Alles over de Curly coated retriever: het unieke hondenras met krullend haar

De curly-coated retriever is een hondenras afkomstig uit Engeland. Het dier wordt gebruikt als jachthond en dan met name voor het apporteren van wild op ruw terrein en het jagen op waterwild.

De Curly-coated Retriever, een ras dat zijn oorsprong vindt in Engeland in de achttiende eeuw, is ontstaan uit een mix van de Ierse Waterspaniël, Poedel, en diverse Waterspaniëlrassen, waaronder de Tweed en Shannon Waterspaniël. 

Deze kruisingen resulteerden in een hond met een unieke, dichte en krullende vacht die hem onderscheidt van andere retrievers. 

De vacht, beschikbaar in zowel zwart als leverkleurig, biedt niet alleen bescherming tegen koud water en ruw terrein maar is ook een kenmerkende eigenschap van het ras.

Rond 1860 werd de Curly-coated Retriever erkend als een distinctief ras, en het is een van de oudste retrieverrassen. 

Het ras werd gewaardeerd door jagers en stropers voor zijn veelzijdigheid, uithoudingsvermogen en het vermogen om zowel op het land als in het water te werken. 

De Curly-coated Retriever Club Nederland, net als andere rasverenigingen, speelt een cruciale rol in het behoud en de promotie van het ras.

Deze retrievers staan bekend om hun zachtaardige, maar soms afstandelijke houding tegenover onbekenden, waardoor ze uitstekende gezelschapsdieren zijn in een landelijke omgeving. 

Ondanks hun gevoelige aard, doen Curly-coated Retrievers het graag goed voor hun baas en zijn ze uitermate gehoorzaam wanneer goed getraind. Hun liefde voor werk en activiteit maakt ze tot een uitstekende keuze voor actieve gezinnen.

FCI Groep 8 Retriever jachthond en waterhonden

De Curly-coated Retriever behoort tot de Fédération Cynologique Internationale (FCI) Groep 8, Sectie 1: Retrievers. 

Deze groep is specifiek gereserveerd voor honden die gefokt zijn om wild te apporteren voor jagers. 

Binnen deze groep deelt de Curly-coated Retriever zijn classificatie met andere bekende retrievers zoals de Labrador Retriever, Golden Retriever, en de Chesapeake Bay Retriever

De Curly-coated Retriever onderscheidt zich binnen deze groep door zijn unieke, krullende vacht, die hem niet alleen een opvallende verschijning geeft maar ook praktische voordelen biedt in waterrijke omgevingen.

Als de oudste van de retrieverrassen, heeft de Curly-coated Retriever een rijke geschiedenis als een veelzijdige jachthond, bekend om zijn uithoudingsvermogen, intelligentie, en het vermogen om in koud water te werken. 

Zijn krullende vacht biedt isolatie en bescherming tegen de elementen, wat hem uitermate geschikt maakt voor het werk in zowel water als dichte vegetatie.

Vacht en uiterlijk van de Curly coated retriever

De Curly-coated Retriever, heeft een opmerkelijke verschijning binnen de wereld van hondenrassen. 

Dit elegante hondenras onderscheidt zich door zijn unieke, dichte krulvacht, die zowel zwart als leverkleurig kan zijn. 

De vacht van een Curly-coated Retriever is bedekt met kleine, strakke krullen die het lichaam volledig omsluiten, van de achterkant van de schedel tot de staartpunt. 

Deze krullen bieden niet alleen een opvallende esthetiek maar dienen ook als bescherming tegen de elementen, wat dit ras uitermate geschikt maakt voor werk in water en dichte vegetatie.

Zowel de reu als de teef tonen een indrukwekkende bouw, met een schofthoogte van ongeveer 69 centimeter voor reuen en 64 centimeter voor teven. 

Hun lichaam is sterk en goed gebouwd, weerspiegelend hun geschiedenis als werkhonden die in staat zijn om veeleisende taken uit te voeren. 

Ondanks hun robuuste bouw is de Curly-coated Retriever een gevoelige hond, met een eigengereid karakter dat een consequente en begripvolle aanpak vereist tijdens de training.

Erfelijke ziektes en aandoeningen bij deze rassen

De Curly coated Retriever is de oudste onder de retrievers, is over het algemeen een gezond en robuust hondenras. 

Desondanks, net als bij alle hondenrassen, zijn er bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen waar ze vatbaar voor kunnen zijn. 

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij middelgrote tot grote hondenrassen, waarbij de heupgewrichten abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en artritis.
 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie, betreft dit een abnormale ontwikkeling van de ellebooggewrichten, wat kreupelheid kan veroorzaken.
 3. Progressieve Retina Atrofie (PRA): Een genetische aandoening die tot blindheid kan leiden door het langzaam degenereren van het netvlies.
 4. Glycogeenstapelingsziekte (GSD): Een zeldzame erfelijke aandoening die de opslag en het gebruik van glycogeen beïnvloedt, wat leidt tot diverse gezondheidsproblemen.
 5. Oorinfecties: Door hun dichte krullen en hangende oren zijn Curly-coated Retrievers vatbaar voor oorinfecties, die regelmatig moeten worden gecontroleerd en schoongemaakt.
 6. Huidproblemen: Hun unieke vacht kan soms leiden tot huidirritaties of allergieën, die aandacht vereisen om ernstige problemen te voorkomen.
 7. Cataract: Kan leiden tot verminderd zicht en in sommige gevallen tot blindheid als het niet behandeld wordt.

Het karakter van de Curly-coated retriever

De Curly-coated Retriever, erkend als de oudste retriever, is een prachtig gebouwde hond met een unieke combinatie van kracht, elegantie, en een levendige geest. 

Deze hond, die graag deel uitmaakt van het gezinsleven, past zich goed aan een nieuw thuis aan en wordt gewaardeerd als een trouwe gezelschapshond. 

Met zijn diepe affiniteit voor water en natuurlijke aanleg voor de jacht, is de Curly-coated Retriever door de jaren heen veel gebruikt als jachthond. Zijn scherpe intelligentie en uitstekend reukvermogen maken hem tot een onmisbare metgezel tijdens de jacht.

Ondanks zijn robuuste uiterlijk, is de Curly-coated Retriever een gevoelige hond die reageert op de stemmingen en behoeften van zijn menselijke familie. 

Zijn weloverwogen blaf wordt meestal alleen ingezet om zijn gezin te alarmeren of te communiceren, waardoor hij een waakzame maar niet overmatige blaffer is.

Deze honden zijn dol op interactie met hun mensen en gedijen op aandacht en betrokkenheid bij dagelijkse activiteiten. Ze zijn ook uitstekend met pups en andere huisdieren, waardoor ze een harmonieuze toevoeging aan het huishouden vormen.

De Curly Coated Retriever is de oudste, de grootste en de meest onbekende van de retrievers

De Verzorging van de Curly-coated retriever

De Curly-coated Retriever, vereist een specifieke benadering van verzorging om zijn kenmerkende krullende vacht in optimale staat te houden. 

De unieke, dichte en vettige vacht, die zowel in zwart als leverkleurig voorkomt, beschermt de hond tijdens zijn werk in water en dichte begroeiing. 

Deze vacht bestaat uit kleine krullen die de Curly-coated Retriever bedekken van kop tot staart, waardoor hij een onderscheidende en elegante uitstraling krijgt.

Voor de verzorging van een Curly-coated Retriever is het belangrijk om regelmatig te borstelen met een geschikte borstel om dode haren te verwijderen en de huid gezond te houden. 

Hoewel de vacht van deze hond relatief weinig bijknippen nodig heeft, kan het soms nodig zijn om de vacht bij de poten of onder de staart licht bij te knippen voor hygiëne.

Het is cruciaal om rekening te houden met de gevoelige aard van dit ras; een zachte en geduldige benadering tijdens de verzorging versterkt de band tussen hond en eigenaar. Puppy’s moeten langzaam worden gewend aan het verzorgingsproces, wat helpt bij het opbouwen van vertrouwen en het bevorderen van gehoorzaamheid.

Socialisatie en opvoeding van de Curly-coated retriever

De socialisatie en opvoeding van de Curly-coated Retriever zijn cruciale aspecten van zijn ontwikkeling, gezien zijn intelligente, energieke, en soms eigenzinnige aard. 

Vanaf puppytijd is het belangrijk om Curly-coated Retrievers bloot te stellen aan een breed scala aan mensen, omgevingen, situaties, en andere dieren om hen te helpen uitgroeien tot goed aangepaste volwassen honden. 

Dit proces bevordert hun natuurlijke nieuwsgierigheid en leergierigheid, terwijl het helpt om angst en terughoudendheid in nieuwe situaties te verminderen. 

Training moet beginnen zodra de puppy thuis komt, met nadruk op basiscommando’s zoals zitten, blijven, en komen. 

Curly-coated Retrievers staan bekend om hun intelligentie en kunnen snel leren, maar ze hebben ook een gevoelige kant. 

Daarom is het essentieel om positieve versterkingstechnieken te gebruiken, zoals lof en traktaties, om gewenst gedrag te bevorderen.Een consequente, geduldige benadering werkt het beste, aangezien harde of negatieve correcties hun vertrouwen kunnen schaden.

Het is ook van belang om deze honden mentaal en fysiek gestimuleerd te houden. Retrievers houden ervan om taken te hebben en deelnemen aan activiteiten zoals apporteertraining, behendigheid, en zwemmen kan hun natuurlijke vaardigheden en energie op een positieve manier kanaliseren.

Hoeveel ervaring vereist een Curly-coated retriever

De Curly-coated Retriever, met zijn unieke combinatie van intelligentie, energie, en soms eigenzinnige temperament, kan een uitdaging vormen voor onervaren hondeneigenaren, maar is ook zeer belonend voor degenen die bereid zijn zich aan te passen en te leren. 

Dit ras is geschikt voor eigenaren die bereid zijn tijd en moeite te investeren in training en socialisatie, ongeacht hun ervaringsniveau.

Voor ervaren hondeneigenaren biedt de Curly-coated Retriever de kans om een diepe band op te bouwen door middel van training en gezamenlijke activiteiten zoals jagen, apporteren, en watersporten. 

Hun vermogen om complexe commando’s te leren en te werken in verschillende omgevingen kan zeer bevredigend zijn voor iemand die de taal en behoeften van honden goed begrijpt.

Onervaren eigenaren moeten zich echter niet laten afschrikken. Met toegang tot goede bronnen van informatie, zoals boeken, online forums, en rasverenigingen, evenals de bereidheid om professionele hulp te zoeken wanneer nodig, kunnen ook zij succesvolle Curly-coated Retriever-eigenaren worden. 

Het belangrijkste is de bereidheid om te leren over het ras en een commitment aan het bieden van een liefdevol, gestructureerd thuis.

Is training noodzakelijk?

Ja, training is essentieel voor de Curly-coated Retriever. Dit ras is intelligent, energiek en heeft een aangeboren verlangen om te behagen, wat ze tot uitstekende kandidaten voor training maakt. 

Door hun intelligentie kunnen ze snel leren, maar hun soms eigenzinnige aard vereist een consistente en geduldige trainingsbenadering. 

Training helpt niet alleen bij het vestigen van een sterke band tussen de hond en zijn eigenaar, maar bevordert ook goed gedrag en gehoorzaamheid, wat cruciaal is voor hun welzijn en integratie in het gezinsleven.

Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn bijzonder belangrijk om te zorgen voor een goed aangepaste hond. 

Dit omvat blootstelling aan verschillende mensen, plaatsen, en situaties om eventuele angst of agressie te verminderen. Curly-coated Retrievers genieten ook van uitdagingen en mentale stimulatie, dus activiteiten zoals apporteren, behendigheid, en gehoorzaamheidswedstrijden kunnen hen zowel fysiek als mentaal bevredigen.

Gezien hun geschiedenis als jachthonden, hebben Curly-coated Retrievers een natuurlijke neiging om te werken en te presteren, wat kan worden gekanaliseerd door training.

Hoeveel beweging heeft een Curly-coated retriever nodig?

De Curly-coated Retriever, bekend om zijn energieke en avontuurlijke aard, heeft dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid beweging nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. 

Dit ras is ontwikkeld voor veeleisend werk in uitdagende omgevingen, waardoor ze een natuurlijke behoefte hebben aan activiteit. 

Idealiter heeft een Curly-coated Retriever minstens één tot twee uur beweging per dag nodig, verdeeld over wandelingen, speelsessies, en andere activiteiten zoals zwemmen of apporteren.

Deze activiteiten moeten niet alleen gericht zijn op het fysieke aspect, maar ook op mentale stimulatie. Curly-coated Retrievers zijn slim en kunnen baat hebben bij trainingsspelletjes, behendigheidssporten, en andere activiteiten die zowel hun lichaam als geest uitdagen. 

Het is ook belangrijk om variatie aan te brengen in hun dagelijkse routines om verveling te voorkomen en hun natuurlijke nieuwsgierigheid te bevredigen.

De Curly-Coated Retriever is een groot, sterk en elegant ras met een kenmerkende leverkleurige of zwarte vacht.

Hoe is de omgang met kinderen met deze retrievers

De Curly-coated Retriever staat bekend om zijn vriendelijke en geduldige temperament, wat hem een uitstekende metgezel maakt voor gezinnen met kinderen. Dit ras is sociaal en geniet van interactie met mensen, inclusief jonge gezinsleden. 

Met de juiste socialisatie en training toont de Curly-coated Retriever een beschermende en liefdevolle houding tegenover kinderen, waardoor hij een integraal onderdeel van het gezinsleven wordt.

Hun energieke aard betekent dat ze graag deelnemen aan spelletjes en activiteiten, waardoor ze een speelse bondgenoot zijn voor kinderen die graag buiten zijn. 

Het is echter belangrijk om toezicht te houden op de interacties tussen kinderen en de hond om ervoor te zorgen dat het spel zacht en respectvol blijft, vooral met jongere kinderen die misschien nog niet weten hoe ze voorzichtig moeten zijn met huisdieren.

Ondanks hun grootte en energie zijn Curly-coated Retrievers over het algemeen voorzichtig en attent in de omgang met kinderen. 

Hun gevoelige aard betekent ook dat ze goed reageren op de emoties van de kinderen om hen heen, waardoor ze een troostende aanwezigheid kunnen bieden.

Voordelen van een Curly-coated retriever

 1. Veelzijdigheid: Curly-coated Retrievers zijn uitstekende jachthonden, behendig in water en op land, waardoor ze perfect zijn voor actieve gezinnen of individuen.
 2. Intelligentie: Dit ras staat bekend om zijn scherpzinnigheid en leervermogen, wat training en gehoorzaamheid vergemakkelijkt.
 3. Sociaal en Vriendelijk: Curly-coated Retrievers staan bekend om hun vriendelijke en sociale aard, waardoor ze goed overweg kunnen met kinderen en andere huisdieren.
 4. Unieke Vacht: Hun unieke krullende vacht is niet alleen een blikvanger maar biedt ook enige bescherming tegen de elementen.

Nadelen van een Curly-coated retriever

 1. Hoge Bewegingsbehoefte: Dit ras heeft dagelijks veel beweging nodig, wat een uitdaging kan zijn voor minder actieve eigenaren.
 2. Vachtverzorging: Hoewel hun vacht uniek is, vereist het regelmatig onderhoud om klitten en vuil te voorkomen.
 3. Gevoeligheid: Als een gevoelige hond, reageert de Curly-coated Retriever sterk op de stemming van zijn omgeving, wat extra aandacht en geduld van de eigenaar vereist.
 4. Zeldzaamheid: Door hun relatieve zeldzaamheid kan het vinden van een Curly-coated Retriever puppy bij een gerenommeerde fokker moeilijker en mogelijk duurder zijn.

Hoe oud wordt een Curly-coated retriever

De Curly-coated Retriever staat bekend als een relatief gezond ras met een levensverwachting die typisch varieert tussen de 10 tot 12 jaar. Net als bij alle hondenrassen, kan de levensduur van een Curly-coated Retriever beïnvloed worden door verschillende factoren, waaronder genetica, kwaliteit van de zorg, voeding, en toegang tot preventieve gezondheidszorg.

Prijs van een Curly-coated retriever

De prijs van een Curly-coated Retriever kan sterk variëren, afhankelijk van meerdere factoren zoals de locatie, de reputatie van de fokker, en of de hond bedoeld is voor show, werk of gewoon als huisdier. 

Bij een gerenommeerde fokker kunnen de kosten voor een Curly-coated Retriever puppy variëren van ongeveer €800 tot €2000 of zelfs meer. 

Deze prijs weerspiegelt de investering van de fokker in gezondheidsonderzoeken, vaccinaties, en soms socialisatieprogramma’s om een gezonde en goed aangepaste hond te garanderen.

Aan de andere kant biedt adoptie via reddingsorganisaties of dierenasielen een kosteneffectiever alternatief, met adoptiekosten die doorgaans variëren van €50 tot €300. Deze vergoeding dekt vaak de kosten van medische zorg zoals sterilisatie of castratie, basisvaccinaties, en soms microchipping die de hond heeft ontvangen.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *