Dogo Argentino: Een temperamentvolle Argentijnse dog

Dogo Argentino Een temperamentvolle Argentijnse dog

De originele benaming voor de Argentijnse Dog in Argentinië is Jabalinero, wat vertaald kan worden als “wildezwijnhond”. Dit ras ontstond in de jaren ’70 met het doel een uitzonderlijke jachthond te ontwikkelen, gespecialiseerd in de jacht op groot wild zoals poema’s, jaguars, en met name wilde zwijnen. Een essentiële vereiste voor dit ras was een combinatie van moed, kracht, en een indrukwekkend uithoudingsvermogen.

De creatie van het ras begon met de oude Spaanse vechthond van Cordoba, die voor zijn grootte werd gekruist met een Duitse Dog, en voor andere gewenste eigenschappen met de Bordeaux Dog, de Bull Terriër, de Engelse Bulldog, de Boxer, en de Pyreneese Berghond – de laatste voornamelijk voor de witte vacht. Echter, een onbedoeld gevolg van deze diversiteit aan voorouders is dat het ras ook een zekere mate van agressie kan vertonen, wat heeft geleid tot restricties en verboden in verschillende landen.

Fysieke kenmerken van dit hondenras

De Dogo Argentino (Argentijnse Dog), een hondenras gecreëerd door Dr. Antonio Nores Martinez in 1928, is ontworpen met het oog op het jagen op groot wild zoals wilde zwijnen.

Dit ras, dat vanaf 1975 officieel erkend werd, heeft een robuuste bouw en een krachtige uitstraling, met een schofthoogte variërend tussen de 60 en 68 cm. Hun gewicht schommelt tussen de 40 en 50 kg. Als lid van de molosserfamilie, combineert dit ras een imposante bouw met stevigheid en een elegante uitstraling.

Als nationale hond van Argentinië, staat de Dogo Argentino bekend om zijn moed, kracht, en vermogen als waakhond. Dit ras kenmerkt zich door een krachtig, maar niet log lichaam.

De hals toont een mooie kromming en kracht, de borstkast is ruim en diep, en de rug is sterk. De voorpoten zijn lang en recht, terwijl de achterpoten krachtig en gespierd zijn, eindigend in licht ovaalvormige voeten met gebogen tenen. De staart, lang en dik, hangt natuurlijk neer.

Het hoofd van de Argentijnse Dog is sterk en vierkant, met een massieve, licht bolle schedel. De rimpels op het voorhoofd zijn duidelijk, en de snuit toont een subtiele kromming, ondersteund door sterke kaken.

De ogen, variërend van donker tot lichtbruin, drukken diepte uit. De oren, driehoekig en hoog geplaatst, kunnen rechtop of halfstaand gedragen worden.

De korte, strakke en dichte witte vacht is kenmerkend; elke kleurvlek leidt tot diskwalificatie in shows. Dit aspect benadrukt de zuiverheid en de unieke esthetiek van het ras.

Karakter van de Dogo Argentino

Het opvoeden van een Dogo Argentino vereist een sterke, maar rechtvaardige hand. Deze krachtige en moedige jachthond, gefokt door Dr. Antonio Nores Martinez in 1928, werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de jacht op groot wild, zoals poema’s en jaguars. Als nationale hond van Argentinië, erkend door de FCI in 1975, heeft de Dogo Argentino een dominante aard die een vastberaden en ervaren baas nodig heeft.

Een goede opvoeding begint met consequente training en socialisatie vanaf jonge leeftijd. Het is cruciaal om de Dogo Argentino te leren respecteren en gehoorzamen, waarbij grenzen duidelijk worden gesteld.

Deze honden waarderen het gezelschap van hun baas en moeten leren hun kracht op een positieve manier te gebruiken, zonder agressief of te dominant te worden.

Hun achtergrond als jachthond op wild zoals wilde zwijnen, ingekruist met rassen zoals de Ierse Wolfshond en de Pointer, onderstreept de noodzaak van een baas die hun jachtinstinct begrijpt en kanaliseert in geschikte activiteiten.

Met een goede, strenge opvoeding wordt de Dogo Argentino een trouwe gezinshond, die zijn taak als waakhond serieus neemt zonder ongewenst gedrag.

Beweging

De fysieke en mentale eisen die aan de Dogo Argentino worden gesteld zijn hoog. Dit ras heeft veel lichaamsbeweging nodig om zowel fysiek als mentaal in topconditie te blijven.

Hun oorsprong als jachthond op groot wild vereist dat ze de ruimte en mogelijkheden hebben om te rennen, te verkennen, en hun natuurlijke jachtinstincten te benutten. Lange wandelingen, rennen, en speeltijd in een veilige omgeving zijn essentieel voor hun welzijn.

Zonder voldoende lichaamsbeweging kan de Dogo Argentino agressief en dominant worden, gedrag dat voortkomt uit frustratie en een overschot aan energie. Het is dus cruciaal om te voldoen aan hun behoefte aan beweging en gezelschap, zoals oorspronkelijk bedoeld door hun schepper.

Hun sterke karakter, gecombineerd met een diepe loyaliteit aan hun baas, maakt van de Dogo Argentino een toegewijde gezelschapshond die zijn gezin zal beschermen en koesteren.

Verzorging en de vacht

De verzorging van de Dogo Argentino, sinds 1975 erkend door de FCI als de nationale hond van Argentinië, vraagt om specifieke aandacht, vooral wat betreft zijn vacht.

Gecreëerd door Dr. Antonio Nores Martinez in 1928, was het doel een krachtige en moedige jachthond te ontwikkelen die niet alleen bekwaam is in het jagen op wild zoals wilde zwijnen, maar ook als een betrouwbare waakhond kan fungeren. Dankzij zorgvuldige kruisingen, waaronder de gevlekte Duitse Dog en Ierse pointers, heeft de Dogo Argentino een korte, dichte en witte vacht die relatief onderhoudsarm is.

Ondanks zijn stoere uiterlijk en potentieel agressief en dominant gedrag, is de Dogo Argentino een hond die van gezelschap houdt en een sterke band met zijn baas opbouwt. De vachtverzorging van de Dogo Argentino is eenvoudig: regelmatig borstelen om dode haren te verwijderen en de huid gezond te houden volstaat. Een bad is slechts enkele keren per jaar nodig, tenzij de hond bijzonder vuil wordt.

Gezien de witte vacht is het belangrijk om aandacht te besteden aan tekenen van huidirritatie of allergieën. Ook moet men alert zijn op de gezondheid van de huid en oren, aangezien de lichte kleur gevoelig kan zijn voor zonlicht en andere externe factoren.

Met een hoogte tussen de 60 en 65 cm is deze oorspronkelijk als jachthond ontwikkelde Dogo Argentino een imposante verschijning, die een liefdevolle maar consistente opvoeding vereist om zijn volle potentieel als gezinslid te bereiken.

De Argentijnse dog en hondenziekten

De Argentijnse Dog, gekenmerkt door zijn robuuste natuur, is het resultaat van doordachte selectie en diverse kruisingen om inteelt tegen te gaan. Het is cruciaal om de gezondheid en ontwikkeling van puppy’s zorgvuldig te monitoren totdat ze volwassen zijn, om mogelijke groeiproblemen te ondervangen.

Dit ras, dat goed is aangepast aan zware omstandigheden, beschikt over sterke genen, waardoor specifieke gezondheidsproblemen relatief zeldzaam zijn.

Echter, net als bij andere witte hondenrassen, draagt de Argentijnse Dog een gen dat doofheid kan veroorzaken; een aandoening die vanaf ongeveer drie maanden oud gedetecteerd kan worden. Ook heup- en elleboogdysplasie kunnen voorkomen. De verwachte levensduur van dit ras ligt rond de 12 jaar.

Wat betreft de verzorging heeft de Argentijnse Dog niet veel nodig: een wekelijkse borstelbeurt en een bad elke twee tot drie maanden volstaan. Het is ook belangrijk om regelmatig de ruimte rond de ogen schoon te maken om irritatie en tranenvloed te voorkomen.

Omgang met kinderen

Deze nationale hond van Argentinië houdt van gezelschap en stelt het contact met zijn baas zeer op prijs, wat hem potentieel maakt voor een goede omgang met kinderen. Echter, vanwege zijn sterke karakter en fysieke kracht, is het cruciaal dat interacties tussen de hond en kinderen onder toezicht staan.

Het is belangrijk om kinderen te leren hoe ze respectvol en voorzichtig met de hond om moeten gaan. De hond’s waakzame natuur maakt hem beschermend, maar zijn opvoeding moet gericht zijn op het beheersen van zijn kracht en dominantie om een veilige omgeving voor iedereen te waarborgen.

Kortom, de Dogo Argentino kan een liefdevolle en beschermende metgezel zijn in gezinnen die bereid zijn tijd en moeite te steken in zijn opvoeding en socialisatie. Met geduld, training, en liefde, zal deze krachtige jachthond een trouwe vriend voor het leven zijn.

Conclusie

De Dogo Argentino, erkend door de FCI sinds 1975 als een nationaal ras, weerspiegelt het visionaire fokwerk van Dr. Antonio Nores Martinez. Sinds 1928 heeft deze hond, ontstaan uit zorgvuldige kruisingen waaronder de Fighting Dog of Cordoba, zijn plaats gevonden binnen de kennelgemeenschap als een krachtige en moedige jachthond.

Het karakter van de Dogo Argentino, gekenmerkt door zijn waakzame aard en de capaciteit om agressief en dominant te zijn indien niet goed begeleid, vereist een verantwoordelijke eigenaar.

Met een diepe passie voor honden, stelde Martinez hoge eisen aan dit ras, bedoeld voor de jacht op wilde zwijnen en als loyale gezelschapshond. Dit ras, zowel sterk in lichaam als in geest, blijft een symbool van doorzettingsvermogen en toewijding.

About The Author

1 thought on “Dogo Argentino: Een temperamentvolle Argentijnse dog”

  1. Pingback: Dogo Argentino: Een temperamentvolle Argentijns...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *