Alles over de Newfoundlander: een imposant hondenras met een goed karakter

Newfoundlander hondenras

De geschiedenis en oorsprong van de Newfoundlandershond zijn rijk en intrigerend. Dit majestueuze ras heeft zijn wortels in Newfoundland, Canada, waar het een belangrijke rol speelde in het leven van de vissers en zeevaarders in de 18e eeuw.

De voorouders van de Newfoundlanders waren waarschijnlijk zwarte en bruine honden die door de inheemse bevolking werden gehouden. 

Deze honden waren sterk, veerkrachtig en hadden een natuurlijk uithoudingsvermogen. Toen Europese vissers en ontdekkingsreizigers de regio bezochten, brachten ze hun eigen honden, zoals de wit-zwarte Schnauzers, mee. 

Deze honden werden met de lokale honden gekruist, wat resulteerde in een nieuw ras dat bekend staat om zijn waterwerkvaardigheden.

De Newfoundlanders waren buitengewoon bedreven in het redden van mensen uit het water, en ze werden vaak gebruikt om vissersnetten en ladingen te slepen. 

Ze werden gewaardeerd vanwege hun kracht, moed en gehechtheid aan hun gezin.

Tegenwoordig staat de Newfoundlandershond bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige aard, waardoor het een geweldige metgezel is voor mensen over de hele wereld. 

Met hun imposante gestalte, dikke vacht en uithoudingsvermogen blijft de Newfoundland een symbool van kracht en toewijding. 

Ze wegen gemiddeld tussen de 59 en 68 kilogram en zijn nog steeds geliefd bij hondenliefhebbers over de hele wereld.

Het uiterlijk van de Newfoundlander honden

De Newfoundlander is een indrukwekkende grote hond met een opvallend uiterlijk. De reuen hebben meestal een schofthoogte van ongeveer 71 centimeter, terwijl de teven iets kleiner zijn met een hoogte van ongeveer 66 centimeter. 

Hun lichaamsbouw is compact en robuust, met een brede rug en een diepe borstkas.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Newfoundlander is hun vacht. Ze hebben een dubbele vacht, bestaande uit een dikke bovenvacht en een zachte ondervacht. 

Deze vacht is waterbestendig en helpt hen warm te blijven, zelfs in koud water. De vacht van een Newfoundlander vergt vrij veel onderhoud en moet minstens één keer per week worden geborsteld om klitten te voorkomen en lucht in de vacht te laten circuleren.

Newfoundlands hebben een kenmerkende snuit en een vriendelijke uitdrukking in hun ogen. Hun oren zijn driehoekig van vorm en hangen dicht bij hun hoofd. 

Ze hebben een brede en diepe borst, wat hun zwemcapaciteiten ten goede komt, aangezien deze honden uitstekende zwemmers zijn.

De wit-zwarte Newfoundlanders zijn van historische betekenis en worden soms verward met de Landseer, een vergelijkbaar ras. 

Ze kunnen witte vlekken op de borst hebben, maar overwegend wit-zwarte honden zijn typisch voor dit ras.

Al met al is de Newfoundlander een grote, vriendelijke, en goedhartige hond met een imposante uitstraling.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Newfoundlander is een prachtig ras, maar net als veel andere hondenrassen zijn ze vatbaar voor bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen. Hier is een lijst van enkele van de gezondheidsproblemen die bij Newfoundlanders kunnen voorkomen:

  1. Elleboogdysplasie: Een aandoening die de gewrichten van de ellebogen aantast en kreupelheid kan veroorzaken.

  2. Heupdysplasie: Een erfelijke aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en artritis.

  3. Maagtorsie: Een ernstige en potentieel dodelijke aandoening waarbij de maag zich omdraait en de bloedtoevoer belemmert.

  4. Hartziekten: Newfoundlanders kunnen gevoelig zijn voor verschillende hartaandoeningen, waaronder cardiomyopathie.

  5. Gewichtsproblemen: Vanwege hun grote omvang moeten Newfoundlanders zorgvuldig worden gevoerd om overgewicht te voorkomen, wat hun gewrichten kan belasten.

  6. Elleboog- en knieproblemen: Net als veel grote hondenrassen zijn Newfoundlanders gevoelig voor gewrichtsproblemen.

Het karakter van de Newfoundlander

Newfoundlanders zijn liefdevolle metgezellen die houden van menselijk gezelschap en zich hechten aan hun gezin. Ze hebben een rustige en kalme aard, vooral in huis, en zijn geduldig met kinderen. Dit maakt ze geweldige huisdieren voor gezinnen.

Hoewel ze van nature zachtaardig zijn, hebben Newfoundlanders wel een redelijke hoeveelheid beweging nodig om in goede conditie te blijven. 

Ze zijn van oorsprong werkhonden en hebben de neiging om van zwemmen te houden, dus een zwembad of toegang tot water is een bonus.

De dikke vacht van de Newfoundland vereist regelmatig borstelen, vooral tussen de tenen om klitten te voorkomen. 

Al met al is de Newfoundlander een trouwe metgezel die geschikt is voor gezinnen die voldoende ruimte en liefde te bieden hebben aan zo’n grote en zachtaardige hond.

De Verzorging van de Newfoundlander

De verzorging van een Newfoundlander vereist speciale aandacht, gezien het formaat en de kenmerken van dit hondenras. 

Deze honden hebben een dikke vacht die regelmatig borstelen nodig heeft, vooral om klitten te voorkomen. Tussen de tenen moeten ook grondig worden gecontroleerd en schoongemaakt, omdat ze gevoelig zijn voor ophoping van vuil.

Het kwijlen is een ander kenmerk van de Newfoundlanders, dus het kan handig zijn om altijd een handdoek in de buurt te hebben om dit af te vegen. 

Het zijn grote honden, met reuen die gemiddeld een schofthoogte van 71 centimeter hebben, en ze hebben ruimte nodig om te bewegen, dus een ruime omgeving is ideaal.

Goede socialisatie, vooral op jonge leeftijd, is essentieel om ervoor te zorgen dat deze honden goed omgaan met andere dieren en mensen. 

Ze hebben ook een redelijke hoeveelheid beweging nodig om in goede conditie te blijven, maar het is belangrijk om overbelasting van de gewrichten te voorkomen, gezien hun grootte.

Wat betreft voeding is het belangrijk om hun gewicht in de gaten te houden, omdat extra gewicht de gezondheid kan schaden. 

Over het algemeen zijn Newfoundlanders trouw aan hun gezin en hechten ze zich sterk aan hen. Ze moeten regelmatig worden doorgewerkt om eventuele klitten te verwijderen en ervoor te zorgen dat de vacht gezond blijft.

Newfoundlander hondenras

Socialisatie en opvoeding van de Newfoundlander

De socialisatie en opvoeding van een Newfoundlander zijn cruciaal, vooral gezien het formaat en de kracht van dit hondenras. 

Vanaf het moment dat ze nog puppy’s zijn, is het belangrijk om ze bloot te stellen aan verschillende situaties, mensen en andere dieren. Dit helpt hen om zich te ontwikkelen tot goed aangepaste volwassen honden.

Een ervaren fokker kan waardevol advies geven over de opvoeding van een Newfoundlander, gezien hun ervaring met het ras. 

Gezien het feit dat Newfoundlanders tot de molossers behoren, is een consistente, geduldige en positieve benadering in de opvoeding essentieel.

Op jonge leeftijd moeten ze wennen aan basiscommando’s en gehoorzaamheidstraining. Socialisatie moet doorgaan gedurende hun hele leven om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met andere honden en mensen.

Hoeveel ervaring vereist een Newfoundlander

Het vereiste ervaringsniveau voor het bezitten van een Newfoundlander hangt grotendeels af van iemands vermogen om toegewijd te zijn aan de verzorging en training van deze grote hond. 

Hoewel ze als gezinshonden bekend staan, moeten potentiële eigenaren zich bewust zijn van de uitdagingen die gepaard gaan met zo’n grote hond.

Het is belangrijk om te begrijpen dat een Newfoundlander, vanwege zijn formaat, kracht en neiging tot kwijlen, niet de meest geschikte keuze is voor mensen zonder ervaring met grote honden. 

Het is van vitaal belang om hun behoefte aan beweging te kunnen vervullen, aangezien ze vatbaar zijn voor heup- en elleboogdysplasie.

Een Newfoundlander puppy kan een uitdaging zijn om op te voeden vanwege hun grootte en energieniveau. Geduld, consistentie en positieve trainingstechnieken zijn van cruciaal belang. 

Ervaring met grotere hondenrassen, zoals andere berghonden of molossers, kan nuttig zijn bij het omgaan met een Newfoundlander.

Is trainen noodzakelijk?

Ja, training is noodzakelijk bij de Newfoundlander, vooral gezien hun grootte en kracht. Hoewel ze over het algemeen zachtaardig en aanhankelijk zijn, hebben ze begeleiding en gehoorzaamheidstraining nodig om goed gedrag te bevorderen en potentieel ongewenst gedrag te voorkomen.

Het trainen van een Newfoundlander is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze gehoorzaam zijn en goed omgaan met mensen en andere dieren, gezien hun grootte. 

Gehoorzaamheidslessen en socialisatie zijn essentieel, vooral voor jonge Newfoundlander-puppy’s, om ervoor te zorgen dat ze zich ontwikkelen tot goed aangepaste volwassen honden.

Het is belangrijk om geduld en positieve versterking te gebruiken bij het trainen van een Newfoundlander, aangezien ze gevoelig zijn voor harde disciplinaire maatregelen. 

Deze honden houden van hun gezin en willen graag behagen, maar ze kunnen koppig zijn als ze niet goed worden geleid.

Beweging is ook cruciaal voor hun welzijn, en regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om hun gewrichten gezond te houden. 

Overmatige belasting moet echter worden vermeden, vooral tijdens de groei, om gewrichtsproblemen te voorkomen.

Kortom, terwijl een Newfoundlander over het algemeen een vriendelijke en aanhankelijke hond is, is training essentieel om ervoor te zorgen dat ze goed gedragen en goed gesocialiseerd zijn, gezien hun grootte en kracht.

Hoeveel beweging heeft een Newfoundlander nodig?

Een Newfoundlander is een grote en sterke hond, maar ze hebben eigenlijk geen extreem hoge energieniveaus. 

Ze hebben matige lichaamsbeweging nodig om in goede conditie te blijven. Dagelijkse wandelingen en speeltijd in de tuin zijn meestal voldoende om aan hun behoefte aan lichaamsbeweging te voldoen.

Hoewel ze van nature goede zwemmers zijn en vaak van water houden, moeten eigenaren voorzichtig zijn met overmatig zwemmen, vooral bij jonge Newfoundlander-puppy’s, om gewrichtsproblemen te voorkomen. 

Vanwege hun grootte en gewicht zijn ze vatbaar voor heupdysplasie, dus zware lichamelijke inspanningen moeten worden vermeden totdat ze volgroeid zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat Newfoundlanders vooral van gezelschap en genegenheid houden. 

Ze zijn erg gehecht aan hun gezin en voelen zich het beste als ze dicht bij hen kunnen zijn. Ze gedijen goed in een huiselijke omgeving waar ze betrokken worden bij het gezinsleven.

Kortom, Newfoundlanders hebben matige lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven, maar hun behoefte aan genegenheid en gezelschap is net zo belangrijk als fysieke activiteit. 

Een goede balans tussen beweging, training en interactie met het gezin is essentieel voor hun welzijn.

Het hondenras Newhoundlander

Hoe is de omgang met kinderen? 

De Newfoundlander staat bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige karakter, en dit maakt hem over het algemeen tot een uitstekende metgezel voor kinderen. 

Deze grote honden zijn geduldig en tolerant, wat hen in staat stelt goed met kinderen om te gaan. Ze hebben vaak een kalme en evenwichtige persoonlijkheid, waardoor ze niet snel geïrriteerd raken door de speelsheid en nieuwsgierigheid van kinderen.

Het is echter belangrijk om altijd toezicht te houden wanneer een hond, ongeacht het ras, met kinderen omgaat. 

Ondanks hun vriendelijke karakter kunnen Newfoundlanders vanwege hun grootte onbedoeld een kind omver lopen of omver duwen. Dit geldt vooral voor jonge Newfoundland-puppy’s die mogelijk onhandig zijn.

Het is ook essentieel om kinderen te leren hoe ze op een respectvolle manier met de hond moeten omgaan. 

Kinderen moeten begrijpen dat de hond zijn eigen ruimte nodig heeft en dat ze hem niet moeten storen als hij slaapt of eet. 

Het aanleren van basisregels voor omgang met de hond kan helpen om een veilige en positieve relatie tussen de hond en de kinderen te bevorderen.

Voordelen van een Newfoundlander

Newfoundlanders hebben verschillende voordelen als huisdier en gezinslid. Ten eerste staan ze bekend om hun zachtaardige en vriendelijke karakter. 

Ze zijn vaak geduldig en tolerant, waardoor ze uitstekende metgezellen zijn voor gezinnen met kinderen. Deze grote honden kunnen een beschermende en liefdevolle band ontwikkelen met hun menselijke familieleden.

Daarnaast zijn Newfoundlanders zeer loyaal en hechten ze zich sterk aan hun gezin. Ze houden ervan om betrokken te zijn bij het dagelijks leven en zijn graag in de buurt van hun geliefde mensen. 

Dit maakt ze tot geweldige gezinshonden die genieten van quality time met hun eigenaren.

Omdat ze van nature sterke zwemmers zijn, zijn Newfoundlanders ook uitstekend geschikt voor watersporten en activiteiten. 

Ze kunnen helpen bij reddingswerk in het water en genieten vaak van zwemmen en spelen in meren, rivieren of zelfs de oceaan.

Hoewel ze groot zijn, hebben Newfoundlanders meestal een rustige en kalme aard, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met verschillende levensstijlen. Ze kunnen zich aanpassen aan zowel actieve als meer ontspannen huishoudens.

Nadelen van een Newfoundlander

Het bezitten van een Newfoundlander heeft enkele nadelen waar potentiële eigenaren rekening mee moeten houden. 

Ten eerste is hun indrukwekkende grootte een uitdaging, vooral in kleinere huizen of appartementen. De 71 cm schouderhoogte van een volwassen Newfoundlander vereist veel ruimte, zowel binnen als buiten, om comfortabel te kunnen leven en bewegen.

De dikke vacht van deze honden kan ook een nadeel zijn, aangezien ze regelmatig moeten worden geborsteld om klitten en matjes te voorkomen. 

Bovendien kan de hoeveelheid haar die ze verliezen een uitdaging vormen voor mensen met allergieën of voor degenen die een nette leefomgeving willen behouden.

Daarnaast hebben Newfoundlanders, vanwege hun grootte en gewicht, speciale aandacht nodig om ervoor te zorgen dat hun gewrichten gezond blijven. Overmatige belasting kan leiden tot problemen zoals heupdysplasie.

Hoewel ze over het algemeen zachtaardig zijn, vereist de opvoeding van een jonge Newfoundlander geduld en consistentie vanwege hun neiging tot koppigheid. Een goede socialisatie en training zijn van groot belang om hun gedrag in toom te houden.

Ten slotte kan het kwijlen van deze honden een uitdaging zijn voor eigenaren, vooral tijdens maaltijden of opwarmende momenten.

Hoe oud wordt een Newfoundlander

Newfoundlanders hebben een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 8 tot 10 jaar. Zoals bij veel hondenrassen, kan de levensduur variëren en hangt deze af van verschillende factoren, waaronder genetica, levensstijl en gezondheidszorg.

Erfelijke aandoeningen, zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie, en hartaandoeningen, kunnen van invloed zijn op de levensduur van een Newfoundlander. 

Het is belangrijk om een verantwoordelijke fokker te selecteren die zich inzet voor het fokken van gezonde honden met zo min mogelijk erfelijke gezondheidsproblemen.

Prijs van een Newfoundlander

De prijs van een Newfoundlanderpuppy kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de reputatie van de fokker, de bloedlijnen van de ouders, de kwaliteit van de zorg die aan de puppy’s wordt besteed en de regio waarin je woont. 

Over het algemeen kan de prijs van een Newfoundlanderpuppy bij een gerenommeerde fokker variëren van ongeveer €1000 tot €2500 of zelfs meer. 

Dit kan hoger zijn als de puppy afkomstig is van kampioensbloedlijnen of als de fokker extra zorg en socialisatie biedt.

Het adopteren van een Newfoundland uit een asiel kan een andere optie zijn. De prijs van een Newfoundland uit het asiel is meestal lager dan die bij fokkers, meestal variërend van €100 tot €500, afhankelijk van het asiel en de leeftijd en gezondheid van de hond. 

Adoptie is een geweldige manier om een Newfoundland een tweede kans te geven en tegelijkertijd kosten te besparen.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *