Alles over de Amerikaanse staffordshireterriër en de American Staffordshire Terrier

amerikaanse staffordshire terrier

De Amerikaanse Staffordshireterriër, vaak liefkozend Amstaff genoemd, heeft een rijke en complexe geschiedenis. 

Dit ras is ontstaan uit kruisingen tussen de Bulldog en verschillende terriërs, waaronder de Black and Tan Terrier en de Bull Terrier, in een poging om een hond te creëren die de kracht van de Bulldog combineerde met de behendigheid van de terriër.

De voorouders van de Amerikaanse Staffordshireterriër werden oorspronkelijk gebruikt voor hondengevechten, een wrede praktijk die gelukkig grotendeels is uitgebannen. Naarmate de tijd verstreek, werden deze honden meer gefokt voor hun kwaliteiten als gezinshond, waarbij fokkers zich concentreerden op hun loyaliteit, moed en vriendelijke aard.

In 1936 werd het ras officieel erkend door de Amerikaanse Kennel Club (AKC) als de Staffordshire Terriër, maar de naam werd gewijzigd in American Staffordshire Terriër in 1972 om verwarring met de Staffordshire Bull Terriër te vermijden. De FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkende het ras later ook.

Het uiterlijk van de American Staffordshire Terrier

De Amerikaanse Staffordshireterriër, is een indrukwekkend hondenras dat bekend staat om zijn gespierde bouw en krachtige uitstraling. 

Dit ras behoort tot rasgroep 3, de terriërs, en is erkend door zowel de American Kennel Club als de Raad van Beheer.

De Amerikaanse Staffordshireterriër heeft een korte, glanzende vacht die gemakkelijk te onderhouden is. 

Deze vacht kan in iedere kleur voorkomen, waaronder gevlekt, leverkleur, black en tan, of zelfs geheel wit. Hun korte vacht verliest relatief weinig losse haren, wat bijdraagt aan het gemak van verzorging.

Deze honden hebben een indrukwekkende fysieke structuur, met een brede schedel, sterke kaken en een robuuste, korte rug. 

De schofthoogte varieert, maar ligt gemiddeld rond de 48 cm, waarbij er een onderscheid is tussen reuen en teven. De Staffordshireterriër staat bekend om zijn gespierde lichaam, wat een indicatie is van hun behoefte aan regelmatige beweging.

Erfelijke ziektes en aandoeningen van de amerikaanse staffordshire

De Amerikaanse Staffordshireterriër, heeft net als alle honden, een potentieel risico op bepaalde erfelijke ziektes. 

Het is belangrijk voor eigenaren en fokkers om zich bewust te zijn van deze mogelijke gezondheidsproblemen, vooral omdat het ras oorspronkelijk gefokt werd als vechthond, maar nu vooral bekend staat als een trouwe gezinshond. 

Hier volgt een lijst van enkele veelvoorkomende erfelijke aandoeningen bij de Amerikaanse Staffordshireterriër:

 1. Heupdysplasie: Een aandoening waarbij het heupgewricht abnormaal ontwikkelt, wat kan leiden tot pijn en kreupelheid.
 2. Hartziekten: Waaronder aangeboren hartafwijkingen.
 3. Allergieën: Huidallergieën kunnen vaak voorkomen, wat leidt tot jeuk en huidirritaties.
 4. Thyroidproblemen: Hypothyreoïdie is een veelvoorkomende aandoening bij dit ras.
 5. Cerebellaire Ataxie: Een neurologische aandoening die de coördinatie en beweging beïnvloedt.
 6. Demodectische Schurft: Een huidaandoening veroorzaakt door mijten.
 7. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie, een ontwikkelingsstoornis die de ellebogen beïnvloedt en pijn en kreupelheid kan veroorzaken.
 8. Cataract: Oogproblemen die tot blindheid kunnen leiden.

Het karakter van de Amerikaanse Staffordshireterriër

De Amerikaanse Staffordshireterriër, is een hondenras dat zich kenmerkt door een moedig en liefdevol karakter. 

Hoewel ze fysiek lijken op de Pit Bull Terrier, heeft de Amerikaanse Staffordshireterriër een eigen, unieke persoonlijkheid en is erkend als een apart ras door kennelclubs zoals de American Kennel Club.

Deze honden zijn bekend om hun loyaliteit en affectie voor hun gezin. Met een consequente opvoeding en goede socialisatie vanaf de pup-fase, ontwikkelen Amerikaanse Staffordshireterriërs zich tot vriendelijke en stabiele huisdieren. 

Ze staan goed tegenover kinderen en kunnen een geduldige en beschermende metgezel zijn, mits ze van jongs af aan leren omgaan met kinderen.

Amerikaanse Staffords zijn intelligent en reageren goed op training, wat hen geschikt maakt voor een verscheidenheid aan activiteiten, waaronder hondensporten. 

Ze hebben een gemiddelde bewegingsbehoefte en genieten van zowel fysieke activiteiten als mentale uitdagingen.

In de kern zijn Amerikaanse Staffordshireterriërs aanhankelijke en trouwe honden die streven naar menselijk gezelschap. 

Met de juiste opvoeding en training kunnen ze uitstekende gezinshonden zijn, geschikt voor mensen die begrijpen hoe om te gaan met de kracht en het energieniveau van dit ras. 

Hun vermogen om goed om te gaan met andere honden kan variëren, en hoewel sommige Amstaffs uitstekend overweg kunnen met andere honden, is het altijd belangrijk om elke hond als individu te beoordelen en passende voorzorgsmaatregelen te nemen, vooral in nieuwe situaties.

hondenras amerikaanse staffordshire terrier

De Verzorging van de Amerikaanse Staffordshireterriër

De verzorging van de Amerikaanse Staffordshireterriër,  vereist aandacht voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Als een robuust ras dat behoort tot de groep van bulldog en terriër, heeft de Amerikaanse Staffordshire specifieke verzorgingsbehoeften.

Fysieke Verzorging: De vacht van de Amerikaanse Staffordshireterriër is kort, strak en glanzend, en komt voor in een scala aan kleuren, inclusief gevlekt. Regelmatig borstelen is voldoende om losse haren te verwijderen en hun vacht gezond te houden. Het ras vereist ook regelmatige lichaamsbeweging om hun gespierde bouw en goede

conditie te behouden. Dagelijkse wandelingen en speeltijd zijn essentieel, aangezien de Amerikaanse Staffordshireterriër veel beweging nodig heeft.

Sociale Verzorging: Vanaf de pupfase is goede socialisatie cruciaal. Dit helpt om hen te leren omgaan met andere honden en mensen. Een consequente en positieve opvoeding draagt bij aan de ontwikkeling van een goed gesocialiseerde hond.

Gezondheid: Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk om de algemene gezondheid in de gaten te houden, inclusief het controleren op aandoeningen die vaker voorkomen in het ras, zoals heupdysplasie. 

Het handhaven van een gezond gewicht is ook belangrijk, wat kan worden bereikt door een uitgebalanceerd dieet en voldoende beweging.

Socialisatie en opvoeding van de Amerikaanse Staffordshireterriër

De socialisatie en opvoeding van de Amerikaanse Staffordshireterriër, zijn cruciaal voor het ontwikkelen van een goed aangepaste en evenwichtige hond. 

Deze terriërs, ook bekend als Amstaffs, hebben een sterk en gespierd lichaam met een schouderhoogte die varieert, en een vacht die in diverse kleuren komt, waarbij zelfs gevlekt is toegestaan.

Vanaf de pupfase is het essentieel om de Amerikaanse Staffordshireterriër goed te socialiseren. 

Dit betekent het introduceren van de pup aan een verscheidenheid aan mensen, plaatsen, situaties en andere honden. Dit helpt hen te leren hoe ze op een positieve manier moeten omgaan met verschillende stimuli.

Omdat de Amerikaanse Staffordshireterriër deel uitmaakt van de bulldog- en terriërgroep, bezitten ze zowel kracht als vastberadenheid. 

Daarom is een consequente opvoeding van groot belang. Het is essentieel om duidelijke grenzen en regels te stellen en deze consistent na te leven. Positieve versterkingstechnieken werken over het algemeen het beste voor dit ras.

De American Staffordshire Terriër behoort tot de honden die een sterke leider nodig hebben. 

Ze moeten leren om op een respectvolle manier om te gaan met andere honden en mensen, vooral als je bedenkt dat sommige lijnen van het ras een sterke wil kunnen hebben.

Hoeveel ervaring vereist een Amerikaanse Staffordshireterriër

De Amerikaanse Staffordshireterriër, vaak bekend als een Staffordshire Terrier of simpelweg ‘Stafford’, vereist een bepaalde mate van ervaring van zijn eigenaar. 

Dit ras, met zijn indrukwekkende stamboom en unieke kenmerken zoals een laag aangezette staart en een gespierd lichaam dat van de schoft naar de romp loopt, is niet noodzakelijk de beste keuze voor beginnende hondeneigenaren.

Deze honden zijn krachtig en hebben een sterke wil, wat betekent dat ze een eigenaar nodig hebben die ervaring heeft met het omgaan met honden, vooral met rassen die krachtig en soms koppig kunnen zijn. 

Het doel van de fokkerij was om een loyale, moedige en betrouwbare metgezel te creëren, maar dit vereist consequente training en socialisatie vanaf jonge leeftijd.

Het is belangrijk om de Amerikaanse Staffordshireterriër te leren hoe om te gaan met andere honden en mensen, aangezien hun sterke karakter en fysieke kracht speciale aandacht vereisen in sociale situaties. 

De eigenaar moet in staat zijn om leiderschap en begeleiding te bieden, en moet zich bewust zijn van het belang van een consequente opvoeding. 

Dit houdt in dat de hond leert om de regels en grenzen te respecteren, zowel binnen het gezin als in interacties met anderen.

Is trainen noodzakelijk?

Trainen is absoluut noodzakelijk bij de Amerikaanse Staffordshireterriër, een ras dat voortkomt uit de kruising tussen de bulldog en de terriër. 

Net als bij elke hond, speelt training een cruciale rol in de ontwikkeling van hun gedrag en socialisatie. 

De Amerikaanse Staffordshireterriër, met zijn krachtige bouw en vastberaden karakter, heeft een consistente en geduldige training nodig om zich te ontwikkelen tot een goed aangepaste en gehoorzame metgezel.

Training helpt deze honden om te gaan met verschillende situaties en stimuleert hun intellect. Het stelt hen in staat om belangrijke commando’s te leren en bevordert goed gedrag, zowel thuis als in openbare ruimtes. 

Bovendien is training essentieel voor de omgang met andere honden. De Amerikaanse Staffordshireterriër kan soms dominant zijn ten opzichte van andere honden, dus het is belangrijk om hen te leren hoe ze op een respectvolle en veilige manier kunnen interageren.

Hoeveel beweging heeft een Amerikaanse Staffordshireterrië nodig?

De Amerikaanse Staffordshireterriër, een energiek en krachtig ras, vereist een aanzienlijke hoeveelheid dagelijkse beweging om gezond en gelukkig te blijven. 

Als afstammeling van zowel de bulldog als de terriër, bezit dit ras een natuurlijke behoefte aan fysieke activiteit en mentale stimulatie.

Gemiddeld heeft een Amerikaanse Staffordshireterriër ongeveer één tot twee uur beweging per dag nodig. 

Deze beweging kan bestaan uit wandelingen, speelsessies, hondensporten, of andere vormen van lichaamsbeweging die passen bij hun energieniveau en fysieke capaciteiten. 

Het is belangrijk om te variëren in activiteiten om verveling te voorkomen en om zowel hun lichaam als hun geest uit te dagen.

Naast fysieke activiteit is het cruciaal om voldoende mentale stimulatie te bieden, aangezien de Amerikaanse Staffordshireterriër een intelligent ras is. Trainingsessies, behendigheidssporten en interactief speelgoed kunnen helpen om hun geest scherp te houden.

amerikaanse staffordshire terrier hondenras

Hoe is de omgang met kinderen? 

De Amerikaanse Staffordshireterriër kan, met de juiste opvoeding en socialisatie, een liefdevolle en geduldige metgezel zijn voor kinderen. 

Dit ras staat bekend om zijn loyaliteit en aanhankelijkheid naar het gezin, inclusief jonge gezinsleden. Echter, zoals bij elke hond, is het essentieel dat interacties tussen kinderen en de hond worden begeleid en dat kinderen leren hoe ze respectvol en veilig met de hond om kunnen gaan.

Amerikaanse Staffordshireterriërs zijn over het algemeen geduldig en tolerant, maar hun krachtige bouw en energieniveau vereisen dat eigenaren proactief zijn in het managen van hun interacties met kinderen. 

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond niet te overweldigd wordt en dat kinderen de hond niet lastigvallen, vooral tijdens rustmomenten of etenstijden.

Consistente training en socialisatie vanaf de puppytijd zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat de Amerikaanse Staffordshireterriër leert hoe hij zich in verschillende situaties moet gedragen. 

Een goed gesocialiseerde en goed opgevoede Amerikaanse Staffordshireterriër kan een uitstekende gezinshond zijn, die zowel beschermend als speels is met kinderen.

Voordelen van de Amerikaanse Staffordshireterriër

 1. Loyaliteit: Deze honden staan bekend om hun diepe loyaliteit aan hun gezin. Ze zijn beschermend en kunnen uitstekende waakhonden zijn.
 2. Aanhankelijkheid: Amstaffs zijn vaak zeer liefdevol en genieten van menselijk gezelschap, wat hen geweldige metgezellen maakt.
 3. Intelligentie: Ze zijn slim en leergierig, wat betekent dat ze goed reageren op training.
 4. Veelzijdigheid: Amerikaanse Staffordshireterriërs zijn geschikt voor verschillende activiteiten, van hondensporten tot gezinstochten.
 5. Sterk en Gezond: Over het algemeen zijn ze robuust en hebben een goede gezondheid.

Nadelen van de Amerikaanse Staffordshireterriër

 1. Maatschappelijke Vooroordelen: Door hun reputatie kunnen ze ten onrechte als agressief worden gezien, wat problemen kan veroorzaken met verzekeringen, huisvesting, en in sociale situaties.
 2. Energie en Bewegingsbehoeften: Ze hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig, wat niet voor elke eigenaar haalbaar is.
 3. Sterk Karakter: Hun sterke wil kan een uitdaging zijn voor minder ervaren hondeneigenaren.
 4. Omgaan met Andere Huisdieren: Zonder goede socialisatie kunnen ze dominant zijn naar andere honden.
 5. Specifieke Gezondheidsproblemen: Zoals bij elk ras, zijn er specifieke gezondheidsproblemen waar Amstaffs vatbaar voor kunnen zijn.

Hoe oud wordt een Amerikaanse Staffordshireterriër

De Amerikaanse Staffordshireterriër, een robuust en veerkrachtig hondenras, heeft over het algemeen een relatief lange levensduur voor een middelgroot ras. Gemiddeld kunnen Amerikaanse Staffordshireterriërs een leeftijd bereiken van ongeveer 12 tot 16 jaar. 

Deze levensverwachting kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder genetica, leefomgeving, dieet en de algehele kwaliteit van de zorg die ze gedurende hun leven ontvangen.

Goede voeding, regelmatige lichaamsbeweging en preventieve veterinaire zorg spelen een belangrijke rol in het verlengen van de levensduur van een Amerikaanse Staffordshireterriër. 

Deze honden profiteren van een actieve levensstijl en een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op hun specifieke gezondheidsbehoeften.

Prijs van een Amerikaanse Staffordshireterriër

De prijs van een Amerikaanse Staffordshireterriër kan variëren afhankelijk van of u kiest voor aanschaf bij een fokker of adoptie uit een asiel of reddingsorganisatie.

Bij een gerenommeerde fokker kunnen de kosten voor een Amerikaanse Staffordshireterriër pup variëren. 

De prijzen beginnen vaak rond de €500 en kunnen oplopen tot wel €1500 of meer, afhankelijk van verschillende factoren zoals de stamboom, de gezondheid van de ouderdieren, en de reputatie van de fokker. Deze kosten omvatten meestal de initiële vaccinaties, gezondheidscontroles en soms microchipping.

Aan de andere kant, de kosten voor het adopteren van een Amerikaanse Staffordshireterriër uit een asiel of via een reddingsorganisatie zijn over het algemeen lager, vaak variërend van €50 tot €300. Deze kosten dekken meestal de basis medische zorg zoals vaccinaties, sterilisatie of castratie, en soms ook een microchip.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *