Maak kennis met de Beagle Harrier: een jachthond met karakter

beagle harrier afkomstig uit frankrijk

De Beagle-Harrier, een ras dat ontstaan is uit de kruising tussen de Beagle en de Harrier, is een middelgrote jachthond met unieke kenmerken. 

Deze kruising werd voor het eerst gerealiseerd door Baron Gerard, die een Beagle kruiste met een Harrier om een hond te creëren die geschikt was voor de jacht in kleine meutes. 

Deze honden staan bekend om hun levendig en aangenaam temperament, wat ze tot uitstekende gezinshonden maakt, vooral omdat ze goed overweg kunnen met kinderen.

De Beagle-Harrier is lichter gebouwd dan de Beagle en minder krachtig dan de Harrier, maar behoudt de beste eigenschappen van beide rassen. 

Hun vacht is meestal kort, net als die van de Beagle, en kan verschillende kleuren hebben, waaronder de grijze driekleurige variant. Qua grootte zitten ze tussen de Beagle en Harrier in, vaak rond de 45 tot 50 centimeter hoog.

Als lid van de FCI groep van lopende honden, heeft de Beagle-Harrier veel beweging nodig. Hun gespierde bouw en sterke reukvermogen maken hen tot goede jachthonden, geschikt voor het jagen op klein wild, zoals herten en hazen. Ze zijn echter ook uitstekende huisdieren, mits ze de juiste verzorging en voldoende beweging krijgen.

FCI groep 6 lopende honden

De Beagle Harrier, een zeldzaam en intrigerend hondenras, behoort tot de FCI Groep 6. Deze groep bestaat uit lopende honden, zweethonden en verwante rassen, voornamelijk gefokt voor de jacht door het volgen van geursporen. 

De Beagle Harrier, oorspronkelijk uit Frankrijk, is ontstaan uit een kruising tussen de Beagle en de Harrier, met als doel een hond te creëren die geschikt is voor de jacht op klein wild, zoals hazen en konijnen.

De Beagle Harrier staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen en uitmuntende jachtvaardigheden, waardoor hij een waardevolle metgezel is voor jagers. 

Hij heeft een middelgroot formaat met een stevige, maar elegante bouw. Zijn uiterlijk vertoont kenmerken van zowel de Beagle als de Harrier, met een sterke, goed geproportioneerde lichaamsbouw, rechte benen en een levendige uitdrukking.

De uiterlijke kenmerken van deze Beagles

De Beagle Harrier, vaak beschouwd als een grote Beagle of een kleine Harrier, vertoont kenmerken van beide rassen. 

Dit unieke ras is ontstaan toen Baron Gerard de eerste was die een Beagle kruiste met een Harrier. Het resultaat is een hond die in grootte en uiterlijk tussen deze twee rassen in ligt, meestal ongeveer 38 centimeter hoog.

De Beagle Harrier heeft een sterke en gespierde bouw met een intelligent uiterlijk, gekenmerkt door een vrij brede schedel en een toelopende rechte neusbrug. 

Hun vacht is kort en kan variëren in kleur, waaronder de populaire grijze driekleurige, net als bij sommige Beagles en Harriers, en ook zwart-wit en geelbruin komen vaak voor.

Deze honden hebben een uitgesproken mantel die hen helpt zich te onderscheiden van andere rassen. Hun intelligente uitdrukking en alerte houding weerspiegelen hun achtergrond als jachthonden. 

Ze zijn oorspronkelijk gefokt voor de jacht in kleine meutes in Frankrijk, maar zijn tegenwoordig ook populaire huisdieren vanwege hun aangename temperament en goede omgang met kinderen.

Gezondheid Beagle Harrier en erfelijke ziektes en aandoeningen 

De Beagle Harrier, een robuust en energiek hondenras, is niet immuun voor bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen. 

Hier is een lijst van enkele veelvoorkomende erfelijke aandoeningen die bij de Beagle Harrier kunnen voorkomen:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij middelgrote en grote honden, waarbij het heupgewricht niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot artritis en pijn.

 2. Elleboogdysplasie: Soortgelijk aan heupdysplasie, maar dan in het ellebooggewricht, wat kan resulteren in kreupelheid en ongemak.

 3. Epilepsie: Een neurologische aandoening die zich uit in terugkerende aanvallen.

 4. Hypothyreoïdie: Een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg hormonen produceert, wat kan resulteren in symptomen zoals gewichtstoename en lethargie.

 5. Patella Luxatie: Een aandoening waarbij de knieschijf uit de normale positie verschuift, wat pijn en kreupelheid kan veroorzaken.

 6. Oogproblemen: Inclusief aandoeningen zoals progressieve retina-atrofie, die kan leiden tot blindheid.

 7. Allergieën en Huidproblemen: Beagle Harriers kunnen gevoelig zijn voor allergieën, die huidirritaties en jeuk kunnen veroorzaken.

 8. Oorinfecties: Vanwege hun hangende oren zijn ze vatbaar voor oorinfecties, die regelmatig moeten worden gecontroleerd en schoongemaakt.

Het karakter en temperament van de Beagle Harrier

De Beagle Harrier, een ras dat is ontstaan uit de kruising tussen de Beagle en de Harrier, heeft een karakter dat elementen van beide oorspronkelijke rassen combineert. 

Jouw Beagle Harrier zal waarschijnlijk veel van de karaktereigenschappen van zowel de Beagle als de Harrier vertonen. 

Deze honden staan bekend om hun goede reukvermogen, waardoor ze uitstekende jagers zijn, zelfs in staat om de dichtste braamstruiken binnen te dringen. 

Ze zijn vaak beweeglijk en moedig, geschikt voor de jacht in kleine meutes, maar ook ongecompliceerd en aangenaam gezelschap in huis.

Beagle Harriers zijn over het algemeen aanhankelijke honden die goed overweg kunnen met kinderen. 

Hun aard maakt hen tot goede gezinshonden, en ze kunnen een vreugdevolle toevoeging zijn aan elk huishouden. 

Qua uiterlijk lijken ze op de Beagle met hun grijze, driekleurige of zwart-witte aftekeningen, en ze delen het relatief ongecompliceerde en vriendelijke temperament van beide rassen.

beagle harrier afkomstig uit frankrijk

De Verzorging van de Beagle Harrier

De Beagle Harrier, vereist specifieke verzorging die past bij zijn unieke kenmerken. Deze honden zijn bekend om hun beweeglijke en moedige aard, en hun verzorging moet deze eigenschappen ondersteunen.

Qua vachtverzorging hebben Beagle Harriers een korte vacht die relatief eenvoudig te onderhouden is. Regelmatig borstelen is belangrijk om losse haren te verwijderen en hun vacht schoon en gezond te houden. 

De grijze, driekleurige of zwart-witte vacht van deze honden moet regelmatig worden gecontroleerd op teken en andere parasieten, vooral omdat ze graag door dichte struiken struinen.

Deze middelgrote honden hebben veel beweging nodig. Hun uitstekende reukvermogen maakt ze tot goede speurhonden, dus activiteiten die dit instinct benutten, zoals speurtochten, zijn aan te bevelen. 

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende fysieke en mentale stimulatie krijgen, zodat ze gelukkig en gezond blijven.

Beagle Harriers staan bekend om goed overweg te kunnen met kinderen, waardoor ze uitstekende gezinshonden zijn. Echter, zoals bij elk ras, is vroege socialisatie en training belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed aangepast zijn en goed gedrag vertonen.

Socialisatie en opvoeding van de Beagle Harrier

De Beagle Harrier, gefokt uit de kruising tussen de Beagle en de Harrier, is een middelgroot ras dat bekend staat om zijn beweeglijke en moedige aard. 

Deze honden zijn relatief gemakkelijk te trainen en hebben een aangenaam temperament, wat ze tot een goede keuze maakt voor gezinnen.

Bij de socialisatie en opvoeding van jouw Beagle Harrier is het belangrijk om te beginnen vanaf puppy leeftijd. Deze honden zijn van nature goede meutehonden en kunnen daarom goed overweg met andere honden. 

Het is essentieel om ze van jongs af aan te laten wennen aan verschillende omgevingen, geluiden en mensen, zodat ze uitgroeien tot goed aangepaste volwassen honden. Dit helpt ook om hun natuurlijke jachtinstinct op een positieve manier te kanaliseren.

Ondanks hun vermogen om zelfs de dichtste braamstruik binnen te dringen, zijn Beagle Harriers ongecompliceerde honden die uitstekend kunnen functioneren als gezinshonden. 

Ze staan bekend om goed overweg te kunnen met kinderen en zijn vaak aanhankelijk en geduldig met jonge gezinsleden.

Training moet consistent en positief zijn, waarbij beloningen en lof worden gebruikt om goed gedrag te versterken. Vanwege hun intelligentie en leergierigheid reageren Beagle Harriers goed op training, wat het leerproces voor zowel de hond als de eigenaar aangenaam maakt.

Hoeveel ervaring vereist een Beagle Harrier

De Beagle Harrier, een hond die veel kenmerken deelt met de Beagle, vereist een gematigd niveau van ervaring van de eigenaar. 

Zijn beweeglijke en moedige aard, gecombineerd met zijn uitstekende reukvermogen, maakt hem tot een goede meutehond en een aangenaam gezelschap. Dit maakt de Beagle Harrier geschikt voor zowel ervaren als onervaren eigenaren.

Voor onervaren eigenaren kan de Beagle Harrier een goede keuze zijn vanwege zijn ongecompliceerde aard. 

Deze honden zijn over het algemeen gemakkelijk in de omgang en kunnen goed overweg met kinderen, waardoor ze een ideale gezinshond zijn. Hun gemiddelde grootte en het feit dat ze niet extreem veeleisend zijn qua verzorging, maakt ze toegankelijk voor nieuwe hondeneigenaren.

Ervaring kan echter van pas komen bij het beheren van hun jachtinstinct en energieniveau. 

Deze honden zijn gefokt als jagers op herten en hazen en kunnen daarom baat hebben bij eigenaren die begrijpen hoe ze hun natuurlijke driften op een positieve manier kunnen kanaliseren. Regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn essentieel.

De Beagle Harrier is een ras dat voordeel heeft bij zowel fysieke activiteit als gezelschap. Leden van een rasvereniging kunnen nuttige bronnen van informatie en steun zijn, vooral voor nieuwe eigenaren.

Is training noodzakelijk?

Training is essentieel voor de Beagle Harrier. 

Deze honden combineren de eigenschappen van beide rassen, wat resulteert in een beweeglijke en moedige hond met een uitstekend reukvermogen.

Beagle Harriers, net als Beagles, zijn intelligent en kunnen soms eigenwijs zijn, wat consequente en geduldige training vereist. 

Hun training moet vroeg beginnen, vooral omdat ze van nature geneigd zijn om hun neus te volgen. Dit kan een uitdaging vormen tijdens wandelingen, waar hun aandacht gemakkelijk kan worden afgeleid door geuren. 

Een goed getrainde Beagle Harrier zal echter responsiever zijn en beter luisteren naar commando’s.

Deze honden staan erom bekend dat ze goed overweg kunnen met kinderen, maar zoals bij elk ras is het belangrijk om ze goed te socialiseren en te trainen in hoe ze zich moeten gedragen rond jonge gezinsleden. 

Hun vastberadenheid en intelligentie maken hen ontvankelijk voor training, waardoor ze een aangenaam gezelschap in huis zijn.

Hoeveel beweging heeft een Beagle Harrier nodig?

Als gevolg van hun erfgoed zijn Beagle Harriers actieve honden die genieten van lange wandelingen en speelsessies. 

Het is aan te raden om hen dagelijks minstens één tot twee uur beweging te bieden. Dit kan bestaan uit wandelingen, hardlopen, en spelletjes die zowel hun lichaam als geest stimuleren. 

Hun bewegingsbehoefte kan ook worden vervuld door activiteiten zoals behendigheidstraining of speuren, wat aansluit bij hun natuurlijke instincten.

Deze honden staan bekend om goed overweg te kunnen met kinderen en zijn een aangenaam gezelschap in huis. 

Echter, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende bewegen, zodat ze hun energie op een positieve manier kunnen kanaliseren en zich niet gaan vervelen.

beagle harrier hondenras uit frankrijk

Hoe is de omgang met kinderen? 

Deze kruising, geïnitieerd door Baron Gerard, heeft geleid tot een hond die de beste eigenschappen van beide rassen combineert: de vriendelijkheid en het speelse karakter van de Beagle en de intelligentie en het jachtinstinct van de Harrier.

In de omgang met kinderen toont de Beagle Harrier zich als een ongecompliceerde en aanhankelijke hond. Zijn vriendelijke en geduldige aard maakt hem tot een ideale speelkameraad voor kinderen. Deze honden genieten van interactie en zijn vaak tolerant en zacht in hun gedrag, wat hen zeer geschikt maakt voor gezinnen.

Hoewel Beagle Harriers relatief gemakkelijk in de omgang zijn, is het, net als bij elke hond, belangrijk om zowel de hond als de kinderen te leren hoe ze veilig en respectvol met elkaar om kunnen gaan. Toezicht tijdens het spelen is aan te bevelen, vooral bij jongere kinderen.

Voordelen van een Beagle Harrier

 1. Goed met Kinderen: Dankzij hun vriendelijke en geduldige aard, zijn Beagle Harriers uitstekend in de omgang met kinderen.
 2. Aanhankelijk en Loyaal: Ze staan bekend om hun aanhankelijkheid en vormen sterke banden met hun gezinsleden.
 3. Actief en Energiek: Deze honden houden van fysieke activiteit, wat ze tot geweldige metgezellen maakt voor actieve gezinnen.
 4. Intelligentie: Beagle Harriers zijn slim en kunnen goed getraind worden, mits de training consistent en positief is.

Nadelen van een Beagle Harrier

 1. Hoog Bewegingsniveau: Ze vereisen veel beweging, wat een uitdaging kan zijn voor minder actieve eigenaren.
 2. Jachtinstinct: Hun sterke jachtinstinct kan een uitdaging vormen tijdens het wandelen, vooral als ze een geur opvangen.
 3. Koppigheid: Soms kunnen ze eigenwijs zijn, wat geduld en doorzettingsvermogen in de training vereist.
 4. Gezondheidsproblemen: Als kruising kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen van beide ouderassen.

Hoe oud wordt een Beagle Harrier

De levensverwachting van een Beagle Harrier, een kruising tussen de Beagle en de Harrier, varieert doorgaans, maar ze kunnen gemiddeld tussen de 12 tot 15 jaar oud worden. Zoals bij alle honden, wordt hun levensduur beïnvloed door verschillende factoren, waaronder genetica, levensstijl, voeding en de algehele gezondheidszorg.

Prijs van een Beagle Harrier

De prijs van een Beagle Harrier kan variëren afhankelijk van of u ervoor kiest om een puppy bij een fokker aan te schaffen of te adopteren via een opvangcentrum of herplaatsingsorganisatie.

Bij aankoop van een Beagle Harrier bij een erkende fokker kunnen de prijzen uiteenlopen. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de reputatie van de fokker, de gezondheid van de ouders, en of de puppy al gezondheidschecks en vaccinaties heeft ondergaan. 

Gemiddeld kunnen de prijzen voor een Beagle Harrier puppy van een fokker variëren van ongeveer €500 tot €1000 of meer. Het is belangrijk om een fokker te kiezen die zich houdt aan ethische fokpraktijken en de gezondheid en het welzijn van de honden vooropstelt.

Aan de andere kant kan de adoptiekost voor een Beagle Harrier uit een asiel of herplaatsingsorganisatie aanzienlijk lager zijn, meestal variërend van ongeveer €50 tot €300. Deze vergoeding dekt vaak basiszorg zoals vaccinaties, sterilisatie of castratie, en soms microchipping.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *