Braque Français type Pyrénées – Een gids voor dit Franse jachthondenras

De braque français is een hondenras afkomstig uit Frankrijk. Het is een jachthond, die vooral geschikt is voor het vinden van wild. De braque français heeft twee vormen: de braque français, type Gascogne en de braque français, type Pyrénées

De Braque Français, een middelgroot hondenras afkomstig uit Frankrijk, heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot vele jaren. 

Het ras is bekend om zijn voorstaande kwaliteiten als jachthond en staat bekend om zijn uitstekende neus, waardoor het een favoriet is onder jagers. Dit ras bestaat uit twee typen: de Braque Français Type Pyrénées en de Braque Français Type Gascogne. Het Pyrenese type is lichter en kleiner, terwijl het Gascogne type groter en zwaarder is.

De Braque Français is een intelligente en gehoorzame hond, bekend om zijn gevoelige en vriendelijke karakter. 

Deze honden zijn makkelijk op te voeden en trainen, en ze vormen een uitstekende gezelschapshond voor gezinnen. Hun kortharige vacht, die meestal wit is met vlekken, is relatief makkelijk te onderhouden.

Deze rassen zijn nauw verwant aan de Spaanse Pointer of Perdiguero de Burgos en delen veel kenmerken met andere Europese voorstaande honden zoals de Duitse Staande en de Bracco Italiano. 

Opvallend is hun waardig en vriendelijk temperament, wat hen geschikt maakt voor zowel het werk als het leven in een gezin. 

De Braque Français heeft consequente training en voldoende beweging nodig om zowel fysiek als mentaal gestimuleerd te blijven. Hun geschiedenis als jachthond is nog steeds prominent aanwezig, wat blijkt uit hun uitstekende reukvermogen en liefde voor het veldwerk.

type pyrénées en type gascogne

De Braque Français, een Frans jachthondenras, kent twee types: het Pyrénées-type en het Gascogne-type. Deze types verschillen in enkele opvallende kenmerken:

 1. Schofthoogte en Gewicht: Het Pyrénées-type is kleiner en lichter met een schofthoogte van ongeveer 62 centimeter voor reuen, terwijl het Gascogne-type groter en zwaarder is, met een schofthoogte van ongeveer 64 centimeter voor reuen.

 2. Uiterlijk: Het Gascogne-type heeft een robuuster en zwaarder lichaam, terwijl het Pyrénées-type slanker en sneller is. Hun vacht is over het algemeen korthaar, met variaties van bruinschimmel tot effen bruin, vaak met aftekeningen boven de ogen, op de lippen en op de benen.

 3. Karakter: Beide types staan bekend om hun intelligentie, gehoorzaamheid en uitstekend reukvermogen. Ze zijn gevoelig en kunnen makkelijk getraind worden, mits zij voelen dat zij waardering van hun baas krijgen. Ze zijn zachtaardig en vormen uiterst aangenaam gezelschap.

 4. Gebruik: Beide typen zijn uitstekende jachthonden met een sterke aanleg voor apporteren. Het grotere en zwaardere Gascogne-type wordt vaak gebruikt voor jagen op groter wild, terwijl het snellere Pyrénées-type geschikter is voor het jagen in ruiger terrein en op kleiner wild.

 5. Herkomst: De Braque Français Gascogne is verwant aan de Spaanse Pointer of Perdiguero de Burgos, en komt uit de streek Gascogne. Het Pyrénées-type komt uit de Pyreneeën-regio.

FCI Groep 7

De Braque Français behoort tot de FCI-groep 7, de groep van de staande honden. Dit type hond, ook bekend als pointers, wordt gekenmerkt door hun vermogen om te wijzen naar het wild tijdens de jacht. 

De Braque Français staat bekend om zijn intelligente, energieke, en aanhankelijke aard. Ze zijn vaak middelgroot tot groot van formaat en hebben een sterke, gespierde bouw, wat hen geschikt maakt voor actieve rollen zoals jagen of apporteren. 

Het ras is goed trainbaar en staat bekend om zijn gehoorzaamheid en aanpassingsvermogen, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor diverse hondensporten en activiteiten.

Het uiterlijk van de Braque Français

De Braque Français, een ras dat zijn oorsprong vindt in de Franse Pyreneeën, is een middelgrote, elegante en intelligente jachthond. 

Dit ras is bekend om zijn gevoeligheid en goede neus, wat het tot een uitstekende jachthond maakt. Er zijn twee typen van dit ras: het grotere type Gascogne en het iets kleinere type Pyrénées. 

Beide typen staan bekend om hun vermogen om probleemloos samen te leven met gezinnen en andere huisdieren.

De Braque Français heeft een rustieke uitstraling met een sterke en atletische bouw. De vacht is meestal kort en glad, met kleuren die variëren van wit met bruine of oranje vlekken tot soms een bijna effen bruine kleur. Hun uitstekende reukvermogen maakt hen tot ideale jachthonden, en ze worden al vele jaren gebruikt voor de jacht in de Pyreneeën.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomend probleem bij middelgrote en grote hondenrassen, waarbij het heupgewricht niet correct gevormd is, wat kan leiden tot artritis en mobiliteitsproblemen.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie, is dit een gewrichtsprobleem dat pijn en beperkte mobiliteit kan veroorzaken.

 3. Oorinfecties: Door hun hangende oren zijn Braque Français honden vatbaarder voor oorinfecties, die regelmatig gecontroleerd en gereinigd moeten worden.

 4. Huidallergieën: Deze kunnen variëren van voedselallergieën tot omgevingsallergieën, wat huidirritatie en jeuk kan veroorzaken.

 5. Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Een oogaandoening die uiteindelijk kan leiden tot blindheid.

 6. Epilepsie: Een neurologische aandoening die zich manifesteert in de vorm van aanvallen.

 7. Bloat of Maagtorsie: Dit is een ernstige aandoening waarbij de maag draait en opzwelt, wat levensbedreigend kan zijn en onmiddellijke diergeneeskundige zorg vereist.

 8. Patellaluxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit de normale positie verschuift, wat pijn en kreupelheid kan veroorzaken.

Het karakter van de Braque Français

De Braque Francais, komt uit Frankrijk, staat bekend om zijn intelligente en gevoelige karakter. 

Dit ras, dat al vele jaren bekend is, valt op door zijn uitstekende jachtvaardigheden en opvallend goede neus. Fokkers hebben door de jaren heen toegewerkt naar een hond die niet alleen een uitstekende jager is, maar ook een aangename gezelschapshond.

Dit ras komt in twee types voor, namelijk de Pyreneeën en Gascogne. Beide rassen delen een gevoelige aard en zijn zeer geschikt voor samenleven met gezinnen. Ze staan bekend om hun zachtaardige benadering en zijn goed met kinderen, zolang ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn.

braque francais een hondenras afkomstig uit frankrijk gebruikt voor de jacht

De Verzorging van de Braque Français

De verzorging van de Braque Français vereist aandacht en kennis, zowel voor zijn fysieke als emotionele welzijn. Dit middelgrote hondenras, variërend in type van Pyreneeën tot Gascogne, staat bekend om zijn gevoelige aard en intelligente karakter. Het verzorgen van deze honden gaat verder dan alleen hun fysieke behoeften; ze hebben ook behoefte aan mentale stimulatie en waardering van hun baas.

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze honden, bekend om hun uitstekende jachtvaardigheden en opvallend goede neus, voldoende beweging en uitdaging nodig hebben om gelukkig te blijven.

De vacht van de Braque Français is relatief onderhoudsarm, maar regelmatig borstelen helpt om losse haren en vuil te verwijderen. Aandacht voor hun dieet en gewicht is ook cruciaal, vooral omdat dit ras gevoelig kan zijn voor overgewicht.

Socialisatie en opvoeding van de Braque Français

De socialisatie en opvoeding van de Braque Français zijn essentieel voor de ontwikkeling van dit intelligente en gevoelige hondenras. 

Begin vanaf jonge leeftijd met socialisatie door uw Braque Français te introduceren in verschillende omgevingen, geluiden, mensen en andere dieren. Dit helpt om een zelfverzekerde en goed aangepaste hond te ontwikkelen.

Training van een Braque Français vereist een geduldige en consequente aanpak. Ze staan bekend om hun scherpe intelligentie en leren snel, maar ze waarderen een zachte hand en positieve bekrachtiging. 

Het gebruik van beloningen en lof werkt goed bij dit ras. Ze reageren niet goed op harde trainingsmethoden.

Vanwege hun achtergrond als jachthonden hebben Braque Français een sterke drang om te verkennen en te jagen. 

Training in gehoorzaamheid en terugroepen is daarom cruciaal. Ook is het belangrijk om hun natuurlijke jachtinstinct te beheren en te kanaliseren door middel van activiteiten zoals apporteerspelletjes of georganiseerde jachtsporten.

Hoeveel ervaring vereist een Braque Français

Een Braque Français is een intelligent en gevoelig hondenras, geschikt voor zowel ervaren als onervaren hondeneigenaren. Echter, een aantal aspecten van de verzorging van dit ras kunnen baat hebben bij enige ervaringskennis.

Voor onervaren eigenaren is het belangrijk om te begrijpen dat de Braque Français regelmatige training en mentale stimulatie nodig heeft. 

Hun intelligentie en energie vereisen consequente training en voldoende beweging. Ondanks dat ze snel leren, kunnen ze ook eigenzinnig zijn, wat geduld en doorzettingsvermogen vereist.

Ervaren eigenaren zullen waarderen dat de Braque Français uitblinkt in gehoorzaamheid en jachtsporten, en kunnen genieten van het verder ontwikkelen van deze vaardigheden. Kennis van positieve trainingsmethoden en ervaring met het managen van het jachtinstinct van de hond kan zeer nuttig zijn.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Braque Français, een hondenras dat bekend staat om zijn intelligentie, energie en jachtinstinct. 

Deze middelgrote hond, afkomstig uit Frankrijk, heeft een consequente en positieve trainingsbenadering nodig om zijn volledige potentieel te bereiken.

Vanwege hun intelligentie en gevoeligheid reageren Braque Français honden goed op positieve bekrachtiging en beloningsgerichte trainingstechnieken. Vroege socialisatie is cruciaal om hen te helpen een goed aangepaste en evenwichtige hond te worden. 

Training helpt niet alleen bij het beheren van hun natuurlijke neigingen, zoals jagen en verkennen, maar bevordert ook hun mentale stimulatie en het onderhouden van een sterke band tussen de hond en zijn eigenaar.

Een gebrek aan adequate training en mentale uitdaging kan leiden tot ongewenst gedrag, zoals destructiviteit of overmatig blaffen, vooral als de hond zich verveelt of gefrustreerd raakt. 

Regelmatige trainingssessies, in combinatie met voldoende fysieke activiteit, zijn daarom essentieel om een Braque Français gelukkig, gezond en goed gedragen te houden.

Hoeveel beweging heeft een Braque Français nodig?

De Braque Français is een energiek en actief hondenras dat dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid beweging nodig heeft om fysiek en mentaal tevreden te blijven. 

Als voormalige jachthond bezitten ze een natuurlijke drang om te verkennen en te bewegen, wat maakt dat ze uitblinken in activiteiten die zowel hun lichaam als hun geest uitdagen.

Gemiddeld heeft een Braque Français minstens één tot twee uur beweging per dag nodig. Deze beweging kan bestaan uit wandelingen, rennen, spelen en training. Activiteiten zoals apporteren, zwemmen, en behendigheidstrainingen zijn uitstekende manieren om hun energie kwijt te raken en hen te stimuleren.

Het is belangrijk om de bewegingsroutine van de Braque Français aan te passen aan hun leeftijd, gezondheid en energieniveau. 

Jonge en energieke honden kunnen meer intensieve en langdurige activiteiten aan, terwijl oudere honden het beter doen met rustigere en kortere sessies.

braque francais een hondenras uit frankrijk

Hoe is de omgang met kinderen? 

De Braque Français staat bekend om zijn zachtaardige en aanhankelijke karakter, wat hem een uitstekende gezelschapshond maakt, ook in gezinnen met kinderen. 

Dankzij hun intelligente en gevoelige aard kunnen ze goed overweg met kinderen van alle leeftijden. Ze zijn geduldig en vaak tolerant, wat hen een goede keuze maakt voor een gezinshuisdier.

Deze honden begrijpen vaak de kwetsbaarheid van jonge kinderen en gaan doorgaans voorzichtig met hen om. Hun middelgrote formaat maakt dat ze robuust genoeg zijn om te spelen zonder al te kwetsbaar te zijn, maar toch niet zo groot dat ze een kind per ongeluk omver kunnen lopen.

Voordelen van een Braque Français

 1. Intelligentie: Dit ras staat bekend om zijn scherpe intelligentie en trainbaarheid, wat ze geschikt maakt voor verschillende hondensporten en activiteiten.
 2. Aanhankelijke aard: Ze staan bekend om hun loyale en liefdevolle karakter, wat ze tot uitstekende gezelschapsdieren maakt.
 3. Goed met kinderen: Hun geduldige en zachtaardige aard maakt ze een goede keuze voor gezinnen.
 4. Actief en Energiek: Ze hebben veel energie en genieten van buitenactiviteiten, wat ze geschikt maakt voor actieve gezinnen of individuen.

Nadelen van een Braque Français

 1. Bewegingsbehoeften: Ze vereisen veel beweging en mentale stimulatie. Zonder voldoende activiteit kunnen ze destructief of rusteloos worden.
 2. Gevoeligheid: Ze kunnen gevoelig zijn en hebben een consequente maar zachte trainingsbenadering nodig.
 3. Gezondheidsproblemen: Zoals bij veel rassen, kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen, waardoor reguliere veterinaire zorg essentieel is.
 4. Verzorging: Hun vacht vereist regelmatige verzorging om in goede conditie te blijven.

Hoe oud wordt een Braque Français

De Braque Français is een robuust en gezond hondenras dat bekend staat om zijn relatief lange levensduur, vooral in vergelijking met andere middelgrote tot grote hondenrassen. 

Over het algemeen kan men verwachten dat een Braque Français een levensduur heeft van ongeveer 12 tot 14 jaar. 

Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren, waaronder genetica, levensomstandigheden, voeding en de algemene gezondheidszorg die de hond ontvangt.

Prijs van een Braque Français

De prijs van een Braque Français-puppy bij een erkende fokker kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals stamboom, locatie van de fokker, en de vraag naar het ras. 

Gemiddeld kunnen de kosten voor een Braque Français-puppy van een gerenommeerde fokker liggen tussen ongeveer €800 en €1200. Deze prijs kan hoger zijn voor honden met een uitzonderlijke afstamming of showkwaliteiten.

Bij adoptie, bijvoorbeeld via een asiel of reddingsorganisatie, kunnen de kosten aanzienlijk lager zijn. 

Adoptiekosten dekken meestal de basis medische verzorging, zoals vaccinaties, sterilisatie of castratie, en soms een microchip. Deze kosten kunnen variëren van ongeveer €50 tot €300, afhankelijk van de organisatie en de regio.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *