Allergieën bij honden: symptomen, oorzaken en behandeling

Dierenarts onderzoekt hond op allergieen

Allergieën bij honden zijn een veelvoorkomend gezondheidsprobleem, waarbij de meest voorkomende allergieën variëren van reacties op vlooienbeten tot voedselallergieën.

Een duidelijk teken van een allergie bij honden is jeuk, wat kan leiden tot overmatig krabben en likken. Dit kan resulteren in huidproblemen, zoals eczeem of infecties, vaak veroorzaakt door het speeksel van vlooien dat in de huid terechtkomt.

Vlooienallergie is een van de meest voorkomende soorten allergieën bij honden. Zelfs een enkele beet kan ernstige jeuk veroorzaken, vooral als de hond daarvoor al gevoelig is.

Het is daarom belangrijk om honden van jongs af aan te beschermen tegen vlooien, aangezien een vlo tot wel 1500 eitjes kan leggen, wat de situatie snel kan verergeren.

Voedselallergieën komen ook vaak voor, zelfs bij honden die al jaren hetzelfde dieet volgen. Symptomen kunnen variëren van huidproblemen tot maagdarmklachten.

Het identificeren van de specifieke allergie kan complex zijn, maar met behulp van eliminatiediëten en allergietesten kan de oorzaak vaak worden vastgesteld.

Voedselallergie en symptomen

Voedselallergie bij honden is een reactie van het immuunsysteem op bepaalde allergenen in hun voeding. De symptomen kunnen variëren, maar de meest voorkomende zijn huidproblemen zoals jeuk, eczeem of huiduitslag, vaak rond de oksels, oren of poten.

Deze allergische reactie wordt veroorzaakt wanneer het lichaam van de hond sterk reageert op een specifiek allergeen in het voedsel, zoals bepaalde eiwitten

Honden met een voedselallergie kunnen ook last hebben van maagdarmklachten, zoals braken en diarree. Dit kan vooral problematisch zijn bij rassen zoals de Duitse herder, die gevoeliger kunnen zijn voor bepaalde allergieën.

Het is belangrijk om te beseffen dat voedselallergieën bij honden vaak verward worden met andere allergieën, zoals vlooienallergie, waarbij de hond reageert op het speeksel van vlooien.

Diagnose voedselallergie

De diagnose van een voedselallergie bij honden kan een uitdaging zijn, vooral omdat de symptomen vaak lijken op die van andere allergieën.

Een voedselallergie wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie op bepaalde ingrediënten in het dieet van de hond en kan leiden tot symptomen zoals jeuk, huiduitslag en spijsverteringsproblemen.

Een belangrijke stap in de diagnose is het identificeren van de oorzaak van de allergie. Dit gebeurt meestal door middel van een eliminatiedieet, waarbij de hond gedurende ongeveer 8 weken een speciaal dieet krijgt dat geen van de verdachte allergenen bevat.

Als de symptomen verbeteren, wordt vervolgens één voor één ingrediënten toegevoegd om te bepalen waartegen de hond allergisch is.

Het is belangrijk om te weten dat niet elke huidirritatie bij honden veroorzaakt wordt door een voedselallergie. Soms worden symptomen verward met die van vlooienallergie, waarbij het speeksel in de huid van de hond jeuk en irritatie veroorzaakt. 

Daarom is het essentieel om andere mogelijke oorzaken, zoals vlooien of omgevingsallergenen, uit te sluiten.

Behandeling voedselallergie

De behandeling van voedselallergie bij honden vereist een zorgvuldige aanpak, aangezien het vaak een levenslange aandoening is. 

De eerste stap is het identificeren van het allergeen waartegen de hond allergisch reageert. Dit gebeurt meestal via een eliminatiedieet, waarbij de hond gedurende ongeveer 8 weken een speciaal dieet krijgt.

Als de symptomen van allergie, zoals jeuk en huidproblemen, afnemen, wordt het allergeen geleidelijk weer geïntroduceerd om te bevestigen dat dit de oorzaak is.

Eenmaal het allergeen geïdentificeerd, is het belangrijk om jouw hond een dieet te geven dat vrij is van dit allergeen. 

Dit kan betekenen dat je overstapt op hypoallergene of beperkte ingrediëntendiëten die speciaal zijn samengesteld om allergische reacties te vermijden. Het is cruciaal om strikt te zijn met dit dieet, aangezien zelfs kleine hoeveelheden van het allergeen de symptomen kunnen triggeren.

Naast voedingsmanagement, kunnen sommige honden baat hebben bij medicatie om de symptomen te beheersen, vooral als ze last hebben van ernstige jeuk of huidinfecties veroorzaakt door krabben. 

Deze medicijnen kunnen ontstekingsremmers of immunosuppressiva zijn, afhankelijk van de ernst van de allergie.

Dierenarts onderzoekt hond op allergieen

Vlooienallergie bij je hond

Vlooienallergie bij honden is een veelvoorkomende aandoening waarbij zelfs een enkele vlooienbeet ernstige jeuk en ongemak kan veroorzaken. 

Deze allergie wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie op het speeksel van de vlo, wat resulteert in een intense jeukreactie op de huid van de hond. 

Honden met een vlooienallergie kunnen zelfs last hebben van vlooien die al jaren niet meer aanwezig zijn, aangezien hun immuunsysteem sterk reageert op een allergeen.

De meest voorkomende symptomen van vlooienallergie bij honden zijn aanhoudende jeuk, roodheid en irritatie van de huid, vaak geconcentreerd rond de staartbasis, rug en poten. 

Deze allergie kan verergerd worden door secundaire infecties met bacteriën en gisten, veroorzaakt door het krabben en bijten van de hond aan zijn huid.

Diagnose vlooienallergie

Voor de diagnose van vlooienallergie is het belangrijk om jouw hond regelmatig te controleren op tekenen van vlooien en larven. 

Een effectieve behandeling begint met het elimineren van alle vlooien van de hond en zijn omgeving, aangezien vlooien ongeveer 1500 eitjes kunnen leggen. 

Preventieve maatregelen zijn essentieel, en het is vaak mogelijk om de hond van jongs af aan te beschermen tegen vlooien.

Honden met vlooienallergie vertonen typisch intense jeuk, vooral rond de staartbasis en rug. Bij het onderzoeken van de huid van de hond kunnen tekenen van vlooienbeten, zoals roodheid en irritatie, zichtbaar zijn. 

De meest voorkomende oorzaak van huidproblemen bij honden is parasitaire infectie, waarbij vlooien een prominente rol spelen. 

De allergische reactie wordt veroorzaakt door het speeksel van de vlo, waartegen het lichaam van de hond sterk reageert. Dit kan leiden tot een allergische reactie, zelfs bij een minimale blootstelling aan vlooien.

Behandeling vlooienallergie

De behandeling van vlooienallergie bij honden vereist een geïntegreerde aanpak, gericht op zowel het bestrijden van parasieten als het verlichten van de allergische reactie.

Aangezien de allergie veroorzaakt wordt door het speeksel van de vlo, is het essentieel om de hond te beschermen tegen vlooienbeten. 

Dit kan door regelmatig gebruik van producten die volwassen vlooien doden en de ontwikkeling van eitjes en larven onderdrukken.

Voor honden die al jaren last hebben van vlooienallergie, is het belangrijk om een strikt vlooienbestrijdingsprogramma te volgen. 

Dit omvat behandelingen die direct op de hond worden toegepast, evenals het reinigen van de omgeving waar de hond leeft. 

Het doel is om alle stadia van de vlo te elimineren, aangezien zelfs een kleine blootstelling aan vlooien een allergische reactie kan veroorzaken.

Naast vlooienbestrijding is het behandelen van de allergische symptomen cruciaal. Dit kan met medicatie die de jeuk en ontsteking vermindert, waardoor de hond comfortabeler wordt. In sommige gevallen kan desensibilisatie of immunotherapie worden overwogen, vooral als de hond meerdere allergieën tegelijk heeft.

Atopie bij de hond

Atopie bij honden is een veelvoorkomende vorm van allergie, waarbij de hond overgevoelig reageert op alledaagse allergenen zoals pollen, huisstofmijt of schimmels.

Deze allergieën bij honden komen vaak tot uiting in de vorm van jeuk, wat leidt tot krabben, likken en bijten van de huid. Honden met atopie kunnen al van jongs af aan symptomen vertonen, en vaak worden deze allergieën pas na enkele jaren herkend.

Bij atopie reageert het immuunsysteem van de hond sterk op een allergeen, wat resulteert in huidproblemen. 

Deze allergische reactie kan zich manifesteren in verschillende delen van het lichaam, maar vaak zijn de poten, oren, oksels en buik het meest getroffen. Honden met een allergie voor vlooien kunnen vergelijkbare symptomen vertonen, daarom is het belangrijk om vlooienallergie uit te sluiten.

Diagnose Atopie

De diagnose van atopie bij honden kan een uitdaging zijn, vooral omdat de symptomen van allergieën bij honden vaak lijken op die van andere aandoeningen. 

Wanneer je hond last heeft van jeuk, huidproblemen of andere allergische symptomen, is het belangrijk om eerst andere oorzaken uit te sluiten, zoals vlooienallergie of voedselallergie. Honden met atopie vertonen vaak van jongs af aan symptomen, maar soms worden deze pas herkend nadat de hond al jaren hetzelfde gedrag vertoont.

Bij de diagnose wordt gekeken naar waar de hond allergisch voor is. Dit gebeurt vaak met behulp van huid- of bloedtesten, waarmee de meest voorkomende allergenen worden geïdentificeerd. 

Deze testen kunnen binnen twee weken uitslag geven over waartegen de hond een allergie heeft. 

Het is belangrijk om te weten dat niet elke hond die jeuk heeft, allergisch is voor de geteste stoffen. Soms reageert het lichaam van de hond sterk op een allergeen, terwijl andere keren de reactie minder duidelijk is.

Behandeling Atopie 

De behandeling van atopie bij honden vereist een zorgvuldige aanpak, aangezien deze allergie vaak levenslang aanhoudt. Het doel is om de symptomen te beheersen en de levenskwaliteit van de hond te verbeteren. 

Allergieën bij de hond, waaronder atopie, kunnen zich uiten in jeuk, huidproblemen, en soms zelfs in een voedselallergie. Het is belangrijk om te beseffen dat atopie bij de meeste honden niet volledig te genezen is, maar wel beheersbaar.

Een cruciale stap in de behandeling is het identificeren waartegen de hond allergisch is. Dit kan via huid- of bloedtesten, waarbij binnen twee weken duidelijk wordt welke allergenen de reactie veroorzaken. 

Zodra bekend is waar je hond allergisch voor is, kan de behandeling starten. Deze kan bestaan uit het vermijden van de allergenen, medicatie om de jeuk en ontsteking te verminderen, en in sommige gevallen immunotherapie om de hond te desensibiliseren.

Bij honden die al jaren dezelfde symptomen vertonen, kan het nodig zijn om meerdere allergieën tegelijk te behandelen. 

Dit vereist vaak een combinatie van medicatie en speciale zorg, zoals het regelmatig wassen van de hond om speeksel en allergenen van de huid te verwijderen. Het is ook belangrijk om parasieten zoals vlooien te bestrijden, aangezien deze een allergische reactie kunnen verergeren.

Honden met een verhoogd risico op een allergie 

  1. Labrador Retriever: Vaak gevoelig voor voedselallergieën. Deze allergieën kunnen jeuk en huidproblemen veroorzaken, vooral als de hond allergisch is voor bepaalde eiwitten in zijn voeding.

  2. Duitse Herder: Bekend om hun gevoeligheid voor vlooienallergie. Zelfs een enkele vlo kan ernstige jeuk en huidirritaties veroorzaken, wat wijst op een allergische reactie op vlooienbeten.

  3. Franse Bulldog: Heeft een neiging tot allergieën die veroorzaakt worden door omgevingsfactoren zoals pollen of huisstofmijt, wat resulteert in atopie.

  4. Golden Retriever: Dit ras kan gevoelig zijn voor meerdere allergieën tegelijk, waaronder voedsel- en omgevingsallergieën, wat de diagnose en behandeling complexer maakt.

  5. Boxer: Heeft een verhoogd risico op oraal allergie syndroom, waarbij ze allergisch reageren op bepaalde voedingsmiddelen, wat kan leiden tot gastro-intestinale problemen en huidirritaties.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *