Alles over de Epagneul Bleu de Picardie: Hondenras, Prijs,kenmerken en meer van deze rassen

epagneul de blue de picardie afkomstig uit de Franse provincie Picardië. Lijkt bijzonder veel op de Epagneul Picard, maar heeft zijn eigen raspunten.

De Epagneul Bleu de Picardie, met zijn kenmerkende blauwachtige vacht en zwarte platen, is een trots lid van de Franse epagneuls. 

Deze jachthond, afkomstig uit de regio Picardië in Noord-Frankrijk, staat bekend om zijn gespikkelde zwartgrijze vacht die hem een uniek blauwachtig aanzien geeft. 

Historisch gezien werd deze onvermoeibare hond vooral gewaardeerd door liefhebbers van jachthonden voor zijn uithoudingsvermogen en zijn vermogen om urenlang actief te blijven en grote afstanden af te leggen, zelfs in moeilijk terrein.

De Bleu de Picardie is nauw verwant aan de Epagneul Picard en de Epagneul Francais, maar onderscheidt zich door zijn specifieke vachtkleur. 

Deze honden stonden oorspronkelijk bekend om hun uitstekende jachtvaardigheden, met name in het vinden en stokstijf blijven staan met hun neus gericht naar het wild, wat hen bijzonder maakte onder de setters en spaniels.

De rasvereniging en liefhebbers van de Bleu de Picardie benadrukken zijn makkelijke trainbaarheid en zachte, meegaande aard, wat hem niet alleen een uitstekende jachthond maakt, maar ook een liefdevolle gezelschapshond. 

Zijn geschiedenis als werkhond in de Franse bergketen Serra da Estrela vertaalt zich in een behoefte aan voldoende beweging, waardoor hij uitermate geschikt is voor een actieve levensstijl.

FCI Groep 7 staande honden en algemeen beeld

De Epagneul blue de picardie behoort tot de FCI-groep 7, die gewijd is aan staande honden. 

Dit ras is bijzonder gewaardeerd om zijn jachtvaardigheden, met name in het werk voor het schot, waarbij hij het wild opspoort en stilstaat om de jager op het wild te wijzen. 

Deze groep bevat honden die bekend staan om hun vermogen om wild op te sporen, het te volgen en de jager te leiden naar de locatie van het wild door te ‘staan’, wat betekent dat ze in een stijve houding bevriezen om de aanwezigheid van wild aan te geven.

De Epagneul Bleu de Picardie, met zijn opvallende blauwachtige vacht met zwarte platen en zijn geschiedenis die diep geworteld is in de Franse jachttraditie, is een uitstekend voorbeeld van een staande jachthond. 

Zijn vaardigheden in het veld, gecombineerd met een loyaal en vriendelijk karakter, maken hem tot een veelzijdige hond, geschikt voor zowel de jacht als het gezinsleven.

Vacht en uiterlijk van de Epagneul Bleu de Picardie

De Epagneul Bleu de Picardie, met zijn opvallende en unieke verschijning, is een prachtig voorbeeld van de Franse jachthondenrassen. 

Zijn vacht is kenmerkend zwartgrijs gespikkeld, waardoor hij soms een blauwachtige waas lijkt te hebben, vooral herkenbaar in de variëteit van de Epagneul Picard. 

Dit ras staat bekend om zijn vermogen om uren achter elkaar in actie te zijn, grote afstanden af te leggen en buitengewoon snel te bewegen, zonder ver uit de buurt van zijn baas te gaan.

Deze honden staan vrij laag bij de grond en hebben een sterke en onvermoeibare bouw, waarmee ze zich vlot door bossages en andere soorten lastig terrein kunnen bewegen. bleu de picardie is circa 25 kilo en ze hebben een schofthoogte die rond de 55 centimeter ligt.

Hun goede neus en grote wil om te behagen maken hen uitstekende jachthonden, maar ze zijn evenzeer lief en vriendelijk als gezelschapshond. 

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Epagneul Bleu de Picardie, een robuuste en energieke jachthond, kan net als andere rassen gevoelig zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen. 

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij middelgrote tot grote rassen, waarbij de heupgewrichten abnormaal ontwikkeld zijn, wat kan leiden tot pijn en artritis.
 2. Progressieve Retina Atrofie (PRA): Een oogaandoening die uiteindelijk kan leiden tot blindheid door het progressief degenereren van het netvlies.
 3. Oorinfecties: Vanwege hun hangende oren zijn ze vatbaar voor oorinfecties, die regelmatige controle en reiniging vereisen.
 4. Hartaandoeningen: Bepaalde hartproblemen kunnen voorkomen, dus regelmatige controles bij de dierenarts zijn belangrijk.
 5. Huidproblemen: Hun dichte vacht kan aanleiding geven tot huidproblemen, waaronder allergieën en hotspots.
 6. Gastrische dilatatie-volvulus (maagdraaiing): Een levensbedreigende aandoening die kan optreden bij grote rassen, gekenmerkt door de opzwelling en draaiing van de maag.
 7. Patella Luxatie: Het verschuiven van de knieschijf, wat pijnlijk kan zijn en de mobiliteit kan beïnvloeden.
 8. Epilepsie: Sommige lijnen kunnen gevoelig zijn voor epileptische aanvallen, die beheersbaar zijn met medicatie.

Het karakter van de De Epagneul Bleu de Picardie

Deze rassen staan bekend om hun ‘ will to please ‘, makkelijk trainbare aard en de zachte, meegaande persoonlijkheid, waardoor ze ook geschikt zijn voor beginnende eigenaren. 

Ze zijn bijzonder lief en vriendelijk, niet alleen naar hun familie maar ook naar kinderen en andere huisdieren. 

Ondanks hun vriendelijkheid kunnen ze wantrouwend zijn tegenover vreemden, wat hen uitstekende waakhonden maakt. Een normale en vriendelijke aanpak in training is voldoende, gezien hun grote wens om te behagen en hun vermogen om snel te leren.

Hun liefde voor water en zwemmen, gecombineerd met hun behoefte aan voldoende beweging, maakt ze ideale metgezellen voor actieve gezinnen, zelfs die in landelijke omgevingen.

de epagneul bleu de picardie aan het genieten van zijn dagelijkse wandeling

Rasvereniging en raskenmerken

De Épagneul Bleu de Picardie, een juweel onder de Franse hondenrassen, kenmerkt zich door zijn unieke verschijning en uitmuntende kwaliteiten als jachthond. 

Rasverenigingen spelen een cruciale rol in het behoud en de promotie van deze prachtige hond, met een focus op de gezondheid, het welzijn en het behoud van de rasstandaarden. 

Met een gewicht rond de 25 kilogram en een schofthoogte die zweeft tussen de 55 en de 60 centimeter, manifesteert deze robuuste en toch elegante hond zich als een sterke en onvermoeibare metgezel.

De vacht van de Bleu de Picardie, typerend gespikkeld met zwartgrijze en soms blauwachtige schijn, biedt niet alleen bescherming tijdens de jacht maar accentueert ook zijn gracieuze bouw. 

Deze honden staan bekend om hun wil om te behagen, wat training aanzienlijk vergemakkelijkt, en hun zachte, meegaande aard maakt hen uitermate geschikt voor zowel ervaren als beginnende hondeneigenaren. 

Hun onvermoeibare aard en vermogen om lange afstanden af te leggen zonder ver van hun baas te dwalen, maken hen tot een uitstekende keuze voor actieve gezinnen.

Een rasvereniging speelt een cruciale rol in het behoud en de promotie van de Epagneul Bleu de Picardie. Deze verenigingen zetten zich in voor de gezondheid, het welzijn en het behoud van het ras. 

Ze bieden een platform voor fokkers en eigenaren om ervaringen uit te wisselen, en ze organiseren evenementen zoals shows en jachtproeven die specifiek zijn ontworpen voor de vaardigheden van dit ras. 

Verder bieden rasverenigingen waardevolle bronnen van informatie over de verzorging, opvoeding en training van de Epagneul Bleu de Picardie, naast advies over gezondheidsproblemen en de beste praktijken voor fokken.

De verzorging van de Epagneul Bleu de Picardie

De verzorging van de Épagneul Bleu de Picardie vraagt om aandacht voor zijn unieke kenmerken, met name zijn prachtige vacht en energieke aard. 

Deze honden staan bekend om hun gespikkelde, zwartgrijs met blauwachtige waas vacht, die regelmatige verzorging vereist. 

Hun vacht, variërend van korthaar tot langhaar, moet regelmatig worden geborsteld om klitten en vuil te verwijderen, vooral na activiteiten in de buitenlucht. 

Tijdens de rui is het noodzakelijk om de vacht vaker te borstelen om dode haren te verwijderen en de huid gezond te houden.

Beweging is cruciaal voor de Bleu de Picardie; deze onvermoeibare hond heeft dagelijks voldoende fysieke activiteit nodig om zijn energie kwijt te kunnen. 

Zwemmen is een bijzonder geliefde activiteit voor dit ras, naast lange wandelingen en speelsessies die hun mentale en fysieke gezondheid ten goede komen.

Socialisatie en training zijn essentieel vanaf jonge leeftijd, met een focus op positieve bekrachtiging. Hun intelligente en meegaande aard maakt training relatief eenvoudig, maar een consequente aanpak is noodzakelijk om de beste resultaten te bereiken.

Socialisatie en opvoeding van de Epagneul Bleu de Picardie

De socialisatie en opvoeding van de Épagneul Bleu de Picardie zijn cruciale aspecten van het bezitten van dit prachtige ras. 

De honden, bekend om hun sterke, onvermoeibare aard en buitengewoon goede neus, zijn zeer trainbaar en zacht van aard, wat hen een uitstekende keuze maakt voor zowel ervaren als beginnende eigenaren. 

Hun aanleg om stokstijf te blijven staan met de neus in de richting van het wild, toont hun uitstekende jachtinstinct.

Het trainen van de Bleu de Picardie, die dicht bij de grond staat en bekend staat om zijn snelheid en het vermogen om lange afstanden af te leggen, vereist een normale en vriendelijke aanpak. 

Deze honden zijn makkelijk mee te nemen en passen zich vlot aan, wat belangrijk is voor hun training en socialisatie. Ze zijn zeer meegaand en stabiel, wat het trainingsproces vergemakkelijkt. 

Deze honden hebben voldoende beweging nodig en zwemmen bijzonder graag, wat bijdraagt aan hun fysieke welzijn. 

De Bleu de Picardie staat erom bekend erg lief en vriendelijk te zijn, met een groot uithoudingsvermogen, waardoor ze goed overweg kunnen met kinderen en andere huisdieren.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Épagneul Bleu de Picardie, een ras dat bekend staat om zijn intelligentie, meegaandheid en sterke jachtinstinct. 

Deze honden zijn makkelijk trainbaar en hebben een zacht en meegaand karakter, waardoor ze goed reageren op een normale en vriendelijke aanpak. 

Hun bereidheid om te leren en te behagen, gecombineerd met hun onvermoeibare energie, maakt ze uitstekende kandidaten voor zowel basisgehoorzaamheidstraining als meer gespecialiseerde jachttraining.

De Bleu de Picardie, verwant aan de Engelse Setter en vaak vergeleken met andere Franse en Noord-Franse rassen zoals de Picardische Spaniël, heeft een uitstekende neus en kan urenlang actief zijn, buitengewoon snel over lange afstanden zonder ver van zijn baas te gaan. 

Deze eigenschappen benadrukken het belang van vroegtijdige socialisatie en training om ervoor te zorgen dat de hond zijn energie op een positieve manier kanaliseert en leert hoe hij zich moet gedragen in verschillende omgevingen en situaties.

Training moet gericht zijn op het versterken van de goede band tussen hond en eigenaar en het gebruik van positieve bekrachtiging om gewenst gedrag aan te moedigen.

Vanwege hun sterke jachtinstinct is het essentieel om hen te leren hoe ze hun driften kunnen beheersen, vooral rond kleinere dieren en in open gebieden.

Hoeveel beweging hebben deze rassen dagelijks nodig?

De Épagneul Bleu de Picardie, bekend om zijn onvermoeibare aard en uitstekende jachtcapaciteiten, heeft aanzienlijke dagelijkse beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. 

Dit ras, met een groot uithoudingsvermogen en een liefde voor het buitenleven, vereist minimaal een uur beweging per dag. 

Ideaal zijn activiteiten die zowel fysieke inspanning als mentale stimulatie bieden, zoals lange wandelingen, rennen, zwemmen, en apporteerspelletjes. 

Deze activiteiten helpen niet alleen om de fysieke conditie van de hond te onderhouden, maar bevorderen ook een sterke band tussen hond en eigenaar.

De Bleu de Picardie geniet bijzonder van zwemmen en kan bijzonder lange afstanden afleggen, waardoor wateractiviteiten een uitstekende manier zijn om aan zijn bewegingsbehoefte te voldoen. 

Daarnaast kan deelname aan hondensporten zoals agility of flyball een goede uitlaatklep zijn voor zijn energie en intelligentie.

de epagneul bleu de picardie aan het wandelen in het bos

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Épagneul Bleu de Picardie, gekenmerkt door zijn zachte en meegaande aard, staat bekend om zijn uitstekende omgang met kinderen en andere huisdieren. 

De Bleu de Picardie is een onvermoeibare hond die in staat is om uren achter elkaar in actie te zijn en zeer lange afstanden kan afleggen, waardoor hij een ideale speelkameraad is voor actieve gezinnen.

Zijn meegaande en stabiele karakter maakt hem makkelijk in de omgang en hij bouwt graag een goede band op met alle leden van het huishouden, inclusief andere huisdieren. 

De Bleu de Picardie is daarnaast een sterke en waakzame hond die graag in de buurt van zijn baas blijft, maar toch niet ver uit de buurt gaat, waardoor hij een betrouwbare metgezel is in diverse huiselijke situaties.

Voordelen van een Épagneul Bleu de Picardie

 1. Makkelijk Trainbaar: De Bleu de Picardie is intelligent en leergierig, waardoor hij relatief eenvoudig te trainen is.
 2. Goed met Kinderen en Andere Huisdieren: Dankzij zijn zachte en meegaande aard gaat hij goed om met kinderen en andere dieren.
 3. Uitstekende Jachthond: Als jachthond heeft hij een uitstekend uithoudingsvermogen en een sterke wil om te behagen.
 4. Waakzaam: Hij is een goede waakhond, alert maar niet overdreven agressief.
 5. Lief en Vriendelijk: Heeft een vriendelijke persoonlijkheid, geschikt voor gezinnen.

Nadelen van een Épagneul Bleu de Picardie

 1. Veel Beweging Nodig: Vereist veel fysieke activiteit om gelukkig en gezond te blijven.
 2. Verzorging: Zijn vacht vereist regelmatige verzorging om klitten en matting te voorkomen, vooral bij de langharige variant.
 3. Kan Koppig Zijn: Soms kan hij een koppige streep hebben, wat consistentie in training vereist.
 4. Gevoelig voor Erfelijke Aandoeningen: Zoals veel rassen, kan hij gevoelig zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen.

Hoe oud wordt een Épagneul Bleu de Picardie

De Épagneul Bleu de Picardie is een robuust en gezond hondenras dat gemiddeld 12 tot 14 jaar oud kan worden. 

De levensverwachting hangt natuurlijk af van diverse factoren zoals genetica, levensomstandigheden, voeding en gezondheidszorg.

Prijs van een Épagneul Bleu de Picardie bij fokker en adoptie

De prijs voor een Épagneul Bleu de Picardie puppy van een fokker kan aanzienlijk variëren afhankelijk van de stamboom, de kwaliteit van de ouderdieren, en of de hond voor showdoeleinden of als huisdier wordt gekocht. 

Gemiddeld kunnen prijzen variëren van ongeveer €800 tot €1200 voor een welgefokte pup. Het is belangrijk om te kiezen voor een verantwoordelijke fokker die gezondheidstests uitvoert en garant staat voor het welzijn van de honden.

Bij adoptie, wat een nobele en lonende optie kan zijn, kunnen de kosten aanzienlijk lager zijn en voornamelijk bestaan uit een adoptiebijdrage die de kosten van vaccinaties, sterilisatie of castratie, en eventuele andere medische zorg dekt. Deze bijdrage kan variëren van €50 tot €300,

About The Author

1 thought on “Alles over de Epagneul Bleu de Picardie: Hondenras, Prijs,kenmerken en meer van deze rassen”

 1. Pingback: Alles over de Epagneul Bleu de Picardie: Honden...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *