Alles over de Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak – Hondenrassen & Meer

De Bosanski ostrodlaki gonic barak is een hondenras dat afkomstig is uit Bosnië regio de Bosnië en Herzegovina

De Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak, officieel erkend als een uniek hondenras, heeft een rijke geschiedenis die diep geworteld is in de regio Bosnië en Herzegovina. 

Dit ras, bekend om zijn ruwharige vacht en middellange, licht gebogen bouw, werd oorspronkelijk ingezet als een efficiënte jachthond en speurhond, vooral gericht op de jacht op wild zwijn en haas. 

Deze tamelijk krachtige hond staat bekend om zijn uithoudingsvermogen en prooidrift, kenmerken die hem zeer geschikt maken voor de jacht in verschillende weersomstandigheden.

De Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak behoort tot de groep van Joegoslavische honden en wordt gekenmerkt door zijn sterke, licht rechthoekige vorm. 

Het is een hondenras dat afkomstig is uit de oorspronkelijke regio van Bosnië, waar het ras al eeuwenlang is gedocumenteerd. Deze honden werden vaak ingezet als waakhond en gezelschapshond, en zijn bekend om hun aanhankelijke karakter als huisdier.

Officieel erkend in 1965, heeft de Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak een basiskleur die varieert, vaak met donkerbruine en lichtere aftekeningen. 

Deze honden hebben een matige stop in hun snuit en kenmerkende wenkbrauwen die bijdragen aan hun expressieve uiterlijk. 

Hoewel het ras buiten zijn oorspronkelijke regio niet of nauwelijks voorkomt, wordt het binnen de grenzen van Bosnië en Herzegovina gewaardeerd en behouden als een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed.

FCI Groep 6

De Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak, dat voornamelijk ingezet wordt als speurhond. Dit ras, afkomstig uit de Bosnië regio, staat bekend om zijn opvallend behaarde vacht en zijn vermogen tot het jagen op haas en ander wild. 

Het ras is erkend door de FCI en behoort tot Groep 6, Speurhonden, Bloedhonden en aanverwante rassen, als de enige erkende vertegenwoordiger uit zijn regio voor deze specifieke jachtdoeleinden.

De Gonic Barak is een licht rechthoekige hond, met een schofthoogte van ongeveer 51 cm en weegt tussen de 16 en 25 kg. 

Zijn vacht is donkerbruin van kleur en vereist regelmatige verzorging om te zorgen dat hij niet gaat klitten en dat zijn oren regelmatig worden gecontroleerd op infecties.

Ondanks zijn vaardigheden en populariteit binnen het land van herkomst, komt hij buiten Bosnië en Herzegovina niet of nauwelijks voor. 

Dit maakt hem tot een zeldzaamheid buiten zijn eigen regio. Als jachthond heeft hij een sterk ontwikkeld reukvermogen en wordt hij geprezen om zijn doorzettingsvermogen en robuustheid op het veld. 

In de kennel toont hij zich als een toegewijd en loyaal lid van het gezin, wat hem een optimale keuze maakt voor degenen die bekend zijn met het ras en zijn behoeften.

Het uiterlijk van deze hondenrassen

De Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak, ook bekend als de Bosnian Rough-Haired Hound, is een indrukwekkend hondenras dat oorspronkelijk uit Joegoslavië komt, specifiek uit de regio Bosnië. 

Dit ras, officieel erkend als de enige Bosnische hound, is een middelgrote hond met een schofthoogte variërend van 46 tot 56 cm voor reuen en weegt ongeveer 24 kg.

De Barak staat bekend om zijn robuuste en licht rechthoekige bouw, wat hem een veelzijdige jager maakt, geschikt voor het jagen op wild zoals hazen, vossen, wilde zwijnen, en zelfs beren. 

Deze honden zijn niet alleen beweeglijk en volhardend in het veld, maar ook uitstekende waakhonden en gezelschapshonden.

De vacht van de Barak is uniek en draadharig, vaak met witte aftekeningen aan het uiteinde. 

Deze behaarde vacht vereist regelmatig onderhoud om infecties te voorkomen en de hond schoon en gezond te houden. Hun kenmerkende snuit, borstelige wenkbrauwen en donkerbruine ogen geven hen een opvallende en expressieve uitstraling.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak, zoals elk hondenras, kan vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen. 

Hoewel het een relatief gezond ras is, zijn hier enkele aandoeningen die kunnen voorkomen:

 1. Heupdysplasie: Een erfelijke aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed ontwikkeld zijn, wat kan leiden tot artritis en pijn.

 2. Elleboogdysplasie: Vergelijkbaar met heupdysplasie, maar het treft de ellebooggewrichten.

 3. Oogproblemen: Zoals progressieve retina-atrofie (PRA), die het gezichtsvermogen kan aantasten.

 4. Huidproblemen: Door hun dichte, ruwe vacht kunnen ze vatbaar zijn voor huidinfecties.

 5. Oorinfecties: Hun hangende oren kunnen vatbaar zijn voor infecties als ze niet goed schoongemaakt en droog gehouden worden.

 6. Cardiomyopathie: Een hartziekte die de hartspier aantast.

 7. Allergieën: Sommige Baraks kunnen allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen of omgevingsfactoren.

 8. Gewrichtsproblemen: Vanwege hun middelgrote en actieve aard kunnen ze last hebben van gewrichtsproblemen, vooral als ze ouder worden.

Het karakter van de Bosanski ostrodlaki gonic-barak

De Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak, is een hondenras dat beroemd is om zijn veelzijdige karakter. Afkomstig uit Bosnië en Herzegovina, kenmerkt dit ras zich door zijn robuustheid en volhardendheid, vooral tijdens de jacht op wild zoals hazen en wilde zwijnen. 

Ze zijn niet alleen bekwame jagers, maar ook toegewijde en aanhankelijke gezelschapshonden.

Deze middelgrote honden bezitten een opmerkelijke intelligentie en energie, wat hen geschikt maakt voor diverse hondensporten en actieve levensstijlen. 

Hun intelligentie vereist echter ook mentale stimulatie om verveling en ongewenst gedrag te voorkomen.

Als gezelschapshond is de Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak trouw en beschermend naar zijn familie toe. 

Ze kunnen goed overweg met kinderen en zijn vriendelijk tegenover andere huisdieren, mits ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn. Hun waakse aard maakt hen uitstekende waakhonden, alert en altijd bereid om hun gezin te beschermen.

De Bosanski ostrodlaki gonic barak werd oorspronkelijk vooral gebruikt als speurhond en is tegenwoordig ook in gebruik als waakhond en gezelschapshond.

De Verzorging van de Bosanski ostrodlaki gonic barak

Dit ras, officieel afkomstig uit Bosnië en Herzegovina, staat bekend om zijn behaarde, draadharige vacht en robuuste bouw. 

Een belangrijk onderdeel van de verzorging is regelmatige vachtverzorging. De vacht moet regelmatig worden geborsteld om klitten en vuil te verwijderen, vooral omdat deze honden vaak witte aftekeningen hebben die snel vuil kunnen worden.

Deze honden, die gemiddeld tussen de 49 en 51 cm groot zijn en een gewicht van ongeveer 16 kg tot 24 kg kunnen bereiken, hebben voldoende beweging nodig om hun energie kwijt te raken. 

Regelmatige wandelingen en speeltijd zijn essentieel, vooral als ze in een stedelijke omgeving wonen. Een autobench of een stevige bench thuis kan helpen bij het veilig transporteren van de hond en biedt een eigen plek voor rust.

Informatie over specifieke verzorgingsbehoeften van de Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak is te vinden bij rasverenigingen of ervaren fokkers. Deze bronnen kunnen nuttige tips bieden over de beste manieren om voor deze unieke en energieke honden te zorgen.

Socialisatie en opvoeding van de Bosanski ostrodlaki gonic barak

De Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak, vereist zorgvuldige socialisatie en opvoeding om zijn volledige potentieel als gezelschapshond te bereiken. 

Deze honden staan bekend om hun sterke jachtinstinct en prooidrift, wat betekent dat ze van jongs af aan moeten worden gesocialiseerd, met name als ze in een huishouden met andere huisdieren leven. 

Vroege socialisatie helpt hen te leren omgaan met verschillende situaties, mensen en andere dieren.

Het opvoeden van een Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak vraagt om een consequente en positieve trainingsaanpak. Hun intelligentie en zelfstandigheid kunnen een uitdaging vormen, dus het is belangrijk om geduldig en volhardend te zijn in de training. Ze reageren goed op beloningsgerichte trainingsmethoden.

Hoeveel ervaring vereist een Bosanski ostrodlaki gonic barak

De Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak, kan een uitdagende maar lonende keuze zijn voor zowel ervaren als onervaren hondeneigenaren. 

Deze honden staan bekend om hun robuuste bouw, onafhankelijke karakter en sterke jachtinstinct, wat betekent dat ze baat hebben bij een eigenaar die consequent en geduldig is in hun opvoeding en training.

Voor ervaren hondeneigenaren kan de Bosanski Ostrodlaki Gonic Barak een interessante toevoeging zijn, gezien hun vermogen tot het ontwikkelen van sterke banden en hun geschiktheid voor diverse buitenactiviteiten zoals jagen en wandelen. 

Hun energieke en volhardende aard vereist echter een actieve levensstijl en voldoende stimulatie.

Onervaren eigenaren moeten zich bewust zijn van de uitdagingen die deze honden kunnen bieden. 

Ze moeten bereid zijn tijd te investeren in de nodige training en socialisatie. Het is belangrijk om hun jachtinstinct te begrijpen en hoe dit hun gedrag kan beïnvloeden. Regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn cruciaal voor hun welzijn.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk. Deze honden hebben van nature een sterk jachtinstinct en zijn zeer onafhankelijk, wat betekent dat ze zonder de juiste training en begeleiding ongewenst gedrag kunnen vertonen. Consistente en positieve trainingsmethoden zijn cruciaal om deze honden goed gesocialiseerd en gehoorzaam te maken.

Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met de training, idealiter zodra de pup thuis komt. Basiscommando’s zoals zitten, blijven, komen, en aan de lijn lopen zijn essentieel. 

Daarnaast is het van belang om ze te leren hoe ze moeten omgaan met andere honden en mensen, vooral omdat hun jachtinstinct kan leiden tot achtervolgingsgedrag.

Daarnaast vereist hun energieke en avontuurlijke aard regelmatige mentale en fysieke stimulatie. Activiteiten zoals lange wandelingen, speurwerk, en behendigheidstraining kunnen hen helpen hun energie op een positieve manier te gebruiken.

Hoeveel beweging heeft een  Bosanski ostrodlaki gonič nodig?

De Bosanski Ostrodlaki Gonic, is een energiek en uithoudend ras dat dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid beweging nodig heeft. Als een actieve jachthond, heeft dit ras voldoende fysieke activiteit nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.

Gemiddeld heeft een Bosanski Ostrodlaki Gonic ongeveer één tot twee uur beweging per dag nodig. 

Deze beweging kan bestaan uit lange wandelingen, rennen, spelen in een veilig omheinde tuin, en interactieve spelletjes die zowel hun lichaam als geest uitdagen. Het is ook aan te raden om ze bezig te houden met activiteiten die hun jachtinstinct stimuleren, zoals speurtochten of behendigheidstraining.

Deze honden gedijen goed bij gestructureerde activiteiten die hun natuurlijke neigingen tot speuren en jagen benutten. 

Onvoldoende beweging kan leiden tot verveling en potentieel destructief gedrag. Aangezien ze een sterk jachtinstinct hebben, is het cruciaal om hen aan de lijn te houden tijdens wandelingen, tenzij ze zich in een veilige, omheinde omgeving bevinden.

de Bosanski ostrodlaki gonic barak

Informatie over de Bosanski ostrodlaki Gonic en zijn omgang met kinderen

De Bosanski Ostrodlaki Gonic, bekend om zijn vriendelijkheid en loyaliteit, kan over het algemeen goed overweg met kinderen, vooral als ze samen opgroeien. 

Deze honden staan bekend om hun geduld en tolerantie, wat hen geschikt maakt voor gezinnen met kinderen. Ze kunnen een liefdevolle en beschermende metgezel zijn voor kinderen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor actieve gezinnen.

Het is echter belangrijk om zowel de hond als de kinderen te leren hoe ze veilig met elkaar om kunnen gaan. 

Kinderen moeten leren de hond met respect te behandelen en te herkennen wanneer de hond rust of ruimte nodig heeft. Dit helpt om wederzijds respect en een goede relatie tussen hen te bevorderen.

Omdat de Bosanski Ostrodlaki Gonic een actieve hond is, zal hij genieten van spelletjes en activiteiten met kinderen. 

Ze kunnen samen rennen, spelen en zelfs leren samenwerken in training en behendigheidsspelletjes. Deze gezamenlijke activiteiten versterken de band tussen de hond en de kinderen.

Voordelen van een Bosanski ostrodlaki Gonic

 1. Loyaliteit en Toewijding: Deze honden staan bekend om hun sterke band met hun familie, waardoor ze loyale en toegewijde metgezellen zijn.
 2. Goede Waakhond: Met hun waakzame aard zijn ze uitstekende waakhonden, alert op hun omgeving en beschermend naar hun gezin.
 3. Actief en Energiek: Ze zijn ideaal voor actieve gezinnen, aangezien ze veel beweging nodig hebben en graag buiten zijn.
 4. Intelligentie: Deze honden zijn intelligent en leren snel, wat ze geschikt maakt voor training en verschillende hondensporten.
 5. Sociaal: Goed gesocialiseerd, kunnen ze goed overweg met andere huisdieren en mensen.

Nadelen van een Bosanski ostrodlaki Gonic

 1. Hoge Bewegingsbehoefte: Ze vereisen veel fysieke activiteit en mentale stimulatie, wat een uitdaging kan zijn voor minder actieve eigenaren.
 2. Verzorging: Hun ruwharige vacht vereist regelmatige verzorging om klitten en vuil te voorkomen.
 3. Sterk Jachtinstinct: Door hun jachtverleden kunnen ze de neiging hebben om kleine dieren te achtervolgen, wat problematisch kan zijn in stedelijke omgevingen.
 4. Training: Ze hebben een consequente en positieve training nodig om ongewenst gedrag te voorkomen.
 5. Ruimtebehoefte: Vanwege hun grootte en energieniveau zijn ze beter geschikt voor huizen met voldoende ruimte, inclusief een veilige tuin.

Hoe oud wordt een Bosanski ostrodlaki Gonic

De Bosanski Ostrodlaki Gonic, heeft een redelijk goede levensverwachting voor een middelgrote hond. Gemiddeld kunnen deze honden verwachten een leeftijd te bereiken van ongeveer 11 tot 13 jaar. 

Net als bij veel hondenrassen, is de levensduur van een Bosanski Ostrodlaki Gonic afhankelijk van verschillende factoren, waaronder genetica, levensomstandigheden, voeding en gezondheidszorg.

Prijs van een Bosanski ostrodlaki Gonic

De prijs van een Bosanski Ostrodlaki Gonic, een relatief onbekend hondenras buiten zijn oorsprongsgebied, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de locatie van de fokker, de bloedlijn van de hond en of de hond al dan niet een stamboom heeft. 

Bij gespecialiseerde fokkers kunnen de kosten voor een Bosanski Ostrodlaki Gonic-pup variëren van gemiddeld €500 tot €1000, of zelfs meer voor honden met een uitzonderlijke afstamming of voor showkwaliteit.

De optie van adoptie is vaak goedkoper dan kopen bij een fokker. De adoptiekosten voor een Bosanski Ostrodlaki Gonic vanuit een asiel of reddingsorganisatie kunnen aanzienlijk lager zijn, vaak tussen de €50 en €200. Deze kosten dekken meestal basis medische zorg, zoals vaccinaties, microchipping en sterilisatie of castratie.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *