Entlebucher Sennenhond: Rasbeschrijving en informatie over hondenrassen

De Entlebucher is afkomstig uit Zwitserland, waar hij Entlebucher Sennenhund genoemd wordt. Hij is ook bekend onder de naam Entlebucher Mountain Dog.

De Entlebucher Sennenhond, bekend als de kleinste van de vier Zwitserse Sennenhonden, heeft een rijke historie die teruggaat naar het Entlebuch, een dal in de kantons Luzern en Bern. 

Hun oorsprong is nauw verbonden met die van de andere Zwitserse Sennenhonden: de Berner Sennenhond, de Appenzeller Sennenhond, en de Grote Zwitserse Sennenhond, maar onderscheidt zich door zijn compacte formaat en vaak aangeboren korte staart.

Historisch gezien werden Entlebuchers gebruikt als waakhonden en veehoeders, waarbij hun schrandere en vriendelijke aard hen tot uitstekende familiehonden maakte. 

Hun geschiedenis in Zwitserland is diep geworteld, met de eerste beschrijvingen die stammen uit 1889. 

Lange tijd werd er geen onderscheid gemaakt tussen de Entlebucher en de Appenzeller; pas in de vroege 20e eeuw begon de erkenning van de Entlebucher als een apart ras vorm te krijgen, met name na een hondententoonstelling in Langenthal in 1913.

FCI Groep 2 Molossers en Zwitserse Sennenhonden

De Entlebucher Sennenhond is een lid van de FCI Groep 2, die Molossers en Zwitserse Sennenhonden omvat. 

Dit ras staat bekend als de kleinste van de vier traditionele Zwitserse Sennenhondenrassen, waartoe ook de Berner Sennenhond, de Grote Zwitserse Sennenhond en de Appenzeller Sennenhond behoren. 

De Entlebucher Sennenhond is specifiek gecategoriseerd onder sectie 3 van de groep, die zich richt op Zwitserse Herdershonden zonder werkproef.

Als lid van de FCI Groep 2 genieten Entlebucher Sennenhonden erkenning voor hun werkkwaliteiten, evenals hun geschiktheid als gezinshonden. Ze vereisen een actieve levensstijl en voldoen het best in een omgeving waar ze regelmatig kunnen bewegen en deelnemen aan activiteiten die zowel hun lichaam als geest uitdagen.

Het uiterlijk van de Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher Sennenhond, met een schofthoogte van ongeveer 50 cm voor reuen en iets minder voor teven, is de kleinste van de Zwitserse Sennenhonden. 

Deze honden staan bekend om hun zelfverzekerde en onbevreesde houding, zelfs in het bijzijn van vreemden. 

De hoofdkleur van hun vacht is zwart, met kenmerkende witte en tan aftekeningen die hun expressieve gezicht, de borst, en poten accentueren. Deze driekleurige aftekeningen zijn bijzonder opvallend boven de ogen, op de snuit, en rond de keel, waarbij een goed zichtbare smalle witte bles vanaf de bovenschedel zonder onderbreking over de neusrug loopt en de snuit gedeeltelijk kan omvatten.

De Entlebucher Sennenhund heeft een harde en glanzende vacht die relatief weinig verzorging vereist, buiten de regelmatige borstelbeurten om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Deze honden zijn extreem leergierig, wat ze tot uitstekende familiehonden maakt. Ze zijn waaks en beschermend voor hun gezin, wat voortkomt uit hun geschiedenis als waakhonden en veedrijvers. Hun aanliggende oren en de staart, die zwevend of hangend gedragen wordt, dragen bij aan hun kenmerkende uiterlijk.

Erfelijke ziektes en aandoeningen bij deze rassen

De Entlebucher Sennenhond, bekend om zijn levendigheid en werklust, heeft, zoals vele rassen, een predispositie voor bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen.

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij middelgrote en grote hondenrassen, waarbij het heupgewricht niet correct is gevormd, wat kan leiden tot artritis en pijn.
 2. Progressieve Retina Atrofie (PRA): Een degeneratieve oogziekte die uiteindelijk tot blindheid kan leiden.
 3. Aangeboren korte staart: Hoewel dit kenmerk typisch is voor de Entlebucher, wordt het niet als een gezondheidsprobleem beschouwd, tenzij het gepaard gaat met andere wervelkolomaandoeningen.
 4. Cochleaire doofheid: Doofheid vanaf de geboorte, die kan worden getest bij jonge pups.
 5. Patella Luxatie: Het losraken van de knieschijf, wat ongemak en onregelmatige gang kan veroorzaken.
 6. Huidplooien dermatitis: Door de specifieke vacht en huidplooien kunnen Entlebuchers last krijgen van huidirritaties of infecties in de plooien.

Het karakter van de Entlebucher Sennenhonden

De Entlebucher Sennenhond is de kleinste van de vier Sennenhonden, onderscheidt zich door zijn levendige en loyale karakter. 

Deze honden zijn zeer gehecht aan hun familie en worden gekenmerkt door een diepzwarte vacht met symmetrische witte aftekeningen die hun expressieve ogen en snuit accentueren. 

Hun aanliggende oren en de karakteristieke smalle witte bles die van de bovenschedel over de neusrug loopt, benadrukken hun alerte uitdrukking.

Entlebuchers zijn bekend om hun intelligentie en energie, waardoor ze een aanzienlijke hoeveelheid beweging nodig hebben om zowel mentaal als fysiek tevreden te zijn. 

Ze zijn uitstekend in activiteiten zoals apporteren en agility, dankzij hun natuurlijke behendigheid en het verlangen om hun eigenaar te plezieren. 

Dit ras vereist consequente training en vroege socialisatie, vooral omdat ze een sterke neiging hebben om beschermend te zijn over hun gezin en territorium, wat typisch is voor de sennenhonden.

Hun oorsprong in Entlebuch, een regio in Zwitserland, heeft deze honden gevormd tot veelzijdige werkers, vaardig in het hoeden en bewaken. 

Hun compacte formaat en aanpassingsvermogen maken de Entlebucher een ideale gezelschapshond voor actieve gezinnen die de tijd kunnen nemen voor hun verzorging, training en de benodigde dagelijkse beweging.

entlebucher sennenhond aan het rennen in een open veld

De verzorging van de Entlebucher Sennenhond

De verzorging van de Entlebucher Sennenhond vergt enige aandacht om hem gezond en gelukkig te houden. 

Hun korte, dichte vacht heeft regelmatige verzorging nodig; een wekelijkse borstelbeurt is voldoende om losse haren te verwijderen en de vacht glanzend te houden. 

Tijdens de rui kunnen extra borstelbeurten nodig zijn om dode haren te verwijderen. Het baden van de Entlebucher moet alleen gebeuren wanneer nodig, om de natuurlijke oliën van de huid te behouden.

Oren dienen regelmatig gecontroleerd te worden op vuil en tekenen van infectie, vooral omdat dit ras aanliggende oren heeft die de luchtstroom kunnen beperken. Nagels moeten regelmatig worden bijgeknipt om ongemak te voorkomen.

Een essentieel aspect van de verzorging is voldoende beweging. De Entlebucher is een energiek ras dat dagelijkse wandelingen en speeltijd vereist om fysiek en mentaal gestimuleerd te blijven. 

Training en socialisatie vanaf jonge leeftijd zijn cruciaal om een goed aangepaste hond te ontwikkelen. Dit ras reageert goed op positieve versterkingstechnieken.

Socialisatie en opvoeding van de Entlebucher Sennenhond

De socialisatie en opvoeding van de Entlebucher Sennenhond zijn cruciaal voor het ontwikkelen van een goed aangepaste en gelukkige hond. 

Deze intelligente en energieke honden vereisen een consequente opvoeding vanaf jonge leeftijd om hun sterke persoonlijkheid in goede banen te leiden. 

Het is belangrijk om de Entlebucher te socialiseren met een verscheidenheid aan mensen, dieren en situaties om hun natuurlijke terughoudendheid tegenover vreemden te verminderen en zeker te stellen dat ze goed overweg kunnen met kinderen en andere huisdieren.

Vanwege hun werkhondenachtergrond houden Entlebucher Sennenhonden ervan om mentaal en fysiek uitgedaagd te worden. 

Training moet daarom niet alleen gericht zijn op basiscommando’s en gehoorzaamheid, maar ook op activiteiten die hun behoefte aan beweging en mentale stimulatie vervullen, zoals behendigheidstraining, apporteerspelletjes of speurwerk. 

Positieve bekrachtiging en geduld zijn sleutelwoorden bij de training van deze honden, gezien hun leergierig karakter.

Hoeveel ervaring vereist een Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher Sennenhond staat bekend om zijn intelligente, energieke en soms eigenzinnige karakter, wat betekent dat hij zowel voor ervaren als onervaren hondeneigenaren een uitdaging kan vormen. 

Voor onervaren eigenaren kan de Entlebucher een goede keuze zijn, mits ze bereid zijn tijd en energie te steken in de juiste socialisatie, training en het begrijpen van de specifieke behoeften van het ras. 

Het is essentieel dat alle eigenaren, ongeacht ervaring, zich inzetten voor consequente training en voldoende beweging om aan de hoge energiebehoeften van de hond te voldoen.

Ervaring met hondentraining kan een voordeel zijn, omdat ervaren eigenaren beter voorbereid zijn op het hanteren van de koppigheid en het sterke wilskracht van de Entlebucher. 

Zij kunnen effectiever grenzen stellen en het gedrag van de hond sturen. Dat gezegd hebbende, kunnen onervaren eigenaren met de juiste houding en toewijding ook succesvolle Entlebucher-eigenaren zijn, vooral als ze gebruikmaken van bronnen zoals hondentrainingscursussen, boeken en advies van fokkers en rasverenigingen.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Entlebucher Sennenhond. Als een intelligent, energiek en werkgericht ras, heeft de Entlebucher Sennenhond een sterke leider nodig die consequente, positieve trainingstechnieken gebruikt. 

Deze honden gedijen op mentale en fysieke stimulatie, en zonder adequate training kunnen ze eigenwijs of moeilijk te hanteren worden. 

Training helpt niet alleen bij het bevorderen van goed gedrag, maar versterkt ook de band tussen hond en eigenaar, en zorgt voor een gelukkiger, evenwichtiger huisdier.

Vanaf jonge leeftijd moeten Entlebucher Sennenhonden leren om te komen wanneer ze geroepen worden, netjes aan de lijn te lopen, en basiscommando’s zoals ‘zit’, ‘blijf’ en ‘af’ te volgen. 

Socialisatietraining is ook essentieel om ervoor te zorgen dat de hond goed omgaat met andere honden, mensen, en verschillende situaties die hij in zijn leven kan tegenkomen.

Gezien hun werkhondachtergrond, kunnen Entlebuchers uitblinken in hondensporten zoals behendigheid, flyball, en obedience, wat geweldige manieren zijn om hun behoefte aan beweging en mentale stimulatie te bevredigen.

Hoeveel beweging heeft een Entlebucher Sennenhond nodig?

De Entlebucher Sennenhond, als een energiek en werkgericht ras, vereist dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid beweging om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. 

Dit ras heeft typisch minstens één tot twee uur beweging per dag nodig. Dit kan bestaan uit lange wandelingen, hardlopen, spelen in een veilig afgesloten gebied, of deelname aan hondensporten zoals behendigheid, flyball, of obedience training.

Door hun intelligentie en behoefte aan activiteit, gedijen Entlebuchers goed op taken die hen mentaal stimuleren. 

Het integreren van denkspelletjes, speurwerk, of trainingsoefeningen tijdens hun dagelijkse beweging kan helpen om verveling en daarmee gepaard gaand destructief gedrag te voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat, terwijl deze honden genieten van fysieke activiteiten, hun beweging moet worden aangepast aan hun leeftijd, gezondheid en fysieke capaciteiten. 

Puppies en jonge honden hebben bijvoorbeeld speeltijd nodig die hun ontwikkelende lichamen niet overbelast, terwijl oudere honden wellicht kortere of minder intensieve activiteiten nodig hebben.

De Entlebucher Sennenhond is een middelgrote, compacte hond met een krachtige constitutie. Hij heeft een brede, diepe borst en een krachtige, versmallende voorsnuit. Zijn hoog aangezette, afhangende en driehoekige oren zijn afgerond aan de punt

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Entlebucher Sennenhond staat bekend om zijn vriendelijke en toegewijde aard, waardoor hij uitstekend kan omgaan met kinderen en vaak een geweldige gezinshond is. 

Deze honden zijn loyaal en beschermend, wat hen geweldige speelkameraden voor kinderen maakt, mits er voldoende socialisatie en training plaatsvindt. 

Ze zijn energiek en kunnen veel plezier beleven aan spelen en rennen met kinderen, maar zoals bij alle interacties tussen honden en kinderen, is toezicht noodzakelijk om de veiligheid van beide te garanderen.

Wat betreft hun omgang met andere huisdieren, kunnen Entlebuchers het over het algemeen goed vinden met andere honden en huisdieren, vooral als ze van jongs af aan zijn gesocialiseerd. 

Ze kunnen echter een sterk jachtinstinct hebben, wat een punt van aandacht kan zijn bij kleinere huisdieren.

Voordelen van een Entlebucher Sennenhond

 1. Loyaliteit en Gezelschap: Deze honden zijn uiterst loyaal aan hun gezin, bieden veel liefde en genegenheid, en zijn uitstekende gezelschapsdieren.
 2. Waakzaamheid: Met een natuurlijk beschermend instinct zijn Entlebuchers goede waakhonden die hun gezin zullen beschermen.
 3. Intelligentie en Trainbaarheid: Ze zijn intelligent en leergierig, wat ze relatief gemakkelijk te trainen maakt voor gehoorzaamheid en andere taken.
 4. Energie en Speelsheid: Deze honden zijn energiek en houden van fysieke activiteiten, wat ze geweldige speelkameraden maakt voor actieve gezinnen en kinderen.

Nadelen van een Entlebucher Sennenhond

 1. Bewegingsbehoefte: Entlebuchers vereisen dagelijkse fysieke en mentale stimulatie. Zonder voldoende beweging kunnen ze destructief gedrag vertonen.
 2. Socialisatie Nodig: Vroege en consistente socialisatie is essentieel om overbeschermend of terughoudend gedrag tegenover vreemden en andere dieren te voorkomen.
 3. Verzorging: Hun vacht heeft regelmatige verzorging nodig om klitten te voorkomen, vooral rond de langere haren.
 4. Potentiële Gezondheidsproblemen: Zoals bij veel rassen, kunnen ze gevoelig zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen, waaronder heupdysplasie.

Hoe oud wordt een Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher Sennenhond staat bekend om zijn robuuste gezondheid en kan bij goede verzorging een levensverwachting hebben van ongeveer 11 tot 15 jaar. 

Zoals bij alle honden, is een dieet van hoge kwaliteit, regelmatige lichaamsbeweging, en preventieve gezondheidszorg essentieel om een lang en gezond leven te garanderen.

De prijs voor een Entlebucher Sennenhond puppy 

De prijs voor een Entlebucher Sennenhondpuppy van een gerenommeerde fokker kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals afstamming, beschikbaarheid, en de locatie van de fokker. 

Prijzen kunnen beginnen vanaf ongeveer €1000 tot €2000 of hoger voor puppies met uitzonderlijke stambomen en showpotentieel. 

Het is belangrijk om bij een verantwoordelijke fokker te kopen die gezondheidstests uitvoert en zich inzet voor het welzijn van de honden.

Voor wie openstaat voor adoptie, kunnen de kosten aanzienlijk lager zijn. Adoptiekosten variëren meestal van €100 tot €300, afhankelijk van het asiel of de reddingsorganisatie.

About The Author

1 thought on “Entlebucher Sennenhond: Rasbeschrijving en informatie over hondenrassen”

 1. Pingback: Entlebucher Sennenhond: Rasbeschrijving en info...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *