Hygenhund: Uiterlijk, karakter, prijs en meer over deze honden

hygenhund slaapt onder een kussen

De Hygenhund, een middelgrote jachthond, is afkomstig uit Noorwegen en werd specifiek gefokt voor het jagen op wild. 

Dit ras is vernoemd naar heer Hygen, die in de 19e eeuw begon met het kruisen van verschillende brakken en hounds om een hond te produceren die bekwaam was in het jagen op elk soort wild. 

Ondanks dat het een populair ras is in zijn land van herkomst, is de Hygenhund buiten Noorwegen vrij zeldzaam en wordt hij zelden gezien.

De Hygenhund wordt samen met de Dunkerhund vaak beschouwd als deel van de rijke jachthondtraditie van Noorwegen, elk met hun eigen unieke rasbeschrijving. 

De erkenning van de Hygenhund binnen Noorwegen is een resultaat van gerichte fokinspanningen om een verantwoorde en efficiënte jachthond te behouden. 

Deze honden zijn niet alleen bekwaam in het jagen, maar ook waardevolle gezelschapsdieren, hoewel het fokken voornamelijk gericht blijft op hun jachtvaardigheden.

Door hun specifieke vaardigheden en zeldzaamheid buiten hun herkomstland blijft de Hygenhund een bijzonder ras, gewaardeerd door jagers en liefhebbers van Noorse hondenrassen.

FCI rasgroep 6 Lopende honden en zweethonden

De Hygenhund is een Noors hondenras dat behoort tot de FCI Groep 6, Sectie 1.2, onder de aanduiding van de Scandinavische jachthonden. 

Dit ras is vernoemd naar de Noorse fokker Hans Fredrik Hygen, die in de 19e eeuw werkte aan de ontwikkeling van dit ras, specifiek voor de behoeften van de jacht in Noorwegen. 

De Hygenhund is middelgroot met een sterke, compacte bouw die hem geschikt maakt voor het werken in zware terreinen.

Vacht en uiterlijk van deze hondenrassen

De Hygenhund is een middelgrote, stevig gebouwde hond met een gespierd lichaam en een compacte vorm, die afstamt van de Noorse jachthonden. 

De gemiddelde hoogte voor deze honden ligt rond de 55 cm, waarmee ze een krachtige doch handelbare grootte hebben voor diverse jachttaken. 

Ze hebben een kortharige vacht die kan variëren van geelrood tot roodbruin, vaak met witte of bruine aftekeningen die hun uiterlijk accentueren. 

Deze aftekeningen kunnen verschijnen op de borst, poten, en gezicht, waaronder de typische ‘tan’ markeringen rond de ogen en op de wangen.

De vacht van de Hygenhund is glanzend en ruw, ontworpen om bescherming te bieden tegen het ruige Scandinavische weer. 

De staart is vrolijk aangezet en wordt meestal in een levendige boog boven de ruggengraat gedragen, wat de alertheid en het enthousiasme van de hond onderstreept. 

Hun hoofd is goed geproportioneerd met een krachtige schedel en een goed aangezette hals, waardoor ze een waardige en doelgerichte uitstraling hebben.

In hun rasbeschrijving worden de Hygenhund en de Dunkerhund vaak gezien als afzonderlijke rassen, hoewel ze enige gelijkenissen delen in functie en vorm, wat ze bijzonder maakt binnen de groep van Scandinavische jachthonden.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Hygenhund, zoals veel andere rassen, is vatbaar voor enkele erfelijke ziektes en aandoeningen die zowel nieuwe als ervaren eigenaren moeten kennen. 

Hier volgt een lijst van enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die bij dit ras kunnen voorkomen:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij middelgrote tot grote honden, waarbij het heupgewricht niet correct in de heupkom past, wat pijn en artritis kan veroorzaken.
 2. Elleboogdysplasie: Vergelijkbaar met heupdysplasie, betreft dit een abnormale ontwikkeling van de ellebooggewrichten.
 3. Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Een degeneratieve oogaandoening die uiteindelijk kan leiden tot blindheid.
 4. Hypothyreoïdie: Een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen produceert, wat kan leiden tot energieverlies en gewichtstoename.
 5. Epilepsie: Een neurologische aandoening die herhaalde, ongecontroleerde aanvallen kan veroorzaken.
 6. Patellaluxatie: Een aandoening waarbij de knieschijf (patella) uit zijn normale positie verschuift.
 7. Gastrische Dilatatie Volvulus (GDV) of maagkanteling: Een levensbedreigende aandoening waarbij de maag draait en gas en vloeistof opsluit.

Omschrijving van het karakter van deze rassen

De Hygenhund staat bekend om zijn groot uithoudingsvermogen en loyale karakter, wat hem een uitstekende keuze maakt voor actieve gezinnen of individuen die graag tijd in de natuur doorbrengen. 

Dit ras is bijzonder enthousiast en energiek, met een natuurlijke aanleg voor jagen en verkennen, dankzij hun oorsprong als jachthond.

Als puppy’s zijn Hygenhunds speels en leergierig, en ze groeien op tot aanhankelijke en loyale volwassenen die diep verbonden zijn met hun familie. Ze staan bekend om hun beschermende aard, wat hen ook goede waakhonden maakt. 

Hun temperament is over het algemeen evenwichtig en ze zijn bekend om hun vermogen om goed overweg te kunnen met alle honden en mensen, mits ze goed gesocialiseerd zijn vanaf jonge leeftijd.

Hoewel de Hygenhund aanhankelijk en vriendelijk kan zijn, heeft hij voldoende mentale en fysieke stimulatie nodig om te voorkomen dat hij zich verveelt of destructief gedrag vertoont. 

hygenhund rust uit na een lange wandeling

De verzorging van de Hygenhund

De verzorging van een Hygenhund vereist aandacht voor zijn vacht, nagels en gebit. Deze hond heeft een kortharige vacht die tijdens de rui, die doorgaans tweemaal per jaar plaatsvindt, extra onderhoud nodig heeft. 

Regelmatig borstelen helpt dode haren te verwijderen en de vacht gezond en glanzend te houden. Tijdens de rui is het wellicht nodig om vaker te borstelen om te helpen met het beheersen van los haar.

Wat baden betreft, de Hygenhund hoeft alleen gewassen te worden wanneer dit echt nodig is om te voorkomen dat de natuurlijke oliën van zijn huid worden aangetast. Het gebruik van een milde hondenshampoo is aanbevolen.

Het trimmen van de nagels moet regelmatig gebeuren om ongemak en problemen met lopen te voorkomen. Een goede nagelknipper of een nagelvijl specifiek voor honden is hiervoor geschikt.

Ook het gebit van de Hygenhund verdient speciale aandacht; regelmatig tandenpoetsen met een tandenborstel en tandpasta voor honden voorkomt de opbouw van tandplak en tandsteen en draagt bij aan de algehele mondgezondheid van de hond.

Socialisatie en hygenhund opvoeden

De socialisatie en opvoeding van de Hygenhund zijn essentieel om een evenwichtige en goed aangepaste hond te ontwikkelen. 

Vanwege hun intelligente en soms zelfstandige aard is een consequente en positieve trainingsaanpak belangrijk. 

Het is cruciaal om de Hygenhund al op jonge leeftijd te socialiseren met diverse mensen, andere honden en verschillende omgevingen. Dit helpt om eventuele angst of agressie te voorkomen en bevordert een sociaal gedrag.

Training moet beginnen zodra de puppy thuis komt. Basiscommando’s zoals zitten, blijven, en hier komen, leggen de fundamenten voor verdere gehoorzaamheidstraining. 

Door hun grote uithoudingsvermogen en werklust, reageren Hygenhunds goed op activiteiten die zowel fysieke als mentale uitdagingen bieden. 

Activiteiten zoals speurwerk, behendigheid en lange wandelingen zijn uitstekend geschikt om aan hun behoeften te voldoen.

Positieve versterking zoals lof en traktaties werken goed bij deze honden en versterken de band tussen de hond en de eigenaar. Een harde aanpak kan contraproductief werken, dus geduld en consistentie zijn sleutel tot het effectief trainen van een Hygenhund.

Hoeveel ervaring vereist een Hygenhund

De Hygenhund, met zijn sterke werkdrift en energieke aard, stelt bepaalde eisen aan zijn eigenaren. 

Dit ras is het best geschikt voor mensen met enige ervaring in het opvoeden en trainen van honden. 

De Hygenhund heeft een consequente aanpak nodig, en ervaren hondeneigenaren zijn vaak beter voorbereid om de noodzakelijke structuur en discipline te bieden die deze honden nodig hebben om te floreren.

Voor onervaren eigenaren kan de Hygenhund een uitdaging zijn, vooral vanwege zijn intelligentie en soms koppige natuur. 

Onervaren hondeneigenaren kunnen echter succesvol zijn met de juiste begeleiding en toewijding. Het is aan te raden voor nieuwe eigenaren om deel te nemen aan gehoorzaamheidscursussen en actief advies te zoeken bij meer ervaren hondentrainers.

Een Hygenhund opvoeden vereist geduld, consistentie en een positieve trainingsbenadering. 

Deze honden reageren goed op beloningen en zijn leergierig, wat hen ondanks hun soms uitdagende aard toch een goede keuze kan maken voor gemotiveerde eerste eigenaars die bereid zijn te leren en zich aan te passen aan de behoeften van hun hond.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Hygenhund, een ras dat bekend staat om zijn intelligentie en energie. 

Deze honden hebben gestructureerde, consistente training nodig vanaf jonge leeftijd om hen te helpen ontwikkelen tot goed aangepaste volwassenen. 

Hun natuurlijke werklust en uithoudingsvermogen maken hen uitstekend geschikt voor verschillende hondensporten en activiteiten, wat hen niet alleen fysiek maar ook mentaal stimuleert.

De Hygenhund heeft een sterke wil en kan soms eigenzinnig zijn, waardoor een vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining essentieel zijn om gedragsproblemen te voorkomen.

 Training helpt ook bij het opbouwen van een sterke band tussen de hond en zijn eigenaar, wat cruciaal is voor het creëren van respect en begrip binnen deze relatie.

Hoeveel beweging heeft een Hygenhund dagelijks nodig

De Hygenhund is een energiek en uithoudingsvermogend ras dat dagelijks aanzienlijke lichaamsbeweging nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. 

Deze honden zijn ontwikkeld voor de jacht, dus ze hebben een natuurlijke behoefte aan activiteit om hun fysieke en mentale gezondheid te onderhouden. 

Idealiter hebben Hygenhunds minstens één tot twee uur beweging per dag nodig, waarbij activiteiten zoals lange wandelingen, rennen, en spelletjes die hen mentaal stimuleren, zoals apporteren, worden aangeraden.

Hun bewegingsregime moet niet alleen bestaan uit fysieke uitlaatkleppen, maar ook uit activiteiten die hen mentaal uitdagen. 

Trainingsoefeningen, behendigheidssporten en geurwerk zijn uitstekende manieren om aan hun behoeften te voldoen. 

Door de natuurlijke jachtdrift van de Hygenhund is het ook belangrijk om beweging in veilige, omheinde gebieden of aan de lijn te laten plaatsvinden, tenzij ze goed getraind zijn in het terugkomen op commando.

hygenhund rust uit in een auto

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Hygenhund staat bekend om zijn vriendelijke en loyale karakter, wat hem in het algemeen een goede keuze maakt voor gezinnen met kinderen. 

Deze honden hebben een mild en geduldig temperament, waardoor ze over het algemeen goed kunnen omgaan met kinderen, vooral als ze samen zijn opgegroeid. 

Het is echter altijd belangrijk om interacties tussen honden en jonge kinderen te superviseren om veilig samenspel te garanderen.

Wat betreft de omgang met andere huisdieren, de Hygenhund kan goed overweg met andere honden, vooral als hij van jongs af aan met hen is gesocialiseerd. 

Echter, vanwege zijn jachtinstinct, kunnen sommige Hygenhunds een sterke drang hebben om achter kleinere huisdieren aan te gaan, zoals katten of konijnen. 

Vroege en consistente socialisatie is cruciaal om een goede verstandhouding tussen de Hygenhund en andere huisdieren te bevorderen.

Voordelen van een Hygenhund

 1. Loyaal en beschermend: De Hygenhund staat bekend om zijn diepe loyaliteit aan zijn familie, wat hem een uitstekende waakhond maakt.
 2. Uithoudingsvermogen: Deze honden bezitten een groot uithoudingsvermogen, ideaal voor actieve gezinnen of voor gebruik in diverse buitensporten.
 3. Aanhankelijk: Ze zijn zeer aanhankelijk en vormen sterke banden met hun eigenaren, waardoor ze goede gezelschapshonden zijn.
 4. Goed met kinderen: Mits goed gesocialiseerd, kunnen ze goed overweg met kinderen, waardoor ze een goede gezinskeuze zijn.

Nadelen van een Hygenhund

 1. Hoge bewegingsbehoefte: Hygenhunds vereisen veel lichamelijke activiteit, wat een uitdaging kan zijn voor minder actieve eigenaren.
 2. Jachtinstinct: Hun sterke jachtinstinct kan een uitdaging zijn in huishoudens met andere kleine huisdieren.
 3. Consistente training nodig: Vanwege hun intelligentie en soms eigenzinnige aard is consequente training een must.
 4. Verzorging: Hun vacht heeft regelmatige verzorging nodig, vooral tijdens de rui, wat extra tijd en inspanning vergt.
 5. Zeldzaamheid: Als een relatief zeldzaam ras kan het vinden van een Hygenhund puppy of ervaren fokkers moeilijk zijn, vooral buiten Noorwegen.

Levensverwachting

De Hygenhund, een robuuste en gezonde hondenras afkomstig uit Noorwegen, staat bekend om zijn relatief lange levensduur vergeleken met andere honden van vergelijkbare grootte. Gemiddeld kunnen Hygenhunds een leeftijd bereiken van ongeveer 12 tot 15 jaar.

Prijs bij fokkers

Het bepalen van de exacte prijs van een Hygenhund in Nederland is een uitdaging, aangezien dit ras erg zeldzaam is in nederland. De Hygenhund wordt slechts door een kleine groep fokkers binnen Europa gefokt.

Als je interesse hebt in een Hygenhund, is het aan te raden je grondig in te lezen over het ras en contact te zoeken met fokkers, zowel binnen Nederland als internationaal.

Om toch een indicatie te geven, kunnen we de prijzen van soortgelijke rassen in Europa hier onder bekijken.

Soortgelijke rassen

 • Zweedse Vallhund:  Klein, langgerekt lichaam, korte poten, halflang golvend haar, waaks en alert, oorspronkelijk gefokt voor het hoeden van vee. Prijzen tussen de €800 – €1.500.
 • Duitse Herder: Middelgroot, krachtig gebouwd, dubbele vacht, intelligent, trainbaar, veelzijdig, gebruikt voor diverse doeleinden zoals herdershond, waakhond en speurhond. Prijzen tussen de €600 – €2.500
 • Belgische Herder: Middelgroot, atleet, vier vachtvariëteiten, intelligent, waaks, gehoorzaam, geschikt voor diverse taken zoals herding, geleidehond en reddingshond. Prijzen tussen de €800 – €2.000
 • Beauceron: Groot, gespierd, dubbele vacht, waaks, beschermend, trouw, oorspronkelijk gefokt voor het hoeden van vee en bescherming van schapen. Prijzen tussen de €1.000 – €3.000
 • Appenzeller Sennenhund: Middelgroot, stevig gebouwd, driekleurige vacht, alert, intelligent, zelfverzekerd, oorspronkelijk gefokt voor het hoeden van vee en boerderijwaakhond. Prijzen tussen €1.200 – €2.500
 • Pharaoh Hound:  Middelgroot, elegant, kort glad haar, onafhankelijk, intelligent, gevoelig, oorspronkelijk gefokt voor de jacht op konijnen en hazen. Prijzen tussen de €1.000 en €2.000.

Tips voor potentiële kopers

 • Informeer naar fokbeleid en gezondheidstests: Verzeker je ervan dat de fokkers hun honden testen op erfelijke aandoeningen.
 • Bezoek de fokker: Ga indien mogelijk langs om de leefomstandigheden van de pups te zien en de ouders te ontmoeten.
 • Wees voorzichtig met online aankopen: Pas op voor malafide fokkers en voer altijd grondig onderzoek uit voorafgaand aan een aankoop.

Aanvullende tips

 • Doe je onderzoek: Hygenhonden hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig.
 • Training en socialisatie: Vanwege hun intelligentie en eigenzinnigheid is vroege en consistente training cruciaal.
 • Activiteitsbehoefte: Dagelijkse activiteiten en training zijn essentieel voor een gezonde levensstijl.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *