Alles over de Beagle: Van beagle pup kopen tot hondenras informatie

de beagle afkomstig uit engeland

De Beagle, een compacte en vrolijke hond, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de tijd van Koning Henry in Engeland. 

Dit ras, dat afkomstig is uit de hound-groep, werd oorspronkelijk gebruikt in meutes voor de jacht op hazen en konijnen, dankzij hun uitstekende reukzin en aanhankelijk karakter.

De moderne Beagle, zoals we die nu kennen, is het resultaat van zorgvuldige fokkerij, waarbij de rasstandaard is vastgelegd door organisaties zoals de Raad van Beheer. 

De Beagle Club Nederland speelt een belangrijke rol in het behouden van deze standaarden en biedt ondersteuning aan eigenaren die een Beagle pup kopen.

Beagle pups zijn geliefd om hun vrolijke en intelligente aard. Hun vacht komt in verschillende kleuren, waaronder de klassieke tricolor (black and tan), maar ook lemon en tan. 

Deze honden zijn bekend om hun compacte bouw; de rug is recht en de vacht dicht en weerbestendig, wat hen geschikt maakt voor lange wandelingen in verschillende weersomstandigheden.

Veel Beagles worden ook als proefdier gebruikt, en sommige van deze honden worden uiteindelijk herplaatst via dierenasiels. Gelukkig kunnen veel van deze oudere dieren een nieuw thuis vinden waar ze liefdevol worden opgenomen.

Het uiterlijk van de Beagle

De Beagle is een compact gebouwde hond, afkomstig uit de hound-groep, bekend om zijn jachtpassie en vriendelijke aard. 

Dit ras, vaak gebruikt voor de jacht op konijnen en hazen, heeft een sterke bouw en een opgewekt karakter. Een typische Beagle heeft een middelgrote, stevige lichaamsbouw met een vrij lange wervelkolom, wat hem een uitstekende balans en wendbaarheid geeft.

De Beagle is qua uiterlijk te herkennen aan zijn brede kop en grote, bruine ogen, die een vrolijke en intelligente blik uitstralen. 

De oren zijn lang en hangend, wat bijdraagt aan hun kenmerkende expressie. Hun vacht is kort en dicht, wat makkelijk te onderhouden is. Veel voorkomende kleuren zijn tricolor, zwart en bruin, of rood en wit.

Fokkers richten zich op het behouden van de stamboom en de kenmerkende eigenschappen van de Beagle. 

Deze rashonden zijn niet alleen populair bij jachthondenliefhebbers, maar ook bij gezinnen als vriendelijke en zachtaardige gezelschapshonden. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren en passen zich gemakkelijk aan in een nieuw thuis.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Beagle, een geliefd en veelvoorkomend hondenras, is helaas niet immuun voor enkele erfelijke ziektes en aandoeningen.

Hier volgt een lijst van enkele veelvoorkomende erfelijke aandoeningen bij Beagles:

 1. Epilepsie: Een neurologische aandoening die leidt tot terugkerende aanvallen.

 2. Heupdysplasie: Een ontwikkelingsstoornis van het heupgewricht, wat kan leiden tot artritis en pijn.

 3. Hypothyreoïdie: Een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg hormonen produceert, wat kan leiden tot gewichtstoename, haaruitval en andere symptomen.

 4. Intervertebrale Schijfziekte (IVDD): Een aandoening die de wervels van de hond aantast, vaak leidend tot rugpijn en in ernstige gevallen verlamming.

 5. Cherry Eye: Een veelvoorkomend probleem waarbij de traanklier van het derde ooglid uit zijn positie komt.

 6. Pulmonaire Stenose: Een hartafwijking waarbij de bloedstroom van het hart naar de longen beperkt wordt.

 7. Musladin-Lueke Syndroom (MLS): Een genetische aandoening die leidt tot stijfheid van de gewrichten en andere ontwikkelingsproblemen.

 8. Factor VII-tekort: Een bloedstollingsstoornis die kan leiden tot overmatig bloeden.

Het karakter van de Beagle

De Beagle staat bekend als een vrolijke en vriendelijke hond, geliefd bij hondenliefhebbers van alle leeftijden. 

Als afstammeling van hound-rassen zoals de Basset en oudere jachthonden zoals de Duitse Staande, bezit de Beagle een levendige en avontuurlijke geest. 

Deze eigenschappen, gecombineerd met hun intelligentie, maken van de Beagle een uitstekende en veelzijdige metgezel.

Beagles zijn van nature nieuwsgierig en eigenzinnig, wat hen zowel charmant als soms een uitdaging maakt in de opvoeding. 

Als puppy hebben Beagles veel energie en zijn ze enthousiast over het verkennen van hun omgeving. Dit kan soms leiden tot ‘ beagle pain ‘, een term die liefdevol gebruikt wordt om hun neiging tot ondeugend gedrag te beschrijven. 

Vroege training en socialisatie zijn essentieel om jouw Beagle goed getraind en gehoorzaam te maken.

Ondanks hun achtergrond als jachthond, zijn Beagles over het algemeen geen goede waakhonden vanwege hun vriendelijke karakter. 

Ze gaan goed om met kinderen en andere huisdieren, wat hen tot ideale gezinshonden maakt. Oudere Beagles kunnen meer ontspannen en minder energiek zijn, maar behouden hun liefdevolle en speelse aard.

Als ras dat oorspronkelijk voor de jacht gefokt werd, heeft de Beagle een sterk ontwikkeld reukvermogen. Dit maakt hen geschikt voor activiteiten die hun speurvaardigheden benutten.

hondenras beagle

De Verzorging van de Beagle puppy

De verzorging van een Beagle, of het nu een vrolijke nieuwe beagle puppy of een oudere Beagle betreft, vereist aandacht en toewijding. Als afstammeling van hound-rassen, heeft de Beagle bepaalde kenmerken die specifieke zorg nodig hebben.

Allereerst is het belangrijk om de vacht van jouw Beagle goed te verzorgen. Hoewel ze een kortere vacht hebben dan sommige andere rassen, zoals terriërs, hebben Beagles regelmatige borstelbeurten nodig om hun vacht schoon en gezond te houden. 

Dit helpt ook bij het beheersen van losse haren en kan allergische reacties bij mensen verminderen.

Beagles zijn intelligente en actieve honden die voldoende beweging nodig hebben. Dagelijkse wandelingen en speeltijd zijn essentieel om ze zowel fysiek als mentaal gezond te houden. 

Het is belangrijk om hun gewicht in de gaten te houden, omdat Beagles de neiging hebben om te zwaar te worden, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Tenslotte, gezien hun vriendelijke aard, is socialisatie een belangrijk aspect van hun verzorging. Beagles gaan over het algemeen goed om met kinderen en andere huisdieren, maar net als bij elk ras, is vroege en positieve socialisatie de sleutel tot het ontwikkelen van een goed aangepaste en gelukkige hond.

Socialisatie en opvoeding van de Beagle

De socialisatie en opvoeding van een Beagle zijn cruciale aspecten van hun ontwikkeling. Deze intelligente en energieke honden vereisen een consistente en positieve benadering van training en socialisatie vanaf jonge leeftijd.

Beagles staan bekend om hun vriendelijke en sociale karakter, waardoor vroege socialisatie met andere honden, huisdieren en mensen essentieel is. 

Dit helpt hen om zich aan te passen aan verschillende situaties en stimuleert een evenwichtig temperament. Door hen te introduceren bij diverse omgevingen en geluiden, worden angst en terughoudendheid geminimaliseerd.

Consistente training is ook belangrijk. Beagles kunnen eigenwijs zijn, dus geduld en volharding zijn nodig. Positieve bekrachtiging, zoals lof en traktaties, werkt het beste. Basiscommando’s zoals ‘zit’, ‘blijf’ en ‘kom hier’ zijn essentieel voor hun veiligheid en het bevorderen van gehoorzaamheid.

Vanwege hun sterke reukvermogen en jachtinstinct, is het belangrijk om ze te leren reageren op commando’s tijdens wandelingen. Dit voorkomt dat ze afdwalen of in gevaarlijke situaties terechtkomen.

Hoeveel ervaring vereist een Beagle

De Beagle, bekend om zijn vrolijke en vriendelijke karakter, kan een geschikte keuze zijn voor zowel ervaren als onervaren hondeneigenaren. 

Voor onervaren eigenaren kan de Beagle een goede introductie tot hondenverzorging bieden, dankzij zijn relatief gematigde grootte en aanpasbaarheid. Echter, potentiële eigenaren moeten zich bewust zijn van enkele specifieke kenmerken en behoeften van dit ras.

Beagles zijn intelligent en kunnen soms eigenwijs zijn, wat consistentie en geduld vereist in training en socialisatie. 

Dit kan voor onervaren eigenaren een uitdaging zijn, maar met de juiste middelen en eventueel hulp van trainingssessies, kunnen ze succesvol leren hoe ze hun Beagle kunnen opvoeden en verzorgen.

Voor ervaren hondeneigenaren biedt de Beagle interessante uitdagingen en beloningen. Hun ervaring met hondentraining kan helpen om het soms koppige gedrag van de Beagle te beheren. 

Bovendien kunnen ervaren eigenaren hun kennis van hondenverzorging toepassen om te zorgen voor een gezonde en gelukkige Beagle.

In beide gevallen is het belangrijk voor eigenaren om voldoende tijd te besteden aan lichaamsbeweging, training en gezelschap, aangezien Beagles sociale dieren zijn die floreer bij interactie en activiteit.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Beagle, een ras dat bekend staat om zijn intelligentie en soms eigenzinnige karakter. 

Beagles zijn van oorsprong jachthonden, en deze achtergrond betekent dat ze een sterke drang hebben om te speuren en te volgen. Zonder goede training kunnen ze gemakkelijk worden afgeleid door geuren, wat kan leiden tot ongewenst gedrag zoals weglopen of het negeren van commando’s.

Consistente en positieve trainingsmethoden werken het best voor Beagles. Basiscommando’s zoals ‘zit’, ‘blijf’, en ‘kom hier’ zijn essentieel voor hun veiligheid en om ze onder controle te houden. Het is ook belangrijk om ze te trainen om te reageren op een fluitje of een specifiek commando, vooral tijdens wandelingen of buitenactiviteiten.

Socialisatietraining is ook belangrijk voor Beagles. Door ze op jonge leeftijd bloot te stellen aan verschillende mensen, dieren en omgevingen, kunnen ze uitgroeien tot goed aangepaste en vriendelijke honden. Dit helpt ook om angst en agressie te voorkomen.

Hoeveel beweging heeft een Beagle nodig

Een Beagle, bekend om zijn energieke en speelse aard, heeft dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid beweging nodig. 

Als een ras met een sterke jachtachtergrond, zijn Beagles van nature actief en vereisen ze regelmatige fysieke en mentale stimulatie. Gemiddeld heeft een Beagle ongeveer één tot anderhalf uur beweging per dag nodig, verdeeld over meerdere wandelingen en speelsessies.

Deze beweging is niet alleen belangrijk om hun fysieke gezondheid te behouden, maar ook om te voorkomen dat ze zich vervelen, wat kan leiden tot destructief gedrag. 

Activiteiten zoals wandelen, rennen en spelen in een veilige, omheinde omgeving zijn ideaal. Beagles genieten ook van geurige spelletjes en speurtochten, wat hun natuurlijke instincten stimuleert.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel Beagles van beweging houden, hun activiteiten moeten worden aangepast aan hun leeftijd en gezondheid. Jonge Beagles hebben vaak meer energie en kunnen intensievere activiteiten aan dan oudere honden.

De Beagle een hondenras afkomstig uit Engeland

Hoe is de omgang met kinderen? 

De Beagle staat bekend als een bijzonder kindvriendelijk hondenras, waardoor het een uitstekende keuze is voor gezinnen. 

Deze honden staan bekend om hun zachte en geduldige aard, waardoor ze goed overweg kunnen met kinderen van alle leeftijden. Hun speelse en vrolijke karakter maakt ze tot leuke en energieke speelkameraden voor kinderen.

Beagles zijn van nature sociaal en genieten van interactie en aandacht, wat hen tot loyale metgezellen maakt. 

Hun middelgrote formaat maakt ze stevig genoeg om met kinderen te spelen, maar ze zijn niet zo groot dat ze overweldigend kunnen zijn. Het is echter belangrijk om toezicht te houden op interacties tussen jonge kinderen en Beagles om ervoor te zorgen dat het spel veilig en respectvol blijft voor zowel het kind als de hond.

Het is ook essentieel dat kinderen worden geleerd hoe ze op een respectvolle en zachte manier met de hond moeten omgaan. Ze moeten bijvoorbeeld leren de hond niet te storen tijdens het eten of slapen en geen ruwe spelletjes te spelen.

Voordelen van een Beagle

 1. Vriendelijk en Sociaal: Beagles staan bekend om hun vrolijke en vriendelijke karakter, waardoor ze geweldige gezinshonden zijn.
 2. Goed met Kinderen: Hun zachte en speelse aard maakt ze ideaal voor huishoudens met kinderen.
 3. Intelligent en Trainbaar: Hoewel ze soms eigenwijs kunnen zijn, zijn Beagles intelligent en kunnen ze goed reageren op positieve trainingsmethoden.
 4. Actief en Energiek: Ze zijn perfect voor actieve gezinnen en genieten van wandelingen en speeltijd.

Nadelen van een Beagle

 1. Sterk Reukvermogen: Hun jachtinstinct en uitstekende neus kunnen leiden tot afleiding en het volgen van geuren, wat een uitdaging kan zijn tijdens wandelingen.
 2. Eigenwijsheid: Hun onafhankelijke karakter kan de training soms uitdagend maken.
 3. Neiging tot Blaffen: Beagles kunnen vocaal zijn, wat problematisch kan zijn in sommige woonomgevingen.
 4. Behoefte aan Beweging: Ze hebben voldoende lichaamsbeweging nodig om overgewicht en verveling te voorkomen.

Hoe oud wordt een Beagle

De Beagle, heeft een gemiddelde levensverwachting die varieert van 12 tot 15 jaar. Deze levensduur kan beïnvloed worden door verschillende factoren zoals genetica, levensstijl en gezondheidszorg.

Prijs van een Beagle

De prijs van een Beagle kan variëren afhankelijk van of je kiest voor aankoop bij een fokker of adoptie via een asiel of herplaatsingsorganisatie.

Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €500 en €1200. Deze kosten kunnen hoger uitvallen afhankelijk van factoren zoals de stamboom van de puppy, de reputatie van de fokker, en of de puppy al bepaalde medische behandelingen, zoals vaccinaties en microchipping, heeft ondergaan. 

Fokkers die lid zijn van erkende rasverenigingen en die hun honden fokken volgens de geldende standaarden, kunnen hogere prijzen vragen.

Aan de andere kant kan het adopteren van een Beagle uit een asiel of via een herplaatsingsorganisatie aanzienlijk goedkoper zijn. De kosten voor adoptie variëren meestal tussen de €50 en €300. Deze vergoeding dekt vaak de basis medische zorg die de hond heeft ontvangen, zoals vaccinaties en sterilisatie of castratie.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *