Grote hondenrassen: Leer alles over de grootste hondenrassen ter wereld

Grote hondenrassen: Leer alles over de grootste hondenrassen ter wereld

Vandaag verkennen we de fascinerende wereld van grote hondenrassen. Van de vriendelijke giganten tot de imposante krachtpatsers, elk van deze rassen heeft iets bijzonders te bieden en heeft een speciale plaats in onze harten veroverd.

Grote hondenrassen - Ierse wolfshond

Ierse wolfshond

De Ierse Wolfshond, bekend om zijn indrukwekkende grootte en vriendelijke aard, behoort tot de grootste hondenrassen ter wereld. Oorspronkelijk gefokt voor de jacht op wolven en elanden, staat dit ras tegenwoordig bekend om zijn rustige en zachtaardige temperament.

Ondanks zijn imposante verschijning is de Ierse Wolfshond uiterst loyaal en gevoelig, waardoor hij een uitstekende gezinsgenoot is. Zijn lange, ruige vacht vereist regelmatige verzorging. Dit majestueuze ras combineert kracht met elegantie en is een ware vriend voor wie het geluk heeft er een te bezitten.

Gemiddelde hoogte:

 • Mannetjes: 81 – 86 cm
 • Vrouwtjes: iets kleiner

Gemiddelde gewicht:

 • Mannetjes: 54 – 69 kg
 • Vrouwtjes: iets lichter
Grote hondenrassen - Duitse dog

Duitse dog

De Duitse Dog, ook bekend als de “Gentle Giant”, staat bekend om zijn indrukwekkende grootte en elegante houding. Dit ras combineert kracht met gratie en heeft een vriendelijk en liefdevol karakter.

Ondanks hun grootte zijn Duitse Doggen aanhankelijke familieleden die goed kunnen opschieten met kinderen en andere huisdieren. Ze hebben een kalme aanwezigheid maar zijn ook waakzaam, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn. Hun korte vacht vereist minimale verzorging, maar vanwege hun grootte hebben ze voldoende ruimte en dagelijkse beweging nodig.

Gemiddelde hoogte:

 • Mannetjes: 76-86 cm
 • Vrouwtjes: 71-81 cm

Gemiddeld gewicht:

 • 54-90 kg
Grote hondenrassen - Anatolische Herder

Anatolische Herder

De Anatolische Herder, afkomstig uit Turkije, is een krachtige en indrukwekkende werkhond, gefokt om vee te beschermen tegen roofdieren. Met een sterk beschermingsinstinct en een zelfstandige aard, is deze hond uiterst loyaal aan zijn familie en kudde.

De Anatolische Herder is gereserveerd tegenover vreemden en vereist een ervaren eigenaar die leiderschap en consistentie biedt. Dit ras is aangepast aan zware werkomstandigheden en heeft een dikke, weerbestendige vacht die regelmatige verzorging behoeft. Hun intelligentie en waakzaamheid maken ze uitstekende waakhonden voor zowel huis als vee.

Gemiddelde hoogte:

 • Mannetjes: 74-81 cm
 • Vrouwtjes: 71-79 cm

Gemiddeld gewicht:

 • 50-65 kg
Grote hondenrassen - Leonberger

Leonberger

De Leonberger is een majestueuze en krachtige hond, bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige karakter. Dit ras combineert de opmerkelijke eigenschappen van werkhonden met de zachtheid van een gezinshond, waardoor het een uitstekende metgezel is.

Leonbergers zijn zeer intelligent en leergierig, waardoor ze relatief gemakkelijk te trainen zijn. Ze hebben een liefdevolle aanpak nodig en gedijen op menselijke interactie. Hun weelderige dubbele vacht vereist regelmatige verzorging om klitten en ophoping van vuil te voorkomen. Als sociale dieren houden ze ervan deel uit te maken van het gezinsleven en zijn ze bijzonder goed met kinderen.

Gemiddelde hoogte:

 • Mannetjes: 72-80 cm
 • Vrouwtjes: 65-75 cm

Gemiddeld gewicht:

 • 48-75 kg
Grote hondenrassen - Engelse Mastiff

Engelse mastiff

De Engelse Mastiff is een van de grootste hondenrassen ter wereld, bekend om zijn indrukwekkende gestalte en vriendelijke, loyale temperament. Ondanks hun formidabele voorkomen, staan Mastiffs bekend als zachtaardige reuzen die diep toegewijd zijn aan hun familie. Ze zijn kalm en aanhankelijk binnenshuis maar beschikken over een natuurlijk beschermingsinstinct.

Deze honden hebben een rustige, zelfverzekerde eigenaar nodig die leiderschap kan tonen. De verzorging van hun korte vacht is relatief eenvoudig, maar vanwege hun grootte hebben ze voldoende ruimte nodig. Socialisatie en consistente training vanaf jonge leeftijd zijn essentieel voor deze machtige honden.

Gemiddelde hoogte:

 • Mannetjes: 70-91 cm
 • Vrouwtjes: iets kleiner

Gemiddeld gewicht:

 • Kan oplopen tot meer dan 100 kg
Grote hondenrassen - Sint Bernard

Sint-bernard

De Sint-Bernard is een iconisch hondenras, beroemd om zijn rol als reddingshond in de Zwitserse Alpen. Deze zachtaardige reuzen staan bekend om hun vriendelijke en geduldige temperament, waardoor ze uitstekende familiehonden zijn.

Sint-Bernards zijn toegewijd aan hun gezin en beschermend van aard, waardoor ze goede waakhonden zijn. Ze vereisen regelmatige verzorging om hun dikke vacht in goede conditie te houden, vooral tijdens de ruiperioden. Hoewel ze vanwege hun grootte veel ruimte waarderen, zijn ze verrassend aanpasbaar aan verschillende woonomgevingen, mits ze voldoende beweging krijgen. Vroege socialisatie en training zijn belangrijk om hun kracht beheersbaar te houden.

Gemiddelde hoogte:

 • Mannetjes: 70-90 cm
 • Vrouwtjes: iets kleiner

Gemiddeld gewicht:

 • 64-120 kg

Pyrenese Berghond

De Pyrenese Berghond, ook bekend als de Great Pyrenees in Noord-Amerika, is een imposant en majestueus ras dat oorspronkelijk werd gefokt om vee te beschermen tegen roofdieren in de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje. Deze honden staan bekend om hun kalme, bedachtzame aard en hun sterke beschermingsinstinct. Ze zijn loyaal en liefdevol naar hun familie toe, maar kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn. Hun dikke, weelderige vacht biedt bescherming tegen koude weersomstandigheden maar vereist regelmatige verzorging om klitten en ophoping van vuil te voorkomen. De Pyrenese Berghond heeft voldoende ruimte nodig om te bewegen en gedijt het beste in een huis met een grote tuin.

Gemiddelde hoogte:

 • Mannetjes: 70-82 cm
 • Vrouwtjes: 65-74 cm

Gemiddeld gewicht:

 • 50-54 kg
Grote hondenrassen - Newfoundlander

Newfoundlander

De Newfoundlander is een groot en krachtig hondenras, beroemd om zijn zachte en vriendelijke aard. Dit ras, oorspronkelijk afkomstig van het Canadese eiland Newfoundland, is uitzonderlijk goed in waterwerk, dankzij zijn sterke zwemvaardigheden en waterafstotende vacht. Newfoundlanders staan bekend als zachtaardige reuzen, toegewijd aan hun familie en bijzonder goed met kinderen.

Hun dikke, dubbele vacht vereist regelmatige verzorging om klitten te voorkomen en hen comfortabel te houden in alle weersomstandigheden. Ondanks hun grootte zijn ze opmerkelijk behendig en genieten ze van zowel lichaamsbeweging als ontspanning bij hun mensen.

Training moet beginnen op jonge leeftijd, met een focus op positieve versterking, om hun natuurlijke neiging tot vriendelijkheid en gehoorzaamheid te benutten.

Gemiddelde hoogte:

 • Mannetjes: 69-74 cm
 • Vrouwtjes: iets kleiner

Gemiddeld gewicht:

 • 45-70 kg
Berner sennenhond

Berner sennenhond

De Berner Sennenhond, afkomstig uit Zwitserland, staat bekend om zijn vriendelijke karakter en veelzijdigheid als boerderijhond. Deze trouwe en aanhankelijke honden zijn uitstekende gezinsleden die goed overweg kunnen met kinderen en andere huisdieren.

Ze zijn intelligent en leergierig, wat de training vergemakkelijkt, maar ze hebben ook een gevoelige kant en reageren het beste op positieve bekrachtiging. De Berner Sennenhond heeft een prachtige driekleurige vacht die regelmatige verzorging vereist om klitten en ophoping van vuil te voorkomen.

Hun dikke vacht maakt hen bestand tegen koude weersomstandigheden, maar ze kunnen gevoelig zijn voor de hitte. Ondanks hun grote formaat zijn ze graag dicht bij hun familie en genieten ze van gezelschap en aandacht.

Gemiddelde hoogte:

 • Mannetjes: 64-70 cm
 • Vrouwtjes: 58-66 cm

Gemiddeld gewicht:

 • 36-50 kg
Grote hondenrassen - Bullmastiff

Bullmastiff

De Bullmastiff is een krachtig en imposant hondenras, oorspronkelijk gefokt voor het bewaken van landgoederen tegen stropers in Engeland. Dit ras staat bekend om zijn moed, loyaliteit, en zachtaardige houding ten opzichte van zijn familie.

Bullmastiffs zijn uitstekende waakhonden die een natuurlijk beschermingsinstinct bezitten, maar ze staan ook bekend om hun kalmte en vriendelijkheid binnenshuis. Ze vereisen een zelfverzekerde eigenaar die consequente training en socialisatie biedt.

Hun korte vacht is relatief onderhoudsarm, hoewel regelmatige verzorging helpt om los haar te beheren. Door hun grootte en kracht is het belangrijk dat ze vanaf jonge leeftijd leren om goed aan de lijn te lopen en basiscommando’s te volgen.

Gemiddelde hoogte:

 • Mannetjes: 64-68 cm
 • Vrouwtjes: iets kleiner

Gemiddeld gewicht:

 • 50-59 kg
Grote hondenrassen - Rhodesian Ridgeback

Rhodesian ridgeback

De Rhodesian Ridgeback, oorspronkelijk uit Zuidelijk Afrika, staat bekend om zijn opvallende ‘ridge’ op de rug. Dit ras was oorspronkelijk gefokt voor de jacht op groot wild, zoals leeuwen, en fungeert vandaag de dag als een loyale en beschermende gezinshond.

Ridgebacks zijn onafhankelijk, intelligent en hebben een sterke persoonlijkheid, wat betekent dat ze een zelfverzekerde eigenaar nodig hebben die consequente training biedt. Ze zijn uitstekend geschikt als waakhond dankzij hun waakzame en moedige aard. Hoewel ze een onafhankelijk ras zijn, hechten ze zich diep aan hun familie en beschermen hen indien nodig.

Hun korte, gladde vacht vereist minimale verzorging, maar ze hebben veel lichaamsbeweging nodig om aan hun energiebehoefte te voldoen.

Gemiddelde hoogte:

 • Mannetjes: 63-69 cm
 • Vrouwtjes: iets kleiner

Gemiddeld gewicht:

 • 29-34 kg
Grote hondenrassen - Italiaanse mastiff (Cane corso)

Italiaanse mastiff (Cane corso)

De Italiaanse Mastiff, ook bekend als de Cane Corso, is een indrukwekkend en krachtig hondenras afkomstig uit Italië, waar het oorspronkelijk werd gebruikt voor het bewaken van eigendommen en vee, en als een hulphond in de landbouw.

Deze honden staan bekend om hun moed, intelligentie en toewijding aan hun familie, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn. De Cane Corso is loyaal en beschermend, maar heeft een sterke en ervaren eigenaar nodig die hen met consistentie en respect kan opvoeden.

Hun korte, dikke vacht is relatief onderhoudsarm, hoewel ze wel kunnen profiteren van regelmatige borstelbeurten om los haar te verwijderen. Vanwege hun grote formaat en energieniveau hebben ze voldoende lichaamsbeweging en ruimte nodig om te bewegen, evenals mentale stimulatie om te voorkomen dat ze zich vervelen.

Gemiddelde hoogte:

 • Mannetjes: 62-70 cm
 • Vrouwtjes: 58-66 cm

Gemiddeld gewicht:

 • 45-50 kg voor vrouwtjes
 • 50-60 kg voor mannetjes
Grote hondenrassen - Rottweiler

Rottweiler

De Rottweiler is een krachtig en zelfverzekerd hondenras, bekend om zijn onwrikbare loyaliteit en beschermingsinstinct. Afkomstig uit Duitsland, werd het ras oorspronkelijk gebruikt voor het hoeden van vee en als trekkracht, maar tegenwoordig is de Rottweiler een populaire keuze als gezinshond, waakhond en werkhond.

Dit ras vereist een sterke, consistente training en vroege socialisatie om hun natuurlijke neiging tot bescherming op een positieve manier te kanaliseren. Rottweilers zijn intelligent en leergierig, waardoor ze goed reageren op training. Hun korte, glanzende vacht is relatief onderhoudsarm, maar ze hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.

Door hun sterke band met hun familie zijn ze toegewijde en liefdevolle huisdieren die een waakzaam oog houden op hun omgeving.

Gemiddelde hoogte:

 • Mannetjes: 61-69 cm
 • Vrouwtjes: 56-63 cm

Gemiddeld gewicht:

 • 50-60 kg

Duitse herder

De Duitse Herder is een veelzijdig en intelligent hondenras, bekend om zijn werklust, loyaliteit en veelzijdigheid. Afkomstig uit Duitsland, wordt dit ras wereldwijd gewaardeerd in rollen variërend van politie- en reddingshond tot een liefdevolle gezinsgenoot.

Duitse Herders zijn uiterst trainbaar en staan bekend om hun moed en beschermingsinstinct. Ze vereisen een eigenaar die hen consistente training en voldoende mentale en fysieke stimulatie kan bieden. Hun dubbele vacht vereist regelmatige verzorging, vooral tijdens de ruiperiodes.

Als sociale dieren bouwen ze een sterke band op met hun familie en zijn ze toegewijd aan het welzijn van hun dierbaren. Vroege socialisatie en positieve trainingstechnieken helpen om het beste in dit ras naar boven te halen, waardoor ze zowel een betrouwbare werkhond als een trouwe vriend worden.

Gemiddelde hoogte:

 • Mannetjes: 60-65 cm
 • Vrouwtjes: 55-60 cm

Gemiddeld gewicht:

 • 30-40 kg
Grote hondenrassen - Golden tetriever

Golden retriever

De Golden Retriever is een van de meest populaire en herkenbare hondenrassen ter wereld, beroemd om zijn vriendelijke, tolerant en intelligente karakter. Oorspronkelijk gefokt in Schotland voor het ophalen van wild tijdens de jacht, zijn Golden Retrievers uitstekende gezelschapsdieren, assistentiehonden en deelnemers aan hondensporten.

Ze staan bekend om hun liefdevolle aard en geduld, waardoor ze ideaal zijn voor gezinnen met kinderen. Golden Retrievers zijn leergierig en reageren goed op positieve trainingstechnieken. Hun dichte, waterafstotende vacht vereist regelmatige verzorging om in optimale conditie te blijven.

Deze honden hebben voldoende lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven, inclusief wandelingen en speeltijd. Hun aanhankelijke aard en behoefte aan menselijke interactie maken ze tot toegewijde en loyale metgezellen.

Gemiddelde hoogte:

 • Mannetjes: 56-61 cm
 • Vrouwtjes: 51-56 cm

Gemiddeld gewicht:

 • 25-34 kg
Grote hondenrassen - Labrador retriever

Labrador retriever

De Labrador Retriever is een van de meest geliefde hondenrassen ter wereld, bekend om zijn vriendelijke aard, intelligentie en veelzijdigheid. Afkomstig uit Newfoundland, Canada, werden Labradors oorspronkelijk gebruikt door vissers om netten binnen te halen en overboord geslagen vis op te halen.

Tegenwoordig zijn ze populaire gezinshonden, assistentiehonden, en uitblinkers in hondensporten en -wedstrijden. Labradors zijn uiterst vriendelijk, betrouwbaar en goedmoedig, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. Ze staan bekend om hun bereidheid om te behagen en hun gemak in de training.

Hun korte, dichte vacht is weerbestendig, maar vereist regelmatige verzorging om te voorkomen dat deze gaat verharen. Labradors hebben veel beweging nodig om gezond en tevreden te blijven, inclusief dagelijkse wandelingen, zwemmen en speelsessies. Hun loyale en liefdevolle temperament maakt hen tot een ideale metgezel voor zowel actieve individuen als gezinnen.

Gemiddelde hoogte:

 • Mannetjes: 57-62 cm
 • Vrouwtjes: 55-60 cm

Gemiddeld gewicht:

 • 29-36 kg

Verzorging van grote hondenrassen

In de wereld van grote hondenrassen, van de Berner Sennenhonden tot de Duitse Doggen, komen deze vriendelijke reuzen met een groot hart en een intimiderende grootte. Ondanks hun formaat zijn veel grote honden makkelijk te trainen en staan ze bekend als trouwe metgezellen. Deze viervoeters hebben echter een consequente opvoeding nodig, vol liefde en aandacht, om hun potentieel volledig te realiseren.

Grote rassen hebben specifieke behoeften; ze eten meer dan kleinere hondenrassen en hebben regelmatige bezoeken aan de dierenarts nodig om hun gezondheid in de gaten te houden. Het is belangrijk te beseffen dat de levensduur van sommige grote honden korter kan zijn dan die van hun kleinere tegenhangers, en ze kunnen gevoelig zijn voor aandoeningen zoals heup- en elleboogdysplasie.

Als je op zoek bent naar een grote hond, zorg dan dat je de tijd en middelen hebt om aan hun behoeften te voldoen. Grote rassen zijn vaak sterke honden die naast fysieke kracht ook intelligente en gevoelige zielen zijn. Ze vereisen niet alleen fysieke oefening maar ook mentale stimulatie. Met de juiste zorg en training worden deze reuzen meer dan alleen huisdieren; ze worden een integraal onderdeel van je familie.

About The Author

1 thought on “Grote hondenrassen: Leer alles over de grootste hondenrassen ter wereld”

 1. Pingback: Grote hondenrassen: Knuffelig maar indrukwekken...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *