De français blanc et orange ras en de Grand Anglo-Français Blanc et Orange

De Français blanc et orange is een door de FCI erkend en van oorsprong in Frankrijk gefokt hondenras. Ze worden gerekend tot de bloedhonden

De Français Blanc et Orange, een ras dat nauw verwant is aan de Grand Anglo-Français Blanc et Orange, maakt deel uit van een rijke geschiedenis van Franse en Engelse jachthonden. 

Dit ras, erkend door de FCI in 1957 binnen groep 6, illustreert de vermenging van Engelse en Franse bloedlijnen, resulterend in krachtige, veelzijdige jachthonden. 

De honden staan bekend om hun opvallende vacht van wit en oranje, een kenmerk dat hen onderscheidt van hun look-alike, de Français Blanc et Noir.

Deze rassen zijn ontstaan uit de noodzaak voor effectieve jachthonden die zowel in meutes als individueel konden jagen, waarbij ze zich richtten op verschillend wild, ongeacht hun herkomst. 

De Français Blanc et Orange en zijn nauw verwante rassen, zoals de Chien Français Tricolore en de Billy, behoren tot de echte meutehonden, met een lichaamsbouw en staart die hen uitstekend geschikt maken voor de jacht. 

Hun geschiedenis is diep verankerd in de Franse jachtcultuur, waarbij deze honden, gefokt voor hun vaardigheden en niet enkel hun uiterlijk, werden gewaardeerd door jagers voor hun kracht, uithoudingsvermogen en jachtinstinct.

Ondanks hun gespecialiseerde rol in de jacht, staan deze honden ook bekend om hun aanhankelijke aard, wat hen geschikt maakt voor het leven als gezelschapsdieren. 

Fokkers en kennels die zich richten op deze rassen, zorgen ervoor dat de honden niet alleen uitblinken in hun jachtvaardigheden maar ook gezond zijn, met verplichte gezondheidsonderzoeken om de integriteit van het ras te behouden. 

Hoewel vergelijkbaar met andere jachthonden zoals de Hound of Saintonge, blijft de Français Blanc et Orange uniek in zijn soort, met een diepe connectie tot zijn respectievelijke oorspronkelijke rassen en een rijke geschiedenis die bijdraagt aan de diversiteit van Franse hondenrassen.

Verschil tussen de Grand Anglo-Français Blanc et Orange en de Français blanc et orange

Het voornaamste verschil tussen de Grand Anglo-Français Blanc et Orange en de Français Blanc et Orange ligt in hun afmetingen, gebruik, en oorsprong. 

De Grand Anglo-Français Blanc et Orange is een groter ras, gefokt uit de combinatie van Engelse Foxhounds en Franse jachthonden, en wordt voornamelijk gebruikt voor de jacht op groot wild dankzij zijn kracht en uithoudingsvermogen. 

Dit ras vertoont een uitstekende mix van snelheid en kracht, wat het bijzonder geschikt maakt voor het jagen in uitgestrekte, open gebieden.

De Français Blanc et Orange, daarentegen, is kleiner van stuk en staat bekend om zijn behendigheid en snelheid, waardoor het ras meer geschikt is voor de jacht op klein wild. 

Hoewel beide rassen een sterke jachtpassie delen, ligt bij de Français Blanc et Orange meer nadruk op wendbaarheid dan op pure kracht.

FCI Groep 6 lopende honden en zweethonden

De Français Blanc et Orange is een prominent lid van de FCI Groep 6, die zich richt op lopende honden, zweethonden en verwante rassen. 

Dit ras, bekend om zijn opvallende witte en oranje vacht, combineert uitmuntende jachteigenschappen met een loyaal en aanhankelijk karakter. 

Als lid van de FCI Groep 6 valt de Français Blanc et Orange onder de categorie van honden die gespecialiseerd zijn in het volgen van geuren, wat hen uitstekende jachtpartners maakt, vooral in het Franse platteland waar ze traditioneel werden gebruikt voor de jacht op klein wild.

De Franse Kennel Club, samen met de FCI, erkent dit ras voor zijn vaardigheden, schoonheid en bijdrage aan de jachtcultuur. 

Hun erkenning benadrukt niet alleen de jachtcapaciteiten van de Français Blanc et Orange maar ook de noodzaak van het behoud van dit historische ras. 

Deze honden staan bekend om hun kracht, snelheid en het vermogen om langdurig een spoor te volgen, kenmerken die hen onderscheiden binnen hun FCI-groep.

Uiterlijke kenmerken van de Français Blanc et Orange

De Français Blanc et Orange is een grote en krachtig ras, staat bekend om zijn uiterlijke kenmerken en veelzijdige capaciteiten. 

Met een gewicht dat varieert van ongeveer 30 kg, combineert deze hond kracht met elegantie. 

Zijn vacht, wit met roodachtige (oranje) markeringen, maakt hem onderscheidend en gemakkelijk te identificeren onder Franse jachthonden. 

Deze honden zijn niet alleen geschikt voor de jacht op wild zoals herten, maar ook als gezelschapsdieren, mits ze goed sociaal opgevoed zijn.

De rasbeschrijving op Wikipedia en andere pagina’s benadrukt waarom de Français Blanc et Orange als een stamboomhond wordt gewaardeerd. 

Hun afkomst en de nauwgezette fokpraktijken zorgen ervoor dat gezondheidsonderzoeken verplicht zijn gesteld, wat bijdraagt aan het behoud van dit zeldzame ras. 

Ondanks hun grootte en jachtcapaciteiten, zijn deze honden erg aanhankelijk en kunnen ze goed overweg met kinderen, hoewel direct contact aanvankelijk beperkt kan zijn.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

Hier volgt een lijst met enkele van de bekende erfelijke ziektes en aandoeningen die in dit ras kunnen voorkomen:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij middelgrote tot grote rassen, waarbij het heupgewricht niet correct gevormd is, wat kan leiden tot artritis en pijn.
 2. Elleboogdysplasie: Vergelijkbaar met heupdysplasie, maar dan in de elleboog, wat ook mobiliteitsproblemen kan veroorzaken.
 3. Epilepsie: Een neurologische aandoening die leidt tot aanvallen, die met medicatie beheersbaar kan zijn.
 4. Otitis Externa: Oorontstekingen, vaak veroorzaakt door de vorm van de oren die luchtstroom beperken, kunnen bij dit ras voorkomen.
 5. Gastrische dilatatie-volvulus (maagdraaiing): Kan optreden bij grote rassen, zeer ernstig en potentieel dodelijk zonder snelle behandeling.
 6. Entropion/Ectropion: Oogaandoeningen waarbij de oogleden naar binnen of buiten krullen, wat irritatie of verwondingen aan het oog kan veroorzaken.
 7. Hartziekten: Specifieke hartproblemen kunnen erfelijk zijn, waaronder klepdefecten of cardiomyopathie.

Het karakter van de Français Blanc et Orange

De Français Blanc et Orange staat bekend als een krachtige hond met een nobele houding, typisch voor Franse hondenrassen. 

Hun karakter is evenwichtig en toegewijd, waardoor ze uitstekend geschikt zijn als gezelschapshond, terwijl hun erfgoed als jachthond ook hun energie en behoefte aan activiteit benadrukt. Deze honden zijn erg aanhankelijk en vormen een sterke band met hun familie.

Ondanks hun jachtinstinct, kunnen ze goed overweg met kinderen, mits ze van jongs af aan goed gesocialiseerd worden. 

Het is belangrijk dat potentiële eigenaren zich bewust zijn van het belang van socialisatie, vooral als het gaat om interacties met kinderen en andere huisdieren. 

Dit ras vereist regelmatig contact met mensen en blootstelling aan verschillende situaties om een goed aangepaste hond te worden.

Deze honden zijn erg intelligent en reageren goed op training, hoewel hun onafhankelijke aard soms een uitdaging kan vormen. 

Positieve versterking en geduld zijn sleutelwoorden bij het trainen van een Français Blanc et Orange. 

Hun aanpassingsvermogen en trouw maken hen tot een geliefd lid van vele huishoudens, en hun aanwezigheid is een bron van vreugde voor hen die het hart voor dieren hebben.

De Francais blanc et orange geniet van zijn wandeling in het park

De verzorging van de Français Blanc et Orange

De verzorging van de Français Blanc et Orange, zoals bij alle hondenrassen, vereist toewijding en kennis over de specifieke behoeften van het ras. 

Deze Franse honden staan bekend om hun kracht en energie, waardoor regelmatige lichaamsbeweging essentieel is voor hun welzijn. 

Dagelijkse wandelingen en speelsessies buiten helpen om hun spieren sterk te houden en te voldoen aan hun hoge energiebehoeften.

Een belangrijk aspect van de verzorging is de vachtverzorging. Hoewel hun vacht niet de meest onderhoudsintensieve is, is regelmatig borstelen noodzakelijk om klitten te voorkomen en haaruitval te minimaliseren. 

Aandacht voor hun dieet is cruciaal; een gebalanceerde voeding rijk aan omega-3 kan helpen bij de ondersteuning van hun hartaandoening en bijdragen aan een gezonde huid en vacht.

Gezondheidsonderzoeken zijn verplicht gesteld voor het ras om erfelijke aandoeningen vroegtijdig op te sporen. 

Eigenaren moeten in contact komen met erkende fokkers en dierenartsen voor regelmatige controles en advies over de specifieke zorgbehoeften van hun hond.

Het sociale aspect van hun verzorging mag niet worden onderschat; deze honden zijn geschikt voor gezinnen en komen graag in aanraking met mensen. 

Ze zijn erg aanhankelijk en genieten van positieve interacties, waardoor ze goed sociaal opgevoed moeten worden om een gelukkig en evenwichtig leven te leiden.

Socialisatie en opvoeding

De socialisatie en opvoeding van de Français Blanc et Orange zijn cruciaal voor het ontwikkelen van een evenwichtig en sociaal vaardig dier. 

Vanaf jonge leeftijd is het belangrijk om deze honden te laten wennen aan verschillende mensen, dieren en omgevingen. 

Dit helpt om angst en agressie te voorkomen en zorgt ervoor dat de hond zich aanpast aan diverse situaties. 

Consistente training, gebaseerd op positieve bekrachtiging, versterkt de band tussen hond en eigenaar en bevordert gehoorzaamheid. 

Het is ook essentieel om hun intelligentie en energie in goede banen te leiden door middel van mentale stimulatie en voldoende fysieke activiteit. 

Dit ras is leergierig en reageert goed op gestructureerde trainingssessies, wat hen maakt tot veelzijdige en aanpasbare metgezellen.

Hoeveel ervaring vereisen deze hondenrassen

Het houden van een Français Blanc et Orange vereist een zekere mate van ervaring vanwege hun energieniveau en behoefte aan mentale stimulatie. 

Ervaren hondeneigenaren zullen waarschijnlijk beter uitgerust zijn om te gaan met de training en socialisatie die nodig zijn om deze actieve en intelligente honden te begeleiden. 

Zij begrijpen het belang van consistentie, geduld en positieve bekrachtiging in de training. Onervaren eigenaren kunnen echter ook succes hebben met dit ras, mits zij bereid zijn tijd te investeren in het leren over hondentraining en -gedrag. 

Het zoeken van steun bij hondentrainingscursussen of het raadplegen van professionals kan hen helpen de uitdagingen aan te gaan.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Français Blanc et Orange. Dit ras is intelligent en energiek, waardoor regelmatige mentale en fysieke stimulatie vereist is om ze gelukkig en gezond te houden. 

Training helpt niet alleen bij het beheersen van hun energieniveau, maar bevordert ook een sterke band tussen de hond en zijn eigenaar. 

Het aanleren van basiscommando’s, gehoorzaamheidstraining en socialisatie vanaf jonge leeftijd zijn essentieel. Dit zorgt ervoor dat ze goed aangepaste en goedgemanierde metgezellen worden, zowel thuis als in de buitenwereld.

Hoeveel beweging hebben deze rassen dagelijks nodig?

Een Français Blanc et Orange heeft dagelijks aanzienlijke beweging nodig om zowel fysiek als mentaal in topconditie te blijven. 

Dit ras is energiek en gedijt goed op lange wandelingen, renpartijen, en speelsessies. Idealiter hebben ze dagelijks minimaal een uur beweging nodig, verdeeld over meerdere wandelingen of activiteiten. 

Het is ook aan te raden om ze ruimte te geven waar ze veilig los kunnen lopen en hun natuurlijke jachtinstincten kunnen uiten. Adequate beweging helpt bij het voorkomen van gedragsproblemen die voortkomen uit verveling of overtollige energie.

Een mooie close up van het hondenras Francais blanc et orange

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Français Blanc et Orange staat bekend om zijn vriendelijke en geduldige karakter, wat hem een uitstekende metgezel maakt voor kinderen. 

Ze zijn loyaal en beschermend, maar zoals bij elk ras, is supervisie bij interacties met jonge kinderen belangrijk om veiligheid te garanderen. 

Dit ras kan over het algemeen goed overweg met andere huisdieren, mits ze van jongs af aan goed gesocialiseerd worden. 

Hun jachtinstinct kan echter een uitdaging vormen bij kleinere huisdieren. Een zorgvuldige introductie en training zijn cruciaal om harmonie in een huishouden met meerdere dieren te bevorderen.

Voordelen van een Français Blanc et Orange

 1. Vriendelijk en loyaal: Uitstekende gezinsdier dat goed overweg kan met kinderen.
 2. Intelligent: Makkelijk te trainen met de juiste aanpak.
 3. Actief: Geweldige metgezel voor buitenactiviteiten en sporten.
 4. Sociaal: Kan goed overweg met andere honden en huisdieren, mits goed gesocialiseerd.

Nadelen van een Français Blanc et Orange

 1. Veel beweging nodig: Vereist dagelijkse, intensieve beweging.
 2. Training: Sterke wil vereist consequente, geduldige training.
 3. Jachtinstinct: Kan een uitdaging zijn met kleinere huisdieren zonder juiste training.
 4. Verzorging: Hun vacht vereist regelmatig onderhoud om gezond te blijven.

Hoe oud wordt een Français Blanc et Orange

De Français Blanc et Orange heeft een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 10 tot 12 jaar, afhankelijk van hun gezondheid en levensomstandigheden.

Prijs bij fokker en adoptie

Wat betreft de prijs, deze kan variëren afhankelijk van de fokker, locatie, en de stamboom van de hond. Bij fokkers kunnen de prijzen uiteenlopen van enkele honderden tot duizenden euro’s.

Voor actuele prijsinformatie is het aan te raden direct contact op te nemen met erkende fokkers of organisaties die gespecialiseerd zijn in dit ras. 

Zij kunnen meer gedetailleerde informatie bieden over de beschikbaarheid, de prijs, en eventuele adoptiemogelijkheden. 

Omdat de Français Blanc et Orange zo zeldzaam is, kunnen de kosten voor aanschaf of adoptie variëren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de kwaliteit van de stamboom.

About The Author

1 thought on “De français blanc et orange ras en de Grand Anglo-Français Blanc et Orange”

 1. Pingback: De français blanc et orange ras en de Gr...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *