Geschiedenis van de Chien Français Tricolore 

De Français tricolore is een door de FCI erkend en van oorsprong in Frankrijk gefokt hondenras. Ze worden gerekend tot de bloedhonden

De Chien Français Tricolore, met zijn indrukwekkende gestalte en karakteristieke driekleurige vacht, is een ras met een rijke geschiedenis die diep geworteld is in de Franse jachtcultuur. 

Officieel erkend in 1957, vertegenwoordigt dit ras de verfijning van Franse jachthonden, gefokt voor hun vaardigheden als geurjagers op groot wild, zoals herten, met een unieke combinatie van kracht, uithoudingsvermogen, en een scherp reukvermogen.

De tricolore vacht, een mix van zwart (de zwarte mantel), wit, en een lichte tan kleur, onderscheidt hen niet alleen qua uiterlijk, maar hielp oorspronkelijk ook bij de zichtbaarheid tijdens de jacht. 

Met een schofthoogte variërend van 60 tot 68 cm voor zowel reuen als teven, is de Chien Français Tricolore een krachtig gebouwde hond, die in staat was om in diverse Franse landschappen te jagen.

Deze honden werden gewaardeerd om hun vermogen om zowel zelfstandig als in meutes te jagen, een eigenschap die hen onderscheidt van andere rassen. 

De ontwikkeling van de Chien Français Tricolore is een getuigenis van de Franse passie voor de jacht en het verfijnen van hondenrassen, met een diepe waardering voor zowel hun fysieke als werkcapaciteiten.

In de moderne tijd wordt er, zoals aangegeven op Wikipedia en rasbeschrijvingen, nog steeds veel waarde gehecht aan de gezondheid en het welzijn van dit ras, met verplichte gezondheidsonderzoeken om de kwaliteit en levensduur van deze prachtige honden te waarborgen.

FCI Groep 6 lopende honden en zweethonden

De Français Tricolore, een imposant en elegant ras, is een uitmuntend voorbeeld van de harmonieuze combinatie van Engelse en Franse jachthonden. 

Dit ras behoort tot de FCI Groep 6, die lopende honden en zweethonden omvat, erkend voor hun vaardigheden in het volgen van geuren tijdens de jacht. 

Verschil tussen deze twee honden

De Français Tricolore en de Grand Anglo-Français Tricolore vertegenwoordigen twee unieke facetten binnen de wereld van de jachthondenrassen, elk met hun eigen bijzondere kenmerken. 

Het primaire verschil tussen deze twee rassen ligt in hun oorsprong en het doel waarvoor ze gefokt zijn.

De Chien Français Tricolore is een puur Frans ras, gefokt voor het jagen in meutes, voornamelijk op groot wild zoals herten. 

Dit ras staat bekend om zijn uithoudingsvermogen, snelheid en het vermogen om goed samen te werken binnen een meute. Hun tricolore vacht, een mengeling van zwart, wit en tan, helpt hen om op te vallen in diverse landschappen.

De Grand Anglo-Français Tricolore daarentegen is het resultaat van de kruising tussen de Engelse Foxhound en de Franse jachthonden, waaronder de Français Tricolore. 

Dit ras is groter en heeft een meer atletische bouw, ontworpen om te voldoen aan de eisen van zowel de Engelse als Franse jachttradities. Ze zijn veelzijdig, kunnen zich aanpassen aan verschillende jachtstijlen en terreinen, en hebben een vergelijkbare tricolore vacht.

Het uiterlijk van de Chien Français tricolore

De Français Tricolore, erkend als een nobel en krachtig gefokt hondenras uit Frankrijk, kenmerkt zich door zijn indrukwekkende verschijning en veelzijdigheid. 

Met een grootte variërend van 62 tot 72 cm voor volwassen honden, toont dit ras een robuuste bouw, ideaal voor zowel het jachtveld als een gezinsomgeving. 

De mantel van de Français Tricolore, een harmonieuze mix van zwart, wit, en tan, draagt bij aan zijn opvallende tricolore uiterlijk. Deze kortharige vacht vereist relatief weinig onderhoud, waardoor de hond zowel elegant als praktisch is voor actieve eigenaren.

Deze honden hebben een robuuste bouw, met een sterke, rechte rug en een diepe borstkas die hun kracht en uithoudingsvermogen als jachthond ondersteunt. 

Hun hoofd is goed geproportioneerd met een duidelijke stop en een brede schedel. De oren zijn lang en hangend, wat bijdraagt aan hun nobele uitstraling. Hun ogen, meestal donkerbruin, stralen intelligentie en alertheid uit.

Erfelijke ziektes en aandoeningen bij deze franse rassen

Hieronder volgt een lijst van mogelijke erfelijke ziektes en aandoeningen die bij de Français Tricolore kunnen voorkomen:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij grotere rassen, waarbij het heupgewricht niet correct in de heupkom past.
 2. Elleboogdysplasie: Vergelijkbaar met heupdysplasie maar dan betrekking hebbend op het ellebooggewricht.
 3. Oorinfecties: Vanwege hun hangende oren kunnen ze vatbaarder zijn voor oorinfecties.
 4. Gastrische Dilatatie-Volvulus (GDV) of maagtorsie: Een levensbedreigende aandoening die vaak voorkomt bij grote rassen.
 5. Bloat: Eveneens gerelateerd aan de gezondheid van het spijsverteringsstelsel, vooral bij grote rassen.
 6. Hartziekten: Grote hondenrassen kunnen vatbaarder zijn voor bepaalde hartziekten.
 7. Huidproblemen: Allergieën en huidinfecties kunnen voorkomen, afhankelijk van de vachtverzorging en omgevingsfactoren.
 8. Oogaandoeningen: Zoals progressieve retinale atrofie (PRA), cataracten, of ectropion.

Het karakter van de Français Tricolore

Dit ras, met zijn oorsprong diep geworteld in de Franse jachtcultuur, staat bekend om zijn uitstekende geurvermogen en het vermogen om effectief samen te werken met zowel mensen als andere honden.

Ondanks zijn krachtige bouw en jachtinstinct, is de Français Tricolore bekend om zijn zachte en aanhankelijke aard, waardoor hij een geliefde metgezel is voor de juiste eigenaar.

Deze honden zijn zowel krachtig als aanhankelijk, en tonen een diepe loyaliteit aan hun eigenaren. 

Hun intelligentie en aanpasbaarheid maken hen uitstekend geschikt voor zowel jachtactiviteiten als gezelschap. 

Als jachthonden zijn ze zeer gefocust en vastberaden, eigenschappen die hen helpen uit te blinken in het veld. Buiten de jacht om zijn ze rustig en vriendelijk, waardoor ze goede gezinshonden zijn, mits ze voldoende beweging en mentale stimulatie krijgen.

De francais tricolore geniet van zijn wandeling door de natuur

De verzorging van de Français Tricolore

De verzorging van de Français Tricolore vereist aandacht voor verschillende aspecten om ervoor te zorgen dat deze prachtige honden gezond en gelukkig blijven. Ten eerste is dagelijkse fysieke activiteit essentieel; lange wandelingen, rennen, en speeltijd in een veilige omgeving zijn nodig om aan hun hoge energiebehoeften te voldoen. Dit helpt niet alleen om hun fysieke conditie te onderhouden, maar ook om mentale stimulatie te bieden.

Wat de vachtverzorging betreft, hoewel de Français Tricolore een relatief onderhoudsarme vacht heeft, is regelmatig borstelen aanbevolen om dode haren te verwijderen en de huid gezond te houden. Hun oren verdienen speciale aandacht; regelmatig controleren en schoonmaken kan helpen om infecties te voorkomen, een veelvoorkomend probleem bij honden met hangende oren.

Socialisatie en opvoeding van de Français tricolore

De socialisatie en opvoeding van de Français Tricolore zijn essentiële aspecten die bijdragen aan het welzijn en de ontwikkeling van deze honden. 

Vanaf jonge leeftijd is het belangrijk om ze bloot te stellen aan een breed scala aan mensen, omgevingen, en andere dieren. 

Dit bevordert een goed aangepast gedrag en helpt om angst of agressie in onbekende situaties te minimaliseren. 

Positieve en consistente trainingstechnieken zijn cruciaal, gezien hun intelligente en soms eigenzinnige aard. Beloningen, lof, en liefdevolle bekrachtiging werken goed bij het aanleren van nieuwe commando’s en gewenst gedrag.

De Franse Tricolore, met zijn jachterfgoed, heeft een sterke drang om te verkennen en te volgen, wat benadrukt hoe belangrijk leibandtraining en terugroepcommando’s zijn voor hun veiligheid. 

Geduld en doorzettingsvermogen zijn sleutelwoorden bij de opvoeding van dit ras. Het stellen van duidelijke grenzen en regels binnen het huis helpt de hond om te begrijpen wat van hem verwacht wordt, wat resulteert in een harmonieuze relatie tussen hond en eigenaar.

Hoeveel ervaring vereist dit ras

Het bezitten van een Français Tricolore vraagt om een zekere mate van ervaring vanwege hun specifieke behoeften en karaktereigenschappen. 

Dit ras is intelligent, energiek en heeft een sterke jachtdrift, wat betekent dat ze consequente training en veel beweging nodig hebben. 

Ervaren hondeneigenaren zullen waarschijnlijk beter in staat zijn om een gestructureerde en positieve opvoedingsomgeving te bieden, essentieel voor het welzijn van dit ras.

Nieuwe of onervaren eigenaren kunnen ook succesvol zijn met een Français Tricolore, mits zij bereid zijn zich in te zetten voor het leren over hondentraining, het ras specifiek gedrag, en de tijd en energie kunnen investeren die nodig zijn voor hun verzorging en opvoeding. 

Het is belangrijk voor potentiële eigenaren om te begrijpen dat dit ras veel mentale stimulatie en fysieke uitdagingen vereist om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen, wat kan leiden tot ongewenst gedrag.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Français Tricolore, gezien hun intelligentie, energieniveau en sterke jachtdrift. 

Dit ras floreert op mentale uitdagingen en fysieke activiteit, en zonder de juiste training kunnen ze zich ontwikkelen tot onhandelbare of destructieve gedragingen. 

Training biedt niet alleen een manier om hun gedrag te beheersen, maar versterkt ook de band tussen hond en eigenaar.

Positieve bekrachtigingstechnieken werken het beste met de Français Tricolore, stimulerend gewenst gedrag door beloningen en lof. 

Het is cruciaal om van jongs af aan met training te beginnen, waaronder socialisatie met mensen en andere dieren, evenals basiscommando’s. Dit legt een solide basis voor een goed aangepaste volwassen hond.

Gehoorzaamheidstraining is niet alleen belangrijk voor de algehele welzijn van de hond, maar ook voor hun veiligheid. 

Gezien hun neiging om geuren te volgen, kan het leren van een betrouwbaar terugroepcommando voorkomen dat ze in gevaarlijke situaties terechtkomen. Training biedt ook een uitlaatklep voor hun energie en helpt om gedragsproblemen te voorkomen.

Hoeveel beweging heeft een Français tricolore nodig?

De Français Tricolore, een energiek en atletisch ras, heeft aanzienlijk veel dagelijkse beweging nodig om zowel fysiek als mentaal in balans te blijven. 

Gezien hun achtergrond als jachthonden, zijn ze gewend aan lange perioden van activiteit en vereisen ze dagelijks ten minste een tot twee uur beweging. 

Deze beweging kan bestaan uit lange wandelingen, hardloopsessies, speeltijd in een veilig afgesloten gebied, of trainingssporten zoals agility die zowel hun lichaam als geest uitdagen.

Het is belangrijk om deze honden voldoende gelegenheid te geven om hun energie op een positieve manier te kanaliseren. 

Zonder de nodige beweging kunnen Français Tricolores rusteloos of destructief worden binnenshuis. 

Activiteiten die hun jachtinstinct aanspreken, zoals speurwerk of het volgen van geursporen, kunnen ook zeer bevredigend zijn voor dit ras en helpen om hun natuurlijke gedragingen op een constructieve manier te uiten.

Een mooie close up van de francais tricolore

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Français Tricolore staat bekend om zijn vriendelijke en evenwichtige temperament, wat hem een geschikte metgezel maakt voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren. 

Dit ras heeft een geduldige en beschermende aard, waardoor ze goed kunnen omgaan met de energie en onvoorspelbaarheid van kinderen. 

Het is echter altijd aanbevolen om toezicht te houden op interacties tussen honden en jonge kinderen om de veiligheid van beiden te garanderen.

Wat de omgang met andere huisdieren betreft, kan de Grand Anglo-Français Tricolore goed overweg met andere honden, vooral als ze van jongs af aan samen zijn opgegroeid of aan elkaar zijn geïntroduceerd. 

Hun jachtherkomst betekent echter dat ze een sterk jachtinstinct hebben, wat een uitdaging kan vormen in de omgang met kleinere huisdieren, zoals katten of knaagdieren. 

Vroege socialisatie en training zijn cruciaal om dit instinct te beheersen en ervoor te zorgen dat ze vreedzaam kunnen samenleven met andere dieren in huis.

Voordelen van een Français Tricolore

 1. Loyaal en Beschermend: Ze staan bekend om hun loyaliteit aan hun gezin, waardoor ze uitstekende gezelschapsdieren zijn.
 2. Uitstekende Jachtcapaciteiten: Hun sterke jachtinstinct maakt ze tot vaardige jagers en actieve partners voor buitenactiviteiten.
 3. Sociaal: Als ze goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze goed overweg met kinderen en andere huisdieren.
 4. Actief: Ze zijn ideaal voor actieve gezinnen of individuen die graag veel tijd buitenshuis doorbrengen.

Nadelen van een Français Tricolore

 1. Hoge Bewegingsbehoefte: Hun energieniveau vereist dagelijkse, intensieve beweging die niet voor elk huishouden haalbaar is.
 2. Training en Socialisatie: Vereisen consequente training en vroege socialisatie om hun jachtinstinct te beheersen.
 3. Ruimtebehoeften: Vanwege hun grootte en energie zijn ze beter geschikt voor huizen met veel ruimte en een veilige buitenruimte.
 4. Verzorging: Hoewel hun vacht onderhoudsarm is, vereisen hun oren en poten regelmatige controle en verzorging.

Levensverwachting

De levensverwachting van een Français Tricolore varieert meestal, maar ze kunnen gemiddeld tussen de 10 tot 12 jaar oud worden, afhankelijk van verschillende factoren zoals genetica, levensstijl, en de algemene gezondheidszorg die ze ontvangen.

Prijs bij fokkers en adoptie

De aanschafprijs van een Français Tricolore bij een erkende fokker kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals stamboom, gezondheidscertificaten van de ouders, en zeldzaamheid van het ras binnen een specifieke regio. 

Gemiddeld kunnen de kosten voor een Français Tricolore puppy van een gerenommeerde fokker variëren van ongeveer €600 tot €1200. 

Deze prijs weerspiegelt niet alleen de kwaliteit van de fokpraktijken, maar ook de investering in de gezondheid en het welzijn van de pup, inclusief vaccinaties, microchipping, en vaak een starterspakket voor de nieuwe eigenaar.

Adoptie biedt een alternatieve, vaak meer kosteneffectieve manier om een Français Tricolore aan je gezin toe te voegen. Adoptiekosten liggen over het algemeen een stuk lager, variërend van €50 tot €300, afhankelijk van het asiel of de reddingsorganisatie.

About The Author

1 thought on “Geschiedenis van de Chien Français Tricolore ”

 1. Pingback: Français Tricolore: Uiterlijk,karakter e...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *