De Grote zwitserse sennenhond: prijs, karakter en verzorging

De Grote Zwitserse Sennenhond komt uit Zwitserland. Hij werd oorspronkelijk ingezet als erf, waak en trekhond. Tegenwoordig vooral bekend als betrouwbare familiehond.

De Grote Zwitserse Sennenhond, met zijn imposante gestalte en opvallende verschijning, vertelt een rijk verhaal dat geworteld is in de Zwitserse geschiedenis. 

Oorspronkelijk gefokt als werkhond in de Zwitserse Alpen, diende deze robuuste hond voor het drijven en hoeden van vee, evenals het trekken van karren. 

Zijn voorouders zijn nauw verwant aan andere Zwitserse Sennenhonden: de Berner Sennenhond, Appenzeller Sennenhond, en de Entlebucher Sennenhond.

Rond 1908 herkende Dr. Albert Heim, een vooraanstaand Zwitsers kynoloog, het ras en werkte aan de bevordering ervan, waardoor het officieel erkend werd in het Zwitserse hondenstamboek. 

De Grote Zwitser staat bekend om zijn kracht, uithoudingsvermogen, en veelzijdigheid, vaardigheden die hem onmisbaar maakten voor boeren en handelaren. Zijn driekleurige vacht, stevige bouw en waakzame aard maken hem tot een kenmerkende verschijning.

De Grote Zwitserse Sennenhond is niet alleen een toonbeeld van fysieke kracht, maar ook een liefdevolle en aanhankelijke metgezel.

FCI Groep 2 Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

De Grote Zwitserse Sennenhond is een indrukwekkende en veelzijdige werkhond die behoort tot de FCI Groep 2, de groep van Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden. 

Dit ras, afkomstig uit Zwitserland, is de grootste onder de vier Zwitserse Sennenhondenrassen en staat bekend om zijn kracht, veelzijdigheid en vriendelijke aard.

Het uiterlijk van de Grote Zwitserse sennenhond

De Grote Zwitserse Sennenhond, een majestueus en stevig gebouwd ras, valt op door zijn indrukwekkende voorkomen en driekleurige vacht. 

Met een schofthoogte variërend van 60 tot 72 cm en een gewicht tot wel 60 kg, is het duidelijk de grootste onder de vier Zwitserse Sennenhonden. 

Zijn dichte ondervacht en middellange stokhaar zorgen voor een vacht die zwart van basis is, met opvallende witte aftekeningen en roodbruine markeringen die zijn gezicht en lichaam accentueren.

Deze honden staan bekend om hun krachtige, gespierde lichaamsbouw en goed ontwikkelde spieren, wat hen uitstekend geschikt maakt als waakhond en veedrijver. 

Hun gezicht wordt gekenmerkt door expressieve ogen, driehoekige hangende oren, en een lange, stevige snuit. De Grote Zwitserse Sennenhond heeft een vriendelijke en zachtaardige uitstraling, maar toont ook een waakzame en opmerkzame houding.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

Zorgvuldige fokkeuzes en gezondheidstests door verantwoordelijke fokkers zijn essentieel om de risico’s te minimaliseren.

Hier is een lijst met enkele van de gezondheidsproblemen die bij dit ras kunnen voorkomen:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij grotere rassen, die kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.
 2. Elleboogdysplasie: Vergelijkbaar met heupdysplasie, maar dan in de ellebogen, wat ook kan resulteren in pijn en een verminderde mobiliteit.
 3. Osteochondritis Dissecans (OCD): Een aandoening die de gewrichten treft, vooral tijdens de groeifase van jonge honden.
 4. Maagtorsie: Ook bekend als een opgeblazen gevoel, een levensbedreigende situatie die onmiddellijke veterinaire aandacht vereist.
 5. Entropion: Een ooglidafwijking waarbij het ooglid naar binnen rolt, wat irritatie of schade aan het oogoppervlak kan veroorzaken.
 6. Epileptische aanvallen: De Grote Zwitserse Sennenhond kan vatbaar zijn voor epilepsie, een neurologische aandoening die aanvallen veroorzaakt.

Het karakter van de Grote Zwitserse sennenhond

De Grote Zwitserse Sennenhond staat bekend om zijn evenwichtige en vriendelijke karakter, waardoor hij een uitstekende keuze is voor gezinnen. 

Deze hondenrassen zijn bijzonder loyaal en toegewijd aan hun eigenaren, en ze volgen commando’s en regels met respect en aandacht. 

Hun aanhankelijkheid maakt van hen geweldige gezelschapshonden, hoewel hun grootte en kracht een consequente opvoeding vereisen, zeker vanaf puppy’s.

Als lid van de grotere Sennenhonden, waar ook de Berner, Appenzeller en Entlebucher sennenhond toe behoren, is de Grote Zwitserse Sennenhond zeker niet het soort hond dat tevreden is met een leven als enkel een kennelhond. 

Deze honden hebben regelmatige, lange wandelingen nodig en voldoende mentale en fysieke uitdagingen om hun energie kwijt te kunnen. Hun sterke waakinstinct maakt hen uitstekende waakhonden.

Ondanks hun imposante grootte, variërend van 60 tot 68 cm en soms wel tot 72 centimeter, hebben Grote Zwitserse Sennenhonden een zachtaardig temperament en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. 

Socialisatie vanaf jonge leeftijd is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze uitgroeien tot goed aangepaste en zelfverzekerde volwassen honden.

De Grote Zwitserse Sennenhond geniet van zijn dagelijkse wandelingen

Vachtverzorging en beweging

De Grote Zwitserse Sennenhond, een van de grootste hondenrassen, vereist specifieke zorg om gezond en gelukkig te blijven. 

Beginnend met hun vacht, deze is dik en kan variëren van kort tot middellang met een zwart als basis kleur, vaak versierd met witte en roodbruine aftekeningen. 

Regelmatige vachtverzorging is nodig om hun vacht glanzend en gezond te houden, vooral tijdens de ruiperiodes. De Nederlandse Vereniging voor de Grote Zwitserse Sennenhond kan advies geven over de beste verzorgingsmethoden.

Qua beweging hebben deze honden veel nodig; lange wandelingen en speeltijd helpen om hun spieren sterk en hun geest actief te houden. 

Hoewel de Grote Zwitserse Sennenhond waaks en sterk is, is het absoluut geen hond die alleen op kracht opgevoed moet worden. 

Ze reageren goed op positieve bekrachtiging en duidelijke, consequente commando’s. Socialisatie en training vanaf jonge leeftijd zijn essentieel, waarbij rekening gehouden moet worden met hun sterke wil.

Socialisatie en opvoeding van de Grote Zwitserse sennenhond

De socialisatie en opvoeding van de Grote Zwitserse Sennenhond zijn cruciale aspecten om ervoor te zorgen dat deze majestueuze hond een evenwichtig en goed aangepast lid van het gezin wordt. 

Vanaf puppytijd is het essentieel om hen bloot te stellen aan een verscheidenheid aan mensen, omgevingen, en andere dieren. Dit helpt hen om te groeien tot zelfverzekerde volwassen honden die goed kunnen omgaan met verschillende situaties.

De Grote Zwitserse Sennenhond staat bekend om zijn aanhankelijke aard en sterke band met zijn familie, waardoor hij uitstekend geschikt is voor gezinnen. Echter, vanwege hun grootte en kracht, is een consequente opvoeding nodig. 

Commando’s en regels moeten van jongs af aan duidelijk worden gemaakt. Dit ras reageert het best op positieve trainingsmethoden, waarbij beloningen en lof gebruikt worden om gewenst gedrag te stimuleren.

Gezien hun achtergrond als werkhonden, hebben ze voldoende mentale en fysieke stimulatie nodig om gelukkig te blijven. 

Activiteiten zoals gehoorzaamheidstraining, trekspellen, en behendigheidstraining kunnen hen helpen om hun energie op een positieve manier kwijt te kunnen.

Hoeveel ervaring vereist een Grote Zwitserse sennenhond

De Grote Zwitserse Sennenhond staat bekend om zijn kalme, vriendelijke karakter en aanpassingsvermogen, maar heeft ook een sterke, zelfverzekerde leider nodig vanwege zijn grootte en werkhond-achtergrond. 

Dit ras kan goed zijn voor zowel ervaren als minder ervaren hondeneigenaren, mits er toewijding is aan de juiste opvoeding en training.

Voor beginnende hondeneigenaren is het belangrijk om te beseffen dat deze honden consistente training en duidelijke grenzen nodig hebben vanaf jonge leeftijd. 

Hun fysieke grootte vereist een eigenaar die fysiek in staat is om met ze om te gaan, vooral tijdens het wandelen. 

Bovendien is het essentieel om vroegtijdige socialisatie en positieve trainingsmethoden toe te passen om te zorgen voor een goed gemanierde en sociale hond.

Voor meer ervaren eigenaren kan de Grote Zwitserse Sennenhond een voldoening gevend ras zijn, geschikt voor diverse activiteiten, waaronder trek- en gehoorzaamheidstrainingen. 

Ze kunnen uitblinken in veel hondensporten en activiteiten dankzij hun intelligentie en wens om hun eigenaar te behagen.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Grote Zwitserse Sennenhond, een ras dat bekend staat om zijn intelligentie, kracht en veelzijdigheid. 

Hoewel ze zachtaardig en toegewijd zijn aan hun gezin, is hun grootte en kracht een reden om consequent en geduldig te zijn in hun training. 

Vanwege hun werkhondenverleden zijn ze zeer leergierig en reageren goed op positieve bekrachtiging. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn essentieel om te zorgen dat deze honden goed gemanierd en evenwichtig zijn. 

Dit helpt ook om hun waakse neigingen in goede banen te leiden. Zonder adequate training kan hun zelfstandige aard uitgroeien tot koppigheid, wat het moeilijker maakt om ze onder controle te houden. 

Hoeveel beweging heeft een Grote Zwitserse sennenhond nodig?

Een Grote Zwitserse Sennenhond vereist dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid beweging om gezond en gelukkig te blijven. Als een groot en energiek ras is het aanbevolen dat deze honden ten minste één uur per dag actief zijn. 

Dit kan bestaan uit wandelingen, trektochten, en speeltijd in een veilig omheinde ruimte. Het is essentieel om deze honden mentaal en fysiek te stimuleren, omdat verveling en overtollige energie kunnen leiden tot destructief gedrag. 

Trainingssessies, behendigheidscursussen, en hersenspelletjes kunnen ook helpen bij het bevorderen van hun intelligentie en het versterken van de band met hun baas.

Close up van de Grote Zwitserse Sennenhond

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Grote Zwitserse Sennenhond, met zijn indrukwekkende gestalte en vriendelijke aard, staat bekend als een uitstekende gezinshond. 

Deze hondenrassen zijn bijzonder zachtaardig en geduldig met kinderen, en kunnen goed overweg met andere huisdieren, mits ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn. Hun beschermende instinct maakt hen waakzaam, maar ze zijn zelden agressief. 

Ze genieten van het gezelschap van hun familieleden, inclusief kinderen, en betrekken graag iedereen bij hun activiteiten.

Deze honden hebben een consequente opvoeding nodig, maar reageren goed op positieve bekrachtiging. Hun natuurlijke neiging om deel uit te maken van het gezin maakt hen tot loyale en toegewijde metgezellen. 

Ondanks hun grootte zijn ze meestal voorzichtig rondom kinderen, maar vanwege hun omvang is het belangrijk om jonge kinderen te leren hoe ze veilig met de hond om kunnen gaan. 

Ook is het aan te raden toezicht te houden tijdens interacties om ongelukken te voorkomen.

Hun omgang met andere huisdieren is doorgaans positief, vooral als ze samen zijn opgegroeid. Het is belangrijk om vroegtijdige socialisatie te bevorderen om ervoor te zorgen dat de Grote Zwitserse Sennenhond leert omgaan met andere dieren in huis.

Voordelen van een Grote Zwitserse sennenhond

 1. Loyaal en Beschermend: Ze zijn uitermate loyaal aan hun gezin en natuurlijke beschermers, wat ze tot uitstekende waakhonden maakt.
 2. Goed met Kinderen: Ze staan bekend om hun geduld en zachtaardigheid met kinderen.
 3. Sociaal met Andere Huisdieren: Mits goed gesocialiseerd, kunnen ze goed overweg met andere huisdieren.
 4. Robuuste Gezondheid: Over het algemeen zijn het gezonde honden met een sterke constitutie.
 5. Makkelijk te Trainen: Intelligent en leergierig, waardoor ze relatief makkelijk te trainen zijn met een consequente aanpak.

Nadelen van een Grote Zwitserse sennenhond

 1. Grootte: Hun grote formaat vereist voldoende woonruimte en kan een uitdaging zijn in kleinere woningen.
 2. Bewegingsbehoeften: Ze hebben dagelijks veel beweging nodig, wat een tijdsinvestering vraagt van de eigenaar.
 3. Gezondheidsproblemen: Gevoelig voor bepaalde erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie en maagtorsie.
 4. Verzorging: Hun vacht heeft regelmatige verzorging nodig om klitten en vuilophoping te voorkomen.
 5. Levensonderhoudskosten: Gezien hun grootte kunnen de kosten voor voeding, gezondheidszorg en onderhoud hoger zijn dan bij kleinere rassen.

Levensverwachting

De Grote Zwitserse Sennenhond, een van de vier Zwitserse Sennenhondenrassen, staat bekend om zijn indrukwekkende verschijning en loyale karakter. 

Deze robuuste en sterke hond kan een levensverwachting hebben die varieert van ongeveer 8 tot 12 jaar, een standaard leeftijdsbereik voor honden van dergelijke grote rassen. 

Prijs bij fokkers en adoptie

De prijs van een Grote Zwitserse Sennenhond puppy in Nederland ligt gemiddeld tussen de €1.150 en €1.250. Dit is echter een richtprijs en kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • Reputatie van de fokker: Erkende fokkers met showkwaliteit honden of kampioensbloedlijnen vragen vaak meer.
 • Stamboom: Pups met een erkende stamboom van de Nederlandse Kennel Club kosten meer dan pups zonder stamboom.
 • Kleur: Zeldzame kleuren zoals wit met rood kunnen duurder zijn.
 • Geslacht: Mannelijke pups kunnen duurder zijn dan vrouwelijke.
 • Leeftijd: Volwassen Grote Zwitserse Sennenhonden zijn meestal goedkoper dan puppies.

Soortgelijke rassen

Als je de vriendelijke aard, loyale karakter en krachtige bouw van de Grote Zwitserse Sennenhond waardeert, kun je ook overwegen:

 • Berner Sennenhond: Bekend om hun langere vacht en vergelijkbaar karakter, met prijzen die doorgaans tussen de €800 en €1.200 liggen.
 • Appenzeller Sennenhond: Een kleiner en energieker ras met prijzen tussen de €800 en €1.000.
 • Duitse Dog: Groot en krachtig, bekend om hun aanhankelijkheid en kalmte, met prijzen tussen de €600 en €1.000.

Aanvullende tips

 • Onderzoek: Grote Zwitserse Sennenhonden vereisen veel beweging, training en mentale stimulatie.
 • Ontmoet de fokker en de ouders: Bezoek de fokker thuis en controleer de leefomstandigheden van de pups en hun gezondheid.
 • Training en socialisatie: Begin vroeg met training en socialisatie om een goed aangepaste volwassen hond te krijgen.
 • Dagelijkse behoeften: Deze honden hebben dagelijkse activiteit nodig en passen goed bij actieve gezinnen.

Vind een fokker

Zoek naar fokkers van Grote Zwitserse Sennenhonden in Nederland en controleer of ze aangesloten zijn bij de Nederlandse Kennel Club. 

Neem contact op met de Schweizer Sennenhonden Club Nederland voor aanbevelingen van fokkers in de buurt. Bezoek ook hondenshows om fokkers persoonlijk te ontmoeten en meer over het ras te leren.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *