Alles over Epagneul de Pont-Audemer honden – Uiterlijk,karakter en meer!

De épagneul de Pont-Audemer is een hondenras dat afkomstig is uit Frankrijk. Het ras is in de 19e eeuw ontstaan uit een kruising tussen de épagneul français en de Ierse waterspaniël.

De Épagneul de Pont-Audemer is een uniek hondenras dat zijn oorsprong vindt in Frankrijk, specifiek in de regio Normandië. 

Dit ras ontstond in de 19e eeuw uit een kruising tussen de Épagneul Français en de Ierse Waterspaniel, met als doel een gespecialiseerde jachthond voor waterwild te creëren. 

Deze honden staan bekend om hun uitstekende vaardigheden in het opjagen en apporteren van waterwild, vooral in moerassen en natte gebieden.

FCI Groep 7 voorstaande honden

De Épagneul de Pont-Audemer, een zeldzaam en onderscheidend hondenras afkomstig uit Frankrijk, behoort tot de FCI Groep 7, die de voorstaande honden omvat. 

Deze groep bestaat uit rassen die gespecialiseerd zijn in het opsporen en aanwijzen van wild voor jagers. 

De Épagneul de Pont-Audemer, met zijn unieke uiterlijk en gespecialiseerde jachtvaardigheden, is ontwikkeld voor het werk in waterrijke omgevingen, met name voor de jacht op waterwild.

Kenmerkend voor dit ras is zijn middelgrote gestalte, gecombineerd met een dichte en golvende vacht die vaak grijs of kastanjebruin is. 

De meest opvallende fysieke eigenschap is echter de ‘pruik’, een unieke kuif van golvend haar op het hoofd, waardoor de hond een clowneske uitstraling krijgt. De Épagneul de Pont-Audemer staat bekend om zijn intelligente, aanhankelijke en zachtaardige karakter, waardoor hij niet alleen een uitstekende jachthond is, maar ook een liefdevolle gezelschapshond.

Vacht en uiterlijk van de Epagneul de Pont-Audemer

De Épagneul de Pont-Audemer is een uniek en elegant hondenras, dat opvalt door zijn onderscheidende uiterlijk en veelzijdige capaciteiten. 

Dit ras, ontstaan uit een kruising tussen de Poedel, de Barbet, en de Ierse Waterspaniël, heeft een krachtige en rechthoekige bouw. 

Zijn vacht is bruin en grijs, bedekt met lange, golvende beharing, inclusief de karakteristieke ‘topknot’ of pruik op het hoofd, die hem de bijnaam “le petit clown des marais” (de kleine clown van de moerassen) heeft opgeleverd.

Fokkers en rasverenigingen hebben zich ingespannen om dit ras, dat tegen uitsterven aanleunde, te behouden. 

De Épagneul de Pont-Audemer staat bekend om zijn enthousiaste en zachtaardige temperament, waardoor hij zowel geschikt is voor de jacht op eenden en ander waterwild als voor een leven als aanhankelijke gezelschapshond. 

Zijn intelligentie en aanpassingsvermogen maken hem makkelijk op te voeden, mits er voldoende beweging en socialisatie geboden wordt.

Hoewel de aantallen van dit ras beperkt zijn, blijven de overgebleven Épagneul de Pont-Audemers getuigen van het rijke jachterfgoed van Frankrijk en de Picardie regio in het bijzonder. 

Hun elegantie, kracht en de unieke combinatie van bruin en grijze vacht met de onmiskenbare pruik, maken hen tot een opvallende verschijning in de wereld van continentale jachthonden.

Erfelijke ziektes en aandoeningen bij deze hondenrassen

Hoewel dit ras over het algemeen als gezond wordt beschouwd, zijn er enkele gezondheidsproblemen die kunnen voorkomen:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij middelgrote en grote hondenrassen, waarbij de heupgewrichten niet correct ontwikkelen, wat kan leiden tot artritis of osteoartritis.
 2. Oorinfecties: Door hun hangende oren zijn ze vatbaarder voor oorinfecties, die regelmatige controles en schoonmaak vereisen.
 3. Huidproblemen: Gezien hun dichte en soms lange vacht kunnen huidproblemen en klitvorming optreden als de vacht niet goed wordt onderhouden.
 4. Oogproblemen: Zoals progressieve retina atrofie, die het zicht kan beïnvloeden.
 5. Cystinurie: Een stofwisselingsziekte die nierstenen kan veroorzaken.
 6. Epilepsie: Een neurologische aandoening die tot onverwachte aanvallen kan leiden.

Een type spaniel en het temperament van de Épagneul de Pont-Audemer

De Épagneul de Pont-Audemer, een type spaniël dat zijn oorsprong vindt in Frankrijk, staat bekend om zijn veelzijdigheid als jachthond. 

Dit ras, dat vaardigheden van zowel de setter als de poedel en de barbet combineert, is uitermate geschikt voor de jacht, waarbij het zowel opjaagt als apporteert. 

Met een erfenis die terugvoert tot 1980 en daarvoor, heeft dit ras een rijke geschiedenis van het werken in nauwe samenwerking met jagers, waarbij het prooi met enthousiasme en deskundigheid opspoort.

De Épagneul de Pont-Audemer staat bekend om zijn zachtaardige en aanhankelijke aard, waardoor het een uitstekende gezelschapshond is. 

Ondanks zijn jachtinstinct en diepe borst, die hem het uithoudingsvermogen geven voor lange wandelingen, is de Pont-Audemer zacht en meegaand met zijn familie. 

Dit ras vereist echter geduldige en consequente opvoeding en socialisatie vanaf jonge leeftijd, vooral gezien zijn sterke wil om te behagen en de neiging om nauw samen te werken met zijn eigenaar.

Met een unieke topknot, vergelijkbaar met die van de Ierse waterspaniël, valt de Pont-Audemer op tussen andere spaniëls. 

Zijn toewijding aan zijn familie, gecombineerd met zijn jachtcapaciteiten, maakt hem een veelzijdige metgezel die zich wijdt aan zowel actieve inspanningen buitenshuis als ontspannen momenten thuis.

Epagneul de Pont-Audemer is een middelgrote hond met een gespierde bouw.

De verzorging van de Épagneul de Pont-Audemer

De verzorging van de Épagneul de Pont-Audemer vraagt aandacht voor zijn unieke vacht en energiebehoeften. 

Dit ras, met zijn kenmerkende krullende of golvende vacht, vereist regelmatige borstelbeurten om klitvorming te voorkomen en de vacht gezond te houden. 

Vooral de unieke ‘topknot’ en de beharing rond de oren en poten vragen extra aandacht om vervilting tegen te gaan. 

Het is aanbevolen om de vacht van de Pont-Audemer na het jagen of wandelen in natte en modderige omstandigheden grondig schoon te maken, om zo huidinfecties te voorkomen.

Dit ras is zeer energiek en vereist dagelijkse beweging om aan zijn behoefte aan fysieke activiteit te voldoen. 

Lange wandelingen, speelsessies en, indien mogelijk, zwemmen zijn uitstekende manieren om de Pont-Audemer fit en gelukkig te houden. Zwemmen is bijzonder goed voor dit ras, gezien hun affiniteit met water.

Een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de leeftijd, het gewicht en de activiteitsniveau van de hond is essentieel om de Pont-Audemer gezond te houden.

Socialisatie en opvoeding van de Épagneul de Pont-Audemer

De socialisatie en opvoeding van de Épagneul de Pont-Audemer zijn cruciaal voor het ontwikkelen van een goed aangepaste en evenwichtige hond. 

Vanwege hun intelligente en aanhankelijke aard reageren ze goed op positieve bekrachtiging en geduldige trainingstechnieken. 

Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met socialisatie door de hond bloot te stellen aan verschillende mensen, dieren, plaatsen en situaties. 

Dit helpt om hun natuurlijke nieuwsgierigheid en leergierigheid te voeden en eventuele angst voor vreemden of nieuwe ervaringen te verminderen.

Deze spaniëls hebben een sterk jachtinstinct, dus training moet ook gericht zijn op gehoorzaamheid en het beheersen van dit instinct, vooral tijdens wandelingen of wanneer ze los zijn in een niet-afgesloten ruimte. 

Consequente training helpt om grenzen te stellen en zorgt voor een harmonieuze relatie tussen hond en eigenaar.

Aangezien de Épagneul de Pont-Audemer een actief ras is, waarderen ze mentale en fysieke uitdagingen. Activiteiten zoals apporteren, agility of zelfs jachttraining kunnen hen stimuleren en hun behoefte aan beweging en mentale stimulatie vervullen.

Hoeveel ervaring vereist een Épagneul de Pont-Audemer

Het bezitten van een Épagneul de Pont-Audemer vereist geen specifieke ervaring met honden, waardoor dit ras toegankelijk is voor zowel ervaren als onervaren hondeneigenaren. 

Dit ras staat bekend om zijn zachtaardige karakter en aanpassingsvermogen, waardoor ze een geweldige aanvulling kunnen zijn op diverse huishoudens. 

Echter, zoals bij elk hondenras, is het cruciaal voor eigenaren om zich te verdiepen in de specifieke behoeften en karaktereigenschappen van het ras.

Voor onervaren eigenaren kan de Épagneul de Pont-Audemer een uitstekende keuze zijn vanwege zijn vriendelijke aard en bereidheid om te leren. 

Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd te beginnen met socialisatie en training om eventuele gedragsproblemen te voorkomen. De hond heeft een consequente opvoeding nodig met veel positieve bekrachtiging.

Ervaring kan echter van pas komen bij het herkennen en correct hanteren van het jachtinstinct van het ras en bij het bieden van voldoende mentale en fysieke stimulatie.

Is training noodzakelijk?

Training is essentieel voor de Épagneul de Pont-Audemer, net zoals bij elke andere hond. Dit ras staat bekend om zijn intelligentie en aanpassingsvermogen, waardoor het relatief gemakkelijk te trainen is. 

Echter, hun achtergrond als jachthond betekent ook dat ze een sterk jachtinstinct hebben, wat zonder goede training kan leiden tot ongewenst gedrag zoals achtervolgen. 

Daarom is vroege socialisatie en basisgehoorzaamheidstraining van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat deze honden goedgemanierd en onder controle zijn.

Positieve bekrachtigingstechnieken werken het beste voor dit ras, aangezien ze gevoelig kunnen zijn voor de toon van de stem en graag willen behagen. 

Het aanleren van basiscommando’s, evenals training in leibandgedrag en terugroepen, zijn fundamenteel. Ook is het belangrijk om hun natuurlijke vaardigheden en instincten op een positieve manier te benutten, bijvoorbeeld door neuswerk of apporteerspelletjes.

De Épagneul de Pont-Audemer heeft ook mentale stimulatie nodig om gelukkig te blijven, dus training die zowel hun lichaam als geest uitdaagt, is ideaal.

Hoeveel beweging hebben deze rassen nodig?

De Épagneul de Pont-Audemer is een energiek en actief ras dat dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid beweging nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. 

Als een hond met een sterke jachtervaring en een uitstekend uithoudingsvermogen, heeft deze spaniël minimaal een uur intensieve beweging per dag nodig. Dit kan bestaan uit lange wandelingen, hardlopen, zwemmen of spelen in een veilig omheinde ruimte.

Naast fysieke activiteit is mentale stimulatie essentieel voor dit ras, gezien hun intelligentie en behoefte aan uitdagingen. 

Activiteiten zoals apporteren, speurwerk of agility kunnen helpen hun geest scherp te houden en verveling te voorkomen. Het is ook belangrijk om variatie aan te brengen in hun dagelijkse routine om hen zowel fysiek als mentaal betrokken te houden.

Omdat de Épagneul de Pont-Audemer sterk gehecht raakt aan zijn familie, zal hij genieten van activiteiten die hij samen met zijn eigenaren kan ondernemen.

Epagneul de Pont-Audemer aan het rennen tijdens zijn wandeling

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Épagneul de Pont-Audemer staat bekend om zijn zachtaardige, aanhankelijke aard en kan uitstekend overweg met kinderen en andere huisdieren. 

Deze vriendelijke hond geniet van de gezelschap en interactie met het gezin en toont vaak een beschermende houding naar jongere leden. 

Dankzij zijn speelse en geduldige karakter maakt hij een geweldige speelkameraad voor kinderen, mits de interacties onder toezicht staan om veiligheid voor zowel de hond als de kinderen te garanderen.

Tegenover andere huisdieren, inclusief honden, toont de Épagneul de Pont-Audemer zich sociaal en tolerant. 

Vroege socialisatie is cruciaal om te zorgen voor positieve interacties met andere dieren. Het introduceert hem op jonge leeftijd aan verschillende situaties, mensen en dieren om een goed aangepaste, vriendelijke hond te ontwikkelen.

Desondanks is het belangrijk om rekening te houden met het jachtinstinct van deze spaniël. 

Zijn natuurlijke drang om te jagen kan soms tot uiting komen bij het zien van kleinere huisdieren. Echter, met de juiste training en socialisatie kan deze drang goed beheerd worden.

Voordelen van een Épagneul de Pont-Audemer

 1. Gezelschapsvol en aanhankelijk: Deze honden zijn extreem loyaal aan hun familie en houden van menselijk gezelschap, wat hen uitstekende huisdieren maakt.
 2. Goede jachtcapaciteiten: Ze hebben een uitstekend jachtinstinct en zijn geschikt voor zowel water- als landjacht.
 3. Intelligent en trainbaar: Met een sterke wil om te behagen zijn ze relatief gemakkelijk te trainen.
 4. Goed met kinderen en andere huisdieren: Ze staan bekend om hun zachte aard en geduld met kinderen.

Nadelen van een Épagneul de Pont-Audemer

 1. Vereist veel beweging: Als energieke honden hebben ze dagelijks veel beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven.
 2. Verzorging: Hun unieke vacht vereist regelmatige verzorging om klitten en vuil te voorkomen.
 3. Sociale behoeften: Ze kunnen niet goed alleen zijn en vereisen veel menselijke interactie.
 4. Zeldzaamheid: Het vinden van een fokker kan lastig zijn buiten Frankrijk, wat de kosten en toegankelijkheid beïnvloedt.

Hoe oud wordt een Épagneul de Pont-Audemer

De Épagneul de Pont-Audemer is een robuust hondenras met een verwachte levensduur van ongeveer 12 tot 14 jaar. 

Deze levensverwachting kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals genetica, levensstijl, voeding en de kwaliteit van de veterinaire zorg die de hond gedurende zijn leven ontvangt.

Prijs van een Épagneul de Pont-Audemer bij fokker en adoptie

Wat betreft de prijs, deze kan aanzienlijk variëren afhankelijk van de locatie, de reputatie van de fokker en de zuiverheid van de bloedlijn. 

Omdat de Épagneul de Pont-Audemer relatief zeldzaam is, vooral buiten Frankrijk, kunnen de kosten voor een pup van een gerenommeerde fokker aanzienlijk zijn. Prijzen kunnen variëren van ongeveer €1000 tot €1500 of zelfs meer voor exemplaren met een bijzonder gewilde afstamming.

Bij adoptie, waarbij het mogelijk is om een Épagneul de Pont-Audemer via herplaatsingsdiensten of reddingsorganisaties te vinden, kunnen de kosten aanzienlijk lager zijn. 

Adoptiekosten variëren meestal van enkele tientjes tot enkele honderden euro’s, afhankelijk van de organisatie.

About The Author

1 thought on “Alles over Epagneul de Pont-Audemer honden – Uiterlijk,karakter en meer!”

 1. Pingback: Alles over Epagneul de Pont-Audemer honden - Ui...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *