Amerikaanse waterspaniël: Alles over de Amerikaanse water Spaniel

Amerikaanse waterspaniel

De Amerikaanse Waterspaniël, vaak afgekort als AWS, is een veelzijdig en intelligent hondenras met een rijke geschiedenis. 

Dit ras ontstond in de Verenigde Staten, met name in Wisconsin, waar het werd ontwikkeld uit kruisingen tussen diverse waterhonden, waaronder de Ierse Waterspaniël en mogelijk de Curly Coated Retriever.

Traditioneel werden deze honden gebruikt als jachthonden, voornamelijk voor het apporteren van waterwild. 

Ze staan bekend om hun uithoudingsvermogen en vaardigheid in het water, waardoor ze uitstekend geschikt zijn als hulp op jacht naar gevogelte en waterwild. 

De AWS is niet alleen een enthousiaste jager en een goede zwemmer, maar ook een aanhankelijke gezelschapshond die goed overweg kan met kinderen en andere dieren.

Ondanks zijn veelzijdigheid en aangename karakter, blijft de Amerikaanse Waterspaniël een relatief zeldzaam ras. 

Ze zijn erkend door de Amerikaanse Kennel Club en vallen onder de FCI-groep van retrievers en waterhonden. Hun vacht heeft regelmatig borstelen nodig en ze gedijen het beste bij eigenaren die hen voldoende beweging en mentale uitdagingen kunnen bieden.

Het uiterlijk van de Amerikaanse Waterspaniël

De Amerikaanse Waterspaniël, een middelgroot en intelligent hondenras, heeft een onderscheidend uiterlijk dat het zowel als jachthond als gezelschapshond populair maakt. 

Kenmerkend voor dit ras is de krullende of golvende vacht, die meestal een rijke leverkleur heeft. Deze vacht is niet alleen mooi om te zien, maar biedt ook bescherming tegen de elementen tijdens het werk in waterrijke omgevingen.

Met een gemiddelde schofthoogte van ongeveer 38 tot 46 cm en een gewicht variërend tussen 13-20 kg, is de Amerikaanse Water Spaniël zowel gespierd als behendig. 

Deze honden hebben een sterk gebouwd lichaam met goed gewelfde ribben, wat hen een robuust en atletisch uiterlijk geeft.

De Amerikaanse Waterspaniëls worden vaak geprezen om hun intelligentie en veelzijdigheid. Ze zijn bekwaam in het jagen en apporteren, en staan erom bekend goed met andere dieren en kinderen om te gaan. 

Hun vacht, die matig lang en middellang kan zijn met kleine krulletjes, vereist regelmatig onderhoud, inclusief borstelen en kammen, om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Amerikaanse Waterspaniël, een actieve en intelligente hond met een kenmerkende chocoladebruine, gekrulde of golvende vacht, is over het algemeen een gezond ras. 

Deze honden, staan bekend om hun uithoudingsvermogen en vaardigheden als jagers. Echter, net als bij alle rassen, zijn er bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen waar de Amerikaanse Waterspaniël vatbaar voor kan zijn. Enkele van deze aandoeningen zijn:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij veel hondenrassen, waarbij het heupgewricht abnormaal ontwikkelt.
 2. Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Een oogaandoening die kan leiden tot blindheid.
 3. Hypothyreoïdie: Een aandoening van de schildklier die van invloed is op de stofwisseling.
 4. Oorinfecties: Vanwege hun lange, matig bevederde oren zijn ze vatbaar voor oorproblemen.
 5. Huidallergieën: Deze kunnen optreden door omgevingsfactoren of voedselallergieën.
 6. Epilepsie: Een neurologische aandoening die leidt tot aanvallen.

Het karakter van de Amerikaanse Waterspaniël

De Amerikaanse Water Spaniël is een actieve hond met veel uithoudingsvermogen en vindt het heerlijk om buiten te zijn. 

Ze zijn enthousiaste jagers en uitstekend geschikt als hulp op jacht naar gevogelte en waterwild. Deze spaniëls hebben een sterke drang om te werken en te apporteren, wat hen een plezier maakt om te trainen in diverse hondensporten.

In huis zijn ze goede waakhonden en kunnen ze waaks zijn, hoewel ze over het algemeen niet agressief zijn. 

Ze zijn geschikt voor gezinnen en gaan over het algemeen goed om met kinderen, mits ze goed gesocialiseerd zijn. Net als alle actieve honden, hebben Amerikaanse Waterspaniëls voldoende beweging nodig en profiteren ze van mentale uitdagingen.

hondenras amerikaanse waterspaniel

De Verzorging van de Amerikaanse Water Spaniël

De Amerikaanse Waterspaniël, een middelgroot ras, vereist een specifieke verzorgingsroutine om gezond en gelukkig te blijven. 

Deze honden, erkend door de FCI en bekend om hun gekrulde of golvende, leverkleurige vacht, zijn zowel enthousiaste jagers als liefdevolle gezinsleden.

Vachtverzorging: De golvende of gekrulde vacht van de Amerikaanse Waterspaniël vraagt regelmatige verzorging. Hun vacht, die matig bevederd is en een dichte ondervacht heeft, moet regelmatig worden geborsteld om klitten te voorkomen en om de natuurlijke oliën te verspreiden, wat helpt om de vacht gezond te houden. Een dieet rijk aan omega-3-vetzuren kan ook bijdragen aan een glanzende vacht.

Beweging en Training: Als een sterke hond met veel uithoudingsvermogen, heeft de Amerikaanse Waterspaniël dagelijkse beweging nodig. Ze zijn enthousiaste jagers en genieten van activiteiten zoals zwemmen, apporteren en wandelen. Training moet consistent en positief zijn, gezien hun intelligente en soms eigenzinnige aard.

Gezondheid: De levensverwachting van de Amerikaanse Waterspaniël is over het algemeen goed, maar regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig te detecteren. Het is ook belangrijk om hun dieet en gewicht in de gaten te houden, aangezien ze aanleg kunnen hebben voor overgewicht.

Sociale Behoeften: Deze spaniëls zijn over het algemeen goed met andere honden en kinderen, maar zoals bij elke hond, is vroege socialisatie cruciaal. Ze kunnen waaks zijn en zullen blaffen om hun gezin te beschermen, maar staan niet bekend om agressief gedrag.

Socialisatie en opvoeding van de Amerikaanse Water Spaniël

De socialisatie en opvoeding van de Amerikaanse Waterspaniël, een ras dat bekend staat om zijn enthousiasme als jager en zijn vriendelijke karakter, zijn essentiële aspecten van hun zorg. 

Deze honden, die hun oorsprong vinden in de kruising tussen rassen zoals de Ierse Water Spaniel en de Curly Coated Retriever, zijn niet alleen bedreven in het werk op het water, maar zijn ook geweldige gezinsleden.

Socialisatie: Vanaf jonge leeftijd is het belangrijk om de Amerikaanse Waterspaniël kennis te laten maken met verschillende mensen, dieren en omgevingen. Hoewel deze leverkleurige spaniëls over het algemeen niet agressief zijn naar andere honden, is vroege socialisatie cruciaal om ervoor te zorgen dat ze leren hoe ze op een vriendelijke en respectvolle manier met andere dieren moeten omgaan. Dit helpt ook om eventueel agressief gedrag te voorkomen.

Opvoeding: Consistente training is belangrijk voor deze intelligente en actieve honden. Ze reageren goed op positieve bekrachtiging en hebben een natuurlijke drang om te behagen, wat het trainingsproces vergemakkelijkt. 

Hun golvende vacht, die tot de rug kan reiken, vereist regelmatige verzorging, en hun dieet moet voldoende omega-3 vetzuren bevatten voor een gezonde vacht en huid.

De Amerikaanse Waterspaniël, is een sterke en gespierde hond. Ze hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig, vooral omdat ze oorspronkelijk werden gefokt om op elk terrein te werken. 

Deze honden kunnen waaks zijn en gaan blaffen om hun gezin te beschermen, maar over het algemeen zijn ze goed aangepast en geschikt voor het gezinsleven.

Hoeveel ervaring vereist een Amerikaanse Waterspaniël

Hoewel de Amerikaanse Waterspaniël algemeen wordt beschouwd als een goede keuze voor actieve gezinnen, is het belangrijk voor potentiële eigenaren om ervaring te hebben met het omgaan met honden, vooral met rassen die zijn gefokt voor specifieke taken zoals jagen. 

Deze spaniëls, met hun donker chocoladebruine vacht en sterke jachtinstinct, vereisen consequente training en duidelijke grenzen vanaf jonge leeftijd. 

Dit helpt om eventueel agressief gedrag te voorkomen en zorgt ervoor dat de hond goed gesocialiseerd is.

Deze honden zijn waakzaam en kunnen een goede bescherming bieden, maar zijn over het algemeen niet agressief. 

Ze hebben een dieet nodig dat rijk is aan omega-3-vetzuren voor de gezondheid van hun vacht, die tot de rug reikt en regelmatig verzorging vereist.

In het algemeen zijn Amerikaanse Waterspaniëls geschikt voor mensen die bereid zijn tijd en moeite te steken in de opvoeding en training van hun hond, en die het enthousiasme en de energie van dit ras kunnen waarderen.

Is trainen noodzakelijk?

Trainen is absoluut noodzakelijk bij de Amerikaanse Waterspaniël. Dit ras, bekend als een goede zwemmer, heeft een sterk karakter en vereist daarom een gestructureerde en consequente training. 

Hoewel de Amerikaanse Waterspaniël over het algemeen niet als agressief wordt beschouwd, is training belangrijk om elk potentieel agressief gedrag in toom te houden en om de hond te leren hoe zich te gedragen in verschillende situaties.

Amerikaanse Waterspaniëls werden oorspronkelijk gekweekt voor de jacht, en ze hebben een natuurlijke drang om te werken en actief te zijn. 

Dit betekent dat ze zowel fysieke als mentale uitdagingen nodig hebben. Training helpt niet alleen om hun jachtvaardigheden te verfijnen, maar ook om hun geest scherp te houden en verveling te voorkomen.

Daarnaast staan deze spaniëls erom bekend waakzaam te zijn en bescherming te bieden. Goede training verzekert dat ze effectieve waakhonden zijn zonder onnodig agressief of overbeschermend te worden. 

Het algemene beeld van een goed getrainde Amerikaanse Waterspaniël is dat van een evenwichtige, gehoorzame en gelukkige hond.

Hoeveel beweging heeft een Amerikaanse Waterspaniël nodig?

De Amerikaanse Waterspaniël, een actief en energiek ras, vereist een aanzienlijke hoeveelheid dagelijkse beweging om zowel fysiek als mentaal in topconditie te blijven. 

Als een ras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht, hebben deze honden een natuurlijke behoefte aan regelmatige lichamelijke activiteit.

Over het algemeen heeft een Amerikaanse Waterspaniël minimaal één tot twee uur beweging per dag nodig. 

Deze beweging kan bestaan uit wandelingen, zwemsessies, apporteer- en speelactiviteiten, evenals trainingssessies die hun geest stimuleren. 

Gezien hun achtergrond als jachthonden, genieten ze vooral van activiteiten die hun natuurlijke instincten aanspreken, zoals zwemmen en het ophalen van voorwerpen, wat ook een goede manier is om hun energie te kanaliseren.

Het is belangrijk om de beweging af te stemmen op de leeftijd, het energieniveau en de gezondheid van de individuele hond. 

Een Amerikaanse Waterspaniël die niet voldoende wordt uitgedaagd of die te weinig beweging krijgt, kan tekenen van verveling of stress vertonen, wat zich kan uiten in destructief gedrag.

amerikaanse waterspaniel hondenras

Hoe is de omgang met kinderen? 

De Amerikaanse Waterspaniël staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke aard, waardoor hij over het algemeen goed overweg kan met kinderen. 

Deze honden zijn vaak geduldig en speels, wat hen uitstekende metgezellen voor kinderen maakt. Hun middelgrote formaat en energieke karakter maken ze geschikt voor gezinnen met een actieve levensstijl.

De Amerikaanse Waterspaniël is loyaal en beschermend, eigenschappen die bijdragen aan een goede relatie met kinderen. 

Echter, zoals bij elke hond, is toezicht tijdens interacties tussen de hond en jonge kinderen belangrijk. 

Het is cruciaal dat zowel de hond als de kinderen leren hoe ze veilig en respectvol met elkaar om moeten gaan. Kinderen moeten worden onderwezen om de hond niet te plagen of te storen tijdens rusttijden of maaltijden.

Deze honden zijn van nature sociaal en genieten van gezelschap. Ze kunnen goed aansluiten bij het spel van kinderen, maar het is belangrijk om te zorgen voor voldoende rustmomenten.

Voordelen van een Amerikaanse Waterspaniël

 1. Veelzijdigheid: Deze honden zijn zowel uitstekende jagers als liefdevolle gezinsleden, bekend om hun veelzijdigheid in verschillende activiteiten.
 2. Vriendelijk Karakter: Ze staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke natuur, wat hen geweldige metgezellen maakt voor gezinnen.
 3. Intelligentie: De Amerikaanse Waterspaniël is intelligent en leergierig, wat de training vergemakkelijkt.
 4. Formaat: Hun middelgrote formaat maakt hen geschikt voor verschillende woonomgevingen, van appartementen tot huizen met grote tuinen.
 5. Goede Waakhonden: Ze zijn waakzaam en kunnen beschermend zijn zonder overdreven agressief te zijn.

Nadelen van een Amerikaanse Waterspaniël

 1. Hoge Bewegingsbehoefte: Deze actieve honden hebben veel beweging nodig, wat niet voor alle eigenaren haalbaar is.
 2. Vachtverzorging: Hun gekrulde of golvende vacht vereist regelmatige verzorging om klitten en matjes te voorkomen.
 3. Mogelijke Gezondheidsproblemen: Zoals alle rassen, kunnen ze vatbaar zijn voor specifieke erfelijke gezondheidsaandoeningen.
 4. Sociale Behoeften: Ze hebben een sterke behoefte aan gezelschap en kunnen niet lang alleen worden gelaten.
 5. Trainingsuitdagingen: Hoewel ze intelligent zijn, kan hun onafhankelijke aard soms een uitdaging zijn tijdens de training.

Hoe oud wordt een Amerikaanse Waterspaniël

De Amerikaanse Waterspaniël, bekend om zijn veelzijdigheid en vriendelijke aard, heeft een relatief lange levensverwachting voor een middelgroot hondenras. 

Gemiddeld kunnen Amerikaanse Waterspaniëls een leeftijd bereiken van ongeveer 10 tot 14 jaar. Zoals bij alle honden, kan deze levensduur variëren en is deze afhankelijk van verschillende factoren, waaronder genetica, leefomstandigheden, voeding en de algehele gezondheidszorg.

Prijs van een Amerikaanse Waterspaniël

De prijs van een Amerikaanse Waterspaniël kan variëren afhankelijk van of u kiest voor aanschaf bij een fokker of adoptie uit een asiel of reddingsorganisatie.

Bij een gerenommeerde fokker kunnen de kosten voor een Amerikaanse Waterspaniël puppy aanzienlijk variëren, vaak afhankelijk van factoren zoals de stamboom, gezondheid van de ouders, en de reputatie van de fokker. 

Over het algemeen kunnen de prijzen voor een pup van dit ras beginnen vanaf ongeveer €800 en kunnen oplopen tot €1500 of zelfs meer. Deze prijs omvat doorgaans de initiële gezondheidscontroles, vaccinaties, en soms microchipping en ontworming.

Aan de andere kant, de kosten voor het adopteren van een Amerikaanse Waterspaniël uit een asiel of via een reddingsorganisatie zijn doorgaans lager. 

Adoptiekosten kunnen variëren van ongeveer €50 tot €300, afhankelijk van het asiel of de organisatie. Deze kosten dekken vaak de basis medische zorg, zoals vaccinaties en sterilisatie of castratie, en soms ook een microchip.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *