Grand Basset Griffon Vendéen – Rasvereniging, hondenrassen en meer informatie

grand basset griffon vendeen rust uit na een lange wandeling

De Grand Basset Griffon Vendéen, een ras met zijn wortels diep in de Franse jachttraditie, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. 

Oorspronkelijk gefokt in de regio Vendée aan de Franse westkust, was dit middelgrote hondenras bedoeld voor de jacht op wild zoals het wild zwijn, dankzij zijn robuuste gestalte en uitstekende reukvermogen. 

De fokkers waardeerden de Grand Basset Griffon Vendéen voor zijn vermogen om op ruw terrein te jagen, wat beweging nodig maakte om zijn energie kwijt te kunnen.

Het onderscheid tussen de Grand en de Petit Basset Griffon Vendéen, beide afstammelingen van de verschillende Griffon Vendéen rassen zoals de Grand Griffon Vendéen en de Briquet Griffon Vendéen, werd pas in 1950 officieel erkend. 

Dit was mede dankzij de inspanningen van fokkers en de rasvereniging, zoals de Griffon Vendéen Rasvereniging Nederland, die zich inzetten voor het behoud en de promotie van deze unieke hondenrassen.

Als lid van de Griffon Vendéen Club Nederland en geliefd bij hondenliefhebbers zowel binnen als buiten Frankrijk, is de Grand Basset Griffon Vendéen niet alleen een bekwame jachthond maar ook een toegewijde gezinsgenoot. 

Het vinden van de juiste verzorging voor zijn specifieke vacht en behoeften is essentieel voor zijn welzijn, waardoor hij een geliefde keuze blijft onder verschillende soorten wildjagers en hondenenthousiastelingen.

FCI rasgroep 6 lopende honden, zweethonden

Dit ras behoort tot de FCI Groep 6, die lopende honden, zweethonden en verwante rassen omvat. De Grand Basset Griffon Vendéen, met zijn lange lichaam, ruwe vacht en opgewekte oren, is speciaal ontwikkeld voor de jacht op klein wild over ruw terrein.

Deze honden staan bekend om hun vasthoudendheid, scherpe reukzin en het vermogen om het wild met hun kenmerkende, melodieuze blaf op te sporen. 

Naast hun jachtkwaliteiten zijn Grand Basset Griffon Vendéens ook gewaardeerde gezelschapshonden.

Het uiterlijk van de Grand Basset Griffon Vendéen

De Grand Basset Griffon Vendéen, een trots lid van de Griffon Vendeen-familie, is een opvallende verschijning in de wereld van jachthonden. 

Deze middelgrote hond, met een schofthoogte van ongeveer 43 tot 45 cm, staat bekend om zijn evenwichtige lichaamsbouw; hij is merkbaar langer dan dat hij hoog is, wat hem een distinctief silhouet geeft. 

Zijn vacht, kenmerkend voor de Griffon Vendéen, is ruwharig, dik en biedt bescherming tegen dichte vegetatie tijdens de jacht. 

De vacht van de Grand Basset Griffon Vendéen vereist regelmatige verzorging om dode haren te verwijderen en de ondervacht gezond te houden.

Vaak voorkomend in een driekleurig patroon van wit met zwart en soms met tan markeringen, toont deze hond een vrolijke en vriendelijke uitstraling. 

Zijn lange, sabelvormige voorbenen en expressieve, donker van kleur ogen dragen bij aan zijn unieke charme. 

De lange oren en het wollige gezicht benadrukken zijn jachtherkomst en geven hem een bijzonder voorkomen dat door hondenliefhebbers zeer gewaardeerd wordt.

Erfelijke ziektes en aandoeningen bij deze rassen

De Grand Basset Griffon Vendéen, een robuust en energiek ras, heeft een relatief goede gezondheid. Echter, zoals bij elk ras, zijn er specifieke erfelijke ziektes en aandoeningen waar potentiële eigenaren en fokkers op moeten letten:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende erfelijke aandoening bij middelgrote tot grote rassen, die kan leiden tot artritis en mobiliteitsproblemen.
 2. Elleboogdysplasie: Vergelijkbaar met heupdysplasie, betreft dit een abnormale ontwikkeling van het ellebooggewricht.
 3. Epilepsie: Een neurologische aandoening die leidt tot toevallen, kan erfelijk zijn bij sommige lijnen.
 4. Oorproblemen: Hun lange oren zijn vatbaar voor infecties en ophopingen van vuil, wat regelmatige verzorging vereist.
 5. Oogproblemen: Inclusief aandoeningen zoals cataract en progressieve retinale atrofie (PRA), die kunnen leiden tot visuele beperkingen of blindheid.
 6. Patella Luxatie: Een aandoening waarbij de knieschijf uit positie kan raken, wat pijn en kreupelheid kan veroorzaken.
 7. Huidproblemen: Door hun ruwharige vacht kunnen ze vatbaar zijn voor huidirritaties en allergieën.

Het karakter van de Grand Basset Griffon Vendéen

De Grand Basset Griffon Vendéen, met zijn opgewekte en standvastige karakter, is een ware belichaming van een veelzijdige jachthond die ook uitblinkt als gezinsgenoot. 

Deze honden staan bekend om hun levendige en aanhankelijke aard, gecombineerd met een onverschrokken moed en vastberadenheid tijdens de jacht. 

Hun intelligentie en zelfstandigheid maken ze tot uitdagende, maar lonende metgezellen voor degenen die bereid zijn om tijd en moeite te steken in hun opvoeding.

Ondanks hun onafhankelijke geest, zijn Grand Basset Griffon Vendéens uiterst loyaal aan hun gezin. Ze vormen sterke banden met hun eigenaren en zijn vriendelijk tegenover kinderen, wat ze tot een uitstekende keuze maakt voor actieve huishoudens. 

Deze honden genieten van menselijke interactie en bloeien op in een omgeving waar ze deel kunnen uitmaken van dagelijkse activiteiten.

grand basset griffon vendeen rent en speelt buiten in de natuur

De verzorging van de Grand Basset Griffon Vendéen

Een van de belangrijkste aspecten van de zorg voor deze hond is voldoende lichaamsbeweging. 

De Grand Basset Griffon Vendéen houdt van buiten zijn en heeft voldoende beweging nodig. Dit kan bestaan uit lange wandelingen, speeltijd in een veilig omheinde tuin, en andere activiteiten die helpen om hun energie te kanaliseren.

Regelmatige verzorging is ook cruciaal om hun ruwharige vacht in goede staat te houden. De vacht moet regelmatig worden gekamd en dode haren moeten worden verwijderd om klitten te voorkomen. 

Hun lange oren vereisen speciale aandacht om oorproblemen te voorkomen, dus het is belangrijk om deze regelmatig te controleren en schoon te maken.

Een gebalanceerd dieet dat voldoet aan de voedingsbehoeften van de Grand Basset Griffon Vendéen is essentieel, net als vers water te allen tijde. 

Ten slotte is een consequente opvoeding nodig; hoewel ze vriendelijk en aanhankelijk zijn, kan hun onafhankelijke aard een uitdaging vormen zonder duidelijke richtlijnen en regels.

Socialisatie en opvoeding

De socialisatie en opvoeding van de Grand Basset Griffon Vendéen zijn essentieel voor het ontwikkelen van een goed gemanierde en evenwichtige hond. 

Vanaf jonge leeftijd is het belangrijk om deze vrolijke honden bloot te stellen aan een verscheidenheid aan mensen, plaatsen, geluiden en andere dieren.

 Dit helpt bij het bouwen van hun zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat ze zich aanpassen aan verschillende situaties zonder angst of agressie.

Training moet beginnen met basis gehoorzaamheidslessen, waarbij positieve bekrachtigingstechnieken zoals lof en traktaties worden gebruikt om gewenst gedrag aan te moedigen. 

De Grand Basset Griffon Vendéen staat bekend om zijn intelligentie en kan snel leren, maar heeft ook een onafhankelijk karakter dat geduld en consistentie van de trainer vereist.

Consistente opvoeding is cruciaal om gedragsproblemen te voorkomen. Deze honden hebben duidelijke grenzen en routines nodig, evenals voldoende mentale en fysieke stimulatie om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen. 

Dagelijkse wandelingen, speelsessies en trainingsoefeningen zijn belangrijk om hun energie positief te kanaliseren.

Hoeveel ervaring vereisen deze honden

Het bezitten van een Grand Basset Griffon Vendéen kan zowel voor ervaren als voor onervaren hondeneigenaren een verrijkende ervaring zijn, maar het vraagt wel om een specifieke aanpak. 

Dit ras staat bekend om zijn sterke persoonlijkheid, intelligentie en soms koppige aard, wat betekent dat een duidelijk begrip van hondengedrag en consistente trainingstechnieken essentieel zijn voor een succesvolle opvoeding.

Voor ervaren hondeneigenaren kan de Grand Basset Griffon Vendéen een vreugdevolle uitdaging bieden. 

Hun ervaring in het trainen en managen van honden kan helpen om de sterke jachtdriften en het onafhankelijke karakter van het ras in goede banen te leiden. 

Het ontwikkelen van een sterke band door middel van positieve bekrachtiging en geduldige, consequente training zal resulteren in een loyale en goed aangepaste hond.

Onervaren eigenaren moeten bereid zijn zich in te zetten voor het leerproces en mogelijk externe hulp zoeken, zoals gehoorzaamheidscursussen of professionele trainers, om de basisprincipes van hondentraining te begrijpen. 

Het is cruciaal om vanaf het begin te investeren in socialisatie en training om gedragsproblemen te voorkomen.

Ongeacht het ervaringsniveau is het belangrijk voor toekomstige eigenaren om te erkennen dat de Grand Basset Griffon Vendéen veel aandacht, tijd en energie vereist, evenals een liefdevolle maar stevige hand in hun opvoeding.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Grand Basset Griffon Vendéen. Dit ras, met zijn scherpe intelligentie en sterke wil, vereist een gestructureerde en consequente trainingsbenadering om te ontwikkelen tot een goed gemanierde en evenwichtige volwassen hond. 

Hun jachtherkomst benadrukt de noodzaak voor vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining om te zorgen dat hun energie en nieuwsgierigheid positief worden gekanaliseerd.

De Grand Basset Griffon Vendéen staat bekend om zijn onafhankelijkheid, wat de training soms uitdagend kan maken. 

Echter, met geduld, consistentie, en positieve versterking, kunnen eigenaren effectief communiceren met hun hond en gewenst gedrag bevorderen. 

Training helpt ook om een sterke band tussen hond en eigenaar te creëren, wat essentieel is voor hun algemene welzijn.

Naast basiscommando’s zoals zit, blijf, en kom, is het belangrijk om te werken aan leibandtraining en terugroepoefeningen, gezien hun neiging om interessante geuren te volgen. 

Regelmatige mentale en fysieke stimulatie, zoals puzzelspellen, speurwerk, en dagelijkse wandelingen, zijn ook cruciaal om aan hun behoeften te voldoen.

grand basset griffon vendeen tijdens een wandeling door de natuur

Hoeveel beweging heeft een Grand Basset Griffon Vendéen nodig?

De Grand Basset Griffon Vendéen, bekend om zijn levendige en energieke aard, vereist dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid beweging om fysiek en mentaal gezond te blijven. 

Dit ras, oorspronkelijk gefokt als een jachthond, bezit een natuurlijke drang om te verkennen en te werken, wat betekent dat zij niet tevreden zullen zijn met slechts korte wandelingen of passieve activiteiten.

Een Grand Basset Griffon Vendéen heeft idealiter minstens twee uur actieve beweging per dag nodig. 

Dit kan bestaan uit lange wandelingen, hardloopsessies, spelen in een veilig omheinde tuin, of deelname aan hondensporten zoals behendigheid en speurwerk. 

.Deze activiteiten bieden niet alleen de nodige fysieke uitlaatklep maar stimuleren ook hun intelligentie en voldoen aan hun jachtinstincten.

Het is ook belangrijk om mentale stimulatie te bieden door middel van trainingspuzzels, geurwerk of interactief speelgoed om verveling en eventuele daaruit voortvloeiende gedragsproblemen te voorkomen. 

Ondanks hun middelgrote gestalte, is de Grand Basset Griffon Vendéen een krachtige en actieve hond die een eigenaar vereist die hun behoefte aan beweging en avontuur kan vervullen.

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Grand Basset Griffon Vendéen staat bekend om zijn vriendelijke en geduldige karakter, wat hem tot een uitstekende metgezel maakt voor gezinnen met kinderen. 

Deze honden genieten van interactie en spel met kinderen, mits de interacties respectvol en onder toezicht zijn om ongelukjes te voorkomen vanwege hun energieniveau en grootte. 

Hun sociale aard en bereidheid om deel te nemen aan gezinsactiviteiten maken ze tot een vreugdevolle toevoeging aan het huishouden.

Wat de omgang met andere huisdieren betreft, kan de Grand Basset Griffon Vendéen goed overweg met andere honden, dankzij zijn meegaande natuur. 

Vroege socialisatie is echter essentieel om een harmonieuze relatie met andere huisdieren, inclusief katten, te bevorderen. 

Hun jachtherkomst betekent dat ze een sterk jachtinstinct kunnen hebben, dus het introduceren van huisdieren moet geleidelijk en zorgvuldig gebeuren om achtervolgingen te voorkomen.

Voordelen van een Grand Basset Griffon Vendéen

 1. Sociaal en Vriendelijk: Ze zijn uitstekend met kinderen en andere huisdieren, mits goed gesocialiseerd.
 2. Intelligent en Trainbaar: Hoewel ze soms koppig kunnen zijn, reageren ze goed op consistente, positieve training.
 3. Actief en Energiek: Perfect voor actieve gezinnen; ze houden van wandelen, spelen en deelnemen aan outdoor activiteiten.
 4. Loyaal en Aanhankelijk: Ze vormen een sterke band met hun familieleden en zijn loyale metgezellen.
 5. Robuust en Gezond: Met de juiste zorg hebben ze over het algemeen weinig gezondheidsproblemen.

Nadelen van een Grand Basset Griffon Vendéen

 1. Hoge Bewegingsbehoefte: Vereist dagelijkse, intensieve lichaamsbeweging om gelukkig te blijven, wat niet ideaal is voor inactieve huishoudens.
 2. Verzorgingsintensief: Hun vacht vereist regelmatig borstelen en professionele verzorging om klitten en vuil te voorkomen.
 3. Jachtinstinct: Hun sterke jachtinstinct kan een uitdaging vormen in omgevingen met veel wild of kleinere huisdieren.
 4. Kan Koppig Zijn: Hun onafhankelijke aard vereist geduld en doorzettingsvermogen in training.
 5. Gevoelig voor Oorproblemen: Door hun lange oren zijn ze vatbaarder voor oorinfecties, wat regelmatige controle en schoonmaak vereist.

Hoe oud wordt een Grand Basset Griffon Vendéen

De Grand Basset Griffon Vendéen heeft een levensverwachting die over het algemeen varieert tussen de 12 en 15 jaar.  

Deze honden staan bekend om hun goede gezondheid en lange levensduur, wat gedeeltelijk toe te schrijven is aan hun actieve levensstijl en sterke genetische achtergrond. 

Prijs bij fokker en adoptie

De prijs van een Grand Basset Griffon Vendéen bij gerenommeerde fokkers kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de stamboom, de fokdoelen, en of de pup bestemd is voor show, werk, of als huisdier. 

Gemiddeld kunnen de kosten voor een Grand Basset Griffon Vendéen puppy variëren van ongeveer €800 tot €1500 of zelfs hoger voor pups met een uitzonderlijke afkomst of showpotentieel. 

Het is belangrijk dat potentiële eigenaren kiezen voor fokkers die gezondheidstests uitvoeren op hun fokdieren om erfelijke ziektes te minimaliseren en die goed zorgen voor de gezondheid en het welzijn van de pups.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in adoptie, kunnen de kosten aanzienlijk lager zijn. Adoptiekosten bij dierenasiels of reddingsorganisaties variëren doorgaans tussen de €50 en €300.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *