Alles over de Amerikaanse Akita: karakter, opvoeding en uiterlijk

de amerikaanse akita

De Amerikaanse Akita, oorspronkelijk bekend als Great Japanese Dog, heeft een fascinerende geschiedenis die zijn oorsprong vindt in Japan. 

Dit hondenras, dat voortkomt uit de Japanse Akita Inu, werd in de Verenigde Staten ontwikkeld tot de Amerikaanse variant die we vandaag kennen. 

De Amerikaanse Akita’s onderscheiden zich door hun sterke en krachtige bouw, onverschrokken houding en dominante aard.

In Japan werden Akita’s oorspronkelijk gefokt voor jachtinstinct en waakhondtaken. Toen het ras naar Amerika werd gebracht, ontstond een eigen foklijn. 

Amerikaanse fokkers in de Verenigde Staten selecteerden en kruisten deze honden, resulterend in de grotere en meer robuuste American Akita.

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkent de Japanse Akita Inu en de Amerikaanse Akita als twee aparte rassen, duidelijk van elkaar onderscheiden door hun fysieke eigenschappen en temperament.

Het uiterlijk van de Amerikaanse Akita

De Amerikaanse Akita, is een indrukwekkend en majestueus hondenras. De Amerikaanse Akita is een krachtige, goed gebalanceerde hond met een sterke en imposante houding. Kenmerkend zijn hun rechtopstaande oren en diepe, brede snuit die een stompe driehoek vormen.

De schofthoogte van een Amerikaanse Akita kan oplopen tot 71 cm en het gewicht kan variëren tot ongeveer 59 kg, met een

merkbare verschil tussen reuen en teefjes. De Akita heeft een dikke vacht met een dichte ondervacht en een ruwere bovenvacht die twee keer per jaar verhaart, wat intensieve vachtverzorging vereist. 

De vachtkleur kan variëren van brindle (gestroomd) en gevlekt tot uniforme kleuren, waaronder de kenmerkende witte honden, tot kleuren als sesam.

Erfelijke ziektes en aandoeningen bij de American Akita

De Amerikaanse Akita, een ras afstammend van de originele Japanse Akita, is een intelligente en gevoelige hond. 

Hoewel de American Akita erg gesteld is op zijn gezin en een uitstekende gezelschapshond kan zijn, zijn er enkele erfelijke ziektes en aandoeningen waarvoor het ras vatbaar is. 

Hieronder volgt een lijst van veelvoorkomende gezondheidsproblemen:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomend probleem bij grotere rassen, waarbij het heupgewricht abnormaal ontwikkelt.
 2. Artrose: Degeneratieve gewrichtsaandoening, vaak als gevolg van heupdysplasie.
 3. Voedselintoleranties: Sommige Amerikaanse Akitas kunnen gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, wat dieetmanagement vereist.
 4. Huidproblemen: Problemen zoals allergieën en talgklierstoornissen kunnen voorkomen, wat regelmatige huid- en vachtverzorging noodzakelijk maakt.
 5. Elleboogdysplasie: Een andere gewrichtsaandoening die pijn en bewegingsbeperking kan veroorzaken.
 6. Schildklieraandoeningen: Hypothyreoïdie kan voorkomen, wat invloed heeft op het metabolisme van de hond.
 7. Auto-immuunziekten: Het ras kan vatbaar zijn voor bepaalde auto-immuunziekten.

Het karakter van de Amerikaanse Akita

De Amerikaanse Akita, een ras dat zijn oorsprong vindt in de Japanse honden maar zich heeft ontwikkeld tot een uniek type, staat bekend om zijn indrukwekkende karakter. 

Als intelligente hond met een sterke eigen wil, vereist de Amerikaanse Akita consistente en juiste training vanaf de puppytijd. 

De socialisatie van een Amerikaanse Akita puppy is cruciaal; het helpt hen om goed om te gaan met verschillende situaties, inclusief de omgang met kinderen van het gezin en andere huisdieren.

Deze honden zijn erg gesteld op hun menselijke familie en kunnen zich ontwikkelen tot loyale en beschermende gezinsleden. 

Hun oertypen als waakhond zijn nog steeds prominent aanwezig, waardoor de Amerikaanse Akita een uitstekende waakhond is. 

Ze deinst er niet voor terug om hun territorium te beschermen, maar met de juiste socialisatie en training kunnen ze leren onderscheid te maken tussen alledaagse situaties en echte bedreigingen.

Ondanks hun leergierigheid en intelligentie, is de Amerikaanse Akita niet het gemakkelijkste ras om te trainen. 

Ze hebben een onafhankelijke aard en kunnen soms koppig zijn. Gehoorzaamheidstraining en voldoende mentale en fysieke stimulatie zijn essentieel. 

Deze honden hebben beweging en activiteit nodig, en kunnen goed presteren in verschillende hondensporten.

hondenras amerikaanse akita

De Verzorging van de Amerikaanse Akita

De Amerikaanse Akita, een rashond met een dikke ondervacht, vereist specifieke verzorging en aandacht om gezond en gelukkig te blijven. 

In 2023, net als in voorgaande jaren, benadrukken rasverenigingen het belang van een goede verzorging voor deze imposante honden.

Vachtverzorging: De dubbele vacht van de Amerikaanse Akita, met een dikke ondervacht en een harde bovenvacht, vereist regelmatige verzorging. 

Vooral tijdens de rui, die meestal twee keer per jaar voorkomt, is frequent borstelen nodig om losse haren te verwijderen en de vorming van klitten te voorkomen. Dit helpt ook om problemen met de talgproductie te minimaliseren.

Voeding en Gezondheid: De Amerikaanse Akita is vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals ellebooggewricht aandoeningen en voedselintoleranties. 

Een uitgebalanceerd dieet dat afgestemd is op hun specifieke behoeften is essentieel. Raadpleeg een dierenarts voor advies over de beste voeding voor uw hond.

Beweging: Deze honden hebben veel beweging nodig. Regelmatige wandelingen en speeltijd zijn essentieel om hen fysiek en mentaal gestimuleerd te houden. 

Hoewel het loslopen in een veilige omgeving goed is voor hun welzijn, is het belangrijk om hun gedrag in de gaten te houden, vooral als ze niet goed gesocialiseerd zijn.

Socialisatie: De Amerikaanse Akita moet vanaf pup af aan goed gesocialiseerd worden, vooral als ze deel uitmaken van een gezin met kinderen. 

Dit ras is erg gesteld op zijn familie, maar kan terughoudend zijn tegenover vreemden en andere dieren. Een consequente en positieve socialisatie helpt om gewenst gedrag te bevorderen.

Socialisatie en opvoeding van de Amerikaanse Akita

De socialisatie en opvoeding van de Amerikaanse Akita zijn cruciale aspecten van het bezitten van dit indrukwekkende hondenras. 

De Amerikaanse Akita, die erg gesteld is op zijn menselijke familie, vraagt om een toegewijde aanpak in zowel opvoeding als socialisatie. 

Als sterke en onafhankelijke honden, vereisen ze een eigenaar die begrijpt welk gedrag ze natuurlijk vertonen en hoe hiermee om te gaan.

Socialisatie: Het is belangrijk om de Amerikaanse Akita al op jonge leeftijd te socialiseren, vooral als ze deel uitmaken van een gezin met kinderen. Deze honden kunnen leren om goed samen te leven met kinderen, maar moeten vroeg leren wat acceptabel gedrag is. Dit geldt ook voor andere huisdieren; hoewel de Amerikaanse Akita niet van nature agressief is, kan hun jachtinstinct een rol spelen, vooral bij kleinere dieren zoals hamsters.

Training: Consistente en positieve trainingsmethoden werken het best bij deze categorie honden. 

Het is essentieel om de Amerikaanse Akita te leren om goed te reageren op commando’s en om hen de grenzen te tonen van wat acceptabel is, vooral bij het loslopen in openbare ruimtes.

Alleen Thuis Blijven: Deze honden kunnen vatbaar zijn voor verlatingsangst, waardoor het ras moeite kan hebben om alleen

thuis te blijven. Het is belangrijk om hen van jongs af aan geleidelijk te wennen aan kortere periodes van alleen zijn en dit geleidelijk uit te breiden.

Omgang met Anderen: Als familiehond is het belangrijk om de Amerikaanse Akita te leren hoe ze op een positieve manier moeten omgaan met zowel mensen als andere honden. 

Hoewel ze van nature een beetje gereserveerd kunnen zijn, kan goede socialisatie helpen bij het ontwikkelen van vriendelijk en beleefd gedrag.

Hoeveel ervaring vereist een Amerikaanse Akita

Het bezitten van een Amerikaanse Akita vereist een aanzienlijke hoeveelheid ervaring met honden. Deze honden zijn erg gesteld op hun familie, maar hun onafhankelijke aard en sterke persoonlijkheid stellen specifieke eisen aan de eigenaar. 

Het juist opvoeden van een Amerikaanse Akita vraagt om een consequente, geduldige en goed geïnformeerde benadering.

Een Amerikaanse Akita is niet het ideale ras voor eerste hondenbezitters. Ze hebben een ervaren eigenaar nodig die hun gedrag begrijpt en weet hoe hiermee om te gaan. 

Dit geldt vooral bij het introduceren van een Akita in een huis met kinderen. Hoewel ze liefdevol en beschermend kunnen zijn, is nauwgezet toezicht nodig vanwege hun grootte en kracht. Hun interactie met kinderen moet altijd worden begeleid om veiligheid te waarborgen.

Deze honden vereisen ook voldoende socialisatie en training om positief gedrag te bevorderen. Zonder de juiste socialisatie kunnen Amerikaanse Akitas gereserveerd of wantrouwend zijn tegenover vreemden en andere honden.

Is trainen noodzakelijk?

Trainen is absoluut noodzakelijk bij de Amerikaanse Akita. Dit ras, bekend om zijn loyale en beschermende aard, kan uitdagend zijn in de opvoeding. De American Akita is erg gesteld op zijn gezin en vereist een consequente, duidelijke en positieve trainings

benadering. Vanwege hun krachtige aard en potentieel voor dominant gedrag, is het essentieel om vroeg te beginnen met training en socialisatie, vooral bij het introduceren van een Akita in een huis met kinderen.

Amerikaanse Akitas kunnen sterk onafhankelijk zijn, wat betekent dat training een doordachte en geduldige aanpak vereist. 

Ze reageren niet goed op harde of negatieve trainingsmethoden. In plaats daarvan moeten positieve versterking en consistentie worden gebruikt om gewenst gedrag te bevorderen. 

Het trainen van een Amerikaanse Akita helpt bij het ontwikkelen van gehoorzaamheid en een goede omgang met andere honden en mensen.

Hoeveel beweging heeft een Amerikaanse Akita nodig?

Een Amerikaanse Akita heeft dagelijks een matige tot hoge hoeveelheid beweging nodig. Hoewel deze honden robuust en krachtig zijn, is hun energieniveau gemiddeld. 

De benodigde beweging kan variëren afhankelijk van individuele kenmerken zoals leeftijd, gezondheid en temperament. 

Gemiddeld heeft een Amerikaanse Akita minstens één tot twee uur beweging per dag nodig. Dit kan bestaan uit wandelingen, speeltijd in een veilige omgeving, en mentale stimulatie door training of spelletjes.

Aangezien de Amerikaanse Akita vatbaar kan zijn voor gewichtstoename en voedselintoleranties, helpt regelmatige lichaamsbeweging bij het onderhouden van een gezond gewicht en het bevorderen van een goede spijsvertering. 

Bovendien zorgt voldoende fysieke activiteit voor een gezonde huid en vacht, wat belangrijk is gezien hun dichte en vaak talg rijke vacht.

Voor gezinnen met kinderen is het belangrijk om toezicht te houden tijdens de speeltijd, vooral als de Akita nog niet volledig getraind is. Hoewel ze over het algemeen goed met kinderen omgaan, is het essentieel om te zorgen voor veilige interacties.

Als het gaat om het loslaten lopen van een Amerikaanse Akita, is het belangrijk om dit alleen te doen in veilige, afgesloten ruimtes. 

Hun sterke jachtinstinct kan ervoor zorgen dat ze achter kleinere dieren aangaan, wat gevaarlijk kan zijn zonder goede training en controle.

amerikaanse akita hondenras

Hoe is de Akita met kinderen

De Amerikaanse Akita, een hondenras met een indrukwekkende gestalte en een kenmerkende gekrulde staart, staat bekend om zijn sterke persoonlijkheid. Wanneer het aankomt op de omgang met kinderen, is het belangrijk om te weten dat de Amerikaanse Akita een unieke benadering vereist. 

Hoewel ze liefdevol en beschermend kunnen zijn, is voorzichtigheid geboden, vooral als de hond niet van jongs af aan met kinderen is grootgebracht.

Deze honden bereiken een aanzienlijke grootte en hebben een krachtig, driehoekig gevormd lichaam, waardoor het essentieel is dat zowel de Akita als de kinderen leren hoe ze veilig met elkaar om kunnen gaan. 

Het is belangrijk om toezicht te houden op interacties tussen honden en kinderen, vooral in de beginfase. 

Training en socialisatie spelen een cruciale rol; een goed gesocialiseerde Amerikaanse Akita die positieve ervaringen met kinderen heeft gehad, zal waarschijnlijk beter in staat zijn om op een vriendelijke en geduldige manier met hen om te gaan.

Ouders moeten hun kinderen leren hoe ze respectvol met de hond om moeten gaan. Dit betekent geen ruw spel of de hond uitdagen, en het herkennen van signalen dat de hond ruimte nodig heeft. 

Het is ook aan te raden om de Akita niet alleen te laten met jonge kinderen.

Voordelen van een Amerikaanse Akita

 1. Loyaliteit en Bescherming: De Amerikaanse Akita staat bekend om zijn onvoorwaardelijke loyaliteit en beschermend gedrag ten opzichte van zijn familie, wat hen uitstekende waakhonden maakt.
 2. Onafhankelijkheid: Dit ras is zelfstandig en kan goed alleen zijn, waardoor ze geschikt zijn voor huishoudens waar mensen overdag werken.
 3. Robuuste Gezondheid: Over het algemeen zijn Amerikaanse Akitas gezonde honden met een stevige constitutie.
 4. Prachtige Uiterlijk: Met hun indrukwekkende gestalte en unieke uiterlijk, waaronder een krachtige bouw en een gekrulde staart, zijn ze een opvallende verschijning.
 5. Intelligentie: Ze zijn intelligent en kunnen goed getraind worden, mits de training consequent en positief is.

Nadelen van een Amerikaanse Akita

 1. Training en Socialisatie: Ze vereisen intensieve training en socialisatie vanaf jonge leeftijd om gedragsproblemen te voorkomen.
 2. Dominantie: Hun onafhankelijke aard kan soms overkomen als dominantie, wat een uitdaging kan zijn voor onervaren eigenaren.
 3. Omgang met Andere Huisdieren: Ze kunnen dominant zijn naar andere honden en zijn niet altijd geschikt om samen te leven met andere huisdieren.
 4. Verzorging: Hun dikke vacht vereist regelmatige verzorging, vooral tijdens de rui, om klitten en overtollig haar te verwijderen. 5. Ruimtebehoeften: Vanwege hun grootte hebben ze voldoende ruimte nodig, zowel binnen als buiten.

Hoe oud wordt een Amerikaanse Akita

De Amerikaanse Akita staat bekend om zijn relatief lange levensduur, vooral gezien zijn grootte als een groter hondenras. Gemiddeld kunnen Amerikaanse Akitas een leeftijd bereiken van ongeveer 10 tot 13 jaar. 

Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren, waaronder genetica, levensstijl, voeding en de algemene gezondheidszorg die ze gedurende hun leven ontvangen.

Net als bij alle rassen, speelt de kwaliteit van de zorg een belangrijke rol in de levensverwachting van een Amerikaanse Akita.

Prijs van een Amerikaanse Akita

De prijs van een Amerikaanse Akita kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van of u kiest voor aankoop bij een fokker of voor adoptie. 

Bij een gerenommeerde fokker kunnen de kosten voor een Amerikaanse Akita puppy variëren. 

Prijzen beginnen vaak rond de €800 en kunnen oplopen tot €2000 of meer, afhankelijk van verschillende factoren zoals de stamboom, de gezondheidsstatus van de ouderdieren, en de reputatie van de fokker. 

Deze prijs weerspiegelt vaak de investering in de gezondheid van de honden, zoals veterinaire controles, vaccinaties, en gezondheidscertificaten.

Adoptie is een andere optie en is doorgaans minder kostbaar. De kosten voor het adopteren van een Amerikaanse Akita uit een asiel of via een reddingsorganisatie variëren meestal tussen de €50 en €300. Deze kosten dekken vaak basis medische zorg zoals vaccinaties en sterilisatie of castratie, en soms een microchip. Adoptiekosten kunnen afhankelijk van de organisatie en de regio variëren.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *