chien d’Artois

De Chien d’Artois, zoals veel hondenrassen, kan vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen. 

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij middelgrote tot grote rassen, waarbij het heupgewricht niet correct is gevormd, wat kan leiden tot artritis en pijn.
 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie, maar dan betreffende het ellebooggewricht, kan dit leiden tot kreupelheid en ongemak.
 3. Oogaandoeningen: Inclusief progressieve retinale atrofie (PRA) en cataract, die het gezichtsvermogen kunnen aantasten.
 4. Epilepsie: Een neurologische aandoening die tot aanvallen kan leiden.
 5. Huidproblemen: Sommige Chien d’Artois kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen, waaronder allergieën en dermatitis.
 6. Maagdilatatie-Volvulus (Bloat): Een levensbedreigende aandoening waarbij de maag draait en opzwelt, vooral bij grotere rassen.
 7. Hartziekten: Inclusief aandoeningen zoals mitralisklepziekte, die de hartfunctie kunnen beïnvloeden.

Het karakter van de ideale jachthond

De Chien d’Artois, staat bekend om zijn uitmuntende karakter en werkkwaliteiten. Dit ras, oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op hazen en herten, wordt geprezen vanwege zijn uitstekende neus en groot uithoudingsvermogen. 

Als een van de beste rassen voor de hazenjacht, toont de Chien d’Artois een ongeëvenaarde toewijding en vaardigheid in het veld.

Deze hond, vroeger aangeduid als een gonic of brak, heeft een sterke wil om te trainen en te werken, wat hem een ideale jachthond maakt. 

Zijn vermogen om wild te vervoeren en te verkennen, samen met zijn snelheid en behendigheid, maakt hem een waardevolle aanvulling op elke jachtexpeditie. 

De Chien d’Artois, bekend om zijn robuuste en moedige aard, is niet alleen een efficiënte jager maar ook een loyaal en aanhankelijk gezelschapsdier.

Ondanks zijn jachtinstinct, kan de Chien d’Artois comfortabel leven in een huiselijke omgeving, mits hij voldoende beweging en mentale stimulatie krijgt. 

Deze honden passen zich goed aan het leven in een kennel aan, maar geven de voorkeur aan de warmte en het gezelschap van hun menselijke familie.

De Chien d'Artois is onverschrokken, robuust en moedig, heeft een groot uithoudingsvermogen en is evenwichtig en rustig.

De Verzorging van de Chien d’Artois

De verzorging van de Chien d’Artois vereist aandacht voor zowel zijn fysieke als mentale behoeften. 

Als een actief jachthondenras heeft de Chien d’Artois dagelijks voldoende beweging nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Lange wandelingen, tijd om vrij te rennen in een veilig gebied, en gestructureerde speelsessies zijn essentieel om hem fit en tevreden te houden.

Wat de vachtverzorging betreft, heeft de Chien d’Artois een relatief onderhoudsvriendelijke vacht die regelmatig borstelen vereist om dode haren te verwijderen en de huid gezond te houden. 

Zijn mantel is niet bijzonder lang, maar regelmatig borstelen helpt klitten te voorkomen en verdeelt de natuurlijke oliën door zijn vacht, wat bijdraagt aan een glanzende uitstraling.

Socialisatie en opvoeding van de Chien d’Artois

De socialisatie en opvoeding van de Chien d’Artois puppy zijn cruciaal voor zijn ontwikkeling tot een evenwichtige en goed aangepaste hond. 

Vanaf jonge leeftijd is het belangrijk om de pup aan verschillende situaties, geluiden, mensen en andere dieren te introduceren. Dit helpt om een zelfverzekerde en sociale hond te creëren die goed reageert op diverse omgevingen en situaties.

Training moet beginnen zodra de Chien d’Artois pup in huis is. Basiscommando’s zoals ‘zit’, ‘blijf’, en ‘hier’ zijn essentieel, evenals zindelijkheidstraining en het wennen aan de bench. 

Een bench biedt niet alleen een veilige plek voor de hond om te rusten, maar helpt ook bij het creëren van een routine en biedt een hulpmiddel bij zindelijkheidstraining.

Gezien het jachtinstinct van de Chien d’Artois, is het belangrijk om te werken aan gehoorzaamheid en het beheersen van impulsen, vooral tijdens de jacht op hert of vos. Het trainen van een recall (hier komen op commando) is van cruciaal belang om de veiligheid van de hond te waarborgen tijdens het loslopen.

Het opvoeden van een Chien d’Artois vereist geduld, consistentie en positieve bekrachtiging. Beloon goed gedrag met traktaties, lof of speeltijd. Vermijd negatieve correcties die het vertrouwen van de hond kunnen schaden.

Hoeveel ervaring vereist een Chien d’Artois

Een Chien d’Artois bezitten vereist een zekere mate van ervaring met honden, vooral vanwege zijn sterke jachtinstinct en zelfstandige aard. 

Voor ervaren hondeneigenaren, die bekend zijn met de behoeften van werkende of jachthondenrassen, kan de Chien d’Artois een verrijkende aanvulling zijn op het gezin. 

Deze eigenaren begrijpen vaak beter hoe ze de training en socialisatie moeten aanpakken om de natuurlijke vaardigheden van de hond te benutten, terwijl ze ook een sterke, respectvolle band opbouwen.

Onervaren hondeneigenaren kunnen echter ook succes hebben met een Chien d’Artois, mits ze bereid zijn tijd en moeite te investeren in het leren over het ras en de beste methoden voor training en verzorging. 

Het zoeken van hulp bij ervaren fokkers, het bijwonen van gehoorzaamheidscursussen en mogelijk zelfs het inschakelen van een professionele hondentrainer kunnen essentieel zijn om de uitdagingen aan te gaan die gepaard gaan met het bezitten van een dergelijk gespecialiseerd ras.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Chien d’Artois. Dit ras, vereist gestructureerde training en socialisatie vanaf jonge leeftijd. 

Training helpt niet alleen bij het vormen van een gehoorzame en goed aangepaste hond, maar versterkt ook de band tussen de hond en zijn eigenaar.

De Chien d’Artois staat bekend om zijn intelligentie en leervermogen, wat betekent dat hij snel nieuwe commando’s kan oppikken. 

Echter, zijn onafhankelijke aard kan soms een uitdaging vormen, waardoor consistentie, geduld en positieve bekrachtigingstechnieken essentieel zijn in het trainingsproces. 

Het is belangrijk om de training interessant en gevarieerd te houden om de aandacht van de hond te behouden.

Socialisatie speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van de Chien d’Artois, omdat het hem helpt om goed om te gaan met andere honden, dieren en mensen. V

roege blootstelling aan verschillende situaties, geluiden en ervaringen zal bijdragen aan het ontwikkelen van een evenwichtige en zelfverzekerde hond.

Hoeveel beweging heeft een Chien d’Artois nodig

De Chien d’Artois, met zijn sterke jachtinstinct en energieke aard, heeft aanzienlijke dagelijkse beweging nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. 

Dit ras vereist minstens één tot twee uur fysieke activiteit per dag. Deze activiteiten kunnen lange wandelingen, rennen, spelen in een veilig afgesloten gebied, en specifieke trainingssessies omvatten die zijn ontworpen om aan zijn jachtbehoeften te voldoen.

Vanwege zijn achtergrond als jachthond, gedijt de Chien d’Artois op taken die zowel zijn lichaam als geest uitdagen. 

Activiteiten zoals speuren, apporteren en behendigheidstraining kunnen bijzonder nuttig zijn om zijn natuurlijke vaardigheden te benutten en verveling te voorkomen. 

Het is ook belangrijk om mentale stimulatie te bieden door middel van interactieve spelletjes en puzzelspeelgoed, wat helpt om zijn scherpe geest bezig te houden.

Zonder voldoende beweging kan de Chien d’Artois rusteloos of destructief worden, wat resulteert in ongewenst gedrag zoals overmatig blaffen, graven, of kauwen.

De Chien d'Artois is een middelgrote speurhond die oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht op wilde zwijnen en andere bosdieren

Hoe is de omgang met kinderen?

De Chien d’Artois staat bekend om zijn vriendelijke en geduldige karakter, wat hem in het algemeen een goede metgezel maakt voor gezinnen met kinderen. 

Dit ras heeft een zachtmoedige aard en kan een loyale vriend zijn voor kinderen, mits er van jongs af aan goede socialisatie plaatsvindt. 

Het is belangrijk dat zowel de hond als de kinderen leren hoe ze respectvol met elkaar om moeten gaan. Kinderen moeten worden onderwezen om de hond niet te plagen, zijn ruimte te respecteren en hem niet te storen tijdens het eten of slapen.

De Chien d’Artois geniet van het gezelschap van zijn familie en kan actief deelnemen aan buitenactiviteiten met kinderen. 

Zijn robuuste aard en liefde voor het buitenleven maken hem een uitstekende speelkameraad voor avontuurlijke kinderen. 

Echter, zoals bij elke interactie tussen honden en jonge kinderen, is supervisie door een volwassene noodzakelijk om de veiligheid van zowel de kinderen als de hond te waarborgen.

Voordelen van een Chien d’Artois

 1. Loyaal en Aanhankelijk: De Chien d’Artois staat bekend om zijn diepe loyaliteit aan zijn gezin, waardoor hij een uitstekende metgezel is.
 2. Goede Jachtcapaciteiten: Met een sterke neus en uitstekend uithoudingsvermogen, is dit ras uitermate geschikt voor de jacht en andere buitenactiviteiten.
 3. Vriendelijk tegenover Kinderen: De Chien d’Artois kan zeer goed overweg met kinderen, mits hij goed gesocialiseerd is.
 4. Robuust Gezondheid: Dit ras staat bekend om zijn robuuste gezondheid en uithoudingsvermogen.

Nadelen van een Chien d’Artois

 1. Hoge Bewegingsbehoefte: De Chien d’Artois heeft veel beweging nodig, wat een uitdaging kan zijn voor minder actieve eigenaren.
 2. Sterk Jachtinstinct: Zijn jachtinstinct kan leiden tot achtervolging van wild of andere dieren, wat training en management vereist.
 3. Onafhankelijkheid: Zijn onafhankelijke aard kan soms training en gehoorzaamheid uitdagend maken.
 4. Verzorging van de Vacht: Hoewel niet overdreven veeleisend, vereist de vacht van de Chien d’Artois regelmatig onderhoud om in optimale staat te blijven.

Hoe oud wordt een Chien d’Artois

De Chien d’Artois, een robuust en veerkrachtig jachthondenras, heeft een gemiddelde levensverwachting die typisch varieert tussen de 10 tot 12 jaar. 

Net als bij andere rassen, kan de levensduur van individuele Chien d’Artois honden beïnvloed worden door verschillende factoren, waaronder genetica, leefomstandigheden, voeding en de kwaliteit van de veterinaire zorg.

Prijs van een Chien d’Artois

De prijs van een Chien d’Artois bij een fokker kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de locatie van de fokker, de stamboom van de hond, en of de hond specifiek gefokt is voor showkwaliteiten of jachteigenschappen. 

Over het algemeen kunnen potentiële eigenaren verwachten dat de prijs van een Chien d’Artois puppy van een gerenommeerde fokker ergens tussen de 800 en 1500 euro ligt. 

Deze prijs weerspiegelt vaak de kosten die de fokker heeft gemaakt voor gezondheidstests, vaccinaties, en andere verzorging om de puppy een gezonde start in het leven te geven.

Bij adoptie, of dit nu via een reddingsorganisatie of asiel gebeurt, liggen de kosten aanzienlijk lager. 

Adoptiekosten variëren meestal van 50 tot 300 euro. Deze vergoeding dekt vaak de kosten van eerdere veterinaire zorg zoals sterilisatie of castratie, basisvaccinaties, en soms microchipping.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *