Gladharige Foxterriër – Kenmerken, geschiedenis en verzorging van zijn gladhaar

De Foxterriër is afkomstig uit Groot-Brittannië, waar hij meestal Smooth Fox-Terrier (Gladharige Foxterriër) of Wire Fox-Terrier (Draadharige Foxterriër) genoemd wordt.

De Gladharige Foxterriër, met zijn kenmerkende gladde vacht en levendige temperament, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de late 19e eeuw. 

Officieel erkend in 1876, onderscheidt dit ras zich van zijn neef, de Draadharige Foxterriër, door zijn zijdezachte vacht. 

Ontstaan uit een mix van verschillende rassen, waaronder de Black and Tan Terrier en diverse jachthonden, werden deze terriërs gefokt voor hun behendigheid, moed en uithoudingsvermogen tijdens de jacht op vossen.

Zowel de Gladharige als de Draadharige variëteiten deelden oorspronkelijk dezelfde rasstandaard en werden gezien als twee varianten van hetzelfde ras. 

Het was echter hun vacht die hen onderscheidde; de Gladharige variant vertoonde een volledig witte basis met zwarte of leverkleurige aftekeningen

De Nederlandse Foxterrier Club en andere rasverenigingen zetten zich in voor de promotie en het behoud van de gezondheid en het welzijn van dit ras.

FCI Groep 3 Terriërs

De Gladharige Foxterriër, een ras bekend om zijn levendige, moedige en aanhankelijke aard, behoort tot de FCI Groep 3, Terriërs, Sectie 1, Grote en middenslag Terriërs, onder nummer 12 zonder werkproef. 

Deze groep omvat honden die oorspronkelijk gefokt werden voor het jagen en verdelgen van ongedierte en het bijstaan van de jacht op groter wild. 

De Gladharige Foxterriër, met zijn kenmerkende gladde, witte vacht met zwarte of tan aftekeningen, staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden, met name in de vossenjacht.

Het uiterlijk van de Gladharige foxterriër

De Gladharige Foxterriër, met zijn kenmerkende gladhaar vacht, onderscheidt zich duidelijk van zijn neef, de Draadharige Foxterriër. 

Deze hondenras, valt op door zijn energieke en gespierde bouw, wat wijst op de noodzaak voor veel beweging. 

De rasstandaard beschrijft de Fox Terriër als een kleine, maar krachtig gebouwde hond met een alerte en levendige uitstraling, vergelijkbaar met de atletische bouw van een Greyhound in miniatuurformaat.

De vacht van de Gladharige Foxterriër is glad, hard en dicht, meestal wit met zwarte of tan aftekeningen, wat een duidelijk contrast biedt met de ruwharige variant. 

Deze terriërs hebben een schofthoogte die varieert tot 40cm, met reuen en teven die een ideale grootte vertonen voor hun geslacht, waardoor ze zowel sterk als wendbaar zijn voor hun oorspronkelijke doel: de jacht op vossen.

De kop is lang en smal, met kleine, V-vormige oren die naar voren vallen, en ze bezitten een korte rug die hun atletische verschijning complementeert. Hun ogen zijn donker, met een intelligente en alerte blik.

Verschil tussen de Gladharige foxterriër en Draadharige Foxterriër

Het verschil tussen de Gladharige Foxterriër en de Draadharige Foxterriër is vooral zichtbaar in hun vacht. 

De Gladharige Foxterriër heeft een gladde, glanzende vacht, terwijl de Draadharige Foxterriër een ruwe, draadachtige vacht heeft die meer verzorging vereist om klitten en vuilophoping te voorkomen. 

Beide variëteiten zijn gefokt voor de jacht, met sterke, energieke lichamen en een uitstekend vermogen om te apporteren. 

Hun geschiedenis gaat terug tot 1810, toen ze werden ingezet voor de jacht op vossen, wat vereiste dat ze genoeg moed en energie hadden om op hun prooi te jagen en op hun plek te blijven zitten tijdens de jacht.

Ondanks hun verschillende vachttypen delen beide variëteiten veel karakteristieke eigenschappen zoals een hoge energie, intelligentie, en een sterke drang om te apporteren. 

Ze vereisen veel beweging en mentale stimulatie, evenals consequente training en goede socialisatie vanaf jonge leeftijd. 

Zowel de Gladharige als de Draadharige Foxterriër staan bekend als gezinshonden die zacht kunnen zijn met kinderen en goed kunnen overweg met andere huisdieren, mits correct gesocialiseerd.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Gladharige Foxterriër, een energiek en moedig hondenras, heeft een aantal erfelijke ziektes en aandoeningen waar potentiële eigenaren zich van bewust moeten zijn. Deze omvatten:

 1. Patella Luxatie – Een veelvoorkomende aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie verschuift.
 2. Heupdysplasie – Een genetische aandoening die leidt tot abnormale ontwikkeling van het heupgewricht, wat kan resulteren in pijn en artritis.
 3. Atopie – Een allergische huidaandoening die jeuk en ongemak veroorzaakt.
 4. Oogaandoeningen – Inclusief cataract en primaire lensluxatie, die kunnen leiden tot visuele beperkingen of blindheid.
 5. Legg-Calvé-Perthes ziekte – Een aandoening die de bloedtoevoer naar het dijbeen beïnvloedt, resulterend in pijn en kreupelheid.
 6. Doofheid – Kan voorkomen bij dit ras, soms als gevolg van erfelijke factoren.

Het karakter van de Gladharige foxterriër

De Gladharige Foxterriër, een ras dat zich onderscheidt door zijn levendige en energieke karakter, staat bekend om zijn uitbundige energie en intelligentie. 

Deze kleine, maar gespierde hond heeft een sterke drang tot beweging en avontuur, waardoor hij een actieve levensstijl vereist. 

Een kenmerkend aspect van zijn temperament is zijn onverschrokkenheid en nieuwsgierigheid, eigenschappen die hem in het verleden tot een uitstekende vosjager maakten. 

Tegenwoordig vertaalt dit zich in een speelse en soms ondeugende aard, die hem tot een vermakelijke metgezel maakt. Ondanks zijn kleine formaat, heeft de Gladharige Foxterriër een krachtige blaf en een beschermend instinct, waardoor hij een alerte waakhond is.

gladharige foxterrier geniet van de open natuur

De verzorging van de Gladharige foxterriër

De verzorging van de Gladharige Foxterriër vereist aandacht voor zijn energieke aard en vacht. Deze honden hebben veel beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. 

Dagelijkse lange wandelingen, speelsessies en, indien mogelijk, deelname aan activiteiten zoals behendigheid of flyball worden aanbevolen.

Hun vacht, hoewel relatief onderhoudsvriendelijk, moet regelmatig worden geborsteld om losse haren te verwijderen en de huid gezond te houden.

Ondanks dat Gladharige Foxterriërs kleine honden zijn, mogen ze niet onderschat worden in hun behoefte aan mentale en fysieke stimulatie. 

Hun scherpe intelligentie en levendige karakter maken hen tot geweldige gezelschapshonden, mits ze de juiste verzorging en training krijgen. 

Socialisatie en opvoeding van de Gladharige foxterriër

De gladharige foxterriër, een ras met een rijke geschiedenis, vereist een aandachtige socialisatie en opvoeding om zijn volle potentieel te bereiken. 

Bekend om zijn energieke en soms eigenzinnige karakter, reageren deze honden goed op een vroege en consistente training. 

De sleutel tot succes ligt in het stellen van duidelijke grenzen en het bieden van voldoende mentale en fysieke uitdagingen om hun actieve geest bezig te houden.

Fokkers en ervaren eigenaren benadrukken het belang van socialisatie vanaf puppy-leeftijd, waarbij de honden worden blootgesteld aan verschillende mensen, dieren, en situaties. 

Dit helpt om hun natuurlijke nieuwsgierigheid en speelsheid op een positieve manier te kanaliseren. Het onderhouden van hun vacht vraagt weinig meer dan regelmatige borstelbeurten om losse haren te verwijderen en de huid gezond te houden.

Het is essentieel om rekening te houden met hun jachtinstinct; training in gehoorzaamheid en het leren reageren op commando’s zijn cruciaal voor hun veiligheid, vooral in open gebieden

Hoeveel ervaring vereisen deze rassen

De Gladharige Foxterriër, met zijn scherpe intelligentie en levendige temperament, vereist een eigenaar die even energiek en betrokken is. 

Dit ras staat bekend om zijn onafhankelijkheid en vastberadenheid, eigenschappen die het zowel uitdagend als belonend kunnen maken voor zowel ervaren als onervaren hondeneigenaren. 

Ervaren eigenaren zullen waarderen hoe trainbaar en veelzijdig de Gladharige Foxterriër is, in staat om te excelleren in behendigheid, flyball en zelfs als gezelschapshond, mits hij de juiste hoeveelheid fysieke en mentale stimulatie krijgt. 

Voor onervaren eigenaren kan de energie en het sterke jachtinstinct van de Gladharige Foxterriër overweldigend zijn, maar met geduld, consequente training en voldoende beweging kunnen ook zij een sterke, liefdevolle band met hun hond opbouwen.

Is training noodzakelijk?

De Gladharige Foxterriër staat bekend om zijn levendige en energieke karakter, wat hem een uitdagend maar ook belonend huisdier maakt. 

Training is absoluut noodzakelijk voor dit ras, niet alleen om ongewenst gedrag zoals overmatig blaffen en graafneigingen te beheersen, maar ook om hun natuurlijke intelligentie en behoefte aan mentale stimulatie te bevredigen. 

Deze honden leren snel en zijn vaak enthousiast om nieuwe trucs te leren, wat het trainingsproces kan vergemakkelijken. Echter, hun soms koppige aard vereist een consequente en geduldige aanpak. 

Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd met de training te beginnen en positieve bekrachtigingstechnieken te gebruiken om de beste resultaten te behalen. 

Sociale interactie en gehoorzaamheidstraining zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de Gladharige Foxterriër goed aangepast en gelukkig is.

Hoeveel beweging heeft een Gladharige foxterriër nodig?

De Gladharige Foxterriër, een hondenras met een rijke geschiedenis en energiek karakter, vereist dagelijks voldoende beweging om gezond en gelukkig te blijven. 

Ideaal gezien heeft deze hond elke dag minimaal één uur fysieke activiteit nodig, variërend van wandelingen tot spelletjes die zowel het lichaam als de geest stimuleren. 

Door hun hoge energieniveau en intelligentie is het essentieel om ze te betrekken bij diverse activiteiten zoals apporteren, behendigheidstraining en interactieve spelletjes die hun natuurlijke jachtinstincten en probleemoplossend vermogen aanspreken. 

Daarnaast waarderen Gladharige Foxterriërs het gezelschap van hun eigenaars tijdens activiteiten buitenshuis, waardoor ze uitstekende metgezellen zijn voor hardlopen, wandelen of fietsen.

gladharige foxterrier geniet van het open stuk veld waar hij kan rennen

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Gladharige Foxterriër staat bekend om zijn levendige en energieke karakter, waardoor hij uitstekend past bij gezinnen met kinderen. 

Zijn onverschrokkenheid en speelse aard maken hem een vreugdevolle metgezel voor kinderen, mits de interactie onder toezicht staat om zowel het kind als de hond te beschermen. 

Het is belangrijk om van jongs af aan goede manieren bij te brengen, zodat de hond leert hoe hij zich in de buurt van kinderen moet gedragen.

Wat andere huisdieren betreft, kan de Gladharige Foxterriër goed overweg met dieren waarmee hij is opgegroeid, dankzij zijn sociale aard. 

Echter, vanwege zijn jachtinstinct, moeten introducties met kleinere huisdieren, zoals katten of knaagdieren, voorzichtig en geleidelijk gebeuren. Socialisatie vanaf jonge leeftijd is cruciaal om te zorgen voor harmonieuze relaties met andere huisdieren.

Voordelen van een foxterriër 

 1. Energiek en speels: Ideaal voor actieve gezinnen of individuen die graag tijd buitenshuis doorbrengen.
 2. Intelligent: Leert snel en reageert goed op training, wat hen uitstekend maakt voor gehoorzaamheid en hondensporten zoals agility.
 3. Loyaal en aanhankelijk: Vormt een sterke band met hun familie en is een toegewijde metgezel.
 4. Waakzaam: Goede waakhonden die hun familie zullen waarschuwen voor vreemden of ongewone activiteiten.
 5. Onderhoudsvriendelijk: Hun gladde vacht vereist minimale verzorging, waardoor ze een goede keuze zijn voor mensen die niet veel tijd willen besteden aan vachtverzorging.

Nadelen van een foxterriër 

 1. Hoog energieniveau: Vereist dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie om overmatige energie kwijt te raken.
 2. Jachtinstinct: Kan de neiging hebben om achter kleine dieren aan te jagen, dus zorgvuldige socialisatie en training zijn noodzakelijk.
 3. Kan koppig zijn: Hun intelligentie en onafhankelijkheid kunnen soms leiden tot koppigheid, vooral zonder consequente training.
 4. Behoefte aan gezelschap: Kan niet goed alleen zijn voor lange periodes, wat kan leiden tot ongewenst gedrag zoals blaffen of kauwen.
 5. Potentiële gezondheidsproblemen: Zoals patellaluxatie en heupdysplasie, vereisen aandacht en preventieve zorg.

Levensverwachting van de Gladharige foxterriër 

De Gladharige Foxterriër, een ras dat bekend staat om zijn levendige en energieke karakter, heeft een gemiddelde levensverwachting van 12 tot 15 jaar.

Prijs van de Gladharige foxterriër 

De prijs voor een pup bij een fokker kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals afstamming, locatie van de fokker, en of de pup bedoeld is voor show, werk, of als huisdier. 

Gemiddeld liggen de prijzen voor een Gladharige Foxterriër pup tussen de €800 en €1200 bij gerenommeerde fokkers. Deze prijsklasse zorgt ervoor dat de koper een gezonde pup krijgt, waarvan de ouders getest zijn op erfelijke aandoeningen en die goed gesocialiseerd zijn.

Adoptiekosten zijn aanzienlijk lager en variëren meestal tussen de €50 en €300, afhankelijk van het asiel of de herplaatsingsorganisatie.

About The Author

1 thought on “Gladharige Foxterriër – Kenmerken, geschiedenis en verzorging van zijn gladhaar”

 1. Pingback: Gladharige Foxterriër - Kenmerken, geschie...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *