Grand Anglo-Français Tricolore – Uiterlijk, karakter, prijs en meer

grand anglo-français tricolore rust uit na een lange dag in het bos

De Grand Anglo-Français Tricolore is een ras dat de rijke traditie van de jachtcultuur in Frankrijk belichaamt, met wortels die teruggaan naar de 19e eeuw. 

Dit indrukwekkende ras is het resultaat van het kruisen van Engelse Foxhounds met inheemse Franse jachthonden, een poging om een hond te creëren die zowel de snelheid en het uithoudingsvermogen van de Engelse honden als het sterke reukvermogen en de vasthoudendheid van de Franse honden bezat.

 Het doel was om een superieure jachthond te ontwikkelen voor de jacht op groot wild, zoals herten en zwijnen, in de gevarieerde Franse landschappen.

Deze kruising leidde tot de geboorte van de Grand Anglo-Français Tricolore, een hond die bekend staat om zijn tricolore vacht – een opvallende combinatie van zwart, wit en tan.

Het ras werd snel populair onder jagers voor zijn veelzijdigheid, kracht en uithoudingsvermogen. 

In de loop der jaren heeft de Grand Anglo-Français Tricolore zijn reputatie als een uitstekende jachthond behouden, terwijl hij ook een loyale en aanhankelijke gezelschapshond is geworden voor degenen buiten de jachtgemeenschap.

Hoewel minder bekend buiten Frankrijk, blijft de Grand Anglo-Français Tricolor een trots voorbeeld van het erfgoed en de jachtvaardigheden van zijn voorouders, en een levend monument van de Frans-Engelse samenwerking in de hondenfokkerij.

FCI rasgroep 6 lopende honden en zweethonden

De Grand Anglo-Français Tricolore valt onder de FCI (Fédération Cynologique Internationale) Groep 6, die lopende honden en zweethonden, evenals aanverwante rassen omvat. 

Honden in deze groep zijn gespecialiseerd in het volgen van geursporen en worden traditioneel gebruikt voor de jacht op wild. 

De rassen binnen Groep 6 staan bekend om hun vermogen om langdurig een spoor te volgen, waardoor ze onmisbare metgezellen zijn voor jagers.

Als lid van deze prestigieuze groep, weerspiegelt de Grand Anglo-Français Tricolore de rijke traditie van de jachtsport en is hij zeer gewaardeerd om zijn uitzonderlijke jachteigenschappen.

Het uiterlijk van de Grand Anglo-Français Tricolore

De Grand Anglo-Français Tricolore is een imposante en elegante verschijning binnen de jachthondengemeenschap. 

Dit ras staat bekend om zijn krachtige lichaamsbouw, die zowel atletisch als sierlijk is. De schofthoogte varieert doorgaans tussen de 60 en 70 cm, wat deze honden zowel imposant als behendig maakt in hun bewegingen.

Hun meest onderscheidende kenmerk is zonder twijfel de prachtige tricolore vacht. 

Deze bestaat uit een harmonieuze combinatie van zwart, wit en tan, waarbij het zwarte vaak de rug en delen van de zijden bedekt, terwijl wit domineert op de borst, de poten en delen van het gezicht. 

De tan markeringen verschijnen meestal boven de ogen, op de wangen, en soms op de benen, wat zorgt voor een expressieve uitdrukking.

De ogen van de Grand Anglo-Français Tricolore zijn donker en doordringend, wat hun intelligente en alerte aard weerspiegelt. Hun oren zijn middelgroot en hangend, in overeenstemming met hun edele profiel. 

Het algehele beeld van de Grand Anglo-Français Tricolore is dat van een robuuste, goed geproportioneerde hond, gebouwd voor uithoudingsvermogen en snelheid, ideaal voor het jachtveld.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Grand Anglo-Français Tricolore, een robuust en energiek jachthondenras, geniet over het algemeen van een goede gezondheid. 

Echter, zoals bij elk ras, zijn er enkele erfelijke ziektes en aandoeningen waar potentiële eigenaren bewust van moeten zijn om preventieve zorg en vroege behandeling te waarborgen:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij grotere hondenrassen, waarbij het heupgewricht niet correct in de heupkom past, wat pijn en artritis kan veroorzaken.
 2. Elleboogdysplasie: Vergelijkbaar met heupdysplasie, maar dan betreft het het ellebooggewricht, wat leidt tot kreupelheid en pijn.
 3. Otitis Externa: Een oorontsteking die vaak voorkomt bij honden met hangende oren, zoals de Grand Anglo-Français Tricolore.
 4. Gastrische Dilatatie-Volvulus (GDV) of Maagkanteling: Een levensbedreigende aandoening die vooral grote rassen treft, waarbij de maag draait en gas opbouwt.
 5. Ectropion: Een aandoening waarbij de oogleden naar buiten rollen, wat irritatie en droogheid van het oog veroorzaakt.

Het karakter van de Grand Anglo-Français Tricolore

Het karakter van de Grand Anglo-Français Tricolore is een prachtige combinatie van kracht, vastberadenheid en loyaliteit. Dit ras, ontstaan uit een rijke jachttraditie, bezit een natuurlijke aanleg voor het volgen van geursporen en een onwrikbare werkethiek. 

Deze eigenschappen maken hen niet alleen tot uitmuntende jachthonden, maar ook tot loyale en toegewijde gezelschapshonden.

De Grand Anglo-Français Tricolore staat bekend om zijn evenwichtig en vriendelijk temperament. Ze tonen een diepe gehechtheid aan hun familie en zijn bekend om hun geduld en vriendelijkheid rondom kinderen. 

Ondanks hun grootte en kracht, benaderen ze de wereld met een rustige zelfverzekerdheid en een mild hart.

Intelligentie en trainbaarheid zijn kernaspecten van hun karakter, waardoor vroege socialisatie en consequente training essentieel zijn om hun volledige potentieel te realiseren. 

Hun onafhankelijke aard vereist een assertieve, maar zachte aanpak in training, waarbij positieve bekrachtigingstechnieken de sleutel tot succes zijn.

grand anglo-français tricolore speelt in het bos

De verzorging van de Grand Anglo-Français Tricolore

De verzorging van de Grand Anglo-Français Tricolore vereist aandacht en toewijding, gezien hun grootte, energie en jachtherkomst. Deze honden hebben een robuuste gezondheid maar vragen om specifieke zorg om optimaal te kunnen floreren.

De vacht van de Grand Anglo-Français Tricolore is relatief onderhoudsarm. Hun korte, dichte vacht heeft regelmatige borstelbeurten nodig om dode haren te verwijderen en de huid gezond te houden. Baden is slechts sporadisch nodig, tenzij de hond erg vuil is.

Vanwege hun actieve aard heeft dit ras veel beweging nodig. Dagelijkse lange wandelingen, rennen of spelen in een veilig afgesloten gebied zijn essentieel om aan hun fysieke behoeften te voldoen. 

Dit helpt ook om gedragsproblemen als gevolg van verveling of overtollige energie te voorkomen. 

Voeding speelt een cruciale rol in hun gezondheid; een evenwichtig dieet dat is afgestemd op hun leeftijd, grootte en activiteitsniveau ondersteunt hun energieke levensstijl.

Socialisatie en opvoeding

De socialisatie en opvoeding van de Grand Anglo-Français Tricolore zijn cruciale aspecten in de ontwikkeling van deze indrukwekkende jachthonden. 

Vanwege hun sterke jachtinstinct en onafhankelijke aard is het essentieel om vroeg te beginnen met socialisatieprocessen, zodat ze leren omgaan met verschillende situaties, mensen en andere dieren. 

Dit helpt om een goed aangepaste en evenwichtige hond te vormen, die zowel zelfverzekerd als sociaal is in diverse omgevingen.

Training moet beginnen zodra de puppy in huis komt. De Grand Anglo-Français Tricolore is intelligent en leergierig, maar vereist een consistente en geduldige trainingsaanpak. 

Positieve bekrachtiging en beloningsgerichte methoden werken het best bij dit ras, om hun natuurlijke verlangen om te behagen te stimuleren en hun aandacht tijdens de trainingssessies vast te houden.

Gehoorzaamheidstraining is van vitaal belang, evenals het aanleren van basiscommando’s zoals ‘zit’, ‘blijf’, en ‘kom’. Dit bevordert niet alleen goede manieren, maar zorgt ook voor hun veiligheid tijdens het loslopen of jagen.

Hoeveel ervaring vereisen deze honden

Het bezit van een Grand Anglo-Français Tricolore vereist een aanzienlijke hoeveelheid ervaring en kennis van de eigenaar, gezien hun grootte, energie en gespecialiseerde behoeften als jachthond. 

Dit ras, dat bekend staat om zijn sterke jachtinstinct en onafhankelijkheid, floreert het beste bij eigenaren die een diep begrip hebben van hondentraining en -gedrag, en die de tijd en energie kunnen investeren in hun opvoeding en welzijn.

Voor ervaren hondeneigenaren biedt de Grand Anglo-Français Tricolore een lonende uitdaging. 

Hun trainbaarheid en loyaliteit maken hen tot uitstekende metgezellen voor jacht en sport, maar ook voor gezinsleven, mits hun behoeften aan fysieke en mentale stimulatie worden vervuld.

Onervaren eigenaren kunnen zich echter overweldigd voelen door de intensiteit en vereisten van dit ras. Zonder adequate training en socialisatie kan de Grand Anglo-Français Tricolore dominante of ongewenste gedragingen ontwikkelen. 

Daarom is het cruciaal voor onervaren eigenaren om hulp te zoeken bij professionele trainers en zich in te zetten voor een leven lang leren over de beste zorgpraktijken.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Grand Anglo-Français Tricolore. Gezien hun afkomst als jachthonden, bezitten ze een natuurlijk jachtinstinct. 

Hoge energieniveaus en een onafhankelijke geest die zonder passende training en begeleiding uitdagingen kunnen vormen. 

Deze eigenschappen maken hen tot uitstekende werkhonden in het veld, maar om als huisdier in een gezinsomgeving te gedijen, is gestructureerde training essentieel.

Een consequente, positieve trainingsbenadering helpt om respect en vertrouwen tussen de hond en de eigenaar op te bouwen. Basisgehoorzaamheidstraining, waaronder commando’s zoals zitten, blijven, en komen, is cruciaal voor hun veiligheid en welzijn. 

Socialisatietraining, die hen blootstelt aan verschillende mensen, dieren en omgevingen, is even belangrijk om hen te helpen goed aangepaste en evenwichtige volwassen honden te worden.

Hoeveel beweging heeft een Grand Anglo-Français Tricolore dagelijks nodig

De Grand Anglo-Français Tricolore, met zijn robuuste gestalte en energieke aard, vereist aanzienlijke dagelijkse beweging om fysiek en mentaal in topconditie te blijven. 

Als een ras dat is gefokt voor de jacht, heeft de Grand Anglo-Français Tricolore een natuurlijke drang om te verkennen en te rennen, wat betekent dat een simpele wandeling rond de blok zelden voldoende is. 

Deze honden hebben dagelijks ten minste één tot twee uur intensieve beweging nodig. Dit kan variëren van lange wandelingen in gevarieerd terrein, joggen, spelen in een veilig afgesloten gebied, tot meer gestructureerde activiteiten zoals behendigheidstraining of speurwerk.

Beweging is niet alleen cruciaal voor het beheersen van hun gewicht en het behouden van spierkracht, maar het speelt ook een belangrijke rol in het verminderen van gedragsproblemen die voortkomen uit verveling of overtollige energie. 

Het bieden van mentale stimulatie naast fysieke activiteit helpt ook om hun intelligentie te benutten en zorgt voor een meer voldane en gelukkige hond.

Close up van de grand anglo-français tricolore

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Grand Anglo-Français Tricolore staat bekend om zijn vriendelijke en geduldige karakter, wat hem over het algemeen een goede metgezel maakt voor gezinnen met kinderen. 

Hun evenwichtige temperament en aanpasbaarheid stellen hen in staat om goed overweg te kunnen met de dynamiek van een levendig huishouden. 

Echter, gezien hun grootte en energie, is het aan te raden om toezicht te houden op interacties met jonge kinderen om onbedoeld omverlopen te voorkomen.

Wat betreft de omgang met andere huisdieren, kan de Grand Anglo-Français Tricolore met de juiste socialisatie van jongs af aan leren om harmonieus samen te leven met andere honden en zelfs katten. 

Hun jachtherkomst vereist echter aandacht; introducties moeten zorgvuldig en geleidelijk gebeuren, vooral met kleinere dieren, om hun jachtinstinct te beheersen.

Voordelen van een Grand Anglo-Français Tricolore

 1. Loyaal en Beschermend: Uitstekende waakhonden die een diepe band vormen met hun gezin.
 2. Hoge Energie en Uithoudingsvermogen: Ideaal voor actieve levensstijlen en buitenactiviteiten.
 3. Intelligent en Trainbaar: Reageert goed op training, waardoor ze veelzijdig zijn in zowel werk als spel.
 4. Sociaal en Vriendelijk: Kan goed overweg met kinderen en, mits goed gesocialiseerd, ook met andere huisdieren.
 5. Robuust Gezondheid: Over het algemeen een gezond ras met weinig erfelijke ziektes.

Nadelen van een Grand Anglo-Français Tricolore

 1. Vereist Veel Beweging: Niet geschikt voor een sedentaire levensstijl of kleine woonruimtes.
 2. Sterk Jachtinstinct: Kan een uitdaging zijn in omgevingen met kleinere huisdieren of loslopend wild.
 3. Onafhankelijkheid: Kan soms koppig of onafhankelijk zijn, wat consistente training vereist.
 4. Verzorgingsbehoeften: Hun vacht vereist regelmatig onderhoud, vooral tijdens het ruien.
 5. Ruimtevereisten: Heeft veel ruimte nodig om te bewegen en te verkennen, bij voorkeur een grote tuin.

Levensverwachting

De Grand Anglo-Français Tricolore, een robuust en veerkrachtig jachthondenras, heeft een gemiddelde levensverwachting die varieert tussen de 10 en 13 jaar. 

Deze levensduur is vergelijkbaar met andere honden van vergelijkbare grootte en is een weerspiegeling van hun algemene gezondheid en het sterke genetische fundament van het ras. 

Prijs bij fokkers en adoptie

De aanschafprijs van een Grand Anglo-Français Tricolore bij een gerenommeerde fokker kan variëren, afhankelijk van diverse factoren zoals stamboom, gezondheidscertificaten van de ouders, en de fokker’s reputatie. 

Gemiddeld kunnen de prijzen voor een puppy van dit ras variëren van ongeveer €800 tot €1200 of zelfs meer voor exemplaren met uitzonderlijke lijnen of showkwaliteiten. 

Deze kosten weerspiegelen de investering van de fokker in gezondheidsonderzoeken, vaccinaties, en andere zorg om de pups een gezonde start in het leven te geven.

Adoptie is een alternatieve route die potentiële eigenaren kunnen overwegen. Hoewel de Grand Anglo-Français Tricolore minder vaak voorkomt in opvangcentra, zijn er toch af en toe exemplaren die om verschillende redenen een nieuw thuis zoeken. 

Adoptiekosten zijn doorgaans lager dan bij aankoop van een fokker en kunnen variëren van €50 tot €300, afhankelijk van het adoptiecentrum.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *