Alles over de Braque du Bourbonnais: informatie over uiterlijk, karakter en prijs.

De Braque du Bourbonnais is een hondenras dat afkomstig is uit Frankrijk. Het is een jachthond, die vooral wordt gebruikt in het water en voor de jacht op vogels.

De Braque du Bourbonnais, een oud hondenras oorspronkelijk gefokt als jachthond, vindt zijn oorsprong in de Franse regio Bourbonnais. 

Dit ras, bekend om zijn elegante en gespierde lichaamsbouw, heeft een opmerkelijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. 

Het is een middelgrote hond met een kenmerkende korte staart, soms zelfs bijna zonder staart geboren, wat uniek is onder hondenrassen.

In de loop van de geschiedenis is de populariteit van de Braque du Bourbonnais fluctuerend geweest. 

In de 20e eeuw leek het ras bijna te verdwijnen, maar dankzij de inspanningen van toegewijde fokkers en kennelclubs, waaronder de Club du Braque du Bourbonnais, is het ras behouden gebleven. Tegenwoordig is de Braque du Bourbonnais een veelzijdige jachthond.

FCI Groep 7

De Braque du Bourbonnais, een middelgroot hondenras met een kenmerkende vacht, behoort tot de FCI Groep 7, de groep van voorstaande honden. 

Deze groep omvat rassen die bekend staan om hun vaardigheden in het opsporen en aanwijzen van wild, zoals pointers en setters. 

De Bourbonnais Pointer, vaak aangetroffen met een witte vacht gespikkeld met licht, reekleurige, of lila tinten, staat ook bekend om zijn fijne bruine of reebruine snuit en sterke benen.

Dit ras, geroemd voor zijn scherpe neus en vaardigheden in de jacht op patrijzen, heeft een gedrongen en gespierde lichaamsbouw. 

Opmerkelijk aan de Braque du Bourbonnais is dat veel van deze honden bijna altijd zonder staart geboren worden, een unieke eigenschap die bekend staat als ‘korte staart’.

Uiterlijk kenmerken van de Braque du Bourbonnais

De Braque du Bourbonnais staat bekend om zijn aanhankelijke aard.heeft een opvallende vacht die vaak wit gespikkeld is met licht reekleurige vlekjes, soms beschreven als perzikbloesem of lila van kleur.

De schofthoogte van de Braque du Bourbonnais varieert, waarbij reuen meestal rond de 57 centimeter meten en teven rond de 55 centimeter. 

Hun vacht, hoewel kortharig, kan soms een vettige textuur hebben, waardoor regelmatig borstelen nodig is om haaruitval te beheersen en de huid in goede conditie te houden.

De kleur van hun vacht varieert van wit met kastanjekleurige of reebruine vlekken tot de meer zeldzame lila kleur. 

Deze honden, gefokt in de Franse regio’s Allier en Cher, zijn een onderdeel van de Franse kennelclub (SCC) en worden vaak ingezet in verschillende soorten jacht vanwege hun uitstekende reukvermogen en energieke aard. 

Hun geschiedenis van elegantie, passie en intelligentie maakt ze tot een geliefd ras bij zowel fokkers als hondenliefhebbers.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

 1. Heupdysplasie: Een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed gevormd is, wat kan leiden tot artritis en pijn.
 2. Elleboogdysplasie: Vergelijkbaar met heupdysplasie, maar dan in de ellebogen, wat ook mobiliteitsproblemen kan veroorzaken.
 3. Epilepsie: Een neurologische aandoening die aanvallen veroorzaakt.
 4. Oorinfecties: Vanwege hun hangende oren kunnen Braque du Bourbonnais vatbaar zijn voor oorinfecties, die regelmatig moeten worden gecontroleerd en gereinigd.
 5. Huidallergieën: Sommige honden kunnen gevoelig zijn voor bepaalde allergenen, wat huidirritaties kan veroorzaken.
 6. Entropion of ectropion: Afwijkingen aan de oogleden, waarbij het ooglid naar binnen of naar buiten rolt.
 7. Hartaandoeningen: Sommige honden kunnen vatbaar zijn voor verschillende hartaandoeningen.
 8. Schildklierproblemen: Hypothyreoïdie is een aandoening die kan voorkomen, waarbij de schildklier niet genoeg hormonen produceert.

Het karakter van de Braque du Bourbonnais

De Braque du Bourbonnais, een gespierde hond, staat bekend om zijn unieke uiterlijke kenmerken, waaronder een wit gespikkeld met licht reebruin of soms zelfs blauw vacht. 

Dit ras, bijna altijd zonder staart geboren, is geregistreerd bij canine organisaties zoals de FCI. Het ras werd bijna uitgestorven verklaard, maar dankzij de inspanningen van een groep fokkers onder leiding van Michel Comte, is het ras nieuw leven ingeblazen.

Deze elegante en robuuste hond is een ideale metgezel en gezelschapshond. Ze zijn goed met kinderen en staan bekend om hun zachtaardige en aanhankelijke aard. 

Hun vacht, die soms perzikbloesem genoemd vanwege zijn unieke textuur, is kort en vereist niet veel onderhoud. Deze honden hebben echter een aanzienlijke bewegingsbehoefte en zijn het meest geschikt voor een actieve levensstijl.

Als huishond past de Braque du Bourbonnais goed in de familieomgeving. Ze zijn zeer sociaal en moeten van jongs af aan goed gesocialiseerd worden. 

Dit ras is ook bekend om zijn intelligentie en bereidheid om te leren, wat hen geschikt maakt voor verschillende hondensporten.

braque du bourbonnais een oud ras, dat al in de 16e eeuw bekend was. In 1925 is de eerste Braque du Bourbonnais Club opgericht door een aantal toegewijde fokkers.

De verzorging van Braque du Bourbonnais

De Braque du Bourbonnais, een geregistreerd ras bij de Fédération Cynologique Internationale (FCI) sinds 1958, vereist specifieke zorg om zijn welzijn te garanderen. 

Dit oude ras, dat teruggaat tot 1598, onderscheidt zich door zijn spikkels die varieert van wit met kastanjekleurige vlekken tot zelfs een unieke perzikbloesemkleur. Deze kleurencombinatie, waarbij het ware pigment van de huid doorschijnt, maakt elke hond uniek.

De Braque du Bourbonnais heeft een robuuste bouw en een elegante houding. De verzorging van hun vacht, een mix van witte en gekleurde haren, is relatief eenvoudig. Regelmatig borstelen is voldoende om losse haren te verwijderen en de vacht glanzend te houden. 

Dit ras staat bekend om zijn goede gezondheid, maar zoals bij alle honden, is het belangrijk om alert te zijn op voorkomende ziekten en regelmatige gezondheidscontroles uit te voeren.

Een cruciaal aspect van hun verzorging is voldoende beweging en mentale stimulatie. Als een staande hond met een sterke jachtinstinct, heeft de Braque du Bourbonnais dagelijks voldoende lichaamsbeweging nodig. 

Dit helpt niet alleen om fysieke problemen zoals obesitas te voorkomen, maar ook om hun geest scherp en betrokken te houden.

Socialisatie en opvoeding van de Braque du Bourbonnais

De socialisatie en opvoeding van de Braque du Bourbonnais zijn cruciale elementen voor het ontwikkelen van een goed aangepaste en evenwichtige hond. 

Dit ras staat bekend om zijn zachtaardige en aanhankelijke karakter, waardoor het een uitstekende gezinshond is. Echter, vroegtijdige socialisatie is essentieel om te zorgen dat ze goed omgaan met zowel mensen als andere honden.

Van jongs af aan moeten Braque du Bourbonnais-puppy’s worden blootgesteld aan diverse ervaringen, geluiden, mensen en dieren. Dit helpt hen om vertrouwd te raken met verschillende situaties en voorkomt angst of agressief gedrag op latere leeftijd. 

De training moet consequent zijn, met een nadruk op positieve bekrachtiging. Dit ras is intelligent en leert snel, maar kan soms eigenwijs zijn. Geduld en consequente begeleiding zijn daarom essentieel.

Regelmatige lichaamsbeweging is ook van groot belang voor de Braque du Bourbonnais. Als energieke hond met een sterk jachtinstinct hebben ze voldoende beweging nodig om hun fysieke en mentale energie kwijt te kunnen. 

Activiteiten zoals wandelen, joggen, apporteren en hondensporten zijn uitstekende manieren om hen zowel fysiek als mentaal gestimuleerd te houden.

Hoeveel ervaring vereist een Braque du Bourbonnais

De Braque du Bourbonnais is een ras dat geschikt kan zijn voor zowel ervaren als onervaren hondeneigenaren, maar enkele aspecten van zijn karakter en behoeften zijn belangrijk om te overwegen. 

Dit ras staat bekend om zijn intelligentie, zachtaardigheid en aanhankelijkheid, wat het een goede keuze maakt voor eerste keer hondeneigenaren. 

Echter, vanwege hun energieke aard en sterke jachtinstinct, hebben ze regelmatige en voldoende beweging nodig, evenals mentale stimulatie.

Voor onervaren eigenaren is het belangrijk te weten dat consequente training en socialisatie essentieel zijn vanaf jonge leeftijd. 

Dit helpt om eventuele gedragsproblemen te voorkomen en zorgt voor een goed aangepaste hond. Ondersteuning van een professionele hondentrainer of het bijwonen van puppytrainingsklassen kan zeer nuttig zijn.

Ervaring kan ook helpen bij het herkennen en adequaat reageren op de behoeften van dit ras, vooral als het gaat om hun jachtinstinct en neiging tot zelfstandigheid. 

Ervaren eigenaren kunnen beter inspelen op deze eigenschappen en weten vaak hoe ze een goede balans kunnen vinden tussen discipline, training en affectie.

Is training noodzakelijk?

Training is essentieel voor de Braque du Bourbonnais, zoals bij de meeste hondenrassen. Dit ras staat bekend om zijn intelligentie en aanhankelijkheid, wat hen ontvankelijk maakt voor training. 

Ze hebben een natuurlijke neiging om te jagen en zijn zeer energiek, wat betekent dat ze zowel fysieke als mentale stimulatie nodig hebben.

De training van een Braque du Bourbonnais moet beginnen zodra de pup in huis is. Vroege socialisatie en puppytraining zijn cruciaal om hen te helpen goed aangepaste en gehoorzame honden te worden. 

Dit ras reageert goed op positieve bekrachtiging en consequente trainingsmethoden. Het is belangrijk om hen op jonge leeftijd kennis te laten maken met verschillende mensen, dieren en omgevingen.

Omdat ze een sterk jachtinstinct hebben, is het essentieel om gehoorzaamheidstraining te benadrukken, zoals het komen op commando. 

Dit is vooral belangrijk wanneer ze loslopen in open gebieden. Training in gehoorzaamheid en basiscommando’s helpt ook bij het beheersen van hun jachtgedrag.

Hoeveel beweging heeft een Braque du Bourbonnais nodig?

De Braque du Bourbonnais is een hondenras dat dagelijks voldoende beweging nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. 

Als een van oorsprong jachthond is dit ras gewend aan lange perioden van fysieke activiteit en heeft het een sterke behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging.

Ideaal gezien heeft een volwassen Braque du Bourbonnais elke dag minimaal één tot twee uur beweging nodig. 

Dit kan bestaan uit wandelingen, hardlopen, spelen in een veilige, omheinde ruimte, of deelname aan hondensporten zoals behendigheid of flyball. Hun uithoudingsvermogen maakt ze ook uitstekende metgezellen voor jogging of lange wandelingen.

Het is belangrijk om deze honden zowel fysiek als mentaal uit te dagen. Mentale stimulatie kan worden bereikt door interactieve spelletjes, trainingssessies en activiteiten die hun natuurlijke jachtinstincten aanspreken. 

Zonder voldoende beweging en mentale stimulatie kan een Braque du Bourbonnais tekenen van verveling en stress vertonen, wat kan leiden tot destructief gedrag.

braque du bourbonnais hondenras afkomstig uit frankrijk en gebruikt als jachthond

Hoe is de omgang met kinderen?

De Braque du Bourbonnais staat bekend om zijn zachte en aanhankelijke aard, wat hem een uitstekende keuze maakt voor gezinnen met kinderen. 

Dit ras is van nature zachtaardig en geduldig, waardoor het goed overweg kan met kinderen van alle leeftijden. 

Dankzij hun intelligente en meegaande karakter zijn Braque du Bourbonnais honden vaak gemakkelijk te trainen, wat bijdraagt aan een harmonieuze relatie met jonge gezinsleden.

Deze honden genieten van interactie en spelen graag met kinderen, maar zoals bij elke hondenras, is toezicht altijd aanbevolen, vooral bij jongere kinderen. 

Het is essentieel om kinderen te leren hoe ze op een respectvolle en veilige manier met honden om moeten gaan.

De Braque du Bourbonnais heeft ook een natuurlijk beschermingsinstinct, waardoor hij een loyale en waakzame metgezel is voor het hele gezin. Dit ras is echter niet overdreven territoriaal of agressief, wat bijdraagt aan een veilige omgeving voor kinderen.

Voordelen van een Braque du Bourbonnais

 1. Aanhankelijk en Vriendelijk: Deze honden zijn erg aanhankelijk en vriendelijk, wat ze uitstekende gezelschapsdieren maakt.
 2. Goed met Kinderen: Door hun zachte en geduldige aard zijn ze vaak goed met kinderen.
 3. Intelligent en Trainbaar: De Braque du Bourbonnais staat bekend om zijn intelligentie en leergierigheid, wat de training vergemakkelijkt.
 4. Gemiddelde Grootte: Hun middelgrote formaat maakt ze geschikt voor zowel appartementen als huizen.
 5. Weinig Verzorging: Hun vacht vereist relatief weinig onderhoud.

Nadelen van een Braque du Bourbonnais

 1. Bewegingsbehoefte: Ze hebben dagelijks voldoende beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen.
 2. Sterke Jachtinstincten: Hun jachtinstinct kan een uitdaging vormen in omgevingen met veel kleine dieren.
 3. Gezondheidsproblemen: Zoals veel rassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen.
 4. Sociale Behoeften: Ze kunnen niet goed alleen zijn voor lange periodes; ze hebben behoefte aan gezelschap en interactie.
 5. Trainingsvereisten: Ondanks hun intelligentie vereist hun onafhankelijke aard consequente en geduldige training.

Hoe oud wordt een Braque du Bourbonnais

De Braque du Bourbonnais, een middelgroot en robuust hondenras, staat bekend om zijn relatief lange levensduur, vooral in vergelijking met andere rassen van vergelijkbare grootte. 

Gemiddeld wordt een Braque du Bourbonnais tussen de 12 en 15 jaar oud. Deze levensverwachting kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder genetica, levensstijl, voeding en de algemene gezondheidszorg die de hond ontvangt.

Prijs van een Braque du Bourbonnais

De prijs van een Braque du Bourbonnais kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de reputatie van de fokker, de bloedlijnen van de hond, en of de hond al dan niet is bestemd voor show- of jachtdoeleinden.

Bij een gerenommeerde fokker kunnen de kosten voor een Braque du Bourbonnais puppy variëren. 

Deze prijs is meestal hoger bij fokkers die bekend staan om hun kwalitatieve fokpraktijken en die honden met stamboom en gezondheidsgaranties aanbieden. Dit bedrag dekt vaak de kosten voor de eerste vaccinaties, gezondheidsonderzoeken en soms microchipping.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *