Alles over de Amerikaanse Cocker Spaniël: prijs, karakter en kenmerken.

Amerikaanse Cocker Spaniel hondenras

De Amerikaanse Cocker Spaniël, een ras dat stamt af van de Engelse Cocker Spaniël, heeft een boeiende geschiedenis. 

Deze honden waren oorspronkelijk gefokt als jachthonden, met een speciale vaardigheid voor het opjagen van de houtsnip, bekend als ‘woodcock’ in het Engels, wat bijdroeg aan hun naamgeving. 

De Engelse en Amerikaanse Cocker Spaniëls waren oorspronkelijk één ras, maar hun ontwikkeling in Amerika leidde tot significante verschillen in uiterlijk en temperament.

De Amerikaanse variant van de Cocker Spaniël begon zich te onderscheiden van de Engelse Cocker Spaniël in de vroege 20e eeuw. 

De Amerikaanse Cocker Spaniëls werden gefokt met een kortere en fijnere beharing, en een licht golvende vacht, wat hen een uniek uiterlijk gaf. Hun gespierde bouw en ongeveer hetzelfde gewicht bleven, maar hun uiterlijk werd verfijnder.

In 1946 erkende de Amerikaanse Kennel Club de Amerikaanse Cocker Spaniël als een apart ras, verschillend van de Engelse Cocker Spaniël. 

Beide rassen kregen hun eigen rasstandaarden, waarmee hun onderscheid officieel werd. Deze erkenning markeerde een belangrijke stap in de geschiedenis van de Amerikaanse Cocker Spaniël, die zich ontwikkelde tot een geliefd gezelschapsdier en showhond, naast hun oorspronkelijke rol als bekwame jachthonden. 

Hun rijke geschiedenis, die teruggaat tot de Mayflower in 1620, maakt de Amerikaanse Cocker Spaniël tot een ras met een diepe erfgoed en blijvende populariteit.

Het uiterlijk van het hondenras Amerikaanse Cocker Spaniel

De Amerikaanse Cocker Spaniël, een ras dat pas in 1946 officieel zijn eigen rasstatus kreeg van de American Kennel Club, is een opvallende verschijning onder de honden. 

Deze charmante honden, vaak liefkozend ‘ Amerikaantjes ‘ genoemd, hebben een uniek en aantrekkelijk uiterlijk dat hen onderscheidt van hun voorouder, de Engelse Cocker Spaniël.

De Amerikaanse Cocker Spaniël heeft een schofthoogte van ongeveer 38 cm en een ideaal gewicht van rond de 13 kg, waardoor ze iets kleiner zijn dan de Engelse variant. 

Hun meest kenmerkende eigenschap is hun lange, zijdezachte en licht golvende vacht, die regelmatig vachtverzorging vereist. De oren zijn lang en sluiten de gehoorgang, wat bijdraagt aan hun unieke uitstraling.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij veel hondenrassen, waarbij het heupgewricht abnormaal ontwikkelt.
 2. Patella Luxatie: Een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie verschuift.
 3. Oorontstekingen: Vanwege hun lange oren zijn Amerikaanse Cockers vatbaar voor oorontstekingen.
 4. Oogproblemen: Inclusief cataract en progressieve retinale atrofie.
 5. Allergieën en Huidproblemen: Vaak gerelateerd aan voedselintoleranties of omgevingsallergenen.
 6. Cardiomyopathie: Een hartziekte die bij sommige Cockers kan voorkomen.
 7. Auto-immuunziekten: Sommige lijnen kunnen vatbaar zijn voor auto-immuunziekten.
 8. Hypothyreoïdie: Een aandoening van de schildklier die invloed heeft op de stofwisseling.

Het karakter van de Amerikaanse Cocker Spaniël

De Amerikaanse Cocker Spaniël, een ras dat zijn rasstandaard ontving van de American Kennel Club vanaf de jaren dertig, staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter. 

Deze honden onderscheiden zich van hun Engelse tegenhanger, de Engelse Cocker Spaniël, door hun rondere gezicht en kortere, fijnere vacht.

Deze honden zijn bekend om hun zijdeachtige, licht golvende vacht die regelmatig borstelen vereist om klitten te voorkomen. 

Oorspronkelijk gefokt als waterhonden en voor apporteerwerk, vergelijkbaar met retrievers, hebben Amerikaanse Cocker Spaniëls nog steeds een zekere mate van jachtinstinct en beweging nodig. 

Ze zijn echter meer aangepast aan het leven als gezinshond en staan bekend om goed met kinderen en andere honden om te gaan.

Amerikaanse Cocker Spaniëls zijn intelligente honden en kunnen goed getraind worden, mits ze vanaf puppy’s een goede opvoeding krijgen. Ze zijn over het algemeen gemakkelijk in de omgang en passen zich goed aan het leven in een kleiner huis aan.

Amerikaanse Cocker Spaniel

De Verzorging van de Amerikaanse Cocker Spaniël

De verzorging van de Amerikaanse Cocker Spaniël, een ras dat zich onderscheidt van zijn Engelse tegenhanger met een weelderige, licht golvende vacht, vereist specifieke aandacht en zorg. 

Als lid van de spaniël-familie heeft de Amerikaanse Cocker Spaniël, ook bekend als de ‘American Cocker’, specifieke behoeften die voortkomen uit zowel zijn fysieke eigenschappen als zijn persoonlijkheid.

Vachtverzorging: Een van de meest opvallende kenmerken van de Amerikaanse Cocker Spaniël is zijn zijdeachtige vacht die regelmatig verzorging nodig heeft. 

Borstelen moet meerdere keren per week gebeuren om klitten te voorkomen, vooral rond de lange oren en de ruglijn. 

Regelmatige bezoeken aan een trimsalon zijn ook aan te bevelen om hun vacht in optimale conditie te houden.

Voeding: Een uitgebalanceerd dieet is cruciaal voor de gezondheid van de Amerikaanse Cocker Spaniël. Hoogwaardig hondenvoer dat rijk is aan omega-3 kan helpen bij het behouden van een gezonde vacht en het ondersteunen van de spijsvertering. 

Het is belangrijk om hun gewicht te monitoren, aangezien deze kleine honden vatbaar zijn voor overgewicht.

Orenverzorging: Hun karakteristieke lange, hangende oren vereisen speciale zorg om oorontstekingen te voorkomen. Regelmatig schoonmaken en controleren van de oren is belangrijk.

Socialisatie en opvoeding van de Amerikaanse Cocker Spaniël

De socialisatie en opvoeding van de Amerikaanse Cocker Spaniël zijn van cruciaal belang voor hun ontwikkeling tot goed aangepaste en gelukkige honden. 

Socialisatie: Het is essentieel om Amerikaanse Cocker Spaniëls al vanaf jonge leeftijd, idealiter rond de acht weken, te socialiseren. 

Dit betekent hen blootstellen aan een verscheidenheid aan mensen, geluiden, omgevingen en andere honden. Dit helpt hen om te leren hoe ze op een positieve manier moeten omgaan met verschillende situaties en voorkomt angstig of schuw gedrag.

Training: De Amerikaanse Cocker Spaniël, net als alle spaniels, is intelligent en leert snel. Ze reageren goed op positieve versterking en zachte, consequente trainingsmethoden. Basisgehoorzaamheidstraining is essentieel, en gezien hun geschiedenis als apporterende honden, kunnen ze genieten van activiteiten zoals apporteren.

Gezondheid en Gedrag: De Amerikaanse Cocker Spaniël kan vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke aandoeningen. Een goede opvoeding omvat ook aandacht voor hun gezondheid en welzijn. Regelmatige veterinaire controles en een uitgebalanceerd dieet rijk aan omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor hun fysieke gezondheid.

Hoeveel ervaring vereist een Amerikaanse Cocker Spaniël

De Amerikaanse Cocker Spaniël, een variant van de Cocker Spaniel en erkend door de American Kennel Club, is een ras dat relatief gemakkelijk te verzorgen is en daarom geschikt kan zijn voor zowel ervaren als minder ervaren hondenbezitters. 

Hoewel de Amerikaanse Cocker Spaniël verschillend is van de Engelse Cocker Spaniël, met zijn kortere en fijnere vacht en iets rondere lichaamsbouw, delen beide rassen een vriendelijke en aanhankelijke aard.

Deze honden staan bekend om hun zachtaardige temperament en zijn over het algemeen goed met andere honden en gezinsleden. 

Hun verzorging is niet bijzonder ingewikkeld, maar vereist wel regelmatige aandacht, vooral wat betreft hun licht golvende vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten te voorkomen.

Training en socialisatie zijn belangrijk voor de Amerikaanse Cocker Spaniël, net als voor alle honden. 

Deze spaniëls reageren goed op positieve trainingsmethoden en hebben baat bij een consequente aanpak. Ze zijn intelligent en leergierig, wat het trainingsproces vergemakkelijkt.

Is trainen noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Amerikaanse Cocker Spaniël, net als voor alle hondenrassen. 

De Amerikaanse Cocker Spaniël, vereist een specifieke benadering van training om zijn volledige potentieel als huisdier te bereiken.

De Amerikaanse Cocker Spaniël, erkend door zowel de American Kennel Club als de Fédération Cynologique Internationale (FCI), staat bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige karakter. 

Dit hondenras, met hun kenmerkende licht golvende vacht en lieflijke uitstraling, zijn intelligent en reageren goed op positieve versterkingstechnieken. Hun training moet gericht zijn op het ontwikkelen van gehoorzaamheid en goede manieren, en moet al vroeg beginnen.

Het trainen van Amerikaanse Cocker Spaniëls helpt niet alleen bij het vormen van een sterke band tussen hond en eigenaar, maar voorkomt ook gedragsproblemen. 

Deze spaniëls, zowel reuen als teefjes, zijn over het algemeen leergierig en genieten van interactieve trainingsessies. Consistentie en geduld zijn sleutelwoorden bij het trainen van deze honden.

Hoeveel beweging heeft een Amerikaanse Cocker Spaniël nodig?

De Amerikaanse Cocker Spaniël, een ras dat zich door de jaren heen heeft ontwikkeld tot een variant die aanzienlijk verschilt van de Engelse Cocker Spaniël, heeft een matige hoeveelheid beweging nodig. Hoewel ze minder energiek zijn dan sommige andere spaniëlsoorten, is dagelijkse lichaamsbeweging essentieel voor hun fysieke en mentale gezondheid.

De Amerikaanse Cocker Spaniël, met zijn kenmerkende licht golvende vacht en compacte gestalte, heeft een levensstijl nodig die hen zowel fysiek als mentaal stimuleert. Deze honden, die gemiddeld wegen en een eigen rasstandaard hebben gekregen, zijn niet zo energiek als bijvoorbeeld een Basset, maar genieten nog steeds van activiteiten zoals wandelen, apporteren en spelletjes die hun natuurlijke nieuwsgierigheid prikkelen.

Het is belangrijk om rekening te houden met hun fysieke capaciteiten; te intensieve oefeningen kunnen belastend zijn voor hun kleine lichaam. Daarom is het aan te raden om dagelijkse wandelingen en lichte speelsessies te combineren met perioden van rust. 

Hun bewegingsbehoefte kan ook enigszins verschillen afhankelijk van hun afstamming, aangezien de fysieke eigenschappen enigszins kunnen variëren tussen de nakomelingen van verschillende ouderdieren.

het hondenras amerikaanse cocker spaniel

Hoe is de omgang met kinderen?

De Amerikaanse Cocker Spaniël staat bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige karakter, wat hem een uitstekende keuze maakt voor gezinnen met kinderen. 

Deze aanhankelijke honden genieten van de aandacht en het gezelschap van kinderen, mits er sprake is van respectvolle interactie.

Amerikaanse Cockers zijn geduldig en tolerant, maar zoals bij alle honden, is het essentieel dat interacties tussen kinderen en de hond onder toezicht staan. 

Kinderen moeten worden geleerd hoe ze op een zachte en respectvolle manier met de hond om moeten gaan. Het is belangrijk om trekken aan de oren of staart, ruw spel, of het storen van de hond tijdens het eten of slapen te vermijden.

Deze honden zijn van nature speels en kunnen genieten van speeltijd met kinderen, zoals zachtjes apporteren of rustige trekspelletjes. 

Ze zijn vaak geduldig genoeg om deel te nemen aan kinderspelletjes, wat bijdraagt aan de harmonieuze band tussen het dier en de kinderen in het gezin.

Voordelen van de Amerikaanse Cocker Spaniël

 1. Vriendelijk en Aanhankelijk: De Amerikaanse Cocker Spaniël staat bekend om zijn vriendelijke en liefdevolle karakter, wat hem tot een uitstekende gezelschapshond maakt.
 2. Goed met Kinderen: Ze zijn over het algemeen geduldig en goed met kinderen, wat hen een goede keuze maakt voor gezinnen.
 3. Aanpasbaarheid: De Amerikaanse Cocker Spaniël kan zich goed aanpassen aan verschillende woonomstandigheden, waaronder appartementen.
 4. Trainbaarheid: Deze honden zijn intelligent en reageren goed op positieve trainingsmethoden, waardoor ze relatief gemakkelijk te trainen zijn.
 5. Schoonheid: Met hun mooie, zijdeachtige vacht en schattige uitstraling, zijn ze een genot om te zien.

Nadelen van de Amerikaanse Cocker Spaniël

 1. Vachtverzorging: Hun weelderige vacht vereist regelmatige verzorging, inclusief frequent borstelen en professionele trimbeurten.
 2. Gezondheidsproblemen: Ze kunnen vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen, zoals oorinfecties en oogproblemen.
 3. Oefeningsbehoeften: Hoewel ze geen extreem hoge energie hebben, hebben ze toch dagelijkse beweging nodig om gezond te blijven.
 4. Sociale Behoeften: Ze hebben veel menselijke interactie nodig en kunnen niet lang alleen gelaten worden zonder angstig of destructief te worden.
 5. Geluidsgevoeligheid: Sommige Amerikaanse Cockers kunnen gevoelig zijn voor harde geluiden, wat een uitdaging kan zijn in lawaaierige omgevingen.

Hoe oud wordt een Amerikaanse Cocker Spaniël

De levensverwachting van een Amerikaanse Cocker Spaniël varieert over het algemeen, maar ze hebben een redelijk lange levensduur voor een hondenras van hun grootte. 

Gemiddeld worden Amerikaanse Cocker Spaniëls ongeveer 12 tot 15 jaar oud. Deze levensduur kan beïnvloed worden door verschillende factoren, waaronder genetica, levensstijl, voeding en de algehele gezondheidszorg die ze ontvangen.

Prijs van een Amerikaanse Cocker Spaniël

De prijs van een Amerikaanse Cocker Spaniël kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van of je kiest voor aankoop bij een fokker of adoptie uit een asiel.

Bij een gerenommeerde fokker kunnen de kosten voor een Amerikaanse Cocker Spaniël puppy variëren. 

De prijzen beginnen meestal rond de €600 en kunnen oplopen tot €1200 of zelfs meer, afhankelijk van verschillende factoren zoals de stamboom, de gezondheid van de ouderdieren, en de reputatie van de fokker. 

Deze kosten weerspiegelen vaak de investering in de gezondheid van de honden, zoals veterinaire controles, vaccinaties, en gezondheidscertificaten.

Aan de andere kant is adoptie een kosteneffectieve en ethisch verantwoorde optie. De kosten voor het adopteren van een Amerikaanse Cocker Spaniël uit een asiel of via een reddingsorganisatie liggen meestal veel lager, variërend van €50 tot €300. 

Deze kosten dekken vaak de basis medische zorg, zoals vaccinaties en sterilisatie of castratie, en soms een microchip.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *