Alles over de Alpenländische Dachsbracke: karakter, prijs en kenmerken

alpenländische dachsbracke hondenras

De Alpenländische Dachsbracke, een robuuste en intelligente jachthond, heeft een rijke geschiedenis die diep geworteld is in de Alpenregio. 

Dit ras, bekend om zijn gespierde bouw en korte poten, is speciaal gefokt voor het jagen op wilde zwijnen, herten, hazen en vossen in het moeilijke alpine terrein. 

Met een schofthoogte van ongeveer 42 cm, zijn ze kleiner dan veel traditionele jachthonden, maar wat ze missen in grootte, maken ze goed met hun vastberadenheid en vaardigheden als speurhond.

De Alpenländische Dachsbracke staat bekend als een van de zweethonden, een term die gebruikt wordt voor hondenrassen die gespecialiseerd zijn in het volgen van een spoor door de geur van het zweet van het wild. 

Deze honden worden vaak gebruikt door jagers om gewond wild op te sporen, dankzij hun uitstekende reukvermogen en volharding.

Naast hun jachtvaardigheden, staan deze honden bekend als aanhankelijke en intelligente gezelschapsdieren, geschikt voor elk gezin dat hen voldoende geestelijke uitdaging en lichaamsbeweging kan bieden. 

Hun geschiedenis als lopende honden, die naast de jagers lopen in plaats van vooruit te rennen, heeft hen ontwikkeld tot aanhankelijke honden die goed overweg kunnen met zowel personen als andere honden.

Door de eeuwen heen zijn deze honden gewaardeerd om hun vermogen om wild zoals herten, hazen en vossen op te sporen, zelfs in de meest ruige alpine omgevingen. Hun diepte van de borst en robuuste bouw, gecombineerd met een gebit van 42 elementen, maken ze tot effectieve jagers. 

De ideale kleur van de vacht is hertenkleur afgewisseld met of zonder zwarte aftekeningen, en een zwarte vacht met roodbruine aftekeningen op het hoofd, de voeten en de onderkant van de staart.

Het uiterlijk van de Alpenländische Dachsbracke

De Alpenländische Dachsbracke, een robuuste en intelligente hond, heeft een opvallend uiterlijk dat hen onderscheidt als uitstekende jagers, vooral op vossen en hazen. 

Deze honden hebben een dichte ondervacht die hen beschermt in alpine omstandigheden, wat hun oorsprong als bergjagers benadrukt. Hun vacht is meestal zwart met duidelijke rood-bruine aftekeningen, waaronder vaak een kenmerkende witte vlek op de borst, wat toegestaan is binnen de rasstandaard.

De oren van de Alpine Dachsbracke zijn hoog aangezet en hangen langs hun gezicht, wat hun expressieve uiterlijk versterkt. 

Deze honden hebben een sterk en gespierd lichaam, wat nodig is voor hun jachtopdrachten in ruw terrein. Hun staart is hangend of licht gekromd, een ander kenmerk van hun ras.

Het gebit met 42 elementen is krachtig en efficiënt. Hun robuuste bouw wordt verder benadrukt door een diepe borst, die ongeveer de helft van hun hoogte bereikt. Deze eigenschappen maken de Dachsbracke niet alleen geschikt voor het jagen in bergachtige gebieden, maar ook als een betrouwbare metgezel voor personen en honden.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

Een robuust en gezond hondenras, maar zoals bij vele rassen, zijn er enkele erfelijke ziektes en aandoeningen waar ze vatbaar voor kunnen zijn. 

Hieronder volgt een lijst van enkele van deze aandoeningen:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij middelgrote tot grote hondenrassen, waarbij het heupgewricht abnormaal ontwikkelt.
 2. Elleboogdysplasie: Vergelijkbaar met heupdysplasie, dit betreft een abnormale ontwikkeling van het ellebooggewricht.
 3. Patella Luxatie: Een aandoening waarbij de knieschijf uit de normale positie verschuift of luxueert.
 4. Oogproblemen: Inclusief progressieve retinale atrofie en cataract, wat kan leiden tot zichtproblemen en blindheid.
 5. Epilepsie: Een neurologische aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen.
 6. Huidproblemen: Allergieën en huidinfecties kunnen voorkomen, vaak veroorzaakt door omgevingsfactoren of voedselallergieën.
 7. Gebitsproblemen: Tandproblemen kunnen ontstaan door overbevolking van tanden, wat vooral bij kleinere rassen voorkomt.

Het karakter van de Alpenländische Dachsbracke

De Alpenländische Dachsbracke heeft een loyaal, moedig en vastberaden temperament. Ze zijn zeer intelligent en hebben een natuurlijk instinct voor het volgen van sporen, wat hen uitstekende jachthonden maakt. Hun sterke reukvermogen

maakt ze bijzonder effectief in het opsporen van wild, zelfs over ruige terreinen. Deze honden zijn ook bekend om hun uithoudingsvermogen en vasthoudendheid, vaak werkend in uitdagende omstandigheden.

Naast hun jachtvaardigheden zijn Alpenländische Dachsbrackes aanhankelijke en vriendelijke gezelschapshonden. 

Ze kunnen goed overweg met gezinsleden en zijn doorgaans vriendelijk naar mensen toe. Hun intelligente en alerte aard maakt ze echter ook enigszins onafhankelijk, wat consistente training en socialisatie vereist.

Ondanks hun middelgrote formaat, met een schofthoogte tussen de 15 en 20 centimeter, hebben ze een grote persoonlijkheid. Hun voeten en de onderkant van hun staart tonen de karakteristieke kleuring van het ras, wat bijdraagt aan hun aantrekkelijke verschijning.

hondenras alpenländische dachsbracke

De Verzorging van de Alpenländische Dachsbracke

De verzorging van de Alpenländische Dachsbracke is van essentieel belang voor hun welzijn en gezondheid. Dit robuuste en actieve hondenras vereist regelmatige aandacht om ervoor te zorgen dat ze gelukkig en gezond blijven.

Vachtverzorging: De Alpenländische Dachsbracke heeft een korte, dichte vacht die regelmatig moet worden geborsteld om losse haren te verwijderen en de huid gezond te houden. 

Ze verharen seizoensgebonden, dus tijdens deze periodes is vaker borstelen nodig. Baden moet alleen worden gedaan als het nodig is, om de natuurlijke oliën in hun vacht te behouden.

Nagelverzorging: Hun nagels moeten regelmatig worden geknipt om te voorkomen dat ze te lang worden, wat ongemak en problemen bij het lopen kan veroorzaken.

Oorverzorging: De hangende oren van de Alpenländische Dachsbracke moeten regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt om infecties te voorkomen.

Beweging: Dit actieve ras heeft dagelijks voldoende lichaamsbeweging nodig. Lange wandelingen, speeltijd en gelegenheid om te snuffelen en te verkennen zijn belangrijk om aan hun fysieke en mentale behoeften te voldoen.

Voeding: Een uitgebalanceerd dieet dat past bij hun leeftijd, grootte en activiteitsniveau is cruciaal. Voorkom overvoeding om obesitas te vermijden, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Socialisatie en opvoeding van de Alpenländische Dachsbracke

De socialisatie en opvoeding van de Alpenländische Dachsbracke zijn cruciaal voor het ontwikkelen van een goed aangepaste en evenwichtige hond. Dit intelligente en actieve ras vereist een consistente en positieve benadering van training, gezien hun sterke jachtinstinct en onafhankelijke aard.

Socialisatie: Vroege socialisatie is essentieel voor de Alpenländische Dachsbracke. Het blootstellen van de hond aan verschillende

mensen, geluiden, omgevingen en andere dieren helpt bij het ontwikkelen van hun sociale vaardigheden en voorkomt gedragsproblemen. 

Dit kan beginnen vanaf jonge leeftijd en moet op een positieve en geleidelijke manier gebeuren, zodat de hond leert omgaan met verschillende situaties zonder angst of agressie.

Training: Deze honden zijn intelligent en leren snel, maar ze kunnen ook eigenwijs zijn. Consistente, geduldige en positieve versterkingstechnieken werken het beste. Harde of straffende methoden moeten vermeden worden, omdat ze het vertrouwen van de hond kunnen schaden. 

Het is belangrijk om basiscommando’s zoals zitten, blijven, en hier komen vroeg aan te leren. Daarnaast is het cruciaal om hun jachtinstinct op een gecontroleerde manier te beheren.

Mentale Stimulatie: De Alpenländische Dachsbracke heeft veel mentale stimulatie nodig vanwege hun intelligente aard. Trainingsspellen, speurwerk en puzzelspeelgoed kunnen helpen om hun geest actief en betrokken te houden.

Hoeveel ervaring vereist een Alpenländische Dachsbracke

De Alpenländische Dachsbracke is een ras dat een bepaald niveau van ervaring en inzicht vereist van zijn eigenaar, gezien zijn specifieke kenmerken en behoeften. 

Deze honden zijn niet alleen intelligent en actief, maar hebben ook een sterk jachtinstinct, wat ze soms eigenwijs en vasthoudend kan maken.

Ideaal voor ervaren eigenaren: De Alpenländische Dachsbracke is het meest geschikt voor eigenaren die al ervaring hebben met honden, vooral met werkhonden of jachthonden. 

Kennis van en ervaring met het trainen en managen van honden met een sterk jachtinstinct is een pluspunt. Deze honden vereisen een eigenaar die begrijpt hoe om te gaan met hun energie, onafhankelijkheid en intelligentie.

Training en Leiderschap: Effectieve training vereist een geduldige, consistente en positieve benadering. 

Ervaring in het gebruik van deze technieken is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond goed gesocialiseerd en getraind is. De eigenaar moet ook leiderschapskwaliteiten tonen, waarbij hij of zij de hond duidelijke grenzen en richtlijnen biedt.

Tijdsinvestering: Deze honden vereisen voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Eigenaren moeten bereid zijn om tijd te investeren in dagelijkse wandelingen, speelsessies en trainingsoefeningen.

Is trainen noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Alpenländische Dachsbracke, een ras dat bekend staat om zijn intelligentie, energie en sterke jachtinstinct. 

Deze honden zijn zeer actief en hebben van nature een hoge drang om te speuren en te volgen, wat zonder goede training kan leiden tot ongewenst gedrag zoals weglopen of niet luisteren.

Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd met de training te beginnen. Basisgehoorzaamheidstraining helpt bij het opbouwen van een sterke band tussen de hond en de eigenaar en zorgt voor duidelijke communicatie. Commando’s zoals zitten, blijven, hier komen en wandelen zonder trekken zijn essentieel voor hun dagelijkse leven en veiligheid.

Hun sterke jachtinstinct vereist specifieke aandacht tijdens de training. Ze moeten leren om hun focus te beheersen en te reageren op commando’s, zelfs in afleidende omgevingen. 

Dit is cruciaal voor honden die worden gebruikt voor jachtdoeleinden, maar ook voor huisdieren om te zorgen dat ze veilig en beheersbaar zijn in alle situaties.

Daarnaast is het belangrijk om deze honden voldoende mentale stimulatie te bieden. Activiteiten zoals speurwerk of behendigheidsoefeningen zijn ideaal om hun geest scherp en hun lichaam actief te houden.

Hoeveel beweging heeft een Alpenländische Dachsbracke nodig?

De Alpenländische Dachsbracke, een energieke en werklustige hond, vereist een aanzienlijke hoeveelheid dagelijkse beweging om gezond en tevreden te blijven. 

Deze honden, oorspronkelijk gefokt voor de jacht in het ruige alpine terrein, hebben een natuurlijke behoefte aan fysieke activiteit.

Dagelijkse Bewegingsbehoefte: Dit hondenras heeft minstens één tot twee uur beweging per dag nodig. Dit kan bestaan uit lange wandelingen, hardlopen, trektochten, of speeltijd in een veilig afgesloten gebied. Hun uithoudingsvermogen en kracht maken ze tot ideale metgezellen voor actieve buitenactiviteiten.

Mentale Stimulatie: Naast fysieke activiteit, hebben deze intelligente honden ook mentale uitdagingen nodig. Trainingsoefeningen, speurwerk en intelligentiespelletjes helpen om hun geest bezig en gestimuleerd te houden.

Aanpassing aan de Eigenaar: Hoewel ze veel beweging nodig hebben, kunnen Alpenländische Dachsbrackes zich aanpassen aan verschillende levensstijlen, zolang hun basisbehoeften aan beweging en mentale stimulatie worden vervuld. Ze gedijen het best bij actieve eigenaren die hun liefde voor het buitenleven delen.

het hondenras alpenländische dachsbracke

Hoe is de omgang met kinderen? 

De Alpenländische Dachsbracke kan een uitstekende gezinshond zijn, mits goed gesocialiseerd en opgevoed. 

Dit ras staat bekend om zijn loyaliteit en aanhankelijkheid, wat zich kan vertalen in een liefdevolle omgang met kinderen. Echter, zoals bij alle hondenrassen, zijn er enkele overwegingen en richtlijnen voor een veilige en harmonieuze interactie.

Ten eerste is het belangrijk om de Alpenländische Dachsbracke van jongs af aan te socialiseren met kinderen. 

Dit helpt de hond om comfortabel en vertrouwd te raken met hun gedrag en energieniveaus. Door positieve ervaringen op te bouwen, ontwikkelt de hond een vriendelijke en geduldige houding ten opzichte van kinderen.

Desondanks is toezicht altijd noodzakelijk wanneer honden en kinderen samen zijn. Vanwege hun jachtinstinct kunnen Alpenländische Dachsbrackes soms te enthousiast zijn in hun spel, vooral bij kleinere kinderen. 

Het is dus belangrijk om zowel de hond als de kinderen te leren hoe ze respectvol en veilig met elkaar om kunnen gaan.

Voordelen van een Alpenländische Dachsbracke

 1. Loyaliteit en Aanhankelijkheid: Deze honden staan bekend om hun loyale en liefdevolle aard, vooral tegenover hun gezin.
 2. Intelligentie en Trainbaarheid: Ze zijn intelligent en relatief makkelijk te trainen, wat ze geschikt maakt voor diverse activiteiten en taken.
 3. Uithoudingsvermogen en Veerkracht: Als jachthond hebben ze een uitstekend uithoudingsvermogen en zijn ze goed aangepast aan diverse weersomstandigheden en terreinen.
 4. Waakzaamheid: Ze zijn alert en maken goede waakhonden, zonder overdreven agressief te zijn.
 5. Goed met Kinderen: Mits goed gesocialiseerd, kunnen ze goed overweg met kinderen en zijn ze een geweldige aanvulling op actieve gezinnen.

Nadelen van een Alpenländische Dachsbracke

 1. Hoog Energiepeil: Ze hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig, wat een uitdaging kan zijn voor minder actieve eigenaren.
 2. Sterk Jachtinstinct: Hun jachtinstinct kan een uitdaging vormen, vooral in gebieden met veel wild.
 3. Onafhankelijkheid: Soms kunnen ze eigenzinnig zijn, wat consequente training vereist.
 4. Behoefte aan Gezelschap: Ze kunnen niet goed alleen zijn voor lange periodes, wat niet ideaal is voor drukke huishoudens.
 5. Verzorging: Hun vacht vereist regelmatige verzorging, vooral tijdens de rui.

Hoe oud wordt een Alpenländische Dachsbracke

De Alpenländische Dachsbracke, bekend om zijn robuustheid en veerkracht, heeft een relatief lange levensduur voor een middelgroot hondenras. 

Gemiddeld kunnen deze honden tussen de 10 en 12 jaar oud worden, hoewel sommige individuen zelfs ouder kunnen worden, afhankelijk van verschillende factoren zoals genetica, levensstijl en gezondheidszorg.

Prijs van een Alpenländische Dachsbracke

De prijs van een Alpenländische Dachsbracke kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van of u kiest voor aanschaf bij een fokker of adoptie uit een asiel of reddingsorganisatie.

Bij aankoop van een Alpenländische Dachsbracke bij een gerenommeerde fokker kunnen de kosten variëren. 

Typisch liggen deze prijzen tussen de €500 en €1200, afhankelijk van factoren zoals de bloedlijn, locatie van de fokker, en of de puppy’s stamboom- en gezondheidscertificaten hebben. 

Deze kosten weerspiegelen vaak de investering van de fokker in de gezondheid en het welzijn van de honden, inclusief de kosten voor medische controles, vaccinaties, en eventuele genetische testen.

Adoptie is een alternatieve en vaak minder kostbare optie. De kosten voor het adopteren van een Alpenländische Dachsbracke uit een asiel of via een reddingsorganisatie liggen over het algemeen aanzienlijk lager, variërend van €50 tot €300. Deze kosten dekken meestal basis medische zorg, zoals vaccinaties, sterilisatie of castratie, en soms een microchip.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *