Alles over het hondenras Hokkaido: karakter, uiterlijk en meer

de hokkaido rust uit na een lange dag uit

De Hokkaido, ook bekend als de Hokkaido Inu of Ainu-ken, is een hondenras dat nauw verbonden is met de geschiedenis van het Japanse eiland Hokkaido. 

Dit ras stamt af van honden die door de Ainu, de inheemse bevolking van Japan, werden gebruikt voor de jacht op groot wild zoals beren. 

De Hokkaido staat bekend om zijn robuuste, harde en zelfstandige karakter, wat hem uitstekend geschikt maakte als sledehond en gezelschapshond voor de Ainu.

In 1937 werd de Hokkaido officieel uitgeroepen tot een “Nationaal Monument” van Japan, wat de erkenning van zijn belangrijke rol in de Japanse cultuur en geschiedenis markeert. 

Dit ras, dat ook bekend staat onder namen zoals Seta of Shita, wordt geprezen om zijn volgzame aard en zijn vermogen om nauw samen te werken met mensen. 

De benaming “Hokkaido” werd formeel aangenomen om het ras te identificeren met het gebied waar het oorspronkelijk werd gefokt en waar het een cruciale rol speelde in het dagelijks leven en de overleving van de Ainu-stam.

FCI Groep 5 Spitsen en oertypen

De Hokkaido, ook bekend als Hokkaido Ken of Ainu-ken, is een middelgrote hond afkomstig uit Japan. Deze hond behoort tot de FCI-groep 5, die spitzen en oertypes omvat, specifiek in sectie 5: Aziatische keeshonden en verwante rassen. 

Het ras staat bekend om zijn robuuste bouw en aanpassingsvermogen aan koude klimaten, wat kenmerkend is voor zijn herkomst uit de koude, bergachtige regio’s van het noordelijke eiland Hokkaido in Japan.

Vacht en uiterlijke kenmerken van het ras Hokkaido

De Hokkaido, een trots lid van de hondenrassengroep van de Aziatische keeshonden, staat bekend om zijn robuuste en opvallende uiterlijke kenmerken. 

Deze hond, die diepe wortels heeft in Japan en in het bijzonder geassocieerd wordt met het eiland Hokkaido, werd oorspronkelijk gebruikt voor jacht op groot wild en is uitgeroepen tot een nationaal monument.

De vacht van de Hokkaido is dik en stevig, met een zachte ondervacht die hem beschermt tegen de strenge klimaten van het noordelijke Japan. 

Deze dubbele vacht komt in verschillende kleuren, waaronder gestroomd, sesam (een mix van witte en zwarte haren), en tan, die allemaal de isolerende eigenschappen van de vacht versterken. 

De bovenvacht kan enigszins ruw zijn en de hond heeft vaak een gekrulde staart, wat typische kenmerken zijn voor de Aziatische keeshonden en soortgelijken.

De Hokkaido is middelgroot, met een stevige bouw en een goed gemuscleerde lichaamsbouw, vaak tussen de 45 cm hoog bij de schouder voor zowel reuen als teven. 

De snuit van de Hokkaido is breed en krachtig, met een expressieve blik die zijn intelligente en waakzame aard benadrukt. 

Zijn prominente fysieke gesteldheid en aanpasbaarheid hebben deze hond buiten Japan ook populair gemaakt, waar hij zowel als werkhond als gezelschapsdier dient.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Hokkaido, een robuuste en veerkrachtige hond, staat bekend om zijn goede gezondheid, maar zoals bij veel rassen zijn er bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen waar potentiële eigenaren zich bewust van moeten zijn.

 1. Heupdysplasie: Een ontwikkelingsstoornis van het heupgewricht, die pijn en kreupelheid kan veroorzaken.
 2. Patellaluxatie: Het losraken van de knieschijf, wat kan leiden tot kreupelheid of abnormale gang.
 3. Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Een degeneratieve oogziekte die uiteindelijk tot blindheid kan leiden.
 4. Hypothyreoïdie: Een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert, wat kan leiden tot diverse metabolische problemen.
 5. Auto-immuunziekten: Waarbij het immuunsysteem van de hond zijn eigen lichaamscellen aanvalt.
 6. Collie-oogafwijking: Een genetische aandoening die de ogen aantast en kan leiden tot gezichtsverlies.
 7. Allergieën: Die huidirritaties en chronische jeuk kunnen veroorzaken.
 8. Elleboogdysplasie: Een andere gewrichtsaandoening die pijn en beperking in beweging kan veroorzaken.

Het karakter van de Hokkaido

Deze honden staan bekend om hun uithoudingsvermogen en werden oorspronkelijk gebruikt als jachthond, met name voor de berenjacht op het hoofdeiland Honshu. 

De Hokkaido is een loyale en aanhankelijke metgezel die een hechte band met zijn baas ontwikkelt. Ze zijn ook bekend als waakhonden vanwege hun moedige en waakzame aard.

Dit ras staat bekend om zijn levendigheid en het vermogen om onafhankelijk te handelen, wat hen soms eigenzinnig kan maken. 

Hun koppige kant kan een uitdaging vormen tijdens de opvoeding, waardoor ze het best geschikt zijn voor ervaren hondenbezitters die consequent leiderschap kunnen bieden. 

Ondanks hun soms harde en zelfstandige karakter zijn Hokkaido’s erg levendig en spelen ze graag, wat hen tot een geweldige familiehond maakt, mits ze de juiste training en socialisatie krijgen.

Hun energieke aard vereist veel beweging en mentale stimulatie om te voorkomen dat ze zich vervelen en destructief worden. 

Als je overweegt een Hokkaido in je leven te verwelkomen, bereid je dan voor op een hond die zowel uitdagingen als enorme voldoening kan brengen.

hokkaido speelt met een knuffel

De verzorging van de Hokkaido

De Hokkaido heeft een dubbele vacht bestaande uit een zachte ondervacht en een stugge bovenvacht, die bescherming biedt tegen de koude weersomstandigheden van zijn oorspronkelijke leefomgeving in Japan. 

Deze vacht vraagt om regelmatig onderhoud, vooral tijdens de rui, die meestal tweemaal per jaar voorkomt. 

Het is aan te raden de vacht wekelijks te borstelen om klitten te voorkomen en dode haren te verwijderen, wat de gezondheid van de vacht ten goede komt.

Naast vachtverzorging is het belangrijk om regelmatige gebitsreiniging in te plannen om tandproblemen te voorkomen. 

De nagels dienen ook regelmatig geknipt te worden, vooral als de hond niet voldoende op harde oppervlakken loopt om ze natuurlijk te slijten.

De Hokkaido is een actief ras dat veel beweging nodig heeft. Dagelijkse lange wandelingen of joggen, gecombineerd met mentale uitdagingen zoals trainingsoefeningen, zijn essentieel om deze hond gezond en gelukkig te houden. 

Deze activiteiten helpen ook om het sterke jachtinstinct van de hond in goede banen te leiden en de band met het baasje te versterken.

Socialisatie en opvoeding van de Hokkaido puppy

De Hokkaido staat bekend als een energieke, zelfstandige hond met een sterk eigen willetje. Deze kenmerken benadrukken het belang van vroegtijdige socialisatie en een consequente opvoeding. 

Als puppy moet de Hokkaido al kennismaken met diverse mensen, dieren en situaties om een goed aangepaste volwassene te worden. 

Door hun natuurlijke gereserveerdheid en neiging om onafhankelijk te zijn, is het cruciaal om vanaf jonge leeftijd te werken aan gehoorzaamheid.

Een consequente opvoeding helpt deze harde en zelfstandige hond begrijpen wie de baas is, wat essentieel is om de leiding te behouden. 

Honden van dit ras hebben veel energie en vereisen fysieke en mentale stimulatie om te voorkomen dat ze zich vervelen en mogelijk destructief gedrag ontwikkelen. 

Het trainen van een Hokkaido vraagt geduld en doorzettingsvermogen, en het gebruik van positieve bekrachtigingstechnieken wordt aangeraden om hun natuurlijke levendigheid in goede banen te leiden.

Door de rijke geschiedenis van dit Japanse hondenras en hun rol in de samenleving hangt veel af van een goede socialisatie en opvoeding om te zorgen dat ze zich ontwikkelen tot evenwichtige en beheerste honden.

Hoeveel ervaring vereist een Hokkaido

De Hokkaido is een ras met een sterk karakter en vereist een eigenaar die ervaring heeft met honden. Deze honden zijn intelligent, zelfstandig en soms eigenzinnig, wat hen uitdagend kan maken voor onervaren hondeneigenaren. 

Ze reageren het best op een consequente en doortastende aanpak in hun training en dagelijkse omgang. Ervaring met hondenrassen die een sterke leiding nodig hebben, is daarom een groot voordeel.

Voor onervaren eigenaren die overwegen een Hokkaido te adopteren, is het essentieel dat zij zich goed voorbereiden door zich te verdiepen in de karaktereigenschappen van het ras en door advies en ondersteuning te zoeken bij meer ervaren hondeneigenaren of professionals. 

Het bijwonen van trainingen en het opzoeken van gespecialiseerde hondenscholen kan enorm helpen bij het effectief opvoeden van een Hokkaido.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Hokkaido. Dit ras staat bekend om zijn intelligentie, zelfstandigheid en soms koppige aard, wat consequente en gestructureerde training vereist. 

Hokkaido’s zijn niet alleen werkhonden met een hoog energieniveau, maar hebben ook een sterke drang om taken uit te voeren en te voldoen aan de behoeften van hun baasjes. Zonder adequate training kunnen deze eigenschappen leiden tot ongewenst gedrag.

Een goed getrainde Hokkaido is beter in staat om zijn energie positief te kanaliseren en zal waarschijnlijk een sterkere band met zijn eigenaar ontwikkelen. 

Training helpt ook bij het versterken van het respect en de communicatie tussen hond en eigenaar, wat essentieel is voor een harmonieuze relatie.

Het is belangrijk dat training al op jonge leeftijd begint, idealiter vanaf de puppytijd. Puppyklassen, gehoorzaamheidstraining en zelfs agility of andere hondensporten kunnen zeer gunstig zijn voor dit ras.

Hoeveel beweging heeft een Hokkaido dagelijks nodig

De Hokkaido is een energiek en uithoudingsvermogend ras dat dagelijks veel beweging nodig heeft. Vanwege zijn achtergrond als werkhond en jachthond, heeft de Hokkaido voldoende fysieke activiteit nodig om gezond en gelukkig te blijven. 

Dit ras is ideaal voor actieve eigenaren die graag buiten zijn en betrokken zijn bij activiteiten zoals wandelen, joggen, of fietsen.

Dagelijks heeft een Hokkaido minstens één tot twee uur beweging nodig. Dit kan bestaan uit lange wandelingen, spelletjes die fysiek uitdagend zijn, of trainingssessies die zowel de geest als het lichaam van de hond stimuleren. 

Hokkaido’s genieten ook van taken en activiteiten waarbij ze hun natuurlijke vaardigheden kunnen gebruiken, zoals speuren en behendigheidstraining.

de hokkaido tijdens een wandeling in de open natuur

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Hokkaido staat bekend om zijn loyale en beschermende aard, wat hem in potentie een goede gezelschapshond maakt voor gezinnen met kinderen. 

Deze honden hebben een natuurlijk waakinstinct en kunnen zeer toegewijd zijn aan hun familieleden, inclusief kinderen. 

Echter, gezien hun energieke en soms dominante karakter, is het essentieel dat interacties tussen de Hokkaido en jonge kinderen altijd onder toezicht staan om ervoor te zorgen dat het spel niet te ruw wordt.

Wat betreft de omgang met andere huisdieren, kan de Hokkaido goed overweg met dieren waarmee hij is opgegroeid, vooral als hij van jongs af aan goed gesocialiseerd is. 

Zijn jachtinstinct kan echter een uitdaging vormen bij het introduceren van nieuwe, kleinere huisdieren in het huishouden, zoals katten of knaagdieren.

Voordelen van een Hokkaido

 1. Loyaal en Beschermend: Hokkaido’s staan bekend om hun diepe loyaliteit aan hun gezin, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn.
 2. Robuust en Gezond: Dit ras staat bekend om zijn goede gezondheid en uithoudingsvermogen, ideaal voor actieve huishoudens.
 3. Intelligent: Ze zijn zeer slim en kunnen snel nieuwe commando’s leren, wat hen geschikt maakt voor diverse trainingen en hondensporten.
 4. Goed in koud weer: Hun dubbele vacht biedt uitstekende bescherming tegen koude weersomstandigheden.

Nadelen van een Hokkaido

 1. Hoge Bewegingsbehoefte: Ze hebben veel lichamelijke activiteit nodig, wat een uitdaging kan zijn voor minder actieve eigenaren.
 2. Sterk Jachtinstinct: Hun natuurlijke drang om te jagen kan een uitdaging vormen bij het wandelen zonder leiband en in de omgang met kleinere huisdieren.
 3. Koppigheid: Hokkaido’s kunnen eigenzinnig zijn, wat consequente training vereist vanaf jonge leeftijd.
 4. Socialisatie Noodzakelijk: Ze hebben uitgebreide socialisatie nodig om overmatig wantrouwen of agressie tegenover vreemden en andere dieren te voorkomen.

Levensverwachting Hokkaido

Deze honden bereiken doorgaans een leeftijd tussen de 11 en 15 jaar. Net als bij andere rassen, kan de levensverwachting van een Hokkaido beïnvloed worden door verschillende factoren waaronder genetica, dieet, levensomstandigheden en de kwaliteit van de veterinaire zorg die het dier ontvangt gedurende zijn leven.

Prijs bij fokkers

De prijs van een Hokkaido puppy in Nederland varieert gemiddeld tussen de €1.000 en €2.000.

Hokkaido’s zijn vrij zeldzaam in Nederland, wat betekent dat er minder fokkers zijn en de prijzen meer kunnen fluctueren.

Factoren die de prijs kunnen beïnvloeden zijn

 • Reputatie van de fokker: Erkende fokkers met honden met showkwaliteit of uit bloedlijnen met kampioenen vragen doorgaans meer.
 • Stamboom: Pups met een erkende stamboom van de Nederlandse Kennel Club zijn duurder dan pups zonder stamboom.
 • Geslacht: Reuen zijn soms duurder dan teven.
 • Kleur: Zeldzame kleuren zoals wit met bruine aftekeningen kunnen duurder zijn.
 • Leeftijd: Volwassen Hokkaido’s zijn doorgaans goedkoper dan puppy’s.

Soortgelijke rassen

 • Siberian Husky: Bekend om hun atletische bouw en vriendelijke karakter, prijzen variëren tussen €800 en €1.500.
 • Akita Inu: Krachtige en loyale Japanse hond, prijzen tussen €1.000 en €2.500.
 • Samojeed: Vriendelijke en aanhankelijke hond, prijzen tussen €800 en €1.800.

Aanvullende tips

 • Doe je onderzoek: Hokkaido’s hebben veel energie en behoefte aan beweging en mentale stimulatie.
 • Ontmoet de fokker: Het is belangrijk om de fokker te bezoeken en de ouders van de pup te ontmoeten.
 • Vroege training en socialisatie: Essentieel voor een goed aangepaste hond.
 • Oefenbehoeften: Geschikt voor actieve gezinnen die veel buitenshuis zijn.

Zoek online naar fokkers van Hokkaido’s en check hun reputatie en ervaring. Neem contact op met de Hokkaido Vereniging Nederland voor aanbevelingen van fokkers. Bezoek hondenshows om fokkers en hun honden te ontmoeten.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *