Alles over het hondenras Rottweiler – Kenmerken, informatie & prijs

De rottweiler is namelijk afkomstig uit het oude stadje Rotweill in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Van origine werd hij hier ingezet om vee te drijven, goederenkarren te trekken en uiteraard te waken. Niet voor niets is de Rottweiler een échte bewaker en beschermer.

De geschiedenis van dit ras gaat terug tot de tijd van de Romeinen, waar ze werden gebruikt om de kuddes vee naar de markt te drijven. 

Deze honden waren niet alleen herders, maar dienden ook als beschermers van het vee. Hun naam komt van het Duitse stadje Rottweil, bekend als een centrum van veeteelt. 

Hier kregen ze de bijnaam Metzgerhund, ofwel slagershond, omdat ze door slagers werden gebruikt om vee te drijven en te bewaken.

Het uiterlijk van een  Rottweiler

De Rottweiler is een krachtig, middelgroot tot groot hondenras, bekend om zijn indrukwekkende verschijning en loyale karakter. 

De schofthoogte van een volwassen Rottweiler varieert van 61 tot 68 cm voor reuen en 56 tot 63 cm voor teven. Dit ras bezit een stevig, gespierd en evenwichtig lichaam, wat hen uitstekend geschikt maakt als waakhond, politiehond en gezinshond.

De vacht van de Rottweiler is kort, hard en van middellange lengte met een donzige ondervacht, wat essentieel is voor de verzorging. 

De kleur is typisch zwart met duidelijk gedefinieerde roodbruine aftekeningen op de snuit, boven de ogen, aan de zijde van de keel, onder de staartbasis en op de benen. De kop van de Rottweiler is breed met een goed ontwikkelde, krachtige snuit.

Erfelijke ziektes en aandoeningen van de Rottweiler

De Rottweiler, een groot en gedrongen hondenras dat bekend staat om zijn waakzame en zelfverzekerde aard, is vatbaar voor verschillende erfelijke ziektes en aandoeningen. Hier volgt een lijst van zeven erfelijke aandoeningen die vaak voorkomen bij Rottweilers:

  1. Heupdysplasie: Een gewrichtsaandoening waarbij het heupgewricht niet goed past, wat leidt tot pijn en mobiliteitsproblemen.

  2. Elleboogdysplasie: Vergelijkbaar met heupdysplasie, maar dan in de ellebogen, kan deze aandoening kreupelheid veroorzaken.

  3. Aortastenose: Een hartziekte waarbij de bloedstroom vanuit het hart beperkt is, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

  4. Osteosarcoom (botkanker): Rottweilers hebben een verhoogde kans op deze ernstige vorm van kanker.

  5. Bloat of Maagtorsie: Een levensbedreigende aandoening waarbij de maag draait en opzwelt.

  6. Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Een oogaandoening die uiteindelijk kan leiden tot blindheid.

  7. Hypothyreoïdie: Een aandoening van de schildklier die leidt tot diverse symptomen, waaronder gewichtstoename en lethargie.

Het karakter van de Rottweiler

De Rottweiler, een hondenras dat tot de FCI Groep 2 van Molosser en Sennenhonden behoort, staat bekend om zijn krachtige karakter en loyaliteit. 

Deze honden zijn gefokt voor hun waak- en werkeigenschappen, waardoor ze uitstekend presteren als beschermers van hun gezin en eigendom. 

Ondanks hun imposante voorkomen, zijn Rottweilers vaak verrassend aanhankelijk en loyaal aan hun eigenaren.

Een goed gesocialiseerde Rottweiler is doorgaans zelfverzekerd, kalm en beheerst. Vroege socialisatie en consequente opvoeding zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de Rottweiler uitgroeit tot een evenwichtige en goed aangepaste hond.

De Verzorging van de Rottweiler

De verzorging van een Rottweiler, vraagt om specifieke aandacht gezien hun fysieke kenmerken en temperament. 

Rottweilers hebben een dichte, kort tot middellange vacht die zwart met roodbruine aftekeningen is. Hun donzige ondervacht vereist regelmatige borsteling om dode haren te verwijderen en de huid gezond te houden.

Gezien hun afkomst als werkhonden, hebben Rottweilers veel beweging nodig. 

Ze zijn energiek en krachtig, waardoor dagelijkse wandelingen en speeltijd essentieel zijn voor hun fysieke en mentale welzijn. Hondensporten kunnen een goede uitlaatklep zijn voor hun energie.

Socialisatie en opvoeding van de Rottweiler

De Rottweiler, vereist zorgvuldige socialisatie en training om zijn volle potentieel als een geweldige metgezel te bereiken. 

Dit ras, bekend om zijn grote kracht en indrukwekkende schouderhoogte, stamt af van de oudste rassen en heeft een natuurlijke aanleg voor werken en beschermen. 

Zoals bij alle honden, vooral de grotere zoals Rottweilers, is vroege socialisatie en training cruciaal.

Het socialisatieproces moet beginnen zodra de Rottweiler-puppy thuis komt. Dit omvat het kennismaken met verschillende mensen, andere huisdieren, en uiteenlopende situaties en omgevingen. 

Dit helpt de puppy om goed in de heupkom van het gezinsleven te passen en voorkomt dat hij te serieus of gereserveerd wordt in de omgang met vreemden.

Hoeveel ervaring vereist een Rottweiler

Het houden van een Rottweiler, vereist aanzienlijke ervaring en kennis van hondentraining en -gedrag. Dit ras, dat afstamt van de oudste werkhonden, is krachtig, intelligent en kan variëren van serieus en gereserveerd tot uiterst liefdevol en aanhankelijk. 

Vanwege hun grootte en potentieel voor dominant gedrag, zijn Rottweilers mogelijk niet geschikt voor mensen die nog nooit grote honden hebben gehad.

Een mooie close-up van de rottweiler

Is trainen noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk bij een Rottweiler. Dit hondenras, dat afstamt van krachtige werkhonden, heeft een aangeboren behoefte aan leiding en structuur. 

Rottweilers zijn intelligent en houden van werken; ze bloeien op met training en kunnen uitstekend presteren in verschillende taken.

Een goed getrainde Rottweiler is meer dan alleen een gehoorzaam huisdier; het is een kindvriendelijke, betrouwbare en veilige metgezel. 

Zonder de juiste training kunnen Rottweilers echter dominant of zelfs onhandelbaar worden, wat problemen kan veroorzaken, vooral gezien hun grootte en kracht.

Hoeveel beweging heeft een Rottweiler nodig?

De Rottweiler, een robuust en energiek hondenras, heeft aanzienlijke dagelijkse beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. 

Vanwege hun kracht en werkhondenachtergrond, vereisen Rottweilers een combinatie van fysieke activiteit en mentale stimulatie om aan hun natuurlijke behoeften te voldoen.

Idealiter heeft een volwassen Rottweiler minimaal een tot twee uur beweging per dag nodig. Dit kan verdeeld worden over meerdere wandelingen, aangevuld met speeltijd, trainingsoefeningen, en andere activiteiten zoals trekspellen of apporteren. 

Deze activiteiten helpen niet alleen om hun fysieke gezondheid te onderhouden, maar bieden ook essentiële mentale stimulatie.

Het is belangrijk om de bewegingsroutine van een Rottweiler aan te passen aan hun leeftijd en gezondheidstoestand. 

Puppies en jonge honden hebben vaak meer energie en kunnen baat hebben bij kortere, frequentere activiteiten om overbelasting van hun ontwikkelende botten en gewrichten te voorkomen.

Oudere honden daarentegen kunnen minder intensieve activiteiten nodig hebben.

Naast reguliere wandelingen zijn Rottweilers vaak enthousiaste deelnemers aan hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheidstraining, en trekspellen, wat hen zowel fysiek als mentaal uitdaagt. 

Het is cruciaal om te zorgen voor voldoende rust en hersteltijd na intensieve activiteiten.

De rottweiler geniet van zijn dagelijkse wandeling door de natuur

Hoe is de omgang met kinderen? 

De omgang tussen kinderen en een Rottweiler kan zeer positief zijn, mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. 

Rottweilers staan bekend om hun loyaliteit en kunnen zeer aanhankelijk zijn binnen het gezin, inclusief kinderen. 

Echter, vanwege hun grootte en kracht is het essentieel dat zowel de hond als de kinderen goed worden begeleid en opgevoed om een veilige en harmonieuze relatie te waarborgen.

Een Rottweiler die vanaf jonge leeftijd goed gesocialiseerd en getraind is, kan leren om zacht en geduldig te zijn met kinderen. 

Dit vereist consequente training en duidelijke grenzen. Het is belangrijk dat de hond de basiscommando’s begrijpt en respecteert, en dat kinderen leren hoe ze veilig en respectvol met de hond moeten omgaan.

Ouders moeten toezicht houden op interacties tussen hun kinderen en de Rottweiler om te zorgen voor een veilige omgeving. 

Het is essentieel om kinderen te leren geen ruw spel te initiëren, de hond niet te storen tijdens het eten of slapen, en de signalen van de hond te herkennen die aangeven dat hij genoeg heeft van interactie.

Voordelen van een Rottweiler

De Rottweiler, met zijn indrukwekkende voorkomen en veelzijdige capaciteiten, biedt tal van voordelen als huisdier.

 Allereerst staan Rottweilers bekend om hun loyale en beschermende aard, wat ze uitstekend geschikt maakt als waakhonden. 

Ze zijn natuurlijk waakzaam en hebben een sterke drang om hun gezin en huis te beschermen, wat bijdraagt aan een gevoel van veiligheid.

Rottweilers zijn ook uitzonderlijk intelligent en leergierig, waardoor ze relatief gemakkelijk te trainen zijn. Ze reageren goed op consistente, positieve trainingsmethoden, waardoor ze geschikt zijn voor diverse hondensporten en gehoorzaamheidstrainingen. 

Deze intelligentie, gecombineerd met hun werklust, maakt hen veelzijdig inzetbaar, van persoonlijke bescherming tot diverse soorten dienstwerk.

Daarnaast zijn Rottweilers aanhankelijk en loyaal aan hun gezin. Ze kunnen zeer hechte banden vormen met hun eigenaren en zijn vaak zachtaardig en liefdevol in huiselijke kring. 

Dit maakt ze, ondanks hun krachtige uiterlijk, vaak verrassend goede gezelschapsdieren.

Fysiek zijn Rottweilers sterk en robuust, wat ze geschikt maakt voor actieve levensstijlen. Ze genieten van wandelen, spelen en fysieke activiteiten, wat hen ideale metgezellen maakt voor actieve mensen.

Nadelen van een  Rottweiler

Hoewel Rottweilers veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het houden van dit ras. 

Ten eerste vereisen ze veel tijd en toewijding wat betreft training en socialisatie. 

Vanwege hun grootte, kracht en beschermende instincten, kunnen Rottweilers zonder adequate training en socialisatie dominant of zelfs agressief worden. Dit vereist een ervaren eigenaar die consequent en assertief kan zijn in de opvoeding.

Rottweilers hebben ook veel beweging nodig. Hun energieniveau en behoefte aan mentale stimulatie betekenen dat ze dagelijks aanzienlijke fysieke activiteit nodig hebben.

 Zonder voldoende beweging kunnen ze destructief gedrag ontwikkelen, zoals kauwen of graven.

Daarnaast zijn Rottweilers gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals heup- en elleboogdysplasie, hartziekten en bepaalde soorten kanker. 

Deze gezondheidsproblemen kunnen leiden tot hoge veterinaire kosten en vereisen vaak regelmatige controles en behandelingen.

Ten slotte kan het houden van een Rottweiler uitdagingen met zich meebrengen in termen van huisvesting en reizen. 

Sommige huurwoningen en gemeenschappen hebben beperkingen op grote of ‘gevaarlijke’ hondenrassen. Ook kunnen Rottweilers door hun grootte en kracht een uitdaging zijn tijdens reizen, vereisend speciale accommodaties.

Hoe oud wordt een Rottweiler

De levensverwachting van een Rottweiler varieert, maar over het algemeen leven ze tussen de 8 en 10 jaar. Deze levensduur is relatief standaard voor honden van hun grootte. Net als bij andere grote rassen, hebben Rottweilers de neiging een kortere levensverwachting te hebben in vergelijking met kleinere hondenrassen.

De levensduur van een Rottweiler kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder genetica, levensstijl, voeding en gezondheidszorg. Erfelijke gezondheidsproblemen zoals heup- en elleboogdysplasie, hartziekten en bepaalde vormen van kanker komen vaker voor bij dit ras en kunnen hun levensduur beïnvloeden.

Prijs van een Rottweiler

De prijs van een Rottweiler kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, de reputatie van de fokker, en de bloedlijn van de hond. 

Gemiddeld kunnen de kosten voor een Rottweiler-puppy van een gerenommeerde fokker variëren van ongeveer 850 tot 2500 euro of zelfs meer voor topkwaliteit, showkwaliteit of honden uit een uitzonderlijke bloedlijn. 

Het is belangrijk om te benadrukken dat de aanschafprijs slechts een deel van de totale kosten vertegenwoordigt.

Naast de initiële aanschafkosten moeten toekomstige eigenaren ook rekening houden met bijkomende kosten zoals vaccinaties, sterilisatie of castratie, microchipping, reguliere gezondheidscontroles, voeding, training, en benodigdheden zoals een hondenmand, riemen en speelgoed. Deze kosten kunnen aanzienlijk zijn, vooral in het eerste levensjaar.

About The Author

1 thought on “Alles over het hondenras Rottweiler – Kenmerken, informatie & prijs”

  1. Pingback: Alles over het hondenras Rottweiler - Kenmerken...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *