Alles over de Erdélyi kopó – Hondenras informatie & geschiedenis

De Erdélyi Kopo of Hongaarse Brak is afkomstig uit Hongarije, waar hij tot op de dag van vandaag als jachthond wordt gebruikt.

De Erdélyi kopó, ook bekend als de Transsylvaanse Hound, is een hondenras met een rijke geschiedenis die teruggaat tot het middeleeuwse Hongarije. 

Dit ras werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de jacht in de ruige bossen en bergachtige gebieden van Transsylvanië, een historische regio in het centrum van Roemenië. 

De Erdélyi kopó werd voornamelijk gebruikt voor het jagen op groot wild, zoals beren, wolven en wild zwijn, dankzij hun uitstekende reukvermogen, uithoudingsvermogen en moed.

Door de eeuwen heen werd de Erdélyi kopó gewaardeerd door de Hongaarse adel en jagers voor zijn jachtvaardigheden en betrouwbaarheid. 

Het ras is nauw verwant aan andere Oost-Europese jachthonden en deelt kenmerken met rassen zoals de Poolse Hound en de Hongaarse Vizsla.

Ondanks zijn belangrijke rol in de Hongaarse jachttraditie, kende het ras perioden van achteruitgang, vooral na de Tweede Wereldoorlog, toen veel landelijke gebieden en hun traditionele levenswijzen veranderden. 

In recente jaren hebben liefhebbers van het ras en Hongaarse fokkers echter inspanningen geleverd om de Erdélyi kopó te behouden en te promoten, waardoor het ras langzaam maar zeker een opleving beleeft als zowel jachthond als gezelschapsdier.

FCI Groep

De Erdélyi kopó, ook bekend als de Transsylvaanse Hound, is een hondenras dat behoort tot Groep 6 van de Fédération Cynologique Internationale (FCI), die speurhonden, bloedhonden en verwante rassen omvat. 

Deze groep is specifiek toegewijd aan honden die bekend staan om hun vermogen om wild te volgen en op te sporen, gebruikmakend van hun uitstekende reukvermogen. De Erdélyi kopó, met zijn diepgewortelde jachtinstinct en vermogen om in moeilijke terreinen te werken, is een uitstekend voorbeeld van een ras dat past binnen deze classificatie.

Binnen FCI Groep 6 valt de Erdélyi kopó onder sectie 1.2, die staat voor middelgrote lopende honden. Dit weerspiegelt de fysieke eigenschappen en het jachtgedrag van het ras, dat traditioneel wordt ingezet voor de jacht op groot wild, zoals herten en wilde zwijnen. 

Het uiterlijk van de Erdélyi kopó

De Erdélyi kopó, of Transsylvaanse Hound, is een middelgroot ras met een krachtige, maar elegante bouw, kenmerkend voor een efficiënte jachthond. 

De schofthoogte varieert meestal tussen de 45 en 65 cm, waardoor het een veelzijdige grootte heeft voor zowel het navigeren door dicht terrein als het uithouden tijdens lange jachten. 

Deze honden hebben een korte, dichte vacht die bescherming biedt tegen ruw weer; de meest voorkomende kleuren zijn zwart met roestbruine aftekeningen, vooral rond de ogen, op de poten, en onder de staart.

Het ras heeft een markante kop met een duidelijk profiel, donkere, amandelvormige ogen die een scherpe, maar vriendelijke uitdrukking geven, en middelgrote, hangende oren die elegantie toevoegen aan hun verschijning. 

Hun lichaam toont een goede balans tussen kracht en behendigheid, met een stevige rug, een diepe borst en goed gespierde ledematen, wat hen in staat stelt om met gemak en efficiëntie over uiteenlopende terreinen te bewegen.

De staart van de Erdélyi kopó is meestal lang en wordt in een lichte boog gedragen. Hun algehele uiterlijk straalt uithoudingsvermogen en vastberadenheid uit, essentiële kwaliteiten voor hun traditionele rol als jachthonden. 

Ondanks hun robuuste bouw, bezitten deze honden een zekere gratie en zijn ze gemakkelijk te herkennen aan hun distinctieve vachtkleur en harmonieuze proporties.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Erdélyi kopó, bekend om zijn robuuste gezondheid, kan desondanks gevoelig zijn voor enkele erfelijke ziektes en aandoeningen die vaker voorkomen binnen het ras. 

Enkele van de gezondheidsproblemen waarop gelet moet worden, zijn:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij middelgrote tot grote hondenrassen, waarbij het heupgewricht niet correct is gevormd, wat kan leiden tot pijn en kreupelheid.
 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie, maar dan betrekking hebbend op de ellebooggewrichten, kan dit leiden tot ongemak en bewegingsproblemen.
 3. Progressieve Retina Atrofie (PRA): Een erfelijke oogaandoening die nachtblindheid en uiteindelijk totaal verlies van het gezichtsvermogen kan veroorzaken.
 4. Epilepsie: Een neurologische aandoening die leidt tot terugkerende epileptische aanvallen.
 5. Hartaandoeningen: Inclusief aangeboren hartdefecten en hartfalen op latere leeftijd.
 6. Hypothyreoïdie: Een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert, wat kan leiden tot energieverlies, gewichtstoename en vachtproblemen.
 7. Oorinfecties: Door hun hangende oren kunnen Erdélyi kopós vatbaarder zijn voor oorinfecties, die regelmatige controle en schoonmaak vereisen.

Het karakter van de Erdélyi kopó

De Erdélyi kopó, een Hongaars hondenras bekend om zijn veelzijdigheid als jachthond, staat bekend om zijn uitstekende karaktereigenschappen. 

Dit ras is moedig, toegewijd en uiterst loyaal aan zijn familie, waardoor het een uitstekende gezelschapshond is. 

Hun intelligentie en gretigheid om te behagen maken training relatief eenvoudig, hoewel ze een consequente en positieve benadering vereisen vanwege hun gevoelige aard.

Deze honden zijn sociaal en gaan over het algemeen goed om met kinderen en andere huisdieren, mits ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn. 

Ze hebben een sterk ontwikkeld jachtinstinct, wat betekent dat ze een natuurlijke neiging hebben om te volgen, te verkennen en te jagen, iets waar potentiële eigenaren rekening mee moeten houden. 

De Erdélyi kopó is energiek en heeft veel beweging nodig om fysiek en mentaal gezond te blijven. Lange wandelingen, speeltijd en mentale stimulatie zijn essentieel voor dit ras.

Hun waakzaamheid maakt ze tot uitstekende waakhonden, alert en altijd klaar om hun gezin te beschermen.

erdélyi kopó aan het wandelen in het bos

De verzorging van de Erdélyi kopó

De verzorging van de Erdélyi kopó vereist aandacht voor zowel hun fysieke als mentale welzijn. Deze robuuste en energieke honden hebben veel beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. 

Dagelijkse lange wandelingen, speelsessies en de mogelijkheid om veilig te rennen in een omheinde tuin zijn essentieel voor hun fysieke conditie. Training en mentale stimulatie zijn ook belangrijk om hun scherpe geest tevreden te stellen. Denk aan puzzelspeelgoed, behendigheidstraining of speurwerk.

De vachtverzorging van de Erdélyi kopó is relatief eenvoudig door hun korte vacht, maar regelmatige borstelbeurten helpen dode haren te verwijderen en de vacht glanzend te houden. Tijdens de ruiperioden kan vaker borstelen nodig zijn.

Let op de gezondheid van hun oren, ogen en tanden. Regelmatige controles en schoonmaken voorkomen infecties en gebitsproblemen. Nagels dienen regelmatig geknipt te worden om ongemak te voorkomen.

Een gebalanceerd dieet dat past bij hun leeftijd, grootte en energieniveau is cruciaal.

Socialisatie en opvoeding van de Erdélyi kopó

De socialisatie en opvoeding van de Erdélyi kopó zijn cruciaal voor het ontwikkelen van een goed aangepaste en evenwichtige hond. 

Begin vroeg met socialisatie door ze bloot te stellen aan verschillende mensen, dieren, omgevingen en situaties. Dit helpt om angst of agressie naar onbekende stimuli te verminderen en bevordert hun natuurlijke nieuwsgierigheid en leergierigheid.

Een consequente en positieve trainingsbenadering werkt het beste voor de Erdélyi kopó. Gebruik beloningen zoals lof, speeltijd of traktaties om gewenst gedrag te versterken. 

Dit ras staat bekend om zijn intelligentie en kan snel leren, maar heeft soms een eigenzinnige streak. Geduld en consistentie zijn sleutelwoorden in hun training.

Leer hen basiscommando’s zoals ‘zit’, ‘blijf’ en ‘kom’, evenals leibandtraining en huisregels. Dit bevordert niet alleen hun veiligheid maar ook hun vermogen om goed met het gezin en in sociale situaties om te gaan.

Vergeet niet dat de Erdélyi kopó een actief ras is dat mentale stimulatie nodig heeft om gedragsproblemen te voorkomen. Trainingsgames, speurwerk en behendigheidstraining kunnen zowel hun lichaam als geest uitdagen.

Hoeveel ervaring vereist een Erdélyi kopó

De Erdélyi kopó, met zijn energieke aard en sterke jachtinstinct, kan een uitdagend ras zijn voor zowel ervaren als onervaren hondeneigenaren. 

Voor ervaren eigenaren kan de Erdélyi kopó een lonende metgezel zijn die goed reageert op gestructureerde training en veel lichamelijke en mentale uitdagingen. 

Hun vermogen om complexe commando’s te leren en deel te nemen aan verschillende hondensporten kan bijzonder bevredigend zijn.

Onervaren eigenaren moeten zich bewust zijn van de specifieke behoeften van dit ras, zoals hun behoefte aan veel beweging en hun sterke jachtinstinct. 

Het is essentieel om vroeg met training en socialisatie te beginnen en mogelijk hulp te zoeken bij een professionele hondentrainer. Dit helpt om veelvoorkomende problemen zoals overmatig blaffen, graven en achtervolgen van wild te voorkomen.

In beide gevallen vereist de Erdélyi kopó een toegewijde eigenaar die bereid is tijd en energie te investeren in hun opvoeding en welzijn.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Erdélyi kopó, een ras bekend om zijn sterke jachtinstinct en hoge intelligentie. 

Deze honden zijn niet alleen energiek en enthousiast maar hebben ook een aangeboren neiging om te jagen en te verkennen, wat zonder de juiste begeleiding tot ongewenst gedrag kan leiden. 

Training helpt niet alleen bij het beheersen van deze instincten maar versterkt ook de band tussen hond en eigenaar.

Vanaf jonge leeftijd is het belangrijk om met de socialisatie en basisgehoorzaamheidstraining te beginnen. 

Dit legt een solide fundament voor een goed gemanierde hond en voorkomt gedragsproblemen in de toekomst. 

Positieve bekrachtigingstechnieken werken het beste bij dit ras, waarbij gewenst gedrag wordt beloond en ongewenst gedrag op een constructieve manier wordt omgeleid.

Verder kan training in agility of speurwerk de mentale en fysieke behoeften van de Erdélyi kopó bevredigen, waardoor hun natuurlijke vaardigheden worden benut. 

Regelmatige training en activiteiten zijn essentieel voor hun welzijn en kunnen helpen bij het verminderen van mogelijke destructieve gedragingen als gevolg van verveling of overtollige energie.

Hoeveel beweging heeft een Erdélyi kopó nodig?

De Erdélyi kopó, een actief en energiek hondenras, vereist aanzienlijke dagelijkse beweging om zowel fysiek als mentaal in topconditie te blijven. Deze honden hebben minimaal één tot twee uur beweging per dag nodig. 

Dit omvat niet alleen wandelingen aan de lijn, maar ook tijd om vrij te rennen in een veilig afgesloten gebied, waar ze hun natuurlijke jachtinstincten kunnen uiten en hun hoge energieniveau kunnen afbouwen.

Naast de dagelijkse wandelingen profiteren ze enorm van gevarieerde activiteiten zoals hardlopen, trektochten, en hondensporten zoals agility, flyball, of speurwerk. 

Deze activiteiten helpen niet alleen om hun lichaam sterk te houden, maar stimuleren ook hun geest en versterken de band met hun eigenaar.

De erdelyi kopó is een krachtige, maar elegante brak met een schofthoogte van 55-65 cm en een gewicht van minimaal 25 kg

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Erdélyi kopó staat bekend om zijn vriendelijke en loyale karakter, wat hem een uitstekende metgezel maakt voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren. 

Deze honden zijn van nature goedhartig en geduldig, waardoor ze goed kunnen omgaan met de energie en speelsheid van kinderen. 

Het is echter altijd belangrijk om interacties tussen honden en jonge kinderen te begeleiden om ervoor te zorgen dat het spel veilig en positief blijft voor beide partijen.

Met betrekking tot andere huisdieren, de Erdélyi kopó’s jachtinstinct kan een factor zijn om rekening mee te houden, vooral bij kleinere dieren zoals katten of knaagdieren. 

Echter, met vroege socialisatie en training, leren deze honden vaak om vreedzaam samen te leven met andere huisdieren in het gezin. Ze kunnen leren om de andere dieren als deel van hun ‘roedel’ te beschouwen.

Voordelen van een Erdélyi kopó

 • Loyaliteit en Toewijding: Erdélyi kopós zijn uiterst loyaal aan hun gezin, wat ze tot uitstekende gezelschapsdieren maakt.
 • Veelzijdigheid: Geschikt voor zowel jacht als gezelschap, tonen ze aanpassingsvermogen in verschillende activiteiten en omgevingen.
 • Intelligentie: Ze zijn slim en leergierig, wat training meestal vergemakkelijkt.
 • Actief en Energiek: Perfect voor actieve gezinnen, ze houden van lange wandelingen, rennen en spelen.

Nadelen van een Erdélyi kopó

 • Bewegingsbehoefte: Hun hoge energieniveau vereist dagelijks aanzienlijke fysieke activiteit, wat een uitdaging kan zijn voor minder actieve eigenaren.
 • Jachtinstinct: Hun sterke jachtinstinct kan leiden tot achtervolging van kleine dieren, wat aandacht vereist in gebieden met loslopend wild.
 • Socialisatie: Vroege en consistente socialisatie is noodzakelijk om overmatige terughoudendheid of jachtgedrag naar andere dieren te voorkomen.

Hoe oud wordt een Erdélyi kopó

De Erdélyi kopó, een robuuste en gezonde hondenras, heeft een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 12 tot 14 jaar, afhankelijk van de gezondheid, zorg, en levensomstandigheden. 

Deze honden staan bekend om hun duurzaamheid en kunnen, mits goed verzorgd, een lang en gelukkig leven leiden.

Prijs van een Erdélyi kopó bij fokker en adoptie

De prijs voor een Erdélyi kopó pup van een gerenommeerde fokker kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals afkomst, gezondheidstesten van de ouders, en of de pup gefokt is voor werk, show, of als huisdier. 

Prijzen kunnen uiteenlopen van ongeveer €500 tot €1000 of meer voor pups met uitzonderlijke stambomen en showpotentieel.

Bij adoptie, waarbij kosten vaak lager zijn en gericht zijn op het dekken van de verzorging en vaccinaties, kan men verwachten tussen de €100 en €300 te betalen.

About The Author

1 thought on “Alles over de Erdélyi kopó – Hondenras informatie & geschiedenis”

 1. Pingback: Alles over de Erdélyi kopó - Hond...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *