Grand Griffon Vendéen – Raskenmerken, ziektes, prijs en meer

De Grand Griffon Vendéen is een hondenras dat afkomstig is uit Frankrijk. Het is een jachthond, die vooral gebruikt wordt voor de meutejacht; het opjagen van everzwijnen en reeën. Echter ook als hond van een solitaire jager zal hij zijn diensten bewijzen.

De Grand Griffon Vendéen, een ras met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw, staat bekend als een veelzijdige en krachtige jachthond. 

Oorspronkelijk gefokt in de Vendée regio van Frankrijk, werd dit ras gebruikt voor de jacht op groot wild zoals reeën en everzwijnen, dankzij zijn scherpe neus en diepe stem. 

De Grand Griffon Vendéen is het grootste van de vier Griffon Vendéen rassen, waaronder de Petit Basset Griffon Vendéen, de Petit Griffon Vendéen en de Briquet Griffon Vendéen, elk met unieke eigenschappen maar allen deel uitmakend van een trotse jachttraditie.

De rasvereniging, Griffon Vendéen Rasvereniging Nederland, speelt een cruciale rol in het behoud en de promotie van het ras. Zij verstrekken informatie over de rasbeschrijving, gezondheidszorg en beschikbare fokkers.

FCI Groep 6 lopende honden en zweethonden

De Grand Griffon Vendéen, een majestueuze en nobele hond, behoort tot de FCI-groep 6, die gespecialiseerd is in lopende honden, zweethonden en verwante rassen. 

Deze groep omvat honden die voornamelijk zijn gefokt voor de jacht door hun uitstekende reukvermogen en het vermogen om wild op te sporen en te volgen over lange afstanden. 

De Grand Griffon Vendéen, met zijn indrukwekkende uiterlijk en sterke jachtinstinct, is een perfect voorbeeld van deze groep.

Het uiterlijk van de Grand Griffon Vendéen

De Grand Griffon Vendéen, een trots en oud Frans ras, onderscheidt zich door zijn unieke en opvallende uiterlijk. 

Deze middelgrote hond valt direct op door zijn ruwharige vacht die in verschillende kleuren voorkomt, waaronder driekleurig, zwart en bruin, en soms gris (grijs). 

De vacht vereist regelmatige verzorging om dode haren te verwijderen en is bedekt met lange haren die bescherming bieden tijdens de jacht. Deze honden hebben een sterke ondervacht die twee keer per jaar verhaart.

De Grand Griffon Vendéen is een ware meutehond, ontstaan uit verschillende Griffon Vendéen rassen en nauw verwant aan de Grand Basset Griffon Vendéen en Petit Basset Griffon Vendéen. 

Zijn snuit is lang en smal, eindigend in een bruine neus met stevige nagels, en zijn grote, heldere ogen hebben een fraai gesloten en soms trieste uitdrukking.

Zijn lange oren, kenmerkend voor dit ras, hangen dicht bij de zijkanten van zijn hoofd, wat regelmatige controle en reiniging vereist om oorproblemen te voorkomen. Zijn staart, dik aan de basis, wordt sabelvormig gedragen.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

Hoewel dit ras over het algemeen gezond is, zijn er enkele erfelijke ziektes en aandoeningen waar potentiële eigenaren op moeten letten:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij middelgrote en grote hondenrassen, waarbij de heupgewrichten niet correct zijn gevormd, wat kan leiden tot artritis of pijn.
 2. Oorproblemen: Door hun lange oren is er een verhoogd risico op oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging zijn essentieel.
 3. Epilepsie: Een neurologische aandoening die tot terugkerende aanvallen kan leiden.
 4. Hartziekten: Sommige honden kunnen gevoelig zijn voor bepaalde hartcondities.
 5. Huidproblemen: Hun dikke ondervacht en ruwhaar kunnen gevoelig zijn voor dermatologische problemen, waaronder allergieën.

Fokkers, verenigd in de Griffon Vendéen Rasvereniging Nederland, zetten zich in voor het behouden van de gezondheid van dit ras door middel van zorgvuldige fokprogramma’s en gezondheidsonderzoeken. HD-onderzoek is een van de maatregelen die zijn genomen om erfelijke aandoeningen te minimaliseren.

Het karakter van de Grand Griffon Vendéen

De Grand Griffon Vendéen, bekend om zijn moed en intelligentie, is een hondenras met een opmerkelijk karakter. Deze honden zijn uiterst loyaal en toegewijd aan hun familie, waardoor ze uitstekende gezelschapsdieren zijn. 

Hun levendige en vrolijke aard maakt hen tot een bron van vreugde voor elk huishouden. Met een sterke wil en onafhankelijkheid vereisen ze echter een consequente opvoeding en een eigenaar die hun behoefte aan leiderschap begrijpt. 

De Grand Griffon Vendéen is ook zeer sociaal, genietend van de interactie met mensen en andere honden, wat hen tot een vriendelijke metgezel maakt.

Dit ras is bijzonder actief en heeft veel beweging nodig om gelukkig te zijn. Lange wandelingen en speelsessies zijn essentieel voor hun fysieke en mentale welzijn. 

Hun jachtinstinct is sterk, dus training vanaf jonge leeftijd is cruciaal om te zorgen dat ze goed kunnen luisteren en reageren op commando’s.

De Grand Griffon Vendéen geniet van zijn dagelijkse wandeling in de natuur

De verzorging van de Grand Griffon Vendéen

De verzorging van de Grand Griffon Vendéen vereist aandacht en toewijding vanwege hun unieke vacht en actieve aard. 

Hun ruwharige vacht beschermt hen tegen de elementen tijdens de jacht, maar heeft regelmatige verzorging nodig om matvorming en klitten te voorkomen. 

Het wordt aanbevolen om hun vacht minstens eens per week grondig te borstelen om dode haren te verwijderen en de huid gezond te houden. 

Daarnaast is het belangrijk om de vacht rond de oren, poten en onder de staart bij te knippen om netheid en hygiëne te behouden.

Gezien hun lange oren, is het essentieel om regelmatig de binnenkant van de oren te controleren en schoon te maken om oorinfecties te voorkomen. Ook moeten hun nagels regelmatig worden geknipt om ongemak en problemen bij het lopen te vermijden.

Dit energieke ras heeft veel lichaamsbeweging nodig; dagelijkse lange wandelingen of speelsessies zijn cruciaal om hen fysiek en mentaal te stimuleren. Dit helpt ook om gedragsproblemen te voorkomen die voortkomen uit verveling of overtollige energie.

Socialisatie en opvoeding van de Grand Griffon Vendéen

De socialisatie en opvoeding van de Grand Griffon Vendéen zijn cruciale elementen voor het ontwikkelen van een goed aangepaste en gelukkige hond. 

Dit ras staat bekend om zijn intelligentie en onafhankelijke geest, wat de opvoeding zowel interessant als uitdagend maakt. 

Vroege socialisatie is essentieel; het blootstellen van puppy’s aan verschillende mensen, geluiden, situaties en andere dieren helpt bij het ontwikkelen van hun sociale vaardigheden en vermindert angst of agressief gedrag.

Grand Griffon Vendéens reageren goed op beloningen en positieve versterking, terwijl harde of negatieve technieken hun eigenzinnige aard kunnen versterken en contraproductief kunnen zijn. 

Ze hebben een vastberaden baas nodig die duidelijke grenzen stelt, maar ook de unieke eigenschappen en behoeften van het ras respecteert.

Activiteiten die zowel het lichaam als de geest stimuleren, zijn belangrijk voor hun ontwikkeling. 

Trainingssessies moeten leuk en afwisselend zijn om hun aandacht vast te houden. Daarnaast is het essentieel om hun sterke jachtinstinct te beheren met geschikte activiteiten die hun natuurlijke neigingen kanaliseren op een positieve en veilige manier.

Hoeveel ervaring vereist een Grand Griffon Vendéen

Het bezitten van een Grand Griffon Vendéen vereist een bepaalde mate van ervaring met honden, voornamelijk vanwege hun intelligente, zelfstandige, en soms eigenzinnige karakter. 

Deze eigenschappen maken hen tot een uniek en prachtig ras, maar kunnen ook uitdagingen met zich meebrengen in de opvoeding en training. 

Een eigenaar die begrijpt hoe om te gaan met deze kenmerken en weet hoe hij een positieve en consequente trainingsomgeving kan creëren, zal het meest succesvol zijn in het opbouwen van een sterke en respectvolle band met de hond.

Beginners in hondenbezit kunnen met dit ras overweg, mits ze bereid zijn zich te verdiepen in de specifieke behoeften van de Grand Griffon Vendéen en actief op zoek gaan naar kennis.

Bijvoorbeeld door trainingssessies bij te wonen of de hulp van een professionele hondentrainer in te roepen. 

Het belang van vroege socialisatie en training kan niet genoeg benadrukt worden, net als het belang van het bieden van voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie om aan hun hoge energiebehoeften te voldoen.

In het algemeen zal iemand met een actieve levensstijl, geduld, en een consequente benadering van training, het meest geschikt zijn als eigenaar van een Grand Griffon Vendéen.

Is training noodzakelijk?

Ja, training is absoluut noodzakelijk voor de Grand Griffon Vendéen. Dit ras staat bekend om zijn intelligentie en onafhankelijkheid, wat betekent dat zonder de juiste training en socialisatie, ze koppig en moeilijk te beheren kunnen worden. 

Training helpt niet alleen bij het vestigen van regels en grenzen, maar bevordert ook een gezonde relatie tussen de hond en zijn eigenaar, gebaseerd op wederzijds respect en begrip.

Vanwege hun jachtachtergrond hebben Grand Griffon Vendéens een natuurlijke neiging om te volgen en te verkennen, wat een uitdaging kan zijn tijdens wandelingen of in onbekende omgevingen. 

Vroege leibandtraining en terugroepoefeningen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat ze veilig blijven en reageren op commando’s.

Training moet beginnen zodra de hond thuiskomt en consistent zijn. Het gebruik van positieve bekrachtigingstechnieken, zoals lof en beloningen, is effectief bij dit ras, aangezien ze gevoelig zijn en graag willen behagen. 

Het is ook belangrijk om trainingssessies kort en boeiend te houden, omdat hun onafhankelijke geest betekent dat ze snel verveeld kunnen raken.

Hoeveel beweging hebben deze rassen dagelijks nodig

De Grand Griffon Vendéen, bekend om zijn energie en levenslust, heeft dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. 

Deze honden hebben een robuust gestel en een diepgeworteld jachtinstinct, waardoor ze flink wat lichaamsbeweging vereisen om aan hun fysieke en mentale behoeften te voldoen. 

Idealiter zouden ze dagelijks minstens één tot twee uur aan activiteiten moeten besteden, variërend van lange wandelingen en speelsessies in een veilig afgesloten gebied tot trainingssessies die zowel hun lichaam als geest stimuleren.

Naast reguliere wandelingen en speeltijd, geniet de Grand Griffon Vendéen van activiteiten die meer uitdaging bieden, zoals speurwerk, behendigheidstraining, en andere hondensporten. 

Deze activiteiten helpen niet alleen om hun natuurlijke jachtvaardigheden op een positieve manier te benutten, maar versterken ook de band tussen hond en eigenaar.

Een omheinde tuin waar ze veilig kunnen rondrennen is ideaal voor dit ras, maar het vervangt niet de noodzaak voor gestructureerde lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

De Grand Griffon Vendéen een franse jachthond

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Grand Griffon Vendéen staat bekend om zijn vriendelijke en geduldige aard, wat hem tot een uitstekende gezelschapshond maakt voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren. 

Deze honden genieten van menselijk gezelschap en kunnen heel goed overweg met kinderen, mits ze op de juiste wijze zijn gesocialiseerd. 

Hun speelse en zachte karakter maakt hen tot liefdevolle speelkameraden, maar zoals bij alle rassen, is toezicht bij interacties met jonge kinderen aan te raden om te zorgen voor veilige en positieve ervaringen voor beide partijen.

Wat andere huisdieren betreft, kan de Grand Griffon Vendéen over het algemeen goed integreren met andere honden en zelfs katten, vooral als ze van jongs af aan samen zijn opgegroeid. Hun jachtinstinct kan echter soms naar boven komen, vooral bij kleinere dieren.

Voordelen van een Grand Griffon Vendéen

 1. Sociaal en Vriendelijk: Ze staan bekend om hun vriendelijke aard en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, mits ze van jongs af aan gesocialiseerd zijn.
 2. Intelligent: Dit ras is zeer intelligent en kan met de juiste training en stimulatie uitblinken in verschillende hondensporten en activiteiten.
 3. Actief en Energiek: Ze zijn geweldig voor actieve gezinnen, omdat ze veel beweging en avontuur nodig hebben.
 4. Loyaal: Ze zijn uiterst loyaal aan hun gezin, waardoor ze uitstekende metgezellen zijn.
 5. Veelzijdig: Geschikt voor een breed scala aan activiteiten, van jagen tot hondensporten.

Nadelen van een Grand Griffon Vendéen

 1. Vereist Veel Beweging: Ze hebben dagelijks veel beweging nodig, wat een uitdaging kan zijn voor minder actieve eigenaren.
 2. Koppigheid: Hun intelligentie komt soms met een koppige streep, wat consequente training vereist.
 3. Verzorging: Hun lange vacht vereist regelmatige verzorging om klitten en vuilophoping te voorkomen.
 4. Ruimtebehoeften: Vanwege hun energieniveau doen ze het het best in huizen met voldoende ruimte, inclusief een veilig omheinde tuin.
 5. Socialisatie: Vroege en voortdurende socialisatie is nodig om ervoor te zorgen dat ze goed aangepaste volwassenen worden.

Levensverwachting

De Grand Griffon Vendéen is een robuust en levendig hondenras met een gemiddelde levensverwachting van 10 tot 12 jaar. 

Prijs bij fokkers en adoptie

De prijs van een Grand Griffon Vendéen puppy in Nederland ligt gemiddeld tussen de €800 en €1.200.

Factoren die de prijs kunnen beïnvloeden zijn:

 • Reputatie van de fokker: Erkende fokkers met honden met showkwaliteit of uit bloedlijnen met kampioenen vragen doorgaans meer.
 • Stamboom: Pups met een erkende stamboom van de Nederlandse Kennel Club zijn duurder dan pups zonder stamboom.
 • Vachttype: Ruwharige Grand Griffon Vendéens zijn zeldzamer en kunnen duurder zijn dan kortharige of langhaarige griffons.
 • Geslacht: Reuen zijn soms duurder dan teven.
 • Leeftijd: Volwassen Grand Griffon Vendéens zijn doorgaans goedkoper dan puppy’s.

Soortgelijke rassen

 • Basset Griffon Vendéen: Een kleinere Franse jachthond met een langere vacht en vrolijk karakter. Prijzen variëren doorgaans tussen €600 en €1.000.
 • Bloedhond: Een grote jachthond bekend om hun uitstekende reukvermogen en kalme karakter. Prijzen variëren doorgaans tussen €800 en €1.500.
 • Beagle: Een populaire jachthond bekend om hun vriendelijke aard, energieke karakter en korte vacht. Prijzen variëren doorgaans tussen €400 en €800.

Aanvullende tips

 • Doe je onderzoek: Grand Griffon Vendéens zijn energieke honden die veel beweging, training en mentale stimulatie nodig hebben.
 • Ontmoet de fokker en de ouders: Een bezoek aan de fokker geeft inzicht in de omstandigheden waarin de pups opgroeien en de gezondheid van de ouders.
 • Vroege training en socialisatie: Essentieel voor deze intelligente, soms eigenzinnige honden.
 • Dagelijkse oefenbehoeften: Geschikt voor actieve gezinnen die veel met hun hond buitenshuis ondernemen.

Voor het vinden van een fokker

 • Zoek online naar fokkers: Controleer of ze zijn aangesloten bij de Nederlandse Kennel Club.
 • Neem contact op met rasverenigingen: Zoals de Griffon Vendéen Rasvereniging Nederland voor aanbevelingen van fokkers.
 • Bezoek hondenshows: Een goede gelegenheid om fokkers te ontmoeten en meer te leren over het ras.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *