Alles over het Bearded Collie hondenras

De bearded collie komt oorspronkelijk uit de Schotse Hooglanden

De Bearded Collie, vaak liefkozend ‘Beardie’ genoemd, is een hondenras met een rijke geschiedenis die zijn oorsprong vindt in Schotland. 

Deze energieke en vrolijke werkhonden werden oorspronkelijk gefokt als herdershonden in de Schotse hooglanden. 

De moderne Bearded Collie ontstond door een incident waarbij een schip uit Polen in Schotland honden ruilden, waaronder enkele Polski Owczarek Nizinny, die waarschijnlijk gekruist werden met de lokale Schotse herdershonden, wat leidde tot het ontstaan van de eerste Bearded Collies.

De Bearded Collie staat bekend om zijn lange, ruige vacht, die een zachte ondervacht en een harde bovenvacht heeft. 

Deze dubbele vacht biedt bescherming tegen de ruige Schotse weersomstandigheden. De vacht komt in verschillende kleuren voor, zoals zandkleurig, leikleurig, roodachtig bruin, en soms met witte aftekeningen. Regelmatig borstelen is essentieel om klitten te verwijderen en de vacht gezond te houden.

De Nederlandse Bearded Collie Club (NBCC) en andere rasverenigingen spelen een cruciale rol in het behouden van de rasstandaarden en het promoten van verantwoord fokken. Bearded Collies zijn zeer aanhankelijk en passen zich goed aan als huisdieren. 

Ze staan bekend om hun levendige en aanhankelijke karakter, wat hen geschikt maakt voor diverse hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheid.

Vacht en uiterlijk van deze actieve hond

De Bearded Collie, vaak liefkozend ‘Beardie’ genoemd, is een opvallend hondenras met een kenmerkende lange vacht. 

Deze energieke en levendige honden hebben een wollige ondervacht en een halflange bovenvacht, die ze bescherming biedt tegen harde weersomstandigheden. 

De vacht vereist regelmatig en zorgvuldig borstelen vanaf de huid om klitten te voorkomen, wat essentieel is voor de vachtverzorging van zowel volwassen honden als pups.

De schofthoogte van een volwassen Beardie ligt meestal tussen de 51-56 centimeter voor reuen en 51-53 centimeter voor teven, wat hen tot een middelgroot ras maakt. 

Ze hebben een slanke, atletische bouw en staan bekend om hun levendige en vriendelijke karakter. Beardies zijn zeer actieve honden en blinken vaak uit in hondensporten. Hun hangende oren en expressieve staartpunt dragen bij aan hun charmante uiterlijk.

De Nederlandse Bearded Collie Club en andere gerenommeerde fokkers, die aangesloten zijn bij de FCI, zetten zich in voor het behoud van de gezondheid en het karakter van het ras. 

Zo wordt er aandacht besteed aan erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie en de ziekte van Addison. Beardies staan bekend om hun grote aanpassingsvermogen en zachte karakter, waardoor ze ideale huisdieren zijn.

Erfelijke ziektes en aandoeningen bij de Bearded Collie

De Bearded Collie, hoewel over het algemeen een gezond en robuust ras, kan vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen. 

Hier is een lijst van enkele veelvoorkomende erfelijke aandoeningen die bij Bearded Collies kunnen voorkomen:

 1. Heupdysplasie: Een ontwikkelingsstoornis van het heupgewricht die kan leiden tot artritis en pijn.

 2. Ziekte van Addison (Hypoadrenocorticisme): Een hormonale stoornis waarbij de bijnieren niet genoeg hormonen produceren, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

 3. Auto-immuunziekten: Bearded Collies kunnen vatbaar zijn voor verschillende auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem van de hond zijn eigen lichaamscellen aanvalt.

 4. Oogproblemen: Inclusief aandoeningen zoals cataract en progressieve retina-atrofie, die het gezichtsvermogen kunnen beïnvloeden.

 5. Hypothyreoïdie: Een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg hormonen produceert, wat kan leiden tot symptomen zoals gewichtstoename en lethargie.

 6. Dermatomyositis: Een huidaandoening die vooral jonge honden treft, gekenmerkt door huiduitslag en spierzwakte.

 7. Allergieën en Huidproblemen: Bearded Collies kunnen gevoelig zijn voor huidallergieën, die huidirritaties en jeuk kunnen veroorzaken.

Het karakter van de Bearded Collie

De Bearded Collie, vaak liefkozend ‘Beardie’ genoemd, is een zeer energieke en vrolijke hond. Lid van de Nederlandse Bearded Collie Club en andere vrienden van de Bearded Collie kunnen bevestigen dat dit ras bekend staat om zijn vriendelijke en speelse aard. Deze honden zijn uitstekend geschikt als huisdieren en zijn vaak een vreugde om in huis te hebben.

De Bearded Collie heeft een lange vacht die dagelijks borstelen vereist om klitten te voorkomen. Dit maakt deel uit van de dagelijkse verzorging en biedt een uitstekende gelegenheid om een sterke band op te bouwen met uw Beardie. Fokkers die aangesloten zijn bij erkende clubs benadrukken het belang van goede vachtverzorging en gezondheid.

Met een gemiddelde schofthoogte van ongeveer 53-56 centimeter, is de Bearded Collie een middelgroot ras. 

Deze honden kunnen goed overweg met hondentraining en hondensport, waarbij hun intelligentie en energie goed van pas komen. Ze zijn over het algemeen gemakkelijk te trainen, wat hen geschikt maakt voor een verscheidenheid aan activiteiten.

In huis zijn de meeste Bearded Collies aanhankelijk en liefdevol. Ze passen zich goed aan het gezinsleven aan en kunnen goed omgaan met harde geluiden en drukte.

bearded collie hondenras

De Verzorging van de Bearded Collie

De Bearded Collie is een zeer bijzonder ras, vooral bekend om zijn lange, weelderige vacht die regelmatige en grondige verzorging vereist. 

Het hebben van een Bearded Collie in huis betekent toewijding aan hun vachtverzorging. Anders dan een kortharige hond, heeft de Bearded Collie een lange vacht die gevoelig is voor klitten en vervilting. 

Dagelijkse borstelbeurten zijn essentieel om de vacht schoon, klitvrij en in goede conditie te houden.

Een Bearded Collie is een energieke hond die veel beweging nodig heeft. Regelmatige lichaamsbeweging helpt niet alleen om hun fysieke gezondheid te behouden, maar draagt ook bij aan het vertonen van gewenst gedrag. 

Zonder voldoende activiteit kunnen ze rusteloos of destructief worden.

Bij het borstelen is het belangrijk om de vacht vanaf de huid te borstelen om alle klitten te verwijderen en de huid gezond te houden. Mevrouw Willison, bekend om haar rol in de ontwikkeling van het ras, benadrukte het belang van een goede vachtverzorging om huidproblemen te voorkomen.

Als rashond heeft de Bearded Collie specifieke behoeften, en potentiële eigenaren moeten bereid zijn om tijd en moeite te steken in de verzorging van hun hond. 

Dit omvat niet alleen de fysieke verzorging, maar ook het bieden van voldoende mentale stimulatie en training.

Socialisatie en opvoeding van de Bearded Collie

De socialisatie en opvoeding van de Bearded Collie zijn essentieel voor het ontwikkelen van een goed aangepaste en gelukkige hond. Vanaf jonge leeftijd is het belangrijk om Beardies bloot te stellen aan verschillende mensen, dieren, omgevingen en geluiden. 

Dit helpt hen om te wennen aan diverse situaties en bevordert een evenwichtig en zelfverzekerd gedrag.

Bearded Collies staan bekend om hun intelligente en leergierige aard, waardoor ze over het algemeen snel en enthousiast reageren op training. 

Positieve bekrachtigingstechnieken werken het beste bij dit ras. Complimenten, speeltijd en traktaties zijn effectieve middelen om gewenst gedrag te stimuleren en te belonen. Consistentie in training is cruciaal; dit helpt om verwarring te voorkomen en zorgt voor duidelijke communicatie tussen de hond en de eigenaar.

Omdat Beardies een energiek ras zijn, is het belangrijk om hen voldoende fysieke en mentale uitdagingen te bieden. Ze houden van activiteiten zoals wandelen, rennen, apporteren en behendigheidstraining. Deze activiteiten houden hen niet alleen fysiek fit, maar bieden ook de nodige mentale stimulatie.

Hoeveel ervaring vereist een Bearded Collie

De Bearded Collie is een ras dat zowel door ervaren als onervaren hondeneigenaren gehouden kan worden, maar het vereist wel een specifieke aanpak en toewijding. Voor onervaren eigenaren kan de Bearded Collie een uitdagend maar ook lonend ras zijn. Zijn intelligente en energieke aard vereist aanzienlijke tijd voor training, socialisatie en verzorging, vooral van de vacht. Het dagelijks borstelen en onderhouden van de lange vacht van de Beardie kan voor beginners een leercurve zijn.

Voor ervaren hondeneigenaren biedt de Bearded Collie een kans om hun vaardigheden in training en verzorging toe te passen. Deze eigenaren zullen waarschijnlijk al bekend zijn met de noodzaak van consistente training en regelmatige verzorging, wat essentieel is voor het welzijn van de Beardie.

Ongeacht het ervaringsniveau, is het belangrijk voor alle eigenaren om te begrijpen dat de Bearded Collie een actieve hond is die veel beweging en mentale stimulatie nodig heeft. Ze gedijen het beste bij eigenaren die bereid zijn tijd en energie te steken in hun fysieke en mentale welzijn.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Bearded Collie. Deze intelligente en energieke honden vereisen consistente en positieve training om hun potentieel volledig te benutten. Vanwege hun slimheid en leergierigheid, reageren Bearded Collies over het algemeen goed op training, maar ze hebben wel duidelijke en consequente richtlijnen nodig.

Bearded Collies hebben een natuurlijke neiging tot onafhankelijk denken, wat een uitdaging kan vormen tijdens de training. Het is daarom belangrijk om geduldig te zijn en een positieve trainingsaanpak te gebruiken, met veel lof en beloningen. Dit helpt om hun aandacht vast te houden en zorgt ervoor dat de training zowel leuk als productief is.

Socialisatie is ook een cruciaal onderdeel van hun training, vooral als puppy. Het blootstellen van de Beardie aan verschillende mensen, dieren en omgevingen helpt om een goed aangepaste en zelfverzekerde hond te ontwikkelen.

Naast basiscommando’s kunnen Bearded Collies ook getraind worden in geavanceerdere gehoorzaamheid, behendigheid en andere hondensporten. Hun actieve aard maakt hen geschikt voor verschillende activiteiten die zowel fysieke als mentale stimulatie bieden.

Hoeveel beweging heeft een Bearded Collie nodig?

Een Bearded Collie, bekend om zijn levendige en energieke aard, heeft dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Als een actief ras, is het ideaal om hen minimaal één tot twee uur per dag aan lichaamsbeweging te bieden. 

Dit kan bestaan uit wandelingen, rennen, spelen en andere activiteiten die zowel hun lichaam als geest stimuleren.

Bearded Collies zijn niet alleen fysiek actief, maar ook intelligent, waardoor mentale stimulatie net zo belangrijk is als fysieke activiteit. 

Gehoorzaamheidstraining, behendigheidsoefeningen en intelligentiespelletjes kunnen helpen hun geest scherp te houden. Deze activiteiten zijn niet alleen goed voor hun welzijn, maar versterken ook de band tussen de hond en de eigenaar.

Het is ook belangrijk om variatie aan te brengen in hun dagelijkse routine, zodat ze niet verveeld raken. 

Wandelingen in verschillende omgevingen, het ontmoeten van andere honden en het verkennen van nieuwe plekken kunnen allemaal bijdragen aan een tevreden en evenwichtige Bearded Collie.

Consistente en voldoende beweging is essentieel voor het beheersen van het energieniveau van de Bearded Collie en het voorkomen van gedragsproblemen die kunnen ontstaan door verveling of overtollige energie.

hondenras bearded collie

Hoe is de omgang met kinderen? 

De Bearded Collie staat bekend om zijn vriendelijke en geduldige aard, wat hem tot een uitstekende metgezel voor kinderen maakt. 

Deze honden zijn van nature liefdevol en tolerant, en hun speelse karakter resoneert vaak goed met jonge gezinsleden. 

Door hun levendige en energieke aard zijn ze vaak gewillig om deel te nemen aan spelletjes en activiteiten, wat hen tot leuke speelkameraden voor kinderen maakt.

De interactie tussen een Bearded Collie en kinderen moet echter altijd onder toezicht staan, vooral bij jongere kinderen. 

Het is belangrijk om kinderen te leren hoe ze respectvol en voorzichtig met honden moeten omgaan. Dit helpt om een veilige en positieve relatie tussen hen te bevorderen.

Bearded Collies zijn ook intelligente honden die genieten van het leren en deelnemen aan hondentraining, wat een leuke activiteit kan zijn voor zowel kinderen als hun viervoetige vriend. 

Het betrekken van kinderen bij de verzorging en training van de hond kan helpen bij het ontwikkelen van verantwoordelijkheidsgevoel en empathie bij kinderen.

Voordelen van een Bearded Collie

 1. Vriendelijk en Sociaal: Bearded Collies staan bekend om hun liefdevolle en vriendelijke aard, wat ze tot geweldige gezelschapshonden maakt.
 2. Goed met Kinderen en Andere Huisdieren: Ze zijn geduldig en tolerant, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor gezinnen.
 3. Intelligent en Trainbaar: Deze honden zijn slim en reageren goed op positieve trainingsmethoden, waardoor ze relatief gemakkelijk te trainen zijn.
 4. Actief en Energiek: Ze zijn perfect voor actieve huishoudens en houden van lange wandelingen en speelsessies.

Nadelen van een Bearded Collie

 1. Veeleisende Vachtverzorging: Hun lange vacht vereist dagelijks borstelen en regelmatige professionele verzorging om klitten en vervilting te voorkomen.
 2. Veel Beweging Nodig: Ze hebben veel fysieke en mentale stimulatie nodig, wat een uitdaging kan zijn voor minder actieve eigenaren.
 3. Kan Ondeugend Zijn: Als ze niet goed getraind of verveeld zijn, kunnen Beardies soms koppig of ondeugend zijn.
 4. Gevoelig voor Erfelijke Gezondheidsproblemen: Zoals bij veel rassen, kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen.

Hoe oud wordt een Bearded Collie

De Bearded Collie, een robuust en goedhartig hondenras, heeft over het algemeen een goede levensverwachting. Typisch kunnen Bearded Collies een leeftijd bereiken van ongeveer 12 tot 14 jaar. 

Prijs van een Bearded Collie

De prijs van een Bearded Collie kan variëren, afhankelijk van of u kiest voor aanschaf bij een fokker of adoptie uit een asiel of herplaatsingsorganisatie.

Bij een erkende fokker kunnen de kosten voor een Bearded Collie puppy aanzienlijk variëren. Deze prijs wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de stamboom van de puppy, de reputatie van de fokker, en of de hond al bepaalde gezondheidschecks en vaccinaties heeft ondergaan. 

Prijzen voor een Bearded Collie van een fokker kunnen variëren van ongeveer €800 tot €1500 of zelfs meer voor exemplaren van showkwaliteit.

Daarentegen kan adoptie van een Bearded Collie uit een asiel of via een herplaatsingsorganisatie aanzienlijk goedkoper zijn. Adoptiekosten variëren meestal tussen de €100 en €300. Deze vergoeding dekt vaak de kosten voor basis medische zorg, zoals vaccinaties, sterilisatie of castratie, en microchipping.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *