Hellinikos ichnilatis: Uiterlijk, karakter, prijs en meer

Close up van hellinikos ichnilatis

De Hellinikos Ichnilatis, ook bekend als de Griekse jachthond, is een oud ras met een rijke geschiedenis die diep geworteld is in de Griekse jachttraditie. 

Dit middelgrote en robuuste hondenras staat bekend om zijn opmerkelijke uithoudingsvermogen en harmonieuze, ver klinkende blaf, eigenschappen die het bijzonder geschikt maken voor de jacht in bergachtige gebieden.

De ontwikkeling van de Hellinikos Ichnilatis kan worden gezien als een product van natuurlijke selectie waarbij de meest efficiënte jagers overleefden en floreerden. 

Er wordt gedacht dat het ras is ontstaan door kruisingen tussen lokale Griekse lopende honden en andere Europese lopende honden, waaronder de Italiaanse Segugio Italiano en mogelijk de Jura Laufhund. 

Deze vermenging heeft geleid tot een hond met een diep jachtinstinct en een capaciteit om lange tijd actief te blijven, eigenschappen die essentieel zijn voor het volgen van wild.

Hoewel er niet veel fokkers zijn die zich specifiek richten op dit ras, blijft de Hellinikos Ichnilatis een gerespecteerde figuur onder jagers en liefhebbers van honden met een sterke jachtdrift. 

Voor meer informatie over de Hellinikos Ichnilatis kunnen geïnteresseerden zich wenden tot de FCI, waar het ras onder de categorie lopende honden is erkend. 

Hierdoor blijft het ras behouden en wordt de cultuurhistorische waarde erkend, van pups tot senior honden binnen de roedel.

FCI Groep 6 lopende honden en zweethonden

De Hellinikos Ichnilatis, ook bekend als de Griekse spoorhond, is een ras dat afkomstig is uit Griekenland en vooral wordt gebruikt voor de jacht en het volgen van wild. 

Deze hond staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen en het vermogen om zelfs in het meest ruige terrein effectief te werken. 

De Hellinikos Ichnilatis behoort tot Groep 6 van de FCI, die zogeheten lopende honden en zweethonden omvat. 

Binnen deze groep zijn deze honden gespecialiseerd in het volgen van wild door hun geur, waardoor ze bijzonder waardevol zijn voor jagers die in bergachtige of beboste gebieden actief zijn.

Het uiterlijk van de Hellinikos ichnilatis

De Hellinikos Ichnilatis is een robuuste en actieve jachthond met een indrukwekkend uiterlijk, kenmerkend voor een middelgrote lopende hond. 

Deze hond heeft een schofthoogte van ongeveer 55 cm en een gewicht dat varieert tussen de 17 en 20 kilogram, afhankelijk van of het een reu of teef betreft. 

Zijn lichaamsbouw is vrij robuust met rechte ledematen en een sabelvormig gedragen staart die dik en hoog aangezet is.

De vacht van de Hellinikos Ichnilatis is kort en ligt strak tegen het lichaam, wat helpt bij het snel opdrogen na het doorkruisen van water en het minimaliseren van eventuele verwondingen tijdens het jagen in dichte vegetatie. 

De kleur van de vacht is vaak een mix van de kleur van gelooid leer met bruine vlekken en een typische kleine witte borstvlek. 

Zijn oren hangen naast het hoofd met afgeronde punten en zijn vrij klein, wat bijdraagt aan zijn gestroomlijnde uiterlijk. De nagels van de Hellinikos Ichnilatis zijn meestal zwart.

Deze kenmerken geven de Hellinikos Ichnilatis niet alleen zijn functionele eigenschappen als jachthond maar maken hem ook tot een aantrekkelijke metgezel voor liefhebbers van rassen met een natuurlijke aanleg voor het werken in uitdagende omgevingen.

Erfelijke ziektes en aandoeningen bij deze hondenrassen

De Hellinikos Ichnilatis staat bekend als een robuuste hond, maar net als bij veel andere rassen, zijn er bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen waarop gelet moet worden. Hieronder is een lijst van enkele gezondheidsproblemen die bij dit ras kunnen voorkomen:

 1. Heupdysplasie – Een veelvoorkomend probleem bij middelgrote tot grote rassen, waarbij het heupgewricht niet correct is gevormd.
 2. Oorontstekingen – Door hun hangende oren kunnen Hellinikos Ichnilatis vaker last hebben van oorontstekingen; regelmatige controle en reiniging zijn essentieel.
 3. Patella Luxatie – Een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie verschuift.
 4. Elleboogdysplasie – Een andere gewrichtsaandoening die pijn en kreupelheid kan veroorzaken.
 5. Hartziekten – Inclusief aandoeningen zoals hartklepdefecten en hartspierziekten.
 6. Allergieën – Huidaandoeningen veroorzaakt door voedsel- of omgevingsallergieën, wat leidt tot jeuk en ongemak.
 7. Progressieve Retinale Atrofie – Een degeneratieve oogaandoening die uiteindelijk tot blindheid kan leiden.

Het karakter van deze rassen

De Hellinikos Ichnilatis is een uitstekende gezinshond, bekend om zijn aanhankelijke aard en sterke band met zijn baas. 

Dit ras is zeer gesteld op zijn familie en staat bekend om zijn geduldige en vriendelijke omgang met kinderen, waardoor het een geliefde metgezel in veel huishoudens is. 

Als een actieve hond heeft de Hellinikos Ichnilatis dagelijks minstens 45 minuten beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Lange wandelingen zijn een ideale uitlaatklep voor zijn energie en dragen bij aan zijn fysieke en mentale welzijn.

Hoewel het ras goed met kinderen kan omgaan, wordt het afgeraden voor zeer drukke huishoudens met kleine kinderen zonder toezicht, aangezien zijn energieniveau en speelsheid soms overweldigend kunnen zijn voor de allerkleinsten. 

hellinikos ichnilatis geniet van lange wandelingen om zijn overtollige energie kwijt te raken

De verzorging van de Hellinikos Ichnilatis

De Hellinikos Ichnilatis, behorend tot de oud Griekse lopende honden en verwant aan windhonden, heeft een relatief onderhoudsvriendelijke vacht. 

Zijn korte vacht vangt losse haren op, die eenvoudig te verwijderen zijn met regelmatig borstelen. Gebruik een stevige borstel om de vacht minstens wekelijks te onderhouden; dit houdt het netjes en schoon.

Naast de vachtverzorging is het belangrijk om aandacht te besteden aan het gebit en de nagels van de hond. Regelmatige gebitsreiniging en het knippen van de nagels zijn essentieel voor de gezondheid en het comfort van de hond.

Deze actieve hond heeft veel beweging nodig, daarom is een omheind terrein ideaal waar hij veilig kan rondrennen en ravotten. Dit voorkomt destructief gedrag dat kan voorkomen bij honden die niet genoeg lichaamsbeweging krijgen.

Als huisdier kan de Hellinikos Ichnilatis goed overweg met andere huisdieren, vooral als hij van jongs af aan goed gesocialiseerd is. 

De deelname aan hondensporten is ook een uitstekende manier om zijn energie positief te kanaliseren en zijn mentale en fysieke gezondheid te ondersteunen.

Socialisatie en opvoeding van de pup

De socialisatie en opvoeding van de Hellinikos Ichnilatis zijn essentieel voor het ontwikkelen van een evenwichtige en zelfverzekerde hond. 

Als lid van de oude Griekse lopende honden, staat deze ras bekend om zijn intelligentie en onafhankelijkheid, wat de training interessant maar soms uitdagend kan maken.

Begin de socialisatie vanaf jonge leeftijd door de puppy bloot te stellen aan diverse mensen, dieren en situaties. 

Dit helpt hem om te groeien tot een goed aangepaste volwassene die goed omgaat met verschillende omgevingen en situaties. 

Consistentie in training is cruciaal; gebruik positieve bekrachtigingstechnieken zoals beloningen en lof om gewenst gedrag te bevorderen.

Omdat de Hellinikos Ichnilatis een actieve hond is, is het belangrijk om hem zowel mentaal als fysiek uit te dagen. 

Trainingen zoals gehoorzaamheidscursussen, behendigheid of andere hondensporten zijn ideaal om zijn energie te kanaliseren en de band tussen hond en eigenaar te versterken.

Hoeveel ervaring vereist een Hellinikos Ichnilatis

Een Hellinikos Ichnilatis kan een uitdagende keuze zijn voor onervaren hondeneigenaren vanwege zijn sterke wil en hoge energieniveau. 

Dit ras, bekend om zijn intelligentie en onafhankelijkheid, vereist een eigenaar die consequent is in training en opvoeding. 

Ervaren hondeneigenaren die bekend zijn met het trainen en managen van onafhankelijke rassen zullen waarschijnlijk beter in staat zijn om de specifieke behoeften van een Hellinikos Ichnilatis aan te pakken.

Voor onervaren eigenaren die overwegen dit ras aan te schaffen, is het aanbevolen om zich grondig voor te bereiden door onderzoek te doen naar de ras-specifieke eigenschappen en mogelijk cursussen te volgen over hondengedrag en -training. 

Het bijwonen van gehoorzaamheidscursussen met de hond kan ook een effectieve manier zijn om zowel eigenaar als hond de nodige vaardigheden bij te brengen.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Hellinikos Ichnilatis. Dit ras staat bekend om zijn intelligentie, energie en soms eigenzinnige karakter, waardoor consistente en gestructureerde training essentieel is. 

Zonder de juiste training en mentale stimulatie kan de Hellinikos Ichnilatis zich ontwikkelen tot een moeilijk te beheersen hond, en mogelijk zelfs destructief gedrag vertonen.

Beginnen met basisgehoorzaamheidstraining vanaf jonge leeftijd is cruciaal. Dit helpt bij het vestigen van een band tussen de hond en de eigenaar en legt de basis voor toekomstig gedrag. 

Trainingsmethoden die gebaseerd zijn op positieve bekrachtiging werken goed bij dit ras, aangezien het gevoelig is voor de toon van de stem en graag wil behagen.

Regelmatige trainingssessies helpen niet alleen bij het beheersen van basiscommando’s, maar zijn ook belangrijk om het actieve brein van de Hellinikos Ichnilatis bezig te houden. 

Dit ras geniet van uitdagingen en doet het goed in diverse hondensporten zoals agility, die hen fysiek en mentaal stimuleren.

Hoeveel beweging heeft een Hellinikos Ichnilatis dagelijks nodig

De Hellinikos Ichnilatis is een energiek en actief ras dat dagelijks veel beweging nodig heeft om gezond en tevreden te blijven. 

Dit ras, met zijn wortels als jachthond, heeft een natuurlijke behoefte aan uitgestrekte ruimtes waar het kan rennen en zijn energie kan uitleven. Minimaal één uur intensieve beweging per dag is aanbevolen. 

Dit kan bestaan uit lange wandelingen, rennen, spelen in een veilig omheind gebied, of deelname aan hondensporten zoals agility.

Naast fysieke activiteit heeft de Hellinikos Ichnilatis ook mentale stimulatie nodig. Trainingsspelletjes, speuractiviteiten en interactieve speeltjes kunnen helpen om hun geest scherp te houden. 

hellinikos ichnilatis rust uit naar zijn lange wandeling

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Hellinikos Ichnilatis staat bekend om zijn vriendelijke en sociale aard, wat hem een uitstekende gezinsgenoot maakt, vooral in huishoudens met kinderen. 

Hij is geduldig en speels, en kan goed overweg met kinderen, mits hij goed gesocialiseerd is vanaf een jonge leeftijd. Deze socialisatie helpt hem ook om goed samen te leven met andere huisdieren, inclusief andere honden.

Echter, vanwege zijn jachtachtergrond en hoge energieniveau, is het belangrijk dat interacties met kleinere huisdieren, zoals katten of knaagdieren, zorgvuldig worden begeleid. 

In sommige gevallen kan de Hellinikos Ichnilatis een sterke prooidrift hebben, wat een uitdaging kan vormen.

Voor gezinnen met jonge kinderen is het belangrijk om zowel de kinderen als de hond te leren hoe ze respectvol met elkaar om moeten gaan. Kinderen moeten leren om de hond niet te plagen en de hond moet leren om voorzichtig te zijn in zijn spel.

Voordelen van een Hellinikos Ichnilatis

 1. Loyaal en Beschermend: Deze honden staan bekend om hun loyaliteit en beschermingsdrang naar hun gezin, wat hen uitstekende waakhonden maakt.
 2. Actief en Energiek: Ze zijn zeer geschikt voor actieve eigenaren die graag tijd buiten doorbrengen met wandelen of joggen.
 3. Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen ze goed overweg met kinderen en andere huisdieren.
 4. Robuust: Als ras zijn ze over het algemeen gezond en robuust, wat betekent dat ze minder vatbaar zijn voor sommige genetische gezondheidsproblemen die andere rassen treffen.

Nadelen van een Hellinikos Ichnilatis

 1. Training en Socialisatie: Vereist consistente training en vroege socialisatie, gezien hun sterke wil en onafhankelijkheid.
 2. Ruimtebehoefte: Ze hebben veel ruimte nodig om te bewegen en zijn minder geschikt voor het wonen in een appartement.
 3. Prooidrift: Kan een sterke jachtdrift hebben, wat een uitdaging kan zijn in gebieden met veel wilde dieren.
 4. Verzorging: Hun vacht vereist regelmatig onderhoud om klitten en ophoping van vuil te voorkomen.
 5. Beperkte Beschikbaarheid: Ze zijn zeldzaam buiten Griekenland, wat het moeilijk kan maken om een verantwoordelijke fokker te vinden.

Levensverwachting

De Hellinikos Ichnilatis, ook bekend als de Griekse Harehound, staat bekend om zijn robuuste gezondheid en kan bij goede zorg een levensverwachting hebben van ongeveer 10 tot 12 jaar. 

Prijs bij fokkers

De Hellinikos Ichnilatis, ook bekend als de Griekse Windhond, is een zeldzaam ras in Nederland, wat het lastig maakt om een specifieke prijs vast te stellen. De kosten voor een Hellinikos Ichnilatis puppy variëren in Nederland meestal tussen €1.500 en €3.000.

Factoren die de prijs kunnen beïnvloeden zijn:

 • Reputatie van de fokker: Fokkers die bekend staan om hun showkwaliteit of kampioensbloedlijnen kunnen hogere prijzen vragen.
 • Stamboom: Pups met een erkende internationale stamboom zijn vaak duurder.
 • Kleur: Meer zeldzame kleuren kunnen de prijs verhogen.
 • Leeftijd: Volwassen dieren zijn gewoonlijk goedkoper dan puppy’s.

Vergelijkbare rassen in Nederland

 • Saluki: Bekend om hun snelheid en onafhankelijkheid, variëren de prijzen van €1.000 tot €2.500.
 • Afghaanse Windhond: Deze langharige windhond staat bekend om hun gracieuze uiterlijk en prijzen variëren van €1.500 tot €3.000.
 • Greyhound: Snel en uithoudingsvermogen met een loyale natuur, kosten tussen €800 en €2.000.

Aanvullende tips

 • Onderzoek: Deze honden vereisen veel beweging en een aangepaste levensstijl.
 • Ontmoeting met de fokker: Beoordeel de leefomgeving en de gezondheid van de ouderdieren bij de fokker thuis.
 • Training en socialisatie: Begin vroeg met trainen en socialiseren gezien hun eigenzinnige karakter.
 • Bewegingsbehoefte: Dagelijkse activiteit is essentieel; het ras is minder geschikt voor kleine appartementen.

Het vinden van een fokker

 • Online zoeken: Fokkers van Hellinikos Ichnilatisen zijn online te vinden; let goed op de reputatie en ervaring van de fokker.
 • Rasverenigingen: Contact met internationale rasverenigingen kan helpen bij het vinden van fokkers.
 • Hondenshows: Deze bieden een gelegenheid om fokkers persoonlijk te ontmoeten.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *