Perdigueiro de Burgos: Alles wat je wilt weten over deze hondenrassen

perdigueiro de burgos rust uit na een lange wandeling

De Perdigueiro de Burgos, ook bekend als de staande hond van Burgos, is een ras met een rijke geschiedenis die diep geworteld is in de Spaanse jachttraditie. 

Dit ras is gespecialiseerd in het staand jagen, vergelijkbaar met andere Europese rassen zoals de Duitse staande hond, de pointer, en diverse spaniels en retrievers. 

De Perdigueiro de Burgos staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen en zijn vermogen om nauw samen te werken met de jager, eigenschappen die essentieel zijn voor een goede jachthond.

Deze honden zijn erg gepassioneerde jachthonden en hebben een sterk ontwikkeld instinct om te jagen, wat echt in hun aard zit. 

Hun geschiedenis gaat terug naar het combineren van diverse hondenrassen, waarbij mogelijk invloeden van de Basset Griffon Vendéen en de Bleu de Gascogne zijn opgenomen, wat hun goede neus en gedegen werklust zou verklaren. 

Hoewel primair gefokt voor de jacht, zijn ze ook meegaande gezelschapshonden die goed contact met hun eigenaren onderhouden.

Hun lichaamsbouw stelt hen in staat langdurig en effectief te werken in diverse landschappen, van de vlaktes tot bergachtige gebieden. 

De Perdigueiro de Burgos is een uitmuntende vertegenwoordiger van de staande jachthonden, en blijft een gewaardeerd ras bij fokkers en jagers voor zijn veelzijdigheid en sterke jachtvaardigheden.

FCI rasgroep 7 Staande honden

De Perdigueiro de Burgos, een Spaanse staande hond, behoort tot de FCI rasgroep 7, die gewijd is aan staande honden. Deze honden zijn voornamelijk gefokt voor de jacht, waarbij ze het wild opsporen en stil blijven staan, wijzend naar de locatie van het wild. 

De Perdigueiro de Burgos staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen en werklust, en wordt met name gewaardeerd om zijn vaardigheden bij de jacht op klein wild zoals vogels.

Vacht, uiterlijk en algemeen beeld van de Perdigueiro de Burgos

Deze honden hebben een sterke bouw, met een schofthoogte die varieert tussen de 62 en 67 cm voor reuen en iets minder voor teven. Ze wegen gemiddeld tussen de 25 en 30 kg, afhankelijk van hun conditie en geslacht.

Het algemeen beeld raskenmerken van deze hond toont een goed geproportioneerde lichaamsbouw, waarbij kracht en wendbaarheid hand in hand gaan. 

De vacht van de Perdigueiro de Burgos is kort en glad, wat onderhoud gemakkelijk maakt. 

De kleur varieert meestal van een diepe leverkleur tot aanwezigheid van leverkleurige vlekken of een leverkleurige snuit, vaak gecombineerd met witte vlekken die een opvallend contrast bieden.

Deze honden zijn bekend om hun aanhankelijke aard, waardoor ze niet alleen uitblinken in het veld als jachthonden, maar ook als gezelschapshonden in het gezin. 

Hun kop is robuust met een duidelijk gemarkeerde snuit en expressieve ogen die blijk geven van hun levendige karakter. 

Ondanks hun grootte zijn ze wendbaar en hebben ze een krachtige uitstraling die typerend is voor een ras dat afkomstig is uit de jachthondenrasgroep.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Perdigueiro de Burgos, zoals veel hondenrassen, is vatbaar voor bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen. Fokkers en eigenaren moeten alert zijn op de volgende gezondheidsproblemen die vaker voorkomen bij dit ras:

 1. Heupdysplasie: Een ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten, wat leidt tot pijn en mobiliteitsproblemen.
 2. Elleboogdysplasie: Vergelijkbaar met heupdysplasie, maar dan betreffende de ellebogen.
 3. Oorontstekingen: Door hun hangende oren zijn ze gevoeliger voor oorinfecties die regelmatig gecontroleerd moeten worden.
 4. Entropion: Een aandoening waarbij het ooglid naar binnen krult, wat irritatie aan het oog veroorzaakt.
 5. Ectropion: Het tegenovergestelde van entropion, waarbij het ooglid naar buiten krult.
 6. Gastrische dilatatie-volvulus (maagtorsie): Een levensbedreigende aandoening waarbij de maag draait en gas zich ophoopt.
 7. Hypothyreoïdie: Een tekort aan schildklierhormonen wat kan leiden tot verschillende metabolische problemen.
 8. Leishmaniasis: Een door parasieten veroorzaakte ziekte die veel voorkomt in bepaalde delen van de wereld waar deze honden oorspronkelijk vandaan komen.

Het karakter van de Perdigueiro de Burgos

De Perdigueiro de Burgos, een staande jachthond uit Spanje, staat bekend om zijn indrukwekkende jachtvaardigheden en diepgewortelde passie voor het werk in het veld. 

Dit ras, dat nauw verwant is aan andere Europese jachthonden zoals de Braque, Epagneul Bleu de Picardie en de Epagneul de Pont-Audemer, is erg intelligent en leergierig, wat hen uitstekend geschikt maakt voor de jacht.

Als gezelschapshond is de Perdigueiro de Burgos eveneens zeer aangenaam. Ze staan bekend om hun vriendelijke en meegaande aard, en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, mits ze goed gesocialiseerd zijn vanaf jonge leeftijd. 

Hun intelligentie en het vermogen om snel te leren maken van hen gedegen werkers die goed contact kunnen houden met hun jager tijdens de jacht.

Deze honden zijn niet alleen sterk en sportief, maar ook erg actief en vereisen voldoende lichaamsbeweging om gelukkig en gezond te blijven. 

Ze excelleren in hondensporten en zijn liefhebbers van apporteren, wat hen ook buiten de jachtsessies om een plezierige activiteit biedt. 

Close up van de perdigueiro de burgos

De verzorging van de Perdigueiro de Burgos

De Perdigueiro de Burgos, vereist een gestructureerde verzorgingsroutine om gezond en gelukkig te blijven. 

Het begint met de vachtverzorging; hoewel deze honden een kort en gladde vacht hebben, is regelmatig borstelen belangrijk om losse haren te verwijderen en de huid gezond te houden. Een wekelijkse borstelbeurt met een stevige borstel volstaat.

Daarnaast is het essentieel om regelmatig aandacht te besteden aan het gebit van de hond. Dagelijks tandenpoetsen wordt aanbevolen om tandproblemen en slechte adem te voorkomen. 

De nagels van de Perdigueiro de Burgos moeten ook regelmatig worden geknipt, vooral als ze niet vanzelf afslijten door activiteit, om ongemak en potentiële problemen met lopen te vermijden.

Gezien hun actieve aard heeft dit ras veel lichaamsbeweging nodig. Lange wandelingen, rennen en spelen in een veilig omheind gebied zijn essentieel om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen. 

Socialisatie en opvoeding van de Perdigueiro de Burgos

De socialisatie en opvoeding van de Perdigueiro de Burgos zijn cruciaal voor het ontwikkelen van een goed aangepaste en evenwichtige hond. 

Vanwege hun aard als jachthonden en hun sterke jachtinstinct, is het essentieel om al op jonge leeftijd met socialisatie te beginnen. 

Dit houdt in dat de hond wordt blootgesteld aan verschillende mensen, dieren, omgevingen en situaties om hen te helpen zich aan te passen en positieve ervaringen op te doen.

Training moet beginnen zodra de puppy thuis komt en moet consistent en geduldig worden aangepakt. 

De Perdigueiro de Burgos staat bekend om zijn intelligentie en leergierigheid, wat betekent dat zij relatief snel nieuwe commando’s en taken kunnen oppikken. Positieve bekrachtiging zoals lof en traktaties werkt goed bij dit ras.

Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan gehoorzaamheidstraining en het aanleren van basiscommando’s zoals ‘zit’, ‘blijf’ en ‘kom’. 

Dit niet alleen voor de veiligheid van de hond, maar ook om de basis te leggen voor een respectvolle relatie tussen hond en eigenaar.

Hoeveel ervaring vereist een Perdigueiro de Burgos

De Perdigueiro de Burgos, met zijn sterke jachtinstinct en energieke karakter, is een ras dat het best past bij eigenaren die enige ervaring hebben met honden. 

Dit ras vereist een begripvolle benadering die consistentie en geduld bevat, omdat ze soms koppig kunnen zijn maar ook erg gevoelig.

Eigenaren moeten bereid zijn om zich te wijden aan de dagelijkse training en socialisatie van de hond om ervoor te zorgen dat deze zich ontwikkelt tot een goed gemanierde en sociale hond. 

Kennis van gehoorzaamheidstraining en ervaring met het beheren van een hond met een sterk jachtinstinct zijn voordelen.

Voor onervaren hondeneigenaren die overwegen een Perdigueiro de Burgos aan te schaffen, wordt sterk aangeraden om hulp te zoeken bij professionele trainers. 

Zij kunnen essentiële begeleiding bieden over trainingsmethoden die het beste werken voor dit specifieke ras.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Perdigueiro de Burgos, gezien hun intelligentie, energie en jachtinstinct. 

Dit ras is van nature uitstekend geschikt voor de jacht en heeft een sterke drang om te werken en te presteren, wat betekent dat ze mentaal en fysiek gestimuleerd moeten worden. 

Consistente training helpt niet alleen om hun energie op een positieve manier te kanaliseren, maar bevordert ook hun natuurlijke vaardigheden zoals apporteren en volgen.

Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de Perdigueiro de Burgos zich ontwikkelt tot een evenwichtige en goed aangepaste volwassen hond. 

Training helpt ook om gedragsproblemen te voorkomen die kunnen voortkomen uit verveling of overmatige energie, zoals destructief gedrag of overmatig blaffen.

Hoeveel beweging heeft een Perdigueiro de Burgos nodig?

De Perdigueiro de Burgos is een energiek en krachtig ras dat veel beweging nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. 

Dit ras is ontwikkeld voor de jacht en heeft een natuurlijke behoefte aan veel fysieke activiteit. 

Dagelijks minstens een uur intensieve lichaamsbeweging is aanbevolen. Dit kan bestaan uit lange wandelingen, joggen, spelen in een veilig omheind gebied, of deelname aan hondensporten zoals agility.

Het is ook belangrijk om de Perdigueiro de Burgos mentale stimulatie te bieden door trainingsoefeningen en intelligentiespelletjes, wat helpt om hun geest scherp te houden en verveling te voorkomen. 

Deze honden genieten van activiteiten die zowel hun lichaam als hun geest uitdagen.

perdigueiro de burgos geniet van zijn dagelijkse wandeling door de natuur

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Perdigueiro de Burgos staat bekend om zijn vriendelijke en geduldige aard, waardoor hij over het algemeen goed overweg kan met kinderen. 

Deze honden zijn loyaal en beschermend voor hun familie, wat hen uitstekende gezelschapsdieren voor gezinnen maakt. Ze tonen vaak een natuurlijke zachtheid wanneer ze omgaan met kinderen, mits ze goed gesocialiseerd zijn vanaf jonge leeftijd.

Wat betreft de omgang met andere huisdieren, kan de Perdigueiro de Burgos het goed doen met andere honden en zelfs katten, vooral als ze samen zijn opgegroeid. 

Echter, vanwege hun jachtinstinct, is het belangrijk om vroege socialisatie en consequente training te prioriteren om eventuele problemen te voorkomen, vooral rond kleinere dieren die als prooi kunnen worden gezien.

Voordelen van een Perdigueiro de Burgos

 1. Aanhankelijk en loyaal: Ze vormen sterke banden met hun gezin en zijn erg toegewijd.
 2. Goed met kinderen: Ze staan bekend om hun geduldige en beschermende houding tegenover kinderen.
 3. Intelligentie: Het zijn slimme honden die snel leren, wat training vergemakkelijkt.
 4. Sterk jachtinstinct: Uitstekende jagers die goed werken zowel in het veld als in watergebieden.
 5. Rustige temperament: Buiten hun werk zijn het meestal rustige en evenwichtige honden.

Nadelen van een Perdigueiro de Burgos

 1. Hoog energieniveau: Ze vereisen veel beweging, wat een uitdaging kan zijn voor minder actieve eigenaren.
 2. Sterk jachtinstinct: Kan leiden tot achtervolgen van kleine dieren, wat problematisch is zonder goede training en socialisatie.
 3. Verzorging: Hun vacht heeft regelmatig onderhoud nodig om klitten te voorkomen.
 4. Ruimtebehoeften: Ze zijn niet geschikt voor een appartementsleven; ze hebben veel ruimte nodig om te bewegen.
 5. Socialisatie nodig: Vroege en voortdurende socialisatie is essentieel om te zorgen dat ze goed omgaan met andere huisdieren en vreemden.

Levensverwachting

De Perdigueiro de Burgos, een robuuste en duurzame jachthond, heeft een gemiddelde levensverwachting die varieert van 10 tot 14 jaar. 

Deze levensduur is typisch voor veel middelgrote hondenrassen en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder genetica, levensomstandigheden, en de algehele gezondheidszorg die de hond ontvangt.

Prijs bij fokkers

De Perdigueiro de Burgos is een zeldzaam ras in Nederland, wat het moeilijk maakt om een exacte prijsindicatie te geven. Op basis van informatie van buitenlandse fokkers en hondenshows, varieert de prijs van een Perdigueiro de Burgos puppy in Nederland tussen de €1.000 en €2.000.

Factoren die de prijs beïnvloeden zijn:

 • Reputatie van de fokker: Erkende fokkers met honden van showkwaliteit of kampioenenbloedlijnen vragen vaak meer dan minder bekende fokkers.
 • Afkomst: Pups met een erkende stamboom kunnen duurder zijn.
 • Kleur: Zeldzame kleuren kunnen de prijs verhogen.
 • Leeftijd: Volwassen Perdigueiro de Burgos zijn over het algemeen goedkoper dan puppy’s.

Soortgelijke rassen

 • Duitse Staande Hond: Prijzen liggen doorgaans tussen €800 en €1.500.
 • Drentsche Patrijshond: Prijzen liggen doorgaans tussen €800 en €1.200.
 • Stabijhoun: Prijzen liggen doorgaans tussen €800 en €1.500.

Aanvullende tips

 • Onderzoek: Zorg dat je de ruimte en middelen hebt om aan de hoge energiebehoeften van de Perdigueiro de Burgos te voldoen.
 • Bezoek de fokker: Ontmoet de fokker en de ouders van de pup om een indruk van hun gezondheid en temperament te krijgen.
 • Training en socialisatie: Vroegtijdige, consistente training en socialisatie zijn essentieel voor deze intelligente, soms eigenzinnige honden.
 • Bewegingsbehoefte: Dagelijkse wandelingen en mentale uitdagingen zijn nodig.

Het vinden van een fokker

 

 • Zoek online naar fokkers van Perdigueiro de Burgos in Nederland, let op hun reputatie en ervaring.
 • Internationale rasverenigingen kunnen helpen bij het vinden van fokkers.
 • Hondenshows bieden een gelegenheid om fokkers en hun honden persoonlijk te ontmoeten.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *