Alles over de Engelse Toy Terriër: prijs, karakter en kenmerken – engelse toy terrier

De Engelse toyterriër is een hondenras dat afkomstig is uit Engeland.

De Engelse toy terriër, met zijn elegante uiterlijk en scherpe intelligentie, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. 

Oorspronkelijk gefokt voor het vangen van ratten, excelleerde dit kleine ras in snelheid en behendigheid, waardoor het een favoriet werd voor rattenvangwedstrijden, een populaire sport in het Victoriaanse Engeland. 

Zijn voorouders, waaronder de Manchester Terriër en het Italiaanse windhondje, hebben bijgedragen aan zijn slanke, gestroomlijnde vorm en zijn kenmerkende glanzende zwarte vacht met mahoniebruine aftekeningen.

De Engelse toy terriër is zeer klein, met een gewicht dat zelden meer dan een paar kilogram bedraagt, en staat bekend om zijn grote, opstaande oren die lijken op een ‘kaarsvlam’. 

In de loop van de negentiende eeuw ontstond het ras zoals wij dat nu kennen, waarbij selectieve fokpraktijken de Engelse toy terriër verfijnden tot een gezelschapshond met weinig verzorgingseisen. 

De rasstandaard, vastgesteld door kennelclubs, benadrukt de behoefte aan een consequente opvoeding en socialisatie van jongs af aan, vooral om goed overweg te kunnen met andere honden en huisdieren.

FCI Groep 3 Terriërs

De Engelse toy terriër, ook bekend als de Black and Tan Terriër, is een charmant en elegant klein ras dat behoort tot de FCI Groep 3: Terriërs. 

Binnen deze groep valt de Engelse toy terriër specifiek onder Sectie 4: Dwergterriërs, een categorie die kleine terriërrassen omvat met een vergelijkbare achtergrond en functie. 

Dit ras staat bekend om zijn kenmerkende gladde, glanzende zwarte vacht met duidelijke tan markeringen, slanke bouw en alerte uitstraling.

Ondanks zijn bescheiden grootte, draagt de Engelse toy terriër een rijke geschiedenis met zich mee, oorspronkelijk gefokt voor het vangen van ratten en andere kleine plaagdieren. Met zijn scherpe intelligentie, snelle reflexen en moedige aard, belichaamt dit ras de kernkwaliteiten van de terriërgroep.

Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw werd de rasstandaard vastgesteld, waardoor de Engelse toy terriër officieel erkend werd door kennel clubs. 

Vacht en uiterlijk van de Engelse toy terriër

De Engelse toy terriër is een kleine hond, valt op door zijn kenmerkende gladde, glanzende zwarte vacht met duidelijke mahoniebruine aftekeningen, die doen denken aan zijn voorouder, de Manchester Terriër. 

schofthoogte van de engelse toy die varieert tussen de 25 en 30 cm en een gewicht dat tussen de 2 en 4 kg ligt, belichaamt deze terriër het ideaal van een compacte, maar energieke metgezel. 

Zijn amandelvormige ogen en rechtopstaande oren, die als een kaarsvlam boven zijn hoofd uittorenen, geven hem een alerte en nieuwsgierige uitdrukking, klaar om de wereld te verkennen.

De Engelse toy terriër is ontstaan in de negentiende eeuw, voornamelijk als gezelschapshond en een bekwaam rattenjager, waarbij zijn snelle stofwisseling en behendigheid hem goed van pas kwamen. 

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Engelse toy terriër, een ras dat bekend staat om zijn elegantie en levendigheid, kan helaas net als vele andere rassen vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke. 

Enkele van de meest voorkomende erfelijke ziektes en aandoeningen bij de Engelse toy terriër zijn:

 1. Patella Luxatie: Dit is een veelvoorkomende aandoening bij kleine rassen, waarbij de knieschijf uit positie kan schieten.
 2. Hartproblemen: Inclusief mitralisklepaandoeningen, die kunnen leiden tot hartfalen.
 3. Progressieve Retina Atrofie (PRA): Een oogaandoening die uiteindelijk kan leiden tot blindheid.
 4. Cataract: Vertroebeling van de lens van het oog, wat kan resulteren in verminderd zicht of blindheid.
 5. Dermatitis: Huidproblemen zijn niet ongewoon, vaak als gevolg van allergieën.
 6. Gebitsproblemen: Vanwege hun kleine kaak kunnen Engelse toy terriërs vatbaar zijn voor tand- en tandvleesaandoeningen.
 7. Hypoglykemie: Lage bloedsuikerspiegel, vooral een risico voor jonge puppy’s.

Het karakter van de Engelse toy terriër

De Engelse toy terrier staat bekend om zijn levendige, alerte en intelligente karakter. 

Dit kleine hondenras combineert de moed en energie van een terriër met de elegantie en gratie van een windhondje, waardoor het een unieke en aantrekkelijke gezelschapshond is. 

Ondanks hun kleine formaat hebben deze terriërs een groot hart en een sterke persoonlijkheid. Ze zijn zeer loyaal aan hun familie, vaak met een speciale band met één persoon in het bijzonder.

De Engelse toy terriër is goed in staat om zich aan te passen aan verschillende levensstijlen, zolang hij maar voldoende aandacht en gezelschap krijgt. Ze zijn van nature nieuwsgierig en genieten van spelletjes en activiteiten die hun snelle geest stimuleren. 

Hun aanhankelijke aard maakt ze tot uitstekende gezelschapsdieren, hoewel ze soms terughoudend kunnen zijn tegenover vreemden.

engelse toy terrier aan het genieten van zijn dagelijkse wandeling

De verzorging van de Engelse toy terriër

De Engelse ToyTerriër, bekend om zijn compacte formaat en scherpe intelligentie, vereist relatief weinig verzorging, wat hem een ideale metgezel maakt voor mensen met een drukke levensstijl. 

Deze kleine hond, met zijn kortharige, glanzend zwarte vacht met mahoniebruine aftekeningen, heeft slechts een minimale vachtverzorging nodig om er op zijn best uit te zien. Regelmatig borstelen is voldoende om dode haren te verwijderen en de vacht glanzend te houden.

Ondanks hun geringe grootte hebben Engelse toy terriërs een behoorlijke hoeveelheid beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. 

Een dagelijkse wandeling, gecombineerd met speeltijd, helpt om hun energie in goede banen te leiden. 

Deze terriërs staan bekend om hun jachtinstinct en snelheid, dus het is essentieel om ze van jongs af aan te laten wennen aan andere honden en huisdieren, om een harmonieuze interactie te waarborgen.

Het is ook belangrijk om consequente opvoeding en training te bieden, gezien hun slimme en soms eigenwijze karakter. 

Engelse toy terriërs reageren goed op positieve bekrachtiging en kunnen uitblinken in behendigheid en gehoorzaamheid, wat zowel hun fysieke als mentale behoeften vervult.

Socialisatie en opvoeding van de Engelse toy terrier

De socialisatie en opvoeding van de Engelse toy terriër zijn cruciale aspecten die bijdragen aan de ontwikkeling van een goed aangepaste en gelukkige hond. 

Vanaf puppytijd is het belangrijk om de Engelse toy terriër kennis te laten maken met een verscheidenheid aan mensen, omgevingen, geluiden en andere dieren. 

Dit helpt om hun natuurlijke nieuwsgierigheid te voeden en eventuele angst voor vreemden of nieuwe situaties te verminderen.

Ondanks hun kleine formaat hebben Engelse toy terriërs een sterk karakter en kunnen ze soms koppig zijn, wat betekent dat een consequente opvoeding nodig is. 

Het gebruik van positieve bekrachtigingstechnieken, zoals beloningen en lof, werkt het beste om gewenst gedrag te stimuleren. Dagelijkse wandelingen en speeltijd bieden niet alleen noodzakelijke fysieke activiteit maar ook mentale stimulatie.

Het is ook van belang om ze van jongs af aan te laten wennen aan het regelmatig hanteren en verzorgen, vooral rond hun oren en poten, om toekomstige verzorgingssessies gemakkelijker te maken. 

Goed gesocialiseerde en opgevoede Engelse toy terriërs staan bekend om hun aanhankelijke en loyale aard, waardoor ze uitstekende gezelschapsdieren zijn voor zowel individuen als gezinnen.

Hoeveel ervaring vereist een Engelse toy terrier

Het bezitten van een Engelse toy terriër kan zowel voor ervaren als onervaren hondeneigenaren een vreugdevolle ervaring zijn. 

Dit kleine maar levendige ras staat bekend om zijn intelligentie en aanpassingsvermogen, waardoor het relatief eenvoudig is om voor te zorgen, ongeacht de voorkennis van de eigenaar over hondenopvoeding. 

Hun geringe grootte maakt ze ideaal voor een woonomgeving, van appartementen tot huizen met grote tuinen, mits ze dagelijkse beweging krijgen.

Onervaren eigenaren zullen de Engelse toy terriër waarderen om zijn leergierigheid en het vermogen om snel nieuwe commando’s op te pikken, wat het trainingsproces vergemakkelijkt. 

Het is echter belangrijk om consequent te zijn in de opvoeding om ervoor te zorgen dat de terriër goed gedrag ontwikkelt en behoudt.

Voor ervaren eigenaren kan de Engelse toy terriër een kans zijn om dieper in te gaan op hondentrainingstechnieken of zelfs hondensporten zoals agility.

Is training noodzakelijk?

Training is essentieel voor de Engelse toy terriër, net zoals bij elke andere hond. Ondanks hun kleine formaat hebben deze terriërs een intelligent en energiek karakter dat baat heeft bij regelmatige mentale en fysieke stimulatie. 

Vroege socialisatie en basisgehoorzaamheidstraining zijn cruciaal om te zorgen voor een goed aangepaste, sociale en gehoorzame hond. 

Deze training helpt niet alleen bij het ontwikkelen van een sterke band tussen de hond en de eigenaar, maar voorkomt ook gedragsproblemen die kunnen ontstaan uit verveling of angst.

De Engelse toy terriër is van nature alert en kan soms terughoudend zijn tegenover vreemden, wat benadrukt hoe belangrijk socialisatie is om overmatige waakzaamheid of angstig gedrag te verminderen. 

Bovendien helpt training bij het managen van hun jachtinstinct, waardoor ze beter onder controle kunnen worden gehouden, vooral in de buurt van kleinere dieren.

Hoewel ze misschien klein zijn, mag de noodzaak van training en consistentie in de opvoeding niet onderschat worden. 

Hoeveel beweging heeft een Engelse toy terrier nodig?

De Engelse toy terriër, ondanks zijn kleine formaat, heeft dagelijks een matige hoeveelheid beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. 

Dit ras staat bekend om zijn energieke en speelse karakter, wat betekent dat ze genieten van zowel fysieke activiteiten als mentale stimulatie. 

Een dagelijkse wandeling van ongeveer een half uur, gecombineerd met speelsessies, is over het algemeen voldoende om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel Engelse toy terriërs graag bewegen, hun kleine formaat en relatief hoge energieniveau betekenen dat ze ook binnen actief kunnen zijn. 

Korte speelsessies binnen, zoals het spelen met speeltjes of het oefenen van trainingsoefeningen, kunnen ook helpen om hun lichaam en geest actief te houden.

Consistentie in hun bewegingsroutine is cruciaal om overgewicht te voorkomen en hun algehele gezondheid te ondersteunen. 

Bovendien helpt regelmatige beweging bij het beheersen van eventuele gedragsproblemen die kunnen ontstaan door verveling of overtollige energie. 

Engelse toy terrier buiten aan het spelen

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Engelse toy terriër staat bekend om zijn levendige en vriendelijke aard, maar zoals bij elk ras, varieert hun omgang met kinderen en andere huisdieren van individu tot individu. 

Over het algemeen kunnen deze kleine honden goed overweg met kinderen, mits de kinderen weten hoe ze zacht en respectvol met dieren moeten omgaan. 

Vanwege hun kleine formaat is het belangrijk om interacties te begeleiden om te voorkomen dat de hond per ongeluk wordt verwond.

Engelse toy terriërs kunnen ook goed overweg met andere huisdieren, inclusief andere honden, vooral als ze van jongs af aan zijn gesocialiseerd. 

Hun jachtinstinct kan echter soms naar boven komen, vooral bij het zien van kleine dieren zoals knaagdieren of vogels. Vroege socialisatie en training zijn cruciaal om een positieve relatie met andere dieren te bevorderen.

Ondanks hun kleine gestalte zijn Engelse toy terriërs moedig en kunnen ze soms beschermend zijn over hun familie. Dit maakt ze attent en soms waakzaam tegenover vreemden. 

Consequente opvoeding en voldoende socialisatie vanaf de puppytijd helpen om een evenwichtig en vriendelijk karakter te ontwikkelen, zodat ze zich aanpassen aan een omgeving met kinderen en andere huisdieren.

Voordelen van een Engelse toy terrier

 1. Compact Formaat: Hun kleine formaat maakt ze ideaal voor stedelijke woonomstandigheden en appartementen.
 2. Weinig Verzorging: Hun korte, gladde vacht vereist minimale verzorging, waardoor ze relatief onderhoudsarm zijn.
 3. Gezelschap: Ze zijn aanhankelijk en vormen sterke banden met hun eigenaren, waardoor ze uitstekende gezelschapshonden zijn.
 4. Energiek: Ondanks hun grootte zijn ze speels en energiek, ideaal voor actieve eigenaren.

Nadelen van een Engelse toy terrier

 1. Training en Socialisatie: Consequente training en vroege socialisatie zijn noodzakelijk om overmatig blaffen en terughoudendheid tegenover vreemden te voorkomen.
 2. Gezondheidsproblemen: Zoals vele rassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen.
 3. Kleine Maagproblemen: Hun kleine maag kan gevoelig zijn, wat speciale aandacht voor hun dieet vereist.
 4. Behoefte aan Beweging: Ze hebben dagelijkse beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen, ondanks hun kleine formaat.

Hoe oud wordt een Engelse toy terrier

De Engelse toy terriër is een klein maar veerkrachtig ras, met een levensverwachting die typisch varieert tussen de 12 tot 15 jaar. 

Zoals bij alle rassen, is hun levensduur afhankelijk van verschillende factoren, waaronder genetica, leefomstandigheden, en gezondheidszorg.

Prijs van een Engelse toy terrier bij fokkers en adoptie

De prijs voor een Engelse toy terriër van een fokker kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van de stamboom, locatie, en de reputatie van de fokker. 

Prijzen kunnen variëren van ongeveer €800 tot meer dan €1500 voor een pup met een uitstekende afkomst en gezondheidsgaranties.

Bij adoptie, wat een meer betaalbare optie kan zijn, kunnen de kosten aanzienlijk lager zijn. 

Adoptiekosten dekken meestal de basis medische zorg, zoals vaccinaties en sterilisatie/castratie, en variëren meestal tussen de €50 tot €250, afhankelijk van het asiel of de reddingsorganisatie.

About The Author

1 thought on “Alles over de Engelse Toy Terriër: prijs, karakter en kenmerken – engelse toy terrier”

 1. Pingback: Alles over de Engelse Toy Terriër: prijs, ...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *