Alles over de Ierse Waterspaniël: Uiterlijk, karakter prijs en meer

de ierse water spaniel rust uit naar een lange dag uit

De Ierse Waterspaniël, vaak beschouwd als de grootste onder de spaniëlrassen, heeft een rijke geschiedenis die nauw verweven is met Ierland. 

Dit ras, dat oorspronkelijk is gefokt voor de jacht op waterwild, staat bekend om zijn uitstekende zwemvaardigheden en het vermogen om in koud water te werken, dankzij zijn unieke, waterafstotende krulvacht en zwemvliezen tussen de tenen.

De exacte oorsprong van de Ierse Waterspaniël blijft enigszins mysterieus, maar het wordt aangenomen dat het ras rond 1834 werd ontwikkeld door Justin McCarthy uit Dublin. 

Een andere theorie suggereert dat de waterspaniël afstamt van geïmporteerde honden zoals de Portugese Waterhond en misschien de Barbet, een type poedel, die na de ondergang van de Spaanse Armada in Ierland terechtkwamen.

De moderne Ierse Waterspaniël werd populair in de 19e eeuw en stond bekend om zijn vaardigheden als jachthond, vooral geschikt voor het ophalen van watervogels. 

Ondanks zijn capaciteiten en de lof die het ras heeft ontvangen, blijft het een van de zeldzamere Ierse hondenrassen. 

Fokkers blijven dit majestueuze ras promoten, bekend om zijn intelligentie, trainbaarheid en vriendelijke temperament, waardoor het een uitstekende gezelschapshond en een echte jachthond is.

FCI Groep 8 Retrievers, Spaniels en waterhonden

De Ierse Waterspaniël behoort tot Groep 8 van de FCI, die gespecialiseerd is in Retrievers, Spaniëls en Waterhonden. Deze honden staan bekend om hun vaardigheden in het water en worden traditioneel gebruikt voor het apporteren van wild tijdens de jacht. 

De Ierse Waterspaniël, één van de oudste en meest onderscheidende spaniëlrassen, is opvallend met zijn dichte, krullende vacht en kenmerkende topknot op het hoofd.

Vacht en uiterlijk van de Ierse water spaniel

De Ierse Waterspaniël, erkend als een van de grootste spaniëls, valt op door zijn unieke uiterlijk en opvallende vacht. 

Dit ras, vaak omschreven als de clown onder de spaniëls vanwege zijn speelse en energieke aard, heeft een schofthoogte die kan variëren van 51 tot 59 cm, met reuen die doorgaans groter zijn dan teven.

De meest onderscheidende kenmerken van de Ierse Waterspaniël zijn de dichte, gekrulde vacht en de karakteristieke “pruik” van lange, losse krullen die vanaf de achterkant van het hoofd naar beneden valt. 

De vacht heeft een donkere leverkleur die soms een purperachtige tint vertoont, afhankelijk van het licht. Deze kleur is uniek voor het ras en helpt de waterspaniël onderscheiden van andere retrievers en spaniels.

Zijn vacht, die bedekt is met strakke, stijve krullen, vereist regelmatige verzorging om vrij te blijven van wolligheid en om zijn krullen weer mooi in vorm te krijgen. 

De onderzijde van de staart en de achterkant van de poten zijn kort en glad, wat contrast biedt met de rest van het lichaam. 

De natuurlijke vettigheid van de vacht draagt bij aan zijn vermogen om te zwemmen in koud water, een eigenschap die essentieel is voor zijn oorspronkelijke rol als jachthond op waterwild in Ierland.

Erfelijke ziektes en aandoeningen bij dit ras

De Ierse Waterspaniel, een intelligent en actief retriever ras, is over het algemeen gezond maar kan net als andere hondenrassen vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen. 

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomend probleem bij grotere rassen, waarbij het heupgewricht niet correct in de heupkom past.
 2. Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Een oogaandoening die uiteindelijk kan leiden tot blindheid.
 3. Folliculaire Dysplasie: Een specifieke vorm van haaruitval die veelal genetisch is bepaald en invloed heeft op de conditie van de vacht.
 4. Hypothyreoïdie: Een tekort aan schildklierhormonen, wat invloed heeft op het metabolisme en de vachtconditie.
 5. Oorinfecties: Door hun hangende oren en wateractiviteiten zijn ze gevoeliger voor oorinfecties.
 6. Allergieën: Kunnen voorkomen in de vorm van huidallergieën die soms gerelateerd zijn aan omgevingsfactoren of voeding.

Het karakter van de Ierse Waterspaniël

De Ierse Water spaniel, bekend om zijn kenmerkende krullen en clowneske “pruik”, combineert een levendige geest met een loyaal karakter. 

Dit ras staat bekend om zijn uithoudingsvermogen en veelzijdigheid, vooral in water en bij de jacht, wat hem tot een uitstekende jachthond maakt. 

Ierse Waterspaniëls zijn zeer trouw aan hun baas en hebben een opvallend goed gevoel voor humor, waardoor ze geliefd zijn bij hun eigenaren.

Hoewel ze enigszins gereserveerd kunnen zijn tegenover onbekenden, zijn het geen agressieve honden. Ze zijn doorgaans zachtaardig en aanhankelijk binnen het gezin, en hun alerte aard maakt ze goede waakhonden. 

Deze honden leren snel en zijn makkelijk te trainen, dankzij hun intelligentie en wens om te behagen, wat typisch is voor de spaniël soorten.

Ierse Waterspaniëls hebben regelmatige interactie en mentale stimulatie nodig om gelukkig te blijven. Hun aanpassingsvermogen en trainbaarheid maken ze ook geschikt voor diverse hondensporten, wat hen helpt om zowel fysiek als mentaal in vorm te blijven. 

Als lid van de Ierse hondenfamilie delen ze veel van de beste eigenschappen van hun soortgenoten en zijn een vreugde om in huis te hebben.

de ierse water spaniel speelt met zijn knuffel

De verzorging van de Ierse Waterspaniël

De Ierse Water spaniël, met zijn unieke, strak gekrulde vacht en kenmerkende purperachtige leverkleur, vereist regelmatige verzorging om zijn vacht in optimale conditie te houden. 

Het ras heeft een compacte, dubbele vacht die getrimd moet worden om te voorkomen dat het wollig wordt. Deze vacht verhaart relatief weinig, wat Ierse Waterspaniëls een goede keuze maakt voor mensen met allergieën.

Het is belangrijk dat de vacht regelmatig wordt gekamd om klitten te voorkomen en de natuurlijke oliën goed door de vacht te verspreiden, wat helpt bij het waterafstotend houden. 

Het trimmen van de vacht dient eens in de zoveel tijd gedaan te worden om de vacht netjes en vrij van overtollige haren te houden, vooral rond de oren, poten en onder de buik.

Gezien hun oorsprong als veelzijdige jachthonden die vaak in het water werkten, heeft de Ierse Waterspaniël ook voldoende lichaamsbeweging nodig om fit te blijven. 

Regelmatige wandelingen, zwemsessies en spelletjes zijn essentieel om hun fysieke en mentale gezondheid te ondersteunen. De juiste zorg en aandacht voor deze aspecten zorgen ervoor dat je Ierse Waterspaniël gezond en gelukkig blijft.

Socialisatie en opvoeding van deze rassen

De Ierse Waterspaniël is een intelligent en vaak eigenzinnig ras dat baat heeft bij vroege socialisatie en consistente opvoeding. 

Het proces van socialisatie moet al beginnen als puppy, waarbij het dier wordt blootgesteld aan verschillende mensen, situaties en andere dieren. 

Dit helpt om het natuurlijk voorzichtige karakter ten opzichte van vreemden te verzachten en bevordert een goed aangepaste volwassen hond.

Opvoeding van de Ierse Waterspaniël vereist een geduldige en positieve benadering. Ze zijn gevoelig voor de toon van je stem en reageren het best op beloningen en positieve bekrachtiging. 

Harde disciplinaire technieken zijn niet effectief bij dit ras en kunnen leiden tot terughoudendheid.

Vanwege hun hoge intelligentie zijn Ierse Waterspaniëls snel verveeld, wat betekent dat variatie in training cruciaal is. 

Ze blinken uit in hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheid, die niet alleen fysieke uitlaatkleppen bieden maar ook mentale stimulatie.

Consistentie in de dagelijkse routine en grenzen stellen is belangrijk om de hond te leren wat wel en niet mag. Met de juiste training en socialisatie zal de Ierse Waterspaniël zich ontwikkelen tot een trouwe en vreugdevolle metgezel.

Hoeveel ervaring vereist een Ierse Waterspaniël

De Ierse Waterspaniël staat bekend om zijn intelligente en soms eigenzinnige karakter, wat een uitdaging kan vormen voor onervaren hondeneigenaren. 

Dit ras vereist een consequente en geduldige training die het beste kan worden geboden door iemand met ervaring in het omgaan met eigenwijze honden. 

Het zijn gevoelige dieren die niet goed reageren op harde trainingsmethoden; ze hebben een positieve aanpak nodig met veel beloningen en aanmoediging.

Voor ervaren eigenaren biedt de Ierse Waterspaniël een lonende uitdaging. Hun intelligentie en leergierigheid maken ze uitstekend geschikt voor geavanceerde training en diverse hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheid. 

Deze activiteiten kunnen helpen om hun energie positief te kanaliseren en hun band met de eigenaar te versterken.

Onervaren eigenaren moeten zich bewust zijn van de tijd en inzet die nodig zijn om deze hond op te voeden en te trainen. 

Het wordt aanbevolen om deel te nemen aan gehoorzaamheidscursussen en, indien mogelijk, advies en begeleiding te zoeken bij meer ervaren hondenbezitters of professionele trainers.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Ierse Waterspaniël, gezien hun hoge intelligentie en energieniveau. 

Deze honden staan bekend om hun werklust en veelzijdigheid, wat ze ideaal maakt voor verschillende hondensporten en activiteiten zoals behendigheid, gehoorzaamheid, en zelfs reddingswerk. 

Zonder adequate training kunnen hun intelligentie en energie leiden tot ongewenst gedrag zoals destructiviteit of overmatig blaffen.

De Ierse Waterspaniël is ook een ras dat bekend staat om zijn eigenzinnigheid, wat de training soms kan bemoeilijken. 

Een consequente en positieve trainingsaanpak is daarom cruciaal. Vroegtijdige socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn belangrijk om deze honden goed te laten omgaan met andere honden, dieren en mensen. 

Dit helpt ook om hun natuurlijke terughoudendheid tegenover vreemden te beheersen. Door hun aanleg als jachthond hebben ze veel mentale stimulatie nodig, wat kan worden geboden door trainingssessies die zowel fysiek als mentaal uitdagend zijn. 

Regelmatige training helpt niet alleen bij het beheersen van hun gedrag, maar versterkt ook de band tussen de hond en de eigenaar, waardoor een meer harmonieuze relatie ontstaat.

Hoeveel beweging heeft een Ierse water spaniël nodig?

De Ierse Waterspaniël, bekend om zijn energieke en werklustige aard, vereist aanzienlijke dagelijkse beweging om zowel fysiek als mentaal in topconditie te blijven. 

Dit ras is niet alleen actief maar beschikt ook over een uitstekend uithoudingsvermogen, waardoor dagelijks minstens één tot twee uur intensieve activiteit nodig is. 

Dit kan bestaan uit lange wandelingen, zwemmen, rennen en spelen in een veilig, omheind gebied.

Deze honden excelleren in verschillende hondensporten zoals agility, flyball en gehoorzaamheidstraining, die niet alleen fysiek uitdagend zijn maar ook mentale stimulatie bieden. 

Regelmatige interactieve speelsessies die zowel hun lichaam als geest uitdagen, zijn essentieel.

Vanwege hun geschiedenis als jachthonden zijn Ierse Waterspaniëls ook heel geschikt voor trainingen die hun natuurlijke instincten benutten, zoals apporteren en speurwerk. 

Zulke activiteiten helpen om hun natuurlijke driften op een positieve manier te kanaliseren en voorkomen gedragsproblemen die kunnen ontstaan door verveling of onvoldoende stimulatie.

de ierse water spaniel geniet van zijn dagelijkse wandeling door het park

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Ierse Waterspaniël staat bekend om zijn vriendelijke en speelse aard, wat hem een uitstekende gezelschapshond maakt voor gezinnen met kinderen. 

Ze zijn liefdevol en beschermend naar kinderen toe, mits ze goed gesocialiseerd zijn van jongs af aan. Hun zachtaardige benadering en geduld maken hen tot ideale speelkameraden voor actieve kinderen.

Wat andere huisdieren betreft, kan de Ierse Waterspaniël over het algemeen goed overweg met andere honden en huisdieren, vooral als ze samen zijn opgegroeid. 

Echter, vanwege hun jachtinstinct is het belangrijk om vroege socialisatie en training serieus te nemen, vooral rond kleinere dieren zoals katten of knaagdieren, om mogelijke achtervolgingen te voorkomen.

Deze honden staan bekend om hun intelligentie en energie, wat betekent dat ze ook mentaal gestimuleerd moeten worden om gelukkig te blijven. 

Een goed gesocialiseerde Ierse Waterspaniël die voldoende fysieke en mentale uitdagingen krijgt, zal zich ontwikkelen tot een loyale en geliefde gezinsgenoot die goed in de omgang is met zowel mensen als andere dieren.

Voordelen van een Ierse Waterspaniël

 1. Intelligentie: Deze honden zijn erg slim, wat ze relatief makkelijk te trainen maakt.
 2. Hypoallergeen: Hun vacht is ideaal voor mensen met allergieën, omdat ze weinig verharen.
 3. Veelzijdigheid: Uitstekend in diverse hondensporten en activiteiten, inclusief zwemmen en apporteren.
 4. Loyaal: Ze zijn zeer trouw aan hun gezin, waardoor ze geweldige gezelschapsdieren zijn.
 5. Goed met kinderen: Ze staan bekend om hun vriendelijke en geduldige omgang met kinderen.

Nadelen van een Ierse Waterspaniël

 1. Vachtverzorging: Hun unieke krullende vacht vereist regelmatige verzorging, waaronder trimmen om klitten te voorkomen.
 2. Bewegingsbehoefte: Ze hebben veel beweging nodig en zijn niet geschikt voor een sedentair leven.
 3. Trainingsuitdagingen: Ondanks hun intelligentie kunnen ze eigenzinnig zijn, wat consequente training vereist.
 4. Voorzichtigheid met kleine huisdieren: Vanwege hun jachtinstinct moeten ze goed gesocialiseerd worden om problemen met kleinere dieren te voorkomen.
 5. Zeldzaamheid: Als een relatief zeldzaam ras kunnen ze moeilijker te vinden zijn, wat kan leiden tot hogere kosten en wachttijden.

Levensverwachting van de Ierse waterspaniël

De Ierse Waterspaniël, bekend om zijn levendige en robuuste aard, heeft een gemiddelde levensverwachting die vrij typisch is voor honden van zijn grootte. Deze honden leven doorgaans tussen de 10 en 13 jaar.

Prijs bij fokkers

De prijs van een Ierse Water Spaniel pup in Nederland is afhankelijk van de afstamming, foklijn, kwaliteit en leeftijd van de pup. 

De kosten liggen gemiddeld tussen de €1500,- en €2500,-. Voor pups uit showlijnen of met zeldzame bloedlijnen kan de prijs oplopen tot wel €3500,- of meer.

Vergelijkbare rassen

 • Portugese Waterhond: €1000,- tot €2500,-

Uiterlijk: De Portugese Waterhond heeft een vergelijkbare lichaamsbouw en vacht als de Ierse Water Spaniel, met een krulachtige, waterdichte vacht die in verschillende kleuren kan voorkomen.

Temperament: Beide rassen zijn intelligent, alert en aanhankelijk. Ze zijn trouw aan hun baasjes en kunnen goed met kinderen overweg.

Werkwijze: Zowel de Ierse Water Spaniel als de Portugese Waterhond werden traditioneel gebruikt als werkhonden voor vissers. Ze haalden netten binnen, apporteerden verloren voorwerpen en waakten op de boten.

 • Duitse Waterjager: €800,- tot €2000,-

Uiterlijk: De Duitse Waterjager is groter en krachtiger dan de Ierse Water Spaniel. Ze hebben een korte, dichte vacht die meestal bruin of zwart is.

Temperament: Beide rassen zijn intelligent, moedig en werklustig. Ze zijn gedreven en kunnen goed worden getraind.

Werkwijze: De Duitse Waterjager werd traditioneel gebruikt als jachthond om waterwild te apporteren. Ze kunnen ook worden ingezet voor taken als reddingshond en speurhond.

 • Lagotto Romagnolo: €1200,- tot €2800,-

Uiterlijk: De Lagotto Romagnolo is kleiner dan de Ierse Water Spaniel. Ze hebben een krulachtige, waterdichte vacht die meestal wit is met bruine of oranje aftekeningen.

Temperament: Beide rassen zijn intelligent, alert en vrolijk. Ze zijn enthousiast en kunnen goed met kinderen overweg.

Werkwijze: De Lagotto Romagnolo werd traditioneel gebruikt om truffels op te sporen. Ze kunnen ook worden ingezet voor taken als jachthond op klein wild en gezelschapshond.

 • Barbet: €1500,- tot €3000,-

Uiterlijk: De Barbet heeft een vergelijkbare lichaamsbouw als de Ierse Water Spaniel, met een krulachtige, waterdichte vacht die in verschillende kleuren kan voorkomen.

Temperament: Beide rassen zijn intelligent, aanhankelijk en speels. Ze zijn trouw aan hun baasjes en kunnen goed met andere honden overweg.

Werkwijze: De Barbet werd traditioneel gebruikt als jachthond op waterwild en als waakhond. Ze kunnen ook worden ingezet voor taken als reddingshond en therapiehond.

 • Boykin Spaniel: €1000,- tot €2200,-

Uiterlijk: De Boykin Spaniel is kleiner dan de Ierse Water Spaniel. Ze hebben een korte, dichte vacht die meestal bruin of wit is met bruine aftekeningen.

Temperament: Beide rassen zijn intelligent, vriendelijk en energiek. Ze zijn enthousiast en kunnen goed met kinderen overweg.

Werkwijze: De Boykin Spaniel werd traditioneel gebruikt om waterwild op te sporen en te apporteren. Ze kunnen ook worden ingezet voor taken als jachthond op klein wild en gezelschapshond.

Tips voor het kopen van een Ierse Water Spaniel of een vergelijkbaar ras

 • Doe grondig onderzoek naar het ras en de specifieke behoeften ervan om te zien of het past bij jouw levensstijl en omgeving.
 • Kies een betrouwbare fokker en vermijd de aankoop van pups bij broodfokkers of dierenwinkels.
 • Bezoek de fokker persoonlijk om de ouderdieren en de omstandigheden van de pups te bekijken.
 • Stel vragen over de gezondheid, het temperament en de opvoeding van de pups.
 • Vraag om gezondheidscertificaten en een stamboom.
 • Laat de pup na de aankoop door een dierenarts nakijken.

Aanvullende tips

 • Ierse Water Spaniels zijn actieve honden die veel beweging en mentale stimulatie nodig hebben.
 • Hun krullende, waterdichte vacht vereist regelmatige verzorging. Overweeg de kosten voor trimmen en verzorgingsproducten.
 • Dit ras is intelligent en leert snel, maar heeft consistente training en socialisatie nodig vanwege hun soms eigenzinnige aard.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *