Alles over de Estrela Berghond: een loyale gezinshond – Cão da Serra da Estrela

de estrela berghond was oorspronkelijk een waakhond in de Portugese bergketen Serra da Estrela. Hij werd ontwikkeld uit Mastiffachtige honden die de Romeinen bij zich hadden toen ze op het Iberische schiereiland terecht kwamen

De Estrela Berghond, of “Cão da Serra da Estrêla”, is een indrukwekkende verschijning uit het midden van Portugal, specifiek uit de Serra da Estrela-regio. 

Dit oude Portugese hondenras staat bekend om zijn grote gestalte, toewijding, en het vermogen om zowel huis als vee te bewaken tegen roofdieren. 

Oorspronkelijk ingezet om kuddes te beschermen op het ruige Iberisch Schiereiland, heeft deze sterke hond zich ontwikkeld tot een toegewijde en soms dominante gezelschapshond. 

Zijn vacht, die in varianten van korthaar tot langhaar komt, inclusief kleuren zoals wolfsgrauw en gestroomd.

FCI rasgroep 2 Pinschers, Schnauzers, Molossers, en Zwitserse Sennenhonden

De Estrela Berghond, of Cão da Serra da Estrela, behoort tot Groep 2 van de Fédération Cynologique Internationale (FCI), die Pinschers, Schnauzers, Molossers, en Zwitserse Sennenhonden omvat. 

Binnen deze classificatie valt de Estrela Berghond onder de sectie van de Molossers, waar het ras wordt gewaardeerd om zijn krachtige gestalte, moed en loyaliteit. 

Deze indeling erkent de Estrela Berghond als een van de oudste rassen van Portugal, met een rijke geschiedenis van het hoeden en beschermen van kuddes in de ruige berggebieden van de Serra da Estrela.

Kenmerkend voor de Molosser groep, vertoont de Estrela Berghond de typische eigenschappen van kracht, een gespierde bouw, en een diepe, indrukwekkende bast, die bijdraagt aan zijn capaciteit als waakhond. Zijn lange of kortharige vacht biedt bescherming tegen de elementen, terwijl zijn intelligente en waakzame aard hem een uitstekende beschermer maakt voor zowel huis als vee. 

Het uiterlijk van de cão da serra da estrela

De Estrela Berghond, of Cão da Serra da Estrela, is een majestueuze verschijning, diepgeworteld in de Portugese bergketen Serra da Estrela. 

Dit hondenras, dat bekend staat om zijn dubbele vacht, komt zowel in langharige als kortharige variëteiten. 

De dikke ondervacht biedt bescherming tegen de strenge bergweersomstandigheden, terwijl de bovenvacht, die kan variëren van gestroomd tot wolfsgrauw en zelfs wit met aftekeningen, het dier een unieke uitstraling geeft. 

Reuen bereiken een indrukwekkende schofthoogte tot 70 cm, waarmee de Estrela Berghond een van de grotere Portugese rassen is.

Erfelijke ziektes en aandoeningen bij de cao da serra da estrela

De Estrela Berghond, bekend om zijn robuuste bouw en loyaliteit, is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij veel grote hondenrassen, zijn er enkele erfelijke ziektes en aandoeningen waar potentiële eigenaren rekening mee moeten houden:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij grotere rassen, waarbij het heupgewricht niet correct in de heupkom past, wat kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.
 2. Elleboogdysplasie: Vergelijkbaar met heupdysplasie, maar dan in de ellebogen, kan dit leiden tot artritis of lamheid.
 3. Gastric Torsion (Maagtorsie): Een levensbedreigende aandoening waarbij de maag draait en gas vasthoudt. Het komt vaker voor bij grote rassen met een diepe borstkas.
 4. Hartaandoeningen: Bepaalde hartproblemen kunnen erfelijk zijn bij dit ras.
 5. Progressieve Retina Atrofie (PRA): Een oogaandoening die kan leiden tot nachtblindheid en uiteindelijk tot volledige blindheid.
 6. Canine Leucocyte Adhesion Deficiency (CLAD): Een zeldzame, maar ernstige immuunstoornis die de hond vatbaarder maakt voor infecties.

Het karakter van de berghond van de estrela

De Estrela Berghond is loyaal en beschermt zijn gezin tegen elke dreiging, waarbij zijn natuurlijke waakzaamheid en sterke karakter uitblinken. 

Ondanks hun grootte zijn ze verrassend wendbaar en gehoorzaam, mits ze een consequente opvoeding en positieve bekrachtiging krijgen.

Deze honden passen het beste bij een actieve levensstijl, bij voorkeur in een landelijke omgeving waar ze veel ruimte hebben om te verkennen. 

Hun aanpassingsvermogen en trouw maken hen tot een uitstekende gezelschapshond, hoewel hun dominante aard enige ervaring van de eigenaar vereist om hun potentieel volledig te benutten.

De Estrela Berghond is een van de oudste Portugese hondenrassen. Het zijn grote, maar ook loyale en liefdevolle honden.

De verzorging van de Estrela Berghond

De verzorging van de Cão da Serra da Estrela, vereist aandacht voor hun dichte ondervacht en socialisatie vanaf jonge leeftijd. 

Deze grote, toegewijde honden met een kortharige of langharige vacht hebben regelmatige borstelbeurten nodig, vooral tijdens de rui, om klitten te voorkomen en hun vacht gezond te houden. 

Een wekelijkse borstelbeurt is essentieel; voor langharige variëteiten kan dit vaker nodig zijn om de witte aftekeningen en het wolfsgrauw en gestroomde patroon glanzend en schoon te houden.

Estrela Berghonden staan bekend om hun waakse en soms wantrouwende houding tegenover vreemden, wat benadrukt hoe belangrijk vroege socialisatie en training zijn. 

Deze honden moeten leren omgaan met nieuwe situaties, mensen, kinderen en andere huisdieren om welgemanierde familieleden te worden.

Socialisatie en opvoeding van de Estrela Berghond

De socialisatie en opvoeding van de Estrela Berghond zijn cruciale stappen in het ontwikkelen van een goed aangepaste en evenwichtige hond. V

anaf jonge leeftijd moeten Estrela Berghonden kennismaken met verschillende mensen, dieren, omgevingen en situaties. 

Dit bevordert hun zelfvertrouwen en vermindert wantrouwen tegenover vreemden, waardoor ze uitgroeien tot loyale en beschermende, maar niet agressieve, gezinsleden.

Een consequente en positieve opvoeding is noodzakelijk, gezien hun intelligente en soms dominante aard. 

Positieve bekrachtiging, zoals beloningen en lof, werkt goed bij deze honden. Ze zijn leergierig en reageren goed op training, maar hebben een eigenaar nodig die duidelijke grenzen stelt.

Beweging speelt ook een rol in de opvoeding; dagelijkse wandelingen en speeltijd helpen de Estrela Berghond om fysiek en mentaal gestimuleerd te blijven. 

Het is belangrijk om al vroeg te beginnen met de socialisatie en de training consistent voort te zetten gedurende het leven van de hond.

Hoeveel ervaring vereist een Estrela Berghond

Het bezitten van een Estrela Berghond kan zowel voor ervaren als onervaren hondeneigenaren een uitdaging zijn, maar het vereist een specifieke aanpak en toewijding. 

Deze grote en intelligente honden hebben een eigenaar nodig die consequent, zelfverzekerd, en bereid is om tijd te investeren in hun socialisatie, training en verzorging.

Voor onervaren eigenaren kan de Estrela Berghond een steile leercurve bieden vanwege hun grootte, kracht, en beschermende aard. 

Een grondige voorbereiding, mogelijk door middel van hondentrainingscursussen of het inschakelen van een professionele trainer, kan helpen.

Ervaringsniveau speelt een rol in hoe goed men kan omgaan met de dominante en soms eigenzinnige aard van de Estrela Berghond. 

Ervaren hondeneigenaren zullen waarschijnlijk beter in staat zijn om deze eigenschappen te managen en de hond te leiden.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Estrela Berghond, een ras dat bekend staat om zijn intelligentie, zelfstandigheid, en soms dominante karakter. 

Deze honden zijn oorspronkelijk gefokt als werkhonden, specifiek voor het bewaken van kuddes, en bezitten een sterk beschermingsinstinct. 

Training helpt bij het kanaliseren van hun natuurlijke gedrag en instincten op een positieve manier.

Een consequente en positieve trainingsbenadering is cruciaal vanaf jonge leeftijd. Dit helpt niet alleen bij het opbouwen van een sterke band tussen de hond en de eigenaar, maar bevordert ook goed gedrag. 

Socialisatietraining is ook van vitaal belang om te zorgen dat de Estrela Berghond goed overweg kan met vreemden, kinderen, en andere huisdieren.

Door hun intelligentie en leergierigheid reageren Estrela Berghonden goed op training, maar ze hebben een eigenaar nodig die geduldig en standvastig is. Onvoldoende training kan leiden tot ongewenst gedrag, gezien hun grote formaat en kracht.

Hoeveel beweging hebben deze rassen dagelijks nodig?

De Estrela Berghond, bekend om zijn robuuste gestel en oorspronkelijke rol als bewaker van kuddes in de bergachtige regio’s van Portugal, heeft aanzienlijke dagelijkse beweging nodig. 

Dit ras is niet alleen groot en gespierd, maar heeft ook een hoge energiebehoefte die moet worden gekanaliseerd door zowel fysieke als mentale stimulatie. Dagelijks minstens een uur beweging wordt aanbevolen voor een volwassen Estrela Berghond.

Dit kan bestaan uit wandelingen, speeltijd in een veilig afgesloten gebied, trektochten, en trainingssessies die zowel hun lichaam als geest uitdagen.

Naast de standaardwandelingen, waarbij ze hun omgeving kunnen verkennen en hun natuurlijke nieuwsgierigheid kunnen bevredigen, profiteren Estrela Berghonden van gevarieerde activiteiten zoals speurwerk, behendigheidstraining en zelfs trekspellen.

estrela berghond geniet van zijn dagelijkse wandeling

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Estrela Berghond staat bekend om zijn loyale en beschermende aard, waardoor hij uitstekend geschikt is als familiehond. 

Met een goed socialisatieproces tonen deze honden een diepe toewijding aan hun gezin, inclusief kinderen. 

Hun geduldige en soms waakzame karakter maakt hen tot een vriendelijke metgezel voor kinderen, mits er toezicht wordt gehouden om veilige interacties te garanderen. 

Deze honden kunnen zeer beschermend zijn over hun familieleden, wat betekent dat ze altijd het welzijn van de kinderen in hun huis in het oog houden.

Ten aanzien van andere huisdieren, als Estrela Berghonden van jongs af aan goed gesocialiseerd worden, kunnen ze leren omgaan met andere honden en zelfs katten in het huishouden. 

Hun herdersinstinct kan echter soms naar boven komen, wat betekent dat eigenaren alert moeten zijn op tekenen van herding of dominante gedragingen, vooral rond kleinere dieren.

Voordelen van een Estrela Berghond

 1. Loyaal en Beschermend: Uitstekende waak- en gezinshond, sterk beschermend voor zijn familie.
 2. Goed met Kinderen: Kan zeer goed overweg met kinderen, mits correct gesocialiseerd.
 3. Weerbestendige Vacht: Heeft een dubbele vacht die bescherming biedt tegen diverse weersomstandigheden.
 4. Intelligent en Leergierig: Hoewel soms eigenzinnig, zijn ze intelligent en kunnen goed leren met de juiste training.
 5. Sociaal met Huisdieren: Kan goed samenleven met andere huisdieren als ze samen opgroeien.

Nadelen van een Estrela Berghond

 1. Grootte en Kracht: Vereist een eigenaar die fysiek in staat is om met hen om te gaan en duidelijke leiding te geven.
 2. Veel Beweging Nodig: Heeft dagelijks veel beweging en mentale stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven.
 3. Training: Sterk waakinstinct en onafhankelijkheid kunnen training uitdagend maken.
 4. Verzorging: Hun dikke vacht vereist regelmatige verzorging om klitten en ophoping van vuil te voorkomen.
 5. Gezondheidsproblemen: Zoals bij veel grote rassen, kunnen ze gevoelig zijn voor heupdysplasie en andere erfelijke aandoeningen

Hoe oud wordt een Estrela Berghond

De Estrela Berghond heeft een levensverwachting van ongeveer 10 tot 12 jaar, afhankelijk van hun gezondheid, levensomstandigheden en genetica. 

Zoals bij alle honden, draagt goede zorg, inclusief adequate voeding, regelmatige lichaamsbeweging en preventieve gezondheidszorg, bij aan een langer en gezonder leven.

Prijs van een Estrela Berghond bij fokker en adoptie

De prijs van een Estrela Berghond bij een fokker kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, de reputatie van de fokker, bloedlijnen, en of de hond bedoeld is voor show, fokken of enkel als huisdier. 

Gemiddeld kunnen de prijzen variëren van €800 tot €1500 of meer voor een pup met stamboom van een gerenommeerde fokker.

De kosten voor adoptie van een Estrela Berghond via een herplaatsingsdienst of reddingsorganisatie kunnen aanzienlijk lager zijn, vaak variërend van €50 tot €300. 

Deze kosten dekken meestal de basis medische zorg, zoals vaccinaties en sterilisatie/castratie, die de organisatie heeft verstrekt.

About The Author

1 thought on “Alles over de Estrela Berghond: een loyale gezinshond – Cão da Serra da Estrela”

 1. Pingback: Alles over de Estrela Berghond: een loyale gezi...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *