Alles over het bijzondere hondenras: Ierse wolfshond

Ierse wolfshond hondenras

De Ierse Wolfshond is een oud en majestueus hondenras dat zijn oorsprong heeft in Ierland. Dit ras heeft een indrukwekkende geschiedenis en is al eeuwenlang een deel van de Ierse cultuur. Het staat bekend als een van de grootste hondenrassen ter wereld.

De geschiedenis van de Ierse Wolfshond gaat terug tot de Kelten in de 3e eeuw. Deze enorme honden, werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op groot wild, zoals wolven en herten. 

Ze werden zelfs gebruikt om tijdens de Ierse hongersnood in de 19e eeuw wolven te doden om de voedselvoorraad te beschermen.

Ondanks hun imposante formaat, staan Ierse Wolfshonden bekend om hun zachtaardige en vriendelijke karakter. 

Ze zijn lief voor kinderen en kunnen goed overweg in het gezin. Ze werden vaak “Gentle Giants” genoemd vanwege hun aanhankelijke aard.

Het uiterlijk van een Ierse wolfshond

De Ierse Wolfshond is een indrukwekkende verschijning, en een van de grootste hondenrassen ter wereld. 

Ze hebben een krachtige en atletische bouw, met een ruwharige vacht die gestroomd kan zijn, vergelijkbaar met de vacht van de Schotse Deerhound. 

De gemiddelde schofthoogte voor volwassen teven is minimaal 71 centimeter, terwijl reuen meestal minimaal 79 centimeter meten, met uitschieters tot 80 cm of meer.

Deze reusachtige honden hebben een dubbele vacht die regelmatig moet worden geborsteld om dode haren te verwijderen en hun vacht in goede conditie te houden. 

Hun vacht is ruw en hard, en ze hebben een karakteristieke golvende kraag van langere haren rond de hals, die boven de ogen uitsteekt.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Ierse Wolfshond is helaas vatbaar voor enkele erfelijke aandoeningen en gezondheidsproblemen, zoals:

  1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomend probleem bij grote hondenrassen, waaronder de Ierse Wolfshond. Het kan pijn en mobiliteitsproblemen veroorzaken.

  2. Maagtorsie (maagkanteling): Grote honden, zoals de Ierse Wolfshond, hebben een verhoogd risico op deze levensbedreigende aandoening waarbij de maag draait.

  3. DCM (Dilatoire Cardiomyopathie): Een erfelijke hartaandoening die de hartspier aantast en tot hartfalen kan leiden.

  4. Botkanker: Grote honden hebben een verhoogd risico op botkanker, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

  5. Maagdilatatie-volvulus (GDV): Ook bekend als een opgeblazen buik, kan leiden tot ernstige complicaties en zelfs de dood.

  6. Hypothyreoïdie: Een schildklieraandoening die het metabolisme beïnvloedt en verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

  7. Von Willebrand-ziekte: Een bloedstollingsstoornis die bloedingsproblemen kan veroorzaken.

Het karakter van de Ierse wolfshond

De Ierse Wolfshond is een buitengewoon zachtaardige en vriendelijke hond, en ondanks zijn indrukwekkende omvang, heeft hij een hart van goud. 

Deze ‘Grote Vriendelijke Reus’ staat bekend om zijn trouw aan zijn baas en zijn vermogen om snel een sterke band te vormen met zijn menselijke familie. 

Ze gedijen goed in een gezinssfeer en zijn vaak uiterst vriendelijk tegenover kinderen en andere huisdieren.

Een consequente opvoeding is belangrijk voor dit grote ras, maar het moet altijd op een positieve en respectvolle manier worden gedaan, gezien hun gevoelige aard. 

Hoewel ze groot zijn, zijn ze actief en atletisch, en ze hebben dagelijkse beweging nodig om fit en gezond te blijven.

Ondanks hun zachtaardige karakter kunnen Ierse Wolfshonden waaks zijn en fungeren ze vaak als uitstekende waakhonden. 

Hun vriendelijkheid en liefde voor hun gezin maken van hen geweldige metgezellen die graag midden in het gezin leven.

De Verzorging van de Ierse wolfshond

De verzorging van een Ierse Wolfshond, gezien hun formaat, vereist bijzondere aandacht. Deze grote vriendelijke reus  heeft een ruwe dubbele vacht die regelmatige verzorging nodig heeft. 

Het is voldoende om de vacht een paar keer per week te borstelen om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Tijdens het verharen kan dit vaker nodig zijn.

Naast het borstelen is het belangrijk om de oren regelmatig te controleren op vuil en tekenen van infectie, vooral omdat Ierse Wolfshonden gevoelig zijn voor oorproblemen. Het gebit moet ook goed worden verzorgd met regelmatig tandenpoetsen en kauwspeeltjes om tandplak te voorkomen.

De Ierse Wolfshond is van nature een grote hond en kan volwassen een gewicht bereiken van 81 kg of meer. 

Het is belangrijk om hun gewicht en voeding zorgvuldig te beheren om overgewicht te voorkomen, wat de gezondheid kan schaden.

Socialisatie en opvoeding van de Ierse wolfshond

De socialisatie en opvoeding van een Ierse Wolfshond, zelfs gezien hun grootte, zijn van vitaal belang om ervoor te zorgen dat ze goed passen in een huishouden. 

Omdat het zo’n grote honden zijn, is het vanaf jonge leeftijd essentieel om ze bloot te stellen aan verschillende situaties, mensen en andere dieren. Dit helpt hen om sociaal en vriendelijk te zijn in verschillende omgevingen.

De Nederlandse Vereniging voor de Ierse Wolfshond en de Nederlandse Ierse Wolfshond Club kunnen waardevolle informatie en begeleiding bieden over de opvoeding en socialisatie van Ierse Wolfshonden. 

Het is raadzaam om vanaf het begin duidelijke grenzen te stellen en consistente regels toe te passen.

Omdat Ierse Wolfshonden groot en krachtig zijn, is het belangrijk om gehoorzaamheidstraining te overwegen om hun gedrag onder controle te houden. 

Dit kan helpen om problemen met trekken aan de lijn of andere gedragsproblemen te voorkomen.

hondenras Ierse wolfshond

Hoeveel ervaring vereist een Ierse wolfshond

Het vereiste niveau van ervaring voor het opvoeden en verzorgen van een Ierse Wolfshond is behoorlijk hoog vanwege verschillende factoren. 

Deze honden behoren tot de windhonden, wat betekent dat ze van nature atletisch en snel zijn. Als het om puppy’s gaat, moeten ze vanaf jonge leeftijd goed worden gesocialiseerd en getraind. 

Hier komt de ervaring van een fokker en eigenaar goed van pas. Ierse Wolfshonden groeien snel en worden grote honden, dus ervaring met grote rassen is gunstig om met hun grootte om te gaan.

De gezondheid van Ierse Wolfshonden is een belangrijk aandachtspunt. Ze kunnen gevoelig zijn voor bepaalde aandoeningen, zoals maagtorsie en hartproblemen. 

Ervaring helpt bij het herkennen van tekenen van ziekte en het nemen van de juiste stappen voor medische zorg.

Ook de verzorging van hun vacht, inclusief borstelen, en het onderhoud van hun gebit vereist kennis en vaardigheid. FCI-rasverenigingen en ervaren fokkers kunnen waardevolle informatie bieden.

Kortom, Ierse Wolfshonden zijn prachtige maar grote en gevoelige honden. Ervaring met honden van grote rassen, windhonden en puppy-opvoeding is een grote troef bij het verwelkomen van deze vriendelijke reuzen in je huis.

Is trainen noodzakelijk?

Training is essentieel voor Ierse Wolfshonden, vooral als ze opgroeien tot volwassen honden. 

Deze honden kunnen groot en sterk worden, en een goede gehoorzaamheidstraining is cruciaal om ervoor te zorgen dat ze goed gedrag vertonen in huis en in het openbaar.

Ierse Wolfshond-puppy’s moeten van jongs af aan worden gesocialiseerd en getraind om hen te helpen wennen aan verschillende situaties, mensen en andere dieren. Dit voorkomt gedragsproblemen en angst op latere leeftijd.

Het is belangrijk om te begrijpen dat hoewel ze over het algemeen vriendelijk en zachtaardig zijn, Ierse Wolfshonden toch de juiste training en leiderschap nodig hebben. 

Het trainen van gehoorzaamheidsoefeningen, zoals zit, liggen, hier komen en wandelen zonder trekken, kan nuttig zijn. 

Ervaring met honden en de hulp van een professionele trainer kunnen zeer waardevol zijn bij het trainen van deze grote rassen.

Daarnaast is het noodzakelijk om hen regelmatig te borstelen, hun nagels te verzorgen en hun gebit schoon te houden, wat ook onderdeel is van hun verzorging en training.

Hoeveel beweging heeft een Ierse wolfshond nodig?

Ierse Wolfshonden zijn grote, atletische honden die van nature vrij actief zijn. Ze hebben behoefte aan dagelijkse lichaamsbeweging om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. 

Een volwassen Ierse Wolfshond heeft minimaal één tot twee uur beweging per dag nodig, maar meer is altijd beter.

Dit betekent niet noodzakelijk intensieve training, maar eerder gecontroleerde beweging om blessures te voorkomen, gezien hun grootte. 

Lange wandelingen, spelen in een omheinde tuin en rustige joggen zijn allemaal geschikte activiteiten voor deze honden. 

Het is belangrijk om de inspanning in de vroege stadia van hun leven te beperken om hun groeiende gewrichten te beschermen.

Hoe is de omgang met kinderen? 

De Ierse Wolfshond staat bekend als een zachtaardige en vriendelijke reus, en deze eigenschappen maken hen over het algemeen uitstekende metgezellen voor kinderen. 

Ze hebben een stabiel karakter en zijn meestal geduldig en tolerant, zelfs met de drukte en het enthousiasme van kinderen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat vanwege hun grootte en kracht, toezicht en een goede opvoeding van zowel de hond als de kinderen essentieel zijn. 

Hoewel ze vriendelijk zijn, kunnen onhandige of ruwe interacties schadelijk zijn voor zowel de hond als het kind.

Ierse Wolfshonden hebben de neiging om erg gehecht te raken aan hun gezin en staan bekend om hun loyaliteit. 

Ze kunnen een beschermende kant hebben, maar dit uit zich meestal als waakzaamheid en niet als agressie.

hondenras Ierse wolfshond

Voordelen van een Ierse wolfshond

De Ierse Wolfshond biedt tal van voordelen als huisdier voor degenen die bereid zijn om te gaan met hun grootte en specifieke behoeften. 

Ten eerste staat de Ierse Wolfshond bekend als een zachtaardige en vriendelijke reus. Hun aanhankelijke karakter maakt hen tot uitstekende metgezellen voor gezinnen en individuen die op zoek zijn naar een trouwe en liefdevolle hond.

Ondanks hun imposante verschijning zijn Ierse Wolfshonden over het algemeen kalm en gemakkelijk in de omgang, wat hen tot geweldige huisdieren maakt. Ze zijn loyaal aan hun gezin en vormen sterke banden met hun eigenaren.

Bovendien zijn Ierse Wolfshonden, ondanks hun grootte, vaak zachte reuzen die goed overweg kunnen met kinderen. Ze staan bekend om hun geduld en tolerantie.

Hoewel ze een flinke hoeveelheid ruimte nodig hebben en regelmatige beweging nodig hebben, passen ze zich vaak aan aan het leven in huis en zijn ze rustig binnenshuis. Ze kunnen goed gedijen als onderdeel van het gezin.

Nadelen van een Ierse wolfshond

Hoewel Ierse Wolfshonden geweldige huisdieren kunnen zijn, zijn er enkele nadelen en uitdagingen verbonden aan het hebben van zo’n groot ras. Ten eerste is hun immense omvang een duidelijk nadeel. 

Deze reuzen hebben veel ruimte nodig, zowel binnen als buiten, en zijn niet geschikt voor kleine appartementen. Hun potentiële omvang kan ook leiden tot hogere kosten voor voedsel en dierenartskosten.

Daarnaast hebben Ierse Wolfshonden een relatief korte levensverwachting in vergelijking met kleinere hondenrassen, en ze zijn vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, maagtorsie en gewrichtsproblemen.

Deze honden hebben een consequente opvoeding en socialisatie nodig om ervoor te zorgen dat ze zich goed gedragen in huis en in de samenleving. Dit kan een uitdaging zijn voor mensen zonder ervaring met grote rassen.

Hoewel ze over het algemeen vriendelijk zijn, kunnen ze onbedoeld omverlopen of overweldigend zijn voor kleine kinderen.

Hoe oud wordt een Ierse wolfshond

De levensverwachting van een Ierse Wolfshond varieert meestal tussen 6 en 10 jaar, hoewel sommigen nog langer kunnen leven met de juiste zorg. 

Net als bij veel andere hondenrassen zijn er enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de levensduur van een Ierse Wolfshond.

Genetica speelt een belangrijke rol bij hun levensverwachting. Honden met een gezonde afstamming hebben over het algemeen een betere kans op een langer leven. 

Daarom is het belangrijk om bij een gerenommeerde fokker een puppy te kopen die ervoor zorgt dat de ouderdieren worden gescreend op erfelijke aandoeningen.

Voeding en lichaamsbeweging spelen ook een cruciale rol. Een uitgebalanceerd dieet, aangepast aan de behoeften van een Ierse Wolfshond, helpt om gezondheidsproblemen te voorkomen. 

Regelmatige lichaamsbeweging houdt hun gewicht op een gezond niveau en versterkt hun spieren en gewrichten.

Prijs van een Ierse wolfshond bij fokkers en asiel

De prijs van een Ierse Wolfshond kan sterk variëren, afhankelijk van waar je besluit om een hond te kopen. 

Over het algemeen zijn Ierse Wolfshonden geen goedkope honden om aan te schaffen vanwege hun zeldzaamheid en de kosten die gepaard gaan met het fokken en verzorgen van dit grote ras.

Bij een gerenommeerde fokker kunnen de prijzen voor een Ierse Wolfshond puppy variëren, maar verwacht een prijskaartje van ongeveer € 1.500 tot € 2.500 of zelfs meer. 

Dit omvat vaak de kosten van stamboomregistratie, vaccinaties, ontworming, microchipping en veterinaire controles. Fokkers zetten zich in voor het fokken van gezonde en goed verzorgde pups, wat de kosten rechtvaardigt.

Aan de andere kant kan adoptie via een asiel of reddingsorganisatie een meer betaalbare optie zijn. De adoptiekosten voor een Ierse Wolfshond uit een asiel variëren meestal van € 100 tot € 500.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *