Français Blanc et Noir: alles over dit prachtige Franse ras

De Français blanc et noir is een door de FCI erkend en van oorsprong in Frankrijk gefokt hondenras. Ze worden gerekend tot de bloedhonden

De Français Blanc et Noir, een trotse vertegenwoordiger van de Franse jachthonden, kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot de late 19e en vroege 20e eeuw. 

Dit ras is ontstaan uit de kruising van de Grand Bleu de Gascogne met de Poitevin en lokale Franse honden, met als doel een effectieve jager op groot wild zoals herten en everzwijnen te creëren. 

Hun naam, letterlijk vertaald als “Frans Zwart en Wit”, beschrijft hun opvallende vachtpatroon dat hen onderscheidt in het veld. 

De Français Blanc et Noir werd gefokt voor zijn uithoudingsvermogen, kracht en vermogen om in meutes te werken, eigenschappen die hen tot uitstekende jagers maakten. 

Hoewel ze voornamelijk werden gebruikt voor de jacht in hun thuisland Frankrijk, zijn ze ook geliefd als gezelschapsdieren vanwege hun loyale en vriendelijke aard.

FCI Groep 6 lopende honden en zweethonden

De Français Blanc et Noir is een trotse vertegenwoordiger van de FCI Groep 6, die lopende honden, zweethonden en verwante rassen omvat. 

Dit ras, afkomstig uit Frankrijk, staat bekend om zijn opvallende zwart-witte vacht en wordt voornamelijk gebruikt als jachthond, met name voor de jacht op groot wild zoals herten en everzwijnen. 

Met een geschiedenis die diep geworteld is in de Franse jachttraditie, combineert de Français Blanc et Noir kracht, uithoudingsvermogen en een uitstekend reukvermogen. 

Waardoor het een uitstekende keuze is voor jagers die een betrouwbare en energieke metgezel zoeken. 

Het uiterlijk van de Français Blanc et Noir

De Français Blanc et Noir staat bekend om zijn indrukwekkende voorkomen en is een groot ras met een robuuste bouw. 

Zijn vacht is opvallend en overwegend wit met zwarte markeringen, wat hem een kenmerkende uitstraling geeft. 

De textuur van de vacht is kort en dicht, ontworpen om de hond te beschermen tegen ruig terrein en weersomstandigheden tijdens de jacht. 

Zijn oren zijn soepel, vrij dun, en hangen naar beneden, met hun inplanting iets boven de lijn van de ogen, wat bijdraagt aan zijn nobele uitdrukking.

De schofthoogte van de Français Blanc et Noir varieert, met reuen die doorgaans tussen de 65 tot 72 cm hoog zijn en teven iets kleiner, ongeveer tussen de 62 tot 68 cm. 

Deze maten zorgen ervoor dat de hond zowel krachtig als wendbaar is, eigenschappen die essentieel zijn voor zijn oorspronkelijke doel als jachthond. 

Zijn bouw toont een evenwichtige verhouding tussen lengte en hoogte, waardoor hij een harmonisch en evenredig uiterlijk heeft. De Français Blanc et Noir is niet alleen gewaardeerd voor zijn jachtvermogen, maar ook voor zijn elegante verschijning.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Français Blanc et Noir, een indrukwekkend jachthondenras, kan net als andere rassen vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen. Eigenaren en fokkers moeten alert zijn op:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij grotere rassen, waarbij het heupgewricht niet goed past, wat kan leiden tot artritis en pijn.
 2. Elleboogdysplasie: Vergelijkbaar met heupdysplasie, maar dan in de elleboog, wat bewegingsproblemen kan veroorzaken.
 3. Bloat (Maagtorsie): Een levensbedreigende toestand waarbij de maag draait en gas opbouwt, wat onmiddellijke veterinaire zorg vereist.
 4. Oorinfecties: Door hun hangende oren zijn ze gevoeliger voor oorinfecties, die regelmatig moeten worden gecontroleerd en schoongemaakt.
 5. Epilepsie: Een neurologische aandoening die tot terugkerende aanvallen kan leiden.
 6. Hartziekten: Bepaalde hartproblemen kunnen voorkomen, waaronder aangeboren hartafwijkingen.
 7. Oogaandoeningen: Inclusief progressieve retinale atrofie (PRA) en cataract, die het gezichtsvermogen kunnen beïnvloeden.

Het karakter van deze hond

De Français Blanc et Noir staat bekend om zijn evenwichtige en standvastige karakter. Deze hond is niet alleen moedig en vastberaden tijdens de jacht, maar toont ook een opmerkelijke aanhankelijkheid en loyaliteit aan zijn gezin. 

Ondanks hun onafhankelijke aard, waarderen deze honden gezelschap en interactie met hun baasjes en gezinsleden. 

Hun intelligentie en leergierigheid maken van hen vlotte leerlingen, alhoewel een consequente en geduldige opvoeding vereist is om de beste resultaten te behalen. 

Hun sociale aard betekent dat ze over het algemeen goed overweg kunnen met andere honden en huisdieren, mits correct gesocialiseerd van jongs af aan. 

Deze honden hebben een sterke jachtdrift, wat betekent dat een vroege training en socialisatie essentieel zijn om ongewenst jachtgedrag te beheersen. 

Hun energieke en actieve levensstijl vereist voldoende fysieke en mentale stimulatie om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen of destructief gedrag gaan vertonen.

Francais blanc et noir geniet van zijn dagelijkse wandeling door het park

De verzorging van de Français Blanc et Noir

De verzorging van de Français Blanc et Noir vraagt om aandacht voor zijn vacht, gezondheid en beweging. Zijn korte, dichte vacht vereist regelmatige borstelbeurten om vuil en losse haren te verwijderen, vooral tijdens de rui. 

Het is ook belangrijk om regelmatig de oren te controleren en schoon te maken, gezien hun hangende vorm die gevoelig kan zijn voor infecties. 

Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor deze energieke hond, die graag lange wandelingen maakt of speelt in een veilig, omheind gebied. 

Een evenwichtige voeding, aangepast aan leeftijd, grootte en activiteitsniveau, ondersteunt zijn gezondheid en energie.

Socialisatie en opvoeding

De Français Blanc et Noir, een gerespecteerd hondenras, vraagt om een zorgvuldige en doordachte aanpak op het gebied van socialisatie en opvoeding. 

Vanaf jonge leeftijd is het cruciaal om deze honden bloot te stellen aan diverse mensen, dieren en situaties om een goed aangepaste en evenwichtige volwassen hond te ontwikkelen. 

Hun intelligentie en leergierigheid maken ze ontvankelijk voor training, maar een consequente, positieve benadering is essentieel. Door hun jachterfgoed hebben ze een sterke drang om te verkennen en kunnen ze soms koppig zijn. 

Geduld en consistentie, gecombineerd met beloningen, zijn sleutels tot succes. Activiteiten die zowel hun lichaam als geest stimuleren, zoals speurwerk of behendigheidstraining, kunnen hen helpen hun energie op een positieve manier te gebruiken.

Hoeveel ervaring vereist dit hondenras

De Français Blanc et Noir, een ras dat zijn oorsprong vindt in de Franse jachttraditie, vraagt om een eigenaar die zowel ervaren als toegewijd is. 

Dit ras, bekend om zijn sterke jachtinstinct en onafhankelijkheid, kan een uitdaging vormen voor onervaren hondeneigenaren. 

Ervaring met honden, vooral met werkhonden of andere jachtrassen, is een aanzienlijk voordeel bij het opvoeden en trainen van een Français Blanc et Noir. 

Deze honden zijn intelligent, maar hun onafhankelijke aard vereist een consistente, geduldige en positieve trainingsbenadering. 

Ervaren hondeneigenaren zullen beter uitgerust zijn om de fysieke en mentale stimulatie te bieden die deze actieve honden nodig hebben. 

Onervaren eigenaren moeten bereid zijn om tijd te investeren in het leren over hondentraining en -gedrag, mogelijk met de hulp van professionele trainers.

Is training noodzakelijk?

Training is essentieel voor de Français Blanc et Noir, een ras bekend om zijn sterke jachtinstinct en onafhankelijkheid. 

Deze honden zijn intelligent en kunnen snel leren, maar ze hebben een eigenaar nodig die consistent en geduldig is met training. 

Ze reageren goed op positieve versterking en hebben regelmatige mentale stimulatie nodig om hun intelligentie en energie te kanaliseren. 

Vroege socialisatie is cruciaal voor dit ras om goed om te gaan met andere honden en huisdieren, evenals met mensen buiten hun familie. 

Hun training moet al op jonge leeftijd beginnen en doorgaan gedurende hun leven om ongewenst gedrag zoals overmatig blaffen of achtervolgingsdrang te voorkomen. 

Hoewel ervaring met hondenrassen met een sterke persoonlijkheid een voordeel kan zijn, kunnen toegewijde en actieve eigenaars zonder eerdere ervaring ook succesvol zijn mits zij zich inzetten voor de nodige training en socialisatie.

Hoeveel beweging heeft de Français Blanc et Noir dagelijks nodig

De Français Blanc et Noir is een energiek en uithoudingsvermogen hondenras, dat dagelijks voldoende beweging nodig heeft om zowel fysiek als mentaal in balans te blijven. 

Dit ras is ontwikkeld voor de jacht, waardoor het een grote behoefte heeft aan lichaamsbeweging en ruimte om te verkennen. 

Een dagelijkse wandeling van minimaal een uur is essentieel, maar meer activiteit is aan te bevelen, vooral als deze honden geen toegang hebben tot een grote, veilige buitenruimte waar ze vrij kunnen rennen. 

Activiteiten zoals lange wandelingen, joggen, fietsen met de hond ernaast, en speeltijd in een afgesloten gebied zijn ideale manieren om aan hun bewegingsbehoefte te voldoen. 

Daarnaast zullen activiteiten die hun jachtinstincten stimuleren, zoals speurwerk of behendigheidstraining, niet alleen helpen bij het verbranden van energie maar ook bij het mentaal stimuleren van de hond.

Francais blanc et noir buiten in het park

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Français Blanc et Noir, een ras met een nobele uitstraling, staat bekend om zijn vriendelijke en geduldige karakter, wat hem uitstekend geschikt maakt voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren. 

Met een goed ontwikkeld jachtinstinct kunnen ze echter een sterke drang hebben om te jagen, wat een zorgvuldige introductie en toezicht vereist wanneer ze rond kleinere huisdieren zijn. 

Hun sociale aard en liefde voor menselijk gezelschap maken hen tot een aanhankelijke toevoeging aan het gezin, mits ze vanaf jonge leeftijd goed gesocialiseerd zijn. 

Ze genieten van interactie en spelen graag met kinderen, waarbij hun tolerantie en zachte omgang opvallen. Een consistente en positieve training vanaf jonge leeftijd helpt om een harmonieuze relatie met zowel mensen als andere dieren in huis te bevorderen.

Voordelen van de Français Blanc et Noir

 1. Sterk jachtinstinct: Uitstekend geschikt voor de jacht, vooral in pakken, dankzij zijn sterke jachtinstinct en uithoudingsvermogen.
 2. Sociaal en vriendelijk: Over het algemeen vriendelijk en sociaal met mensen, wat hem een goede gezelschapshond maakt.
 3. Intelligent: Snelle leerder die goed reageert op training, mits consequent en geduldig benaderd.

Nadelen van de Français Blanc et Noir

 1. Veel beweging nodig: Vereist dagelijks veel fysieke activiteit en mentale stimulatie om gelukkig en gezond te blijven.
 2. Sterk jachtinstinct: Kan een uitdaging zijn in een omgeving met kleine huisdieren of in gebieden met veel wild.
 3. Grootte en kracht: Kan vanwege zijn grootte en kracht overweldigend zijn voor onervaren eigenaren of kleine kinderen.
 4. Verzorging: Regelmatige verzorging nodig om zijn vacht in goede staat te houden, inclusief borstelen en baden.

Levensverwachting 

De Français Blanc et Noir is een robuuste hondenras, bekend om zijn jachtkwaliteiten en trouwe aard. De levensverwachting van deze hond ligt rond de 10 tot 12 jaar. 

Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals genetica, levensomstandigheden, en gezondheidszorg.

Prijs bij fokkers en adoptie

Wat betreft de prijs, deze varieert aanzienlijk. Bij fokkers kan de prijs voor een Français Blanc et Noir puppy variëren van ongeveer 600 tot 1200 euro, afhankelijk van de afstamming en de kwaliteit van de ouders.

Adoptie is een ander pad dat kan worden overwogen. Hoewel specifieke prijzen voor adoptie kunnen verschillen, ligt deze vaak aanzienlijk lager dan bij aankoop van een fokker. 

Adoptiekosten dekken meestal basis gezondheidszorg, zoals vaccinaties en sterilisatie of castratie.

About The Author

1 thought on “Français Blanc et Noir: alles over dit prachtige Franse ras”

 1. Pingback: Français Blanc et Noir: alles over dit p...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *