Alles over de Grand Gascon Saintongeois: Rasbeschrijving en Informatie

Het ras stamt uit het district Saintongeois aan de Franse westkust. Het enige wat de Grand Gascon Saintongeois en de Petit Gascon Saintongeois onderscheidt, is de schofthoogte. Voor de Franse Revolutie waren de honden uit Saintongeois beroemd vanwege hun vermogen om op wolven te jagen.

De Grand Gascon Saintongeois, met zijn nobele afkomst en indrukwekkende geschiedenis, is een jachthond die voortkomt uit de passie en expertise van graaf Joseph de Carayon-Latour in de 19e eeuw. 

Toegewijd aan het behoud van het bijna uitgestorven ras Grand Bleu de Gascogne, kruiste de graaf de overgebleven exemplaren met honden van het ras Saintonge. 

Waardoor een nieuw ras ontstond dat zowel de kenmerken van zijn voorouders behield als nieuwe eigenschappen introduceerde. Deze nieuwe variant werd bekend als de Grand Gascon Saintongeois. 

De vacht van de Grand Gascon Saintongeois is kort en dicht, doorgaans wit met kenmerkende zwarte vlekken die zijn erfelijke band met de Bleu de Gascogne onderstrepen. 

Deze grote hond, met een schofthoogte van 62 tot 68 cm, heeft een indrukwekkende fysieke verschijning, gekenmerkt door een sterke bouw en een gezonde constitutie. 

Zijn hangoren en de spikkels of tan-aftekeningen op de benen en onder de dij voegen een unieke charme toe aan zijn uiterlijk. Hoewel zeldzaam, wordt het ras gewaardeerd om zijn veelzijdigheid en aanhankelijk karakter. 

Fokkers die zich inzetten voor het behoud van de Grand Gascon Saintongeois, leggen de nadruk op gezondheid en het welzijn van de honden, waarbij ze zorgen voor geschikte leefomstandigheden en liefdevolle zorg voor deze majestueuze jagers.

FCI groep 6 lopende honden en zweethonden

De Grand Gascon Saintongeois, een trots en nobel hondenras uit Frankrijk, staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden en indrukwekkende verschijning. 

Dit ras is ingedeeld in Groep 6 van de Fédération Cynologique Internationale (FCI), die zich richt op lopende honden en zweethonden, evenals aanverwante rassen. 

Binnen deze groep wordt de Grand Gascon Saintongeois bijzonder gewaardeerd voor zijn capaciteiten in de jacht op groot wild, zoals herten en wilde zwijnen, dankzij zijn krachtige geurvermogen en vastberadenheid.

Als lid van de FCI Groep 6, symboliseert de Grand Gascon Saintongeois de essentie van de jachthond: moedig, intelligent, en met een onfeilbaar instinct. 

Voor jagers en hondenliefhebbers die een diepe waardering hebben voor traditionele jachtrassen, belichaamt de Grand Gascon Saintongeois alles wat men in een dergelijke metgezel zou zoeken.

Jacht achtergrond van de Grand Gascon Saintongeois

De Grand Gascon Saintongeois, met zijn majestueuze gestalte en opmerkelijke jachtvaardigheden, is een hondenras dat door de eeuwen heen een cruciale rol heeft gespeeld in de jachttradities van Zuidwest-Frankrijk. 

Gefokt uit de nobele lijnen van de Petit Gascon Saintongeois en onder de zorgzame hand van Baron de Ruble, werd dit ras in de 19e eeuw nieuw leven ingeblazen om te dienen als een ongeëvenaarde jachthond op groot wild en hazen.

Met een scherpe neus en een krachtige blaf, staan de Grand Gascon Saintongeois en zijn kleinere tegenhanger, de Petit Gascon-Saintongeois, bekend om hun vermogen om wild met grote vastberadenheid te achtervolgen. 

Hun witte vacht met zwarte vlekken en soms subtiele tan-aftekeningen, kenmerkend voor hun afkomst, biedt hen niet alleen een onderscheidend uiterlijk maar ook camouflage in het veld.

De Grand Gascon Saintongeois is niet alleen gewaardeerd door jagers in het zuidwesten van Frankrijk voor hun vaardigheden in het jagen op chevreuil en hazen, maar ook om hun veelzijdigheid en aanpassingsvermogen in diverse jachtomstandigheden. 

Hun indrukwekkende grootte, gecombineerd met een vastberaden baas die hun jachtinstinct begrijpt, maakt hen tot onovertroffen jagers.

In de kennels en bij fokkers die zich toeleggen op het behoud van dit zeldzame ras, worden puppy’s van de Grand Gascon Saintongeois met zorg grootgebracht, om te garanderen dat de toekomstige generaties hun erfelijke jachteigenschappen behouden. 

Deze honden, gezegend met een gezonde constitutie en een diepgeworteld jachtinstinct, blijven een toonbeeld van het historische en culturele erfgoed van de Franse jachthonden.

Erfelijke ziektes en aandoeningen bij deze hondenrassen

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomend probleem bij grote rassen, waarbij het heupgewricht niet correct gevormd is, wat kan leiden tot pijn en artritis.
 2. Elleboogdysplasie: Vergelijkbaar met heupdysplasie, maar dan betreft het het ellebooggewricht.
 3. Oorinfecties: Vanwege hun lange, hangende oren kunnen Grand Gascon Saintongeois vatbaar zijn voor oorinfecties.
 4. Gastric Torsion (Maagdilatatie-volvulus): Een plotselinge, levensbedreigende aandoening waarbij de maag draait en gas opbouwt.
 5. Osteosarcoom (Botkanker): Grotere hondenrassen hebben een hoger risico op deze vorm van kanker.
 6. Hartziekten: Inclusief aandoeningen zoals dilaterende cardiomyopathie.
 7. Ectropion: Een aandoening waarbij het ooglid naar buiten rolt, wat irritatie kan veroorzaken.
 8. Entropion: Het tegenovergestelde van ectropion, waarbij het ooglid naar binnen rolt.

Het karakter van de Grand Gascon Saintongeois

De Grand Gascon Saintongeois staat bekend om zijn evenwichtige en vriendelijke karakter, waardoor hij niet alleen een uitstekende jager is, maar ook een loyale gezinsgenoot. 

Dit ras, dat zijn oorsprong vindt in de Franse jachttraditie, heeft een natuurlijk jachtinstinct en blinkt uit in de jacht op groot wild en hazen, dankzij zijn scherpe neus en krachtige blaf. 

Ondanks zijn indrukwekkende grootte en krachtige voorkomen, is de Grand Gascon Saintongeois verrassend zachtaardig en aanhankelijk, waardoor hij goed overweg kan met kinderen en andere huisdieren.

grand gascon saintongeois geniet van zijn dagelijkse wandeling

De verzorging van de Grand Gascon Saintongeois

De verzorging van de Grand Gascon Saintongeois vraagt om een toegewijde aanpak die zowel zijn fysieke als mentale welzijn omvat. 

Dit robuuste ras heeft een korte, maar dichte vacht die regelmatig geborsteld moet worden om dode haren te verwijderen en de huid gezond te houden. 

Speciale aandacht is vereist voor de binnenkant van de oren; deze moeten schoon en droog gehouden worden om infecties te voorkomen, een veelvoorkomend probleem bij honden met hangoren.

Als een energieke jachthond heeft de Grand Gascon Saintongeois veel beweging nodig. Dagelijkse lange wandelingen, speeltijd in een veilig omheinde tuin. 

Deelname aan jachtactiviteiten kunnen helpen om zijn fysieke en mentale energie op een positieve manier te kanaliseren. Dit bevordert niet alleen zijn gezondheid, maar helpt ook bij het behouden van een evenwichtig temperament.

Goede voeding is essentieel; een gebalanceerd dieet dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitsniveau van de hond draagt bij aan zijn algehele welzijn. 

Socialisatie en opvoeding van de Grand Gascon Saintongeois

De socialisatie en opvoeding van de Grand Gascon Saintongeois zijn cruciaal voor zijn ontwikkeling tot een goed aangepaste en evenwichtige hond. 

Van jongs af aan moet deze hond blootgesteld worden aan een verscheidenheid aan mensen, dieren, en situaties. Dit bevordert zijn vermogen om nieuwe ervaringen met vertrouwen tegemoet te treden en helpt bij het ontwikkelen van een stabiel karakter.

Training moet beginnen zodra de puppy thuis komt. De Grand Gascon Saintongeois is intelligent en leergierig, maar kan ook een sterke wil hebben. 

Een consequente, positieve trainingsaanpak, waarbij goed gedrag beloond wordt, is het meest effectief. Harde of straffende methoden zijn contraproductief en kunnen het vertrouwen van de hond schaden.

Geduld is een sleutelwoord bij de opvoeding van dit ras. Hoewel de Grand Gascon Saintongeois soms koppig kan zijn, zal hij met de juiste motivatie en een beetje geduld uitgroeien tot een loyale en gehoorzame metgezel. 

Het is ook belangrijk om zijn jachtinstinct op een gecontroleerde manier te kanaliseren, door bijvoorbeeld deel te nemen aan jachtsporten of -trainingen, om zo aan zijn natuurlijke behoeften te voldoen.

Hoeveel ervaring vereisen deze rassen

Het bezitten van een Grand Gascon Saintongeois vereist een gemiddeld tot hoog niveau van ervaring met honden, vooral vanwege zijn grootte, energieniveau en sterke jachtinstinct. 

Dit ras staat bekend om zijn intelligentie en onafhankelijkheid, wat betekent dat het effectief trainen en managen van een Grand Gascon Saintongeois een stevig begrip van hondengedrag en geduldige, consistente trainingstechnieken vereist.

Nieuwe eigenaren moeten bereid zijn om tijd en moeite te investeren in de socialisatie en training van hun Grand Gascon Saintongeois vanaf jonge leeftijd. 

Een grondige kennis van positieve bekrachtiging en het vermogen om een sterke leider voor de hond te zijn, zijn essentieel om de respectvolle en gehoorzame relatie te ontwikkelen die nodig is voor een gelukkig samenleven.

Daarnaast is het belangrijk dat potentiële eigenaren zich bewust zijn van de fysieke en mentale behoeften van deze hond. 

Zijn behoefte aan dagelijkse, intensieve beweging en mentale stimulatie betekent dat hij het best past bij actieve mensen of gezinnen die genoeg tijd kunnen besteden aan zijn verzorging.

Hoeveel beweging heeft een Grand Gascon Saintongeois nodig?

De Grand Gascon Saintongeois, een ras met een rijke jachtgeschiedenis, heeft veel beweging nodig om zowel fysiek als mentaal in topconditie te blijven. 

Dit energieke en krachtige ras vereist dagelijks minstens één tot twee uur lichaamsbeweging. Dit kan variëren van lange wandelingen, rennen in een veilig omheind gebied, tot deelname aan jachtspellen die zijn natuurlijke instincten aanspreken.

Naast de fysieke activiteit is mentale stimulatie van cruciaal belang voor de Grand Gascon Saintongeois. Intelligentie spellen, trainingssessies, en geurwerk kunnen helpen om zijn geest scherp te houden en verveling te voorkomen. 

Dit ras floreert in een omgeving waar het regelmatig kan verkennen en zijn jachtvaardigheden kan benutten.

grand gascon saintongeois buiten in de open natuur

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Grand Gascon Saintongeois, bekend om zijn vriendelijke en evenwichtige temperament, gaat over het algemeen goed om met kinderen en andere huisdieren, mits hij correct is gesocialiseerd vanaf jonge leeftijd. 

Deze honden zijn aanhankelijk en kunnen zeer loyaal zijn aan alle leden van hun gezin, inclusief jonge kinderen. Hun zachte aard en geduld maken ze tot een uitstekende keuze voor gezinnen.

Echter, gezien hun grootte en energieniveau, is het belangrijk om interacties tussen de Grand Gascon Saintongeois en jonge kinderen te begeleiden. Kinderen moeten leren hoe ze respectvol en voorzichtig met de hond om moeten gaan om ongelukken te voorkomen.

Wat betreft de omgang met andere huisdieren, de Grand Gascon Saintongeois kan goed overweg met andere honden, vooral als hij met hen is opgegroeid. Zijn jachtinstinct kan echter een uitdaging vormen bij kleinere huisdieren, zoals katten of knaagdieren. 

Vroege socialisatie en training zijn essentieel om een harmonieuze relatie tussen de Grand Gascon Saintongeois en andere huisdieren te bevorderen.

Voordelen van een Grand Gascon Saintongeois

 1. Loyaal en Beschermend: Deze honden zijn zeer loyaal aan hun gezin en kunnen uitstekende waakhonden zijn.
 2. Goed met Kinderen: Met de juiste socialisatie zijn ze geduldig en vriendelijk, wat ze goede gezelschapsdieren maakt voor gezinnen met kinderen.
 3. Sociaal met Andere Honden: Ze kunnen goed overweg met andere honden, vooral als ze samen zijn opgegroeid.
 4. Uitstekende Jachthonden: Hun sterke jachtinstinct en uithoudingsvermogen maken ze uitstekend voor jachtactiviteiten.
 5. Intelligent en Trainbaar: Hoewel ze soms eigenwijs kunnen zijn, zijn ze intelligent en reageren goed op consequente training.

Nadelen van een Grand Gascon Saintongeois

 1. Veel Beweging Nodig: Ze vereisen veel dagelijkse beweging, wat een uitdaging kan zijn voor minder actieve eigenaren.
 2. Grootte: Hun grootte kan een probleem vormen in kleinere woonruimtes of voor minder ervaren hondeneigenaren.
 3. Jachtinstinct: Hun sterke jachtinstinct kan een uitdaging zijn bij het omgaan met kleinere huisdieren.
 4. Onderhoud: Regelmatige verzorging is nodig om hun vacht en oren gezond te houden.
 5. Eigenzinnigheid: Zonder consequente training en socialisatie kunnen ze eigenzinnig en moeilijk te beheren zijn.

Levensverwachting

De Grand Gascon Saintongeois, een robuuste en gezonde hondenras, heeft een gemiddelde levensverwachting die varieert tussen de 10 tot 12 jaar.

Prijs bij fokker en adoptie

De prijs van een Grand Gascon Saintongeois puppy in Nederland varieert meestal tussen de €1.000 en €1.500. Verschillende factoren kunnen de prijs beïnvloeden:

 • Reputatie van de fokker: Fokkers die erkend zijn en honden van showkwaliteit of uit kampioensbloedlijnen aanbieden, hanteren vaak hogere prijzen.
 • Stamboom: Puppies met een erkende stamboom van de Nederlandse Kennel Club kosten meer dan die zonder stamboom.
 • Kleur: Zeldzame kleuren zoals wit met rood kunnen de prijs opdrijven.
 • Geslacht: Mannetjes kunnen soms duurder zijn dan vrouwtjes.
 • Leeftijd: Volwassen Grand Gascon Saintongeois zijn doorgaans goedkoper dan puppies.

Soortgelijke rassen

 • Basset Griffon Vendéen: Bekend om zijn langere vacht en vrolijke karakter, variërend van €800 tot €1.200.
 • Bloedhond: Grote jachthond met een superieur reukvermogen en een rustig temperament, meestal tussen de €800 en €1.500.
 • Beagle: Populaire jachthond die bekend staat om zijn vriendelijke aard en energie, geprijsd tussen €600 en €1.000.

Aanvullende tips

 • Onderzoek doen: Grand Gascon Saintongeois vereisen veel beweging, training en mentale stimulatie.
 • Ontmoet de fokker en ouders: Een bezoek aan de fokker geeft inzicht in de omstandigheden waarin de pups opgroeien en de gezondheid van de ouders.
 • Vroegtijdige training en socialisatie: Vanwege hun intelligentie en soms koppige aard is vroege en consistente training cruciaal.
 • Dagelijkse oefening: Deze honden hebben veel beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Het vinden van een fokker

 • Zoek online: Onderzoek naar fokkers online, let op hun reputatie en of ze aangesloten zijn bij bijvoorbeeld de Nederlandse Kennel Club.
 • Contact met rasverenigingen: Raadpleeg de rasvereniging voor aanbevelingen van fokkers.
 • Bezoek hondenshows: Hier kun je direct kennismaken met fokkers en meer leren over het ras.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *