Alles over de Braque Saint-Germain: Rasinformatie, Kenmerken & Opvoeding

De Braque Saint-Germain is een jachthond van Franse origine die valt onder de klasse van de staande honden. Het ras is sterk verwant aan de pointer. Deze betrekkelijk zeldzame hond kent slechts één kleurpatroon, wit met oranje platen, en heeft een roze neus.

De Braque Saint-Germain, een elegant en aanhankelijk ras van staande jachthonden, vindt zijn oorsprong in de 19e eeuw in Frankrijk, in de stad Saint Germain en Laye. 

Deze honden zijn een combinatie van Franse braques en Engelse pointers, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor de jacht op fazanten en patrijzen. 

Ze werden oorspronkelijk ontwikkeld in de koninklijke kennels van Koning Karel X in Compiègne, waar ze bekend stonden om hun uitgebalanceerde temperament en goed overweg kunnen met kinderen en andere honden.

FCI Groep 7 voorstaande honden

De Braque Saint-Germain is een elegant en stijlvol hondenras dat behoort tot de FCI Groep 7, de groep van voorstaande honden. 

Deze groep omvat rassen die bekend staan om hun vermogen om wild op te sporen en stil te staan wanneer ze een prooi lokaliseren, waardoor de jager kan naderen. De Braque Saint-Germain, een Franse staande hond, is een prachtig voorbeeld van deze groep met zijn scherpe reukvermogen, intelligentie en gehoorzaamheid.

Het uiterlijk van de Braque Saint-Germain

De Braque Saint Germain, een trots lid van de continentale staande honden, is een prachtig en elegant ras, gefokt voor de jacht en gekenmerkt door zijn witte vacht met oranje spikkels en kleine vlekken zijn toegestaan. 

Deze honden hebben veel beweging nodig en zijn bijzonder geschikt voor een actieve levensstijl. Hun vachtverzorging is relatief eenvoudig; regelmatig borstelen om losse haren te verwijderen is voldoende.

De Braque Saint-Germain is een middelgrote hond, met reuen die doorgaans een schofthoogte bereiken van ongeveer 56 tot 61 cm en teven iets kleiner.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

Enkele van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij de Braque Saint-Germain zijn:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij middelgrote tot grote hondenrassen, waarbij het heupgewricht niet goed is gevormd, wat kan leiden tot artritis en pijn.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie, is dit een gewrichtsaandoening die kan resulteren in kreupelheid en pijn.

 3. Oorinfecties: Door hun hangende oren kunnen Braque Saint-Germains vatbaarder zijn voor oorinfecties, die regelmatige controle en schoonmaak vereisen.

 4. Hartaandoeningen: Sommige lijnen kunnen vatbaar zijn voor verschillende soorten hartaandoeningen, waaronder aangeboren hartafwijkingen.

 5. Allergieën en huidproblemen: Net als veel andere rassen kunnen ze gevoelig zijn voor bepaalde allergieën die huidproblemen kunnen veroorzaken.

 6. Oogaandoeningen: Oogproblemen zoals cataract en progressieve retinale atrofie kunnen ook voorkomen, vooral op latere leeftijd.

Het karakter van de Braque Saint-Germain

De Braque Saint-Germain, is een prachtige combinatie van Engelse en Franse jachthondenrassen, inclusief invloeden van de Gordon Setter. 

Deze middelgrote, goed gebouwde hond is herkenbaar aan zijn witte vacht met oranje markeringen en zijn karakteristieke zachte, roze neus.

De Braque Saint-Germain is een zeer gehoorzame en aanhankelijke hond, die bekend staat om zijn vermogen om goed overweg te kunnen met kinderen en andere honden. Deze sociale honden gedijen het best wanneer ze regelmatig worden gesocialiseerd en een groot deel van hun tijd met hun metgezellen doorbrengen. 

Dankzij hun intelligentie zijn ze makkelijk te trainen, wat hen populair maakt bij zowel ervaren als beginnende hondeneigenaren.

Met hun achtergrond als retrievers, zijn ze uitstekend in apporteren en hebben ze een aangeboren vermogen om te jagen, hoewel ze in 2024 ook populair zijn als showhonden dankzij hun aantrekkelijke uiterlijk. 

Ze zijn zeer sociaal en staan bekend om hun vriendelijke, uitgebalanceerde aard, waardoor ze geweldige gezelschapsdieren en jachthonden zijn.

Braque saint germain jachthond uit frankrijk

De Verzorging van de Braque Saint-Germain

De Braque Saint-Germain, vereist zorgvuldige verzorging om zijn gezondheid en welzijn te garanderen. 

Dit ras, bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke aard, is populair als showhond dankzij zijn strakke uiterlijk en uitgebalanceerde temperament. 

Om ervoor te zorgen dat je trouwe viervoeter gezond en gelukkig blijft, is het belangrijk om regelmatig aandacht te besteden aan zijn verzorging.

Een belangrijk aspect van de verzorging is het borstelen van de vacht om losse witte haren te verwijderen en om te voorkomen dat er een onaangename geur ontstaat. 

Dit ras heeft een wit met oranje vacht die regelmatig onderhoud nodig heeft. Ook moeten de oren regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt om oorinfecties te voorkomen.

De Braque Saint-Germain is een energiek ras dat voldoende beweging nodig heeft. Zorg ervoor dat de hond de kans krijgt om te rennen en te spelen, vooral als hij samenwoont met andere honden of kinderen, met wie hij doorgaans goed overweg kan. 

Deze honden zijn vaak geweldige jachthonden en apporteren graag, wat ook een goede vorm van lichaamsbeweging is.

Socialisatie en opvoeding van de Braque Saint-Germain

De socialisatie en opvoeding van de Braque Saint-Germain, zijn cruciaal voor het ontwikkelen van een goed aangepaste en evenwichtige hond. 

Deze honden staan bekend om hun vermogen om goed overweg te kunnen met kinderen en andere honden, dankzij hun zachte mond en vriendelijke temperament.

Vanaf jonge leeftijd moeten Braque Saint-Germain puppies worden gesocialiseerd, wat inhoudt dat ze regelmatig in contact komen met verschillende mensen, dieren en situaties. 

Dit helpt hen om te beschikken over een uitstekend algemeen bewustzijn en om zich aan te passen aan verschillende omgevingen. 

Het is belangrijk om ze de kans te geven om te rennen en te spelen, vooral als ze lang in een huis worden opgevoed. Dit helpt hen om hun energie kwijt te raken en voorkomt dat ze te lang onrustig of nerveus worden.

De Braque Saint-Germain is bekend als een gemakkelijk te trainen ras, wat betekent dat ze snel leren en graag apporteren. Zorg ervoor dat je hond een uitgebalanceerd dieet krijgt en dagelijks genoeg beweging.

Hoeveel ervaring vereist een Braque Saint-Germain

De Braque Saint-Germain, een ras dat de eigenschappen van zowel Engelse als Franse pointers combineert, is relatief gemakkelijk te trainen en kan een goede keuze zijn voor zowel ervaren als onervaren hondeneigenaren. 

Deze honden staan bekend om hun vermogen om goed overweg te kunnen met kinderen en andere honden, wat ze een uitstekende keuze maakt voor gezinnen.

Deze honden hebben echter regelmatige aandacht en zorg nodig. De juiste verzorging en aandacht zijn essentieel, vooral omdat ze populair zijn als showhond dankzij hun elegante uiterlijk en uitgebalanceerde temperament. 

Ze moeten regelmatig rennen en spelen om hun energie kwijt te raken en gezond te blijven.

Fokkers en de Franse rasvereniging kunnen nuttige inzichten en advies bieden, vooral voor nieuwe eigenaren. 

Het is belangrijk om te erkennen dat, zoals bij alle hondenrassen, de Braque Saint-Germain een grote toewijding vereist en dat een huis nodig is waar ze voldoende ruimte hebben om te bewegen.

Is training noodzakelijk?

Training is essentieel voor de Braque Saint-Germain, net zoals bij alle hondenrassen. Dit ras, bekend om zijn intelligentie en aanhankelijkheid, reageert goed op consequente en positieve trainingsmethoden. 

Dankzij hun intelligente en gehoorzame aard zijn Braque Saint-Germains relatief gemakkelijk te trainen. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere honden, wat hen tot geweldige gezinsleden maakt.

Vroege socialisatie is cruciaal voor dit ras. Het blootstellen van een Braque Saint-Germain aan verschillende mensen, situaties, en andere dieren helpt bij het ontwikkelen van een goed aangepaste en sociaalvaardige hond. 

Dit ras is actief en heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig, dus training die fysieke activiteit omvat, is voordelig.

De training moet zich richten op basiscommando’s, gehoorzaamheid en eventueel apporteren, wat past bij hun jachterfgoed. Het zijn gevoelige honden die goed reageren op positieve bekrachtiging en zachte correcties.

Hoeveel beweging heeft een Braque Saint-Germain nodig?

De Braque Saint-Germain is een energiek en actief hondenras dat dagelijks aanzienlijke lichaamsbeweging nodig heeft. 

Als lid van de groep staande jachthonden is dit ras ontwikkeld voor lange jachtdagen, wat betekent dat ze een aanzienlijke hoeveelheid beweging vereisen om hun energie kwijt te kunnen en gezond te blijven.

Een volwassen Braque Saint-Germain heeft idealiter minstens één tot twee uur beweging per dag nodig. 

Dit kan bestaan uit wandelingen, hardlopen, apporteer-spelletjes, of andere activiteiten die zowel fysieke als mentale stimulatie bieden. Deze honden genieten ook van activiteiten die hun jachtinstinct aanspreken, zoals speur- en apporteertraining.

Het is belangrijk om variatie in hun bewegingsroutine te brengen, zodat ze zowel fysiek als mentaal uitgedaagd blijven. Een gebrek aan voldoende beweging kan leiden tot gedragsproblemen, waaronder destructief gedrag en hyperactiviteit.

De Braque Saint-Germain is een jachthond van Franse origine die valt onder de klasse van de staande honden. Het ras is sterk verwant aan de pointer. Deze betrekkelijk zeldzame hond kent slechts één kleurpatroon, wit met oranje platen, en heeft een roze neus.

Hoe is de omgang met kinderen

De Braque Saint-Germain staat bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige karakter, wat hem een uitstekende gezelschapshond maakt, ook in gezinnen met kinderen. 

Deze honden staan bekend om hun aanhankelijke en loyale aard, waardoor ze vaak goed overweg kunnen met kinderen. Ze zijn geduldig en tolerant, wat hen een geschikte keuze maakt voor gezinnen.

Dankzij hun intelligente en gehoorzame aard zijn Braque Saint-Germains relatief gemakkelijk te trainen, wat bijdraagt aan een harmonieuze relatie met kinderen in het huishouden. 

Ze zijn sociaal en genieten van interactie, zowel met volwassenen als met jongere gezinsleden. Hun speelse karakter maakt hen een vrolijke en energieke speelkameraad voor kinderen. 

Voordelen van een Braque Saint-Germain

 1. Vriendelijk karakter: Deze honden staan bekend om hun zachtaardige, aanhankelijke en loyale aard, wat hen geweldige gezelschapsdieren maakt.
 2. Goede gezinshond: Ze kunnen goed overweg met kinderen en zijn vaak geduldig en tolerant.
 3. Intelligentie: De Braque Saint-Germain is slim en leergierig, wat het trainen vergemakkelijkt.
 4. Actief en speels: Ze zijn energiek en houden van beweging, ideaal voor actieve gezinnen of individuen.
 5. Sociaal: Ze gaan goed samen met andere honden en huisdieren, mits ze goed gesocialiseerd zijn

Nadelen van een Braque Saint-Germain

 1. Bewegingsbehoefte: Ze hebben dagelijks veel beweging nodig, wat niet ideaal is voor minder actieve eigenaren.
 2. Onderhoud: Regelmatige vachtverzorging is nodig om hun vacht gezond te houden.
 3. Gevoeligheid voor gezondheidsproblemen: Zoals veel rassen, kunnen ze vatbaar zijn voor erfelijke gezondheidsproblemen zoals heup- en elleboogdysplasie.
 4. Ruimtebehoefte: Ze zijn beter geschikt voor een huis met voldoende ruimte, inclusief toegang tot een tuin of buitenruimte.
 5. Sociale behoeften: Deze honden vereisen voldoende sociale interactie en kunnen niet lang alleen gelaten worden.

Hoe oud wordt een Braque Saint-Germain

De Braque Saint-Germain is een hondenras dat bekend staat om zijn goede gezondheid en levensduur. 

Gemiddeld wordt deze hond tussen de 12 en 14 jaar oud. Deze levensverwachting kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals genetica, levensomstandigheden, voeding en de algehele gezondheidszorg die de hond ontvangt.

Prijs van een Braque Saint-Germain

De prijs van een Braque Saint-Germain bij een erkende fokker kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals stamboom, locatie van de fokker, en of de hond bestemd is voor show, jacht, of als huisdier. 

Over het algemeen kan men verwachten dat de prijs van een Braque Saint-Germain puppy van een gerenommeerde fokker varieert tussen €800 en €1500. Dit is een geschatte prijsklasse en kan hoger of lager zijn afhankelijk van de specifieke omstandigheden.

Bij adoptie, bijvoorbeeld via een asiel of een reddingsorganisatie, zijn de kosten vaak aanzienlijk lager. 

Deze kosten dekken meestal de basis medische zorg zoals vaccinaties, sterilisatie of castratie, en soms een microchip. De adoptiekosten kunnen variëren van €50 tot €300, afhankelijk van de organisatie en de geboden zorg.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *