Rafeiro do Alentejo – Het Majestueuze Mastiff Ras van Alentejo

Rafeiro do Alentejo hondenras

De geschiedenis van de Rafeiro do Alentejo, gaat duizenden jaren terug. Dit grote hondenras, behorend tot de molossers en sennenhonden, heeft zijn oorsprong in het zuiden van Portugal, met name in de regio Alentejo. 

De Rafeiro do Alentejo staat bekend om zijn moedige en koppige karakter, en hij heeft een reputatie opgebouwd als een ‘vriendelijke reus’.

Dit krachtige ras werd oorspronkelijk gefokt als een waakhond en beschermer van vee tegen roofdieren. 

Met hun imposante verschijning en stoïcijnse aard zijn ze bijzonder geschikt voor deze taak. Ze zijn van nature wantrouwend tegenover vreemden en kunnen een behoorlijk intimiderende hond zijn voor degenen die hun territorium betreden.

Hoewel ze koppig en onafhankelijk kunnen zijn, hebben Rafeiro’s in de loop der jaren een reputatie opgebouwd als betrouwbare waakhonden en beschermers van hun gezin en kudden. 

Hun geschiedenis als werkhonden in de velden van Alentejo heeft hen een speciale plaats gegeven binnen de lokale rassen, en ze blijven gewaardeerd worden voor hun toewijding en kracht.

Het uiterlijk van de Rafeiro do Alentejo

De Rafeiro do Alentejo, ook bekend als de Alentejo Mastiff of de Portugese herdershond, is een indrukwekkende en sterke hond die afstamt van oude rassen en duizenden jaren als beschermer van vee heeft gediend. 

Deze grote hond, met een schofthoogte tussen de 65 cm en 75 cm en een gewicht variërend van 40 kg tot 55 kg, heeft een krachtige bouw en een stoïcijnse aard. 

Hij is van nature zeer alert en heeft een reputatie opgebouwd als een vriendelijke en betrouwbare gezinshond, goed met kinderen en een uitstekende waakhond.

De Rafeiro is een mix van de robuuste kracht van de Spaanse Mastiff, de alertheid van de Tibetaanse Mastiff, en de intelligentie van de Estrela-berghond. 

Zijn vacht, dicht en glad, kan variëren van gestroomd tot effen kleuren. De Rafeiro heeft een beerachtige kop met hangende, driehoekige oren, wat hem tot een opmerkelijke hond om naar te kijken maakt.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Rafeiro do Alentejo, is een indrukwekkend hondenras dat door de jaren heen een reputatie heeft opgebouwd als een vriendelijke en betrouwbare waakhond. Dit ras, is echter gevoelig voor enkele erfelijke ziektes en aandoeningen. Fokkers moeten zich bewust zijn van deze risico’s om de gezondheid en het welzijn van zowel reuen als teven te waarborgen. Hieronder vind je een lijst van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij dit ras:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij grote rassen, waarbij de heupgewrichten abnormaal ontwikkelen.
 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie, beïnvloedt dit de gewrichten en kan leiden tot pijn en kreupelheid.
 3. Hartaandoeningen: Inclusief aandoeningen zoals cardiomyopathie, waarbij de hartspier verzwakt.
 4. Oogaandoeningen: Zoals cataract en progressieve retinale atrofie, die het gezichtsvermogen kunnen beïnvloeden.
 5. Hypothyreoïdie: Een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert.
 6. Bloat of maagtorsie: Een levensbedreigende toestand waarbij de maag draait en opzwelt.
 7. Allergieën: Huidallergieën kunnen voorkomen, vaak veroorzaakt door omgevingsfactoren of voeding.

Het karakter van de Rafeiro do Alentejo

De Rafeiro do Alentejo, is een hondenras met een uniek en indrukwekkend karakter. Dit ras, dat van nature stoïcijns en krachtig is, heeft zich door de jaren heen ontwikkeld als een uitstekende beschermer van vee en is een goede waakhond, vooral ‘s nachts. 

Ondanks zijn grootte en kracht, heeft de Rafeiro do Alentejo een reputatie opgebouwd als een vriendelijk ras, vooral binnen het gezin. 

Hij is bijzonder oplettend en waakzaam, altijd klaar om zijn taak als beschermer op zich te nemen zonder deze in twijfel te trekken. 

Met de juiste training en socialisatie wordt hij een uitstekende gezinshond, bekend om zijn aardige karakter en zijn vermogen om goed met kinderen om te gaan.

Deze hond heeft regelmatige beweging nodig en geniet van urenlang in het veld zijn. Hij is van nature werklustig en kan moeilijk zijn voor de trainer, maar zijn loyaliteit en toewijding aan zijn eigen gezin zijn ongeëvenaard. 

Het is niet verwonderlijk dat dit ras, ondanks zijn bijna uitsterven, blijft voortbestaan als een geliefd en gewaardeerd lid van vele huishoudens.

Het hondenras Rafeiro do Alentejo

De Verzorging van de Rafeiro do Alentejo

De Rafeiro do Alentejo staat ook wel bekend als Portugese Mastiff, vereist een specifieke verzorgingsroutine om zijn welzijn te waarborgen. 

Dit ras, bekend om zijn krachtige bouw en stoïcijnse aard, is niet alleen een indrukwekkende waakhond, maar ook een vriendelijk familiehuisdier.

Een belangrijk aspect van de verzorging is de vacht. De halflange vacht van de Rafeiro do Alentejo moet regelmatig worden geborsteld om klitten en vuil te verwijderen, en om de natuurlijke oliën te verspreiden. Dit ras is niet zo intensief in verzorging als sommige andere rassen, zoals Pinschers of Schnauzers, maar consistent borstelen is essentieel voor het behoud van een gezonde vacht.

Een ander essentieel onderdeel is de verzorging van de nagels. Deze moeten regelmatig worden geknipt om ongemak en potentiële problemen met lopen te voorkomen. Dit is vooral belangrijk voor een hond die van nature hard werkt en urenlang actief kan zijn in het veld.

Daarnaast is tandverzorging cruciaal. Regelmatig tandenpoetsen voorkomt tandplak en tandsteen, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Een goede mondhygiëne is belangrijk voor de algehele gezondheid van de hond.

De Rafeiro do Alentejo heeft ook voldoende beweging nodig. Ondanks zijn grote formaat en soms rustige uitstraling, moet deze hond voldoende beweging krijgen om gezond en gelukkig te blijven. Wandelen en speeltijd helpen om hem zowel fysiek als mentaal gestimuleerd te houden.

Socialisatie en opvoeding van de Rafeiro do Alentejo

Dit ras heeft een lange geschiedenis als beschermer van vee en waakhond, en het is belangrijk dat deze achtergrond wordt meegenomen in de socialisatie en opvoeding.

De Rafeiro is van nature enigszins gereserveerd en kan een sterke wil hebben, wat de taak van de trainer niet altijd gemakkelijk maakt. 

Vroege socialisatie is essentieel; deze honden moeten al op jonge leeftijd vertrouwd raken met verschillende mensen, dieren en situaties. 

Dit helpt hen om goed aangepast en vriendelijk te worden binnen het gezin en in de omgang met anderen.

Ondanks hun reputatie als vriendelijke en goede familiehuisdieren, is het belangrijk om consequent en geduldig te zijn in de opvoeding. 

De Rafeiro do Alentejo reageert goed op positieve bekrachtiging en duidelijke grenzen. Deze honden zijn intelligent en kunnen snel leren, maar ze hebben een eigenaar nodig die standvastig en assertief is zonder hard te zijn.

Het is ook belangrijk om de fysieke behoeften van de Rafeiro do Alentejo niet te vergeten. Regelmatige beweging is essentieel voor hun welzijn, zowel fysiek als mentaal. 

Door de jaren heen hebben deze honden bewezen veelzijdig en aanpasbaar te zijn, zowel in het werk als binnen het gezin.

Hoeveel ervaring vereist een Rafeiro do Alentejo

Het bezitten van een Rafeiro do Alentejo, wel bekend als de Portugese Mastiff, vereist een aanzienlijke hoeveelheid ervaring met honden. Dit ras, is een indrukwekkende hond die door de jaren heen een reputatie heeft opgebouwd als een vriendelijke en betrouwbare waakhond. 

Echter, vanwege hun grootte, kracht en beschermende aard, zijn ze niet de beste keuze voor beginnende hondeneigenaren.

De Rafeiro do Alentejo heeft een eigenaar nodig die ervaring heeft met grote rassen en begrijpt hoe om te gaan met een hond die van nature hard werkt en een taak nodig heeft. Deze honden zijn gebruikt als beschermers van vee en zijn gewend om ‘s nachts actief te zijn. 

Ze kunnen hun opgelegde taken serieus nemen en zullen niet gemakkelijk van hun standpunt afwijken.

Ondanks hun soms stoïcijnse uiterlijk, zijn Rafeiros aanhankelijk binnen het gezin en staan ze bekend om hun vermogen om goed met kinderen om te gaan. Echter, hun opvoeding en training moeten consequent zijn, met een duidelijke, maar zachte aanpak. 

Een eigenaar moet bereid zijn om tijd en moeite te steken in hun training en socialisatie, waarbij geduld en begrip essentieel zijn.

Deze honden hebben een sterke wil en kunnen een uitdaging vormen voor zelfs ervaren trainers. Ze vereisen een eigenaar die zowel leiderschap als empathie kan tonen, en die de unieke eigenschappen van het ras begrijpt en waardeert. 

Kennis van hun achtergrond, inclusief hun rol door de jaren heen als beschermer van vee en hun vermogen om zelfstandig te werken, is van cruciaal belang voor een succesvolle opvoeding.

Is trainen noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor dit ras, het heeft een lange geschiedenis van werken als waakhond en beschermer, vaak actief ‘s nachts. 

Hun natuurlijke neiging tot onafhankelijkheid en zelfvertrouwen betekent dat training soms een uitdaging kan zijn, maar het is essentieel voor het welzijn van de hond en de veiligheid van zijn omgeving.

De Rafeiro do Alentejo is van nature een harde werker, met een taak die hen door de jaren heen is opgelegd: het bewaken en beschermen. 

Deze eigenschap, hoewel bewonderenswaardig, vereist dat de eigenaar voldoende training en leiding geeft om ervoor te zorgen dat de hond weet hoe hij zich in verschillende situaties moet gedragen. Zonder de juiste training kan hun beschermende instinct te sterk worden, wat problemen kan veroorzaken.

Training helpt ook om de natuurlijke intelligentie en het vermogen van de Rafeiro do Alentejo te kanaliseren. 

Hoewel ze bekend staan als aardig en goed met kinderen, is het essentieel dat ze leren hoe ze in een gezinsomgeving moeten functioneren. 

Het trainen van een Rafeiro is geen eenvoudige taak en vereist een consequente, geduldige benadering, aangezien hun stoïcijnse aard het de trainer niet gemakkelijk maakt.

Hoeveel beweging heeft een Rafeiro do Alentejo nodig?

Deze honden hebben een matige hoeveelheid beweging nodig. Dit ras, dat door de jaren heen voornamelijk is gebruikt als waakhond en voor de jacht op groot wild, heeft een aanzienlijke energie en uithoudingsvermogen ontwikkeld. 

Ondanks hun rustige en soms gereserveerde aard, is het belangrijk dat ze regelmatig fysiek en mentaal worden gestimuleerd.

De Rafeiro do Alentejo is van nature niet hyperactief, maar ze hebben dagelijkse beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. 

Dit kan bestaan uit wandelingen, speeltijd in een veilig omheinde tuin, of lichte trainingssessies. Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel ze bekend staan als vriendelijk en goed met kinderen, ze vanwege hun grootte en kracht goed toezicht nodig hebben, vooral rond jonge kinderen.

Deze honden, die afstammen van rassen zoals de Estrela, hebben niet alleen fysieke activiteit nodig, maar ook mentale uitdagingen. 

Trainingsoefeningen, behendigheidsspelletjes, en zelfs geurwerk kunnen nuttig zijn om hun geest actief te houden. Dit voorkomt verveling en potentiële gedragsproblemen die kunnen ontstaan bij onvoldoende stimulatie.

Hondenras Alentejo mastiff

Hoe is de omgang met kinderen? 

De Rafeiro do Alentejo, heeft de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd als een uitstekend familiehuisdier, vooral bekend om zijn aardige omgang met kinderen. 

Dit ras, dat duizenden jaren heeft gediend als beschermer en waakhond, toont ondanks zijn indrukwekkende uiterlijk en stoïcijnse aard een opvallende zachtheid en geduld met kinderen.

Hoewel het ras bijna uitgestorven was, heeft het zich hersteld en blijft het een populaire keuze in het zuiden van het land en daarbuiten. 

De Rafeiro do Alentejo, met zijn kenmerkende hangende oren en krachtige bouw, is van nature werklustig en neemt de taak die hem is opgelegd serieus. Dit vertaalt zich in een beschermende houding ten opzichte van de gezinsleden, inclusief kinderen.

Ondanks hun grootte en kracht zijn deze honden doorgaans zachtaardig en geduldig met kinderen. 

Ze kunnen goed overweg met de energie en speelsheid van jonge gezinsleden. Het is echter belangrijk om altijd toezicht te houden tijdens interacties tussen de Rafeiro do Alentejo en kinderen, vooral vanwege het grote formaat van de hond.

Voordelen van een Rafeiro do Alentejo

 1. Vriendelijke Reputatie: Door de jaren heen bekend als een vriendelijk ras, vooral binnen het gezin.
 2. Goed met Kinderen: Staat bekend om zijn vermogen om aardig en geduldig te zijn met kinderen.
 3. Loyaal en Beschermend: Als waakhond heeft de Rafeiro do Alentejo een sterke beschermende instinct, ideaal voor de veiligheid van het huis.
 4. Hardwerkend: Van nature werklustig en betrouwbaar in het uitvoeren van opgelegde taken.
 5. Uniek Uiterlijk: Indrukwekkend en krachtig uiterlijk, afstammend van een ras dat duizenden jaren oud is.

Nadelen van een Rafeiro do Alentejo

 1. Grootte en Kracht: Kan een uitdaging zijn om te beheren vanwege zijn grootte en kracht.
 2. Training: Kan eigenzinnig zijn, wat consequente en geduldige training vereist.
 3. Stoïcijns van Nature: Soms moeilijk te lezen emoties en behoeften vanwege hun stoïcijnse aard.
 4. Ruimte- en Bewegingsbehoeften: Heeft voldoende ruimte en regelmatige beweging nodig, wat niet ideaal is voor kleinere woonruimtes.
 5. Gezondheidszorgen: Zoals bij veel grote hondenrassen, kunnen er specifieke gezondheidsproblemen voorkomen.

De Alentejo Mastiff – Molossers en sennenhonden

De Rafeiro do Alentejo behoort tot de groep van Molosser-honden, een categorie die gekenmerkt wordt door grote, robuuste en krachtige rassen. 

Dit in tegenstelling tot de Sennenhonden, die oorspronkelijk gefokt werden als werkhonden in de Alpen voor het hoeden en bewaken van vee.

Molossers: De Rafeiro do Alentejo, als Molosser, vertoont typische kenmerken van deze groep: een indrukwekkende grootte, een stevig en gespierd lichaam, en een moedige, beschermende aard. 

Deze rassen worden vaak gekenmerkt door een breed hoofd, korte snuit en een over het algemeen imposante verschijning. Molossers worden traditioneel gebruikt als waakhonden, beschermers en soms als jachthonden op groot wild. Hun temperament is vaak kalm maar waakzaam, en ze zijn diep loyaal aan hun gezin.

Sennenhonden: Sennenhonden, zoals de Berner Sennenhond, zijn over het algemeen iets kleiner dan Molossers en hebben vaak een langere vacht. Ze werden gefokt voor veelzijdige boerderijtaken, waaronder het hoeden van vee, trekken van karren, en bewaken van de boerderij. 

Deze rassen zijn bekend om hun intelligentie, veelzijdigheid en vaak vriendelijke, sociale aard. Ze hebben een sterke werklust en zijn meestal zeer trainbaar.

Samengevat, terwijl de Rafeiro do Alentejo deel uitmaakt van de Molossers met zijn krachtige bouw en beschermende instincten, vertonen Sennenhonden meer veelzijdigheid in werkcapaciteiten en een ietwat andere fysieke en temperamentvolle aanleg.

Hoe oud wordt een Rafeiro do Alentejo

Gemiddeld wordt een Rafeiro do Alentejo tussen de 10 en 12 jaar oud. Deze levensduur kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals genetica, levensstijl, voeding en de kwaliteit van de veterinaire zorg die ze ontvangen.

Een belangrijk aspect in het bevorderen van een lang en gezond leven voor een Rafeiro do Alentejo is kwalitatieve voeding. 

Een dieet dat rijk is aan voedingsstoffen, aangepast aan de levensfase van de hond, draagt bij aan hun algehele welzijn. 

Daarnaast speelt regelmatige lichaamsbeweging een cruciale rol in het onderhouden van hun fysieke gezondheid en het voorkomen van overgewicht, wat kan leiden tot andere gezondheidsproblemen.

Prijs van een Rafeiro do Alentejo

De prijs van een Rafeiro do Alentejo kan variëren afhankelijk van de aanschafmethode, hetzij via een fokker of door adoptie. 

Bij aankoop van een Rafeiro do Alentejo bij een gerenommeerde fokker, kunnen de kosten aanzienlijk hoger zijn. Prijzen variëren meestal tussen €800 en €1500, soms zelfs meer. 

Deze kosten weerspiegelen vaak de investering van de fokker in de gezondheid, het welzijn en de stamboom van de hond. 

Factoren zoals de bloedlijn, gezondheidstesten, vaccinaties en de reputatie van de fokker kunnen de prijs beïnvloeden.

Adoptie is een andere optie, die vaak minder kostbaar is. De kosten voor het adopteren van een Rafeiro do Alentejo uit een asiel of reddingsorganisatie liggen doorgaans tussen €50 en €300. 

Deze kosten dekken meestal basis medische zorg, zoals vaccinaties, sterilisatie of castratie, en soms een microchip. Adoptiekosten kunnen variëren afhankelijk van de organisatie en de regio.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *