American Foxhound: kenmerken, prijs en karakter van deze hondenrassen

De American foxhound is een Amerikaans gefokt hondenras, dat verwant is aan de Engelse Foxhound.

De Foxhound, zowel de Engelse als de Amerikaanse variant, is een historisch hondenras dat zijn oorsprong vindt in de vossenjacht. 

Deze honden zijn specifiek gefokt voor hun uithoudingsvermogen, snelheid, en uitstekende reukzin, essentieel voor het volgen van vossen tijdens de jacht. 

De Engelse Foxhound, bekend sinds 1650, en zijn Amerikaanse tegenhanger, ontwikkeld in Virginia door George Washington en andere plantage-eigenaren, delen een gemeenschappelijke afstamming maar hebben zich aangepast aan de verschillende jachtomstandigheden in hun landen.

Deze rassen staan bekend om hun vriendelijke aard en het vermogen om goed overweg te kunnen met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze in een roedel leven. 

Ze vereisen echter veel beweging en zijn daarom het meest geschikt voor een actieve levensstijl. Hun vacht, die minimale verzorging nodig heeft, kan variëren van driekleurig tot “black and tan”. 

Hoewel ze een gezonde levensverwachting hebben, zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie.

De American Foxhound, officieel erkend door de American Kennel Club, en de Engelse Foxhound, bekend om zijn jachtkwaliteiten, zijn beiden uitstekende gezinshonden mits ze voldoende beweging krijgen. 

Ze hebben een sterk jachtinstinct en genieten van het gezelschap van een andere hond of mens, maar mogen nooit alleen in een onveilig gebied worden gelaten vanwege hun neiging om te gaan jagen.

FCI Groep 6 lopende honden en zweethonden met uithoudingsvermogen

De Foxhound, een hondenras dat voornamelijk bekend staat om zijn uitstekende jachtvaardigheden op vossen, behoort tot de FCI groep 6. 

Deze groep omvat lopende honden, zweethonden en verwante rassen. Foxhounds zijn gespecialiseerd in het werken in meutes om wild op te sporen met hun scherpe reukzin, en staan bekend om hun uithoudingsvermogen en snelheid.

Er zijn twee hoofdtypen Foxhounds: de Engelse Foxhound en de Amerikaanse Foxhound, elk met unieke kenmerken aangepast aan de jachtstijlen en terreinen van hun respectievelijke landen. 

De Engelse Foxhound is robuuster en iets zwaarder gebouwd, terwijl de Amerikaanse Foxhound slanker is met een hogere snelheid en flexibiliteit.

Verschil tussen de American foxhound en de Engelse foxhound

De American Foxhound en de Engelse Foxhound zijn beide gerenommeerde jachthondenrassen, maar ze vertonen enkele onderscheidende verschillen die voortkomen uit hun unieke geschiedenis en ontwikkeling.

De Engelse Foxhound is het oudere van de twee rassen, ontwikkeld in Groot-Brittannië voor de vossenjacht. 

Ze staan bekend om hun uitstekende uithoudingsvermogen en kracht, essentieel voor lange jachtdagen. Engelse Foxhounds zijn over het algemeen zwaarder en robuuster dan hun Amerikaanse tegenhangers, met een kortere, dichtere vacht.

De American Foxhound, ontwikkeld in de Verenigde Staten, is daarentegen iets slanker en hoger op de poten. 

Dit ras heeft een langere snuit en grotere oren, en staat bekend om zijn snelheid en behendigheid, evenals een scherp reukvermogen. Hun vacht kan variëren in patroon en lengte, maar is meestal ook kort.

Hoewel beide rassen een sterke drang tot jagen hebben, staat de American Foxhound bekend om zijn onafhankelijkheid en luidere blaf

Vacht en uiterlijk van deze jachthond

De Foxhound, een prominent jachthondenras, vertoont een indrukwekkend uiterlijk dat zijn vaardigheden en erfgoed als jager benadrukt. 

Zowel de American als de English Foxhound bezitten een sterke, gespierde bouw, noodzakelijk voor de lange jachten en het uitgebreide bewegen in open velden.

Deze honden zijn gebouwd voor uithoudingsvermogen en snelheid, met lange, sterke benen vergelijkbaar met die van een Greyhound, waardoor ze urenlang kunnen rennen zonder tekenen van vermoeidheid.

De vacht van de Foxhound is kort en dicht, wat hen in staat stelt efficiënt door ruig terrein te bewegen zonder veel onderhoud. 

Hun gewicht varieert, met volwassen reuen en teven die gemiddeld rond de 34 kg wegen. De schofthoogte van deze honden weerspiegelt hun middelgrote tot grote formaat, essentieel voor hun rol als speur- en jachthonden.

Erfelijke ziektes en aandoeningen bij de Foxhounds

De Foxhound, bekend om zijn robuuste gezondheid, kan toch vatbaar zijn voor enkele erfelijke ziektes en aandoeningen, net zoals vele andere hondenrassen.

Hier is een lijst van enkele gezondheidsproblemen waar de Foxhound mee te maken kan krijgen:

 1. Heupdysplasie: Een genetische aandoening waarbij het heupgewricht niet correct in de heupkom past, wat kan leiden tot artritis en pijn.
 2. Epilepsie: Een neurologische aandoening die kan resulteren in ongecontroleerde en terugkerende aanvallen.
 3. Hypothyreoïdie: Een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen produceert, wat kan leiden tot gewichtstoename, lusteloosheid en huidproblemen.
 4. Trombopathie: Een bloedstollingsstoornis die kan leiden tot overmatig bloeden bij verwondingen of operaties.
 5. Oorinfecties: Door hun hangoren zijn Foxhounds vatbaar voor oorinfecties, die regelmatig moeten worden gecontroleerd en gereinigd.
 6. Bloat (Maagtorsie): Een levensbedreigende aandoening waarbij de maag zich vult met gas en draait, belemmerend de bloedtoevoer.

Het karakter van de Foxhound

De Foxhound staat bekend om zijn energieke en aanhankelijke karakter, een eigenschap die hem zowel een uitstekende jachthond als een liefdevolle gezelschapshond maakt. 

Als ras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht, vaak in packs, hebben Foxhounds een sterk ontwikkeld jachtinstinct en een natuurlijke drang om te speuren, wat hen uitstekende speurhonden maakt. 

Ondanks hun onafhankelijkheid en soms koppige aard, zijn Foxhounds over het algemeen makkelijk te trainen, dankzij hun wens om de mens te behagen en hun intelligentie. 

Hun aanhankelijkheid maakt ze gevoelig voor lange periodes van eenzaamheid, waardoor ze niet graag lang alleen worden gelaten. 

Foxhounds zijn niet alleen geschikt als gezinshond, maar ook als showhond, dankzij hun atletische bouw en elegante verschijning.

De amerikaanse foxhound geniet van zijn dagelijkse wandeling door het bos

De verzorging van de Foxhound

De verzorging van een Foxhound vereist aandacht voor zowel zijn fysieke als emotionele behoeften. 

Deze honden hebben veel beweging nodig om in goede conditie te blijven; lange wandelingen of speeltijd in een veilig, afgesloten gebied zijn essentieel. 

Foxhounds zijn gefokt voor de jacht en hebben een natuurlijke neiging om te verkennen en te jagen, dus het is belangrijk dat ze alleen onaangelijnd zijn in een veilige omgeving.

De vachtverzorging van een Foxhound is relatief eenvoudig. Regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht schoon te houden.  

Deze honden hebben menselijke interactie en gezelschap nodig en houden er niet van om voor lange tijd alleen gelaten te worden. 

Socialisatie en opvoeding van de Foxhound

De socialisatie en opvoeding van de Foxhound zijn cruciale aspecten van het zorgen voor dit ras. Als hond met een sterk jachtinstinct en deel van de hound-groep, vereist de Foxhound vanaf jonge leeftijd consistente training en socialisatie.. 

Het is belangrijk om hen vanaf puppy-leeftijd bloot te stellen aan diverse situaties, mensen en andere dieren om ervoor te zorgen dat ze uitgroeien tot evenwichtige en goed aangepaste volwassen honden.

Foxhounds zijn intelligente honden die relatief makkelijk te trainen zijn, maar ze hebben een sterke wil en hebben een eigenaar nodig die consequent is met commando’s en duidelijke grenzen stelt. 

Vanwege hun hoge energieniveau en behoefte aan veel beweging, is het belangrijk om dagelijkse lange wandelingen of speelsessies in een veilig gebied te organiseren om hun fysieke en mentale gezondheid te behouden. 

Het zijn roedelhonden die vaak beter in gezelschap van andere honden leven, waardoor ze een geweldige aanwinst kunnen zijn voor huishoudens met meer dan één hond.

Hoeveel ervaring vereist een Foxhound

Het hebben van een Foxhound, of het nu een American of Engelse variant is, vereist een gemiddeld tot hoog niveau van ervaring met honden vanwege hun specifieke behoeften en temperament. 

Deze rassen zijn ontwikkeld voor de jacht en bezitten een hoge energie en een sterk jachtinstinct. Eigenaren moeten bereid zijn om hun Foxhound voldoende lichaamsbeweging te bieden – vaak meer dan twee uur per dag – en moeten een veilig gebied hebben waar de hond vrij kan bewegen zonder gevaar voor ontsnapping.

Voor onervaren eigenaren kan het een uitdaging zijn om aan de fysieke en mentale behoeften van een Foxhound te voldoen. Daarom is het raadzaam om onderzoek te doen en eventueel advies in te winnen bij ervaren fokkers of rasverenigingen.

Is training noodzakelijk?

Training is essentieel voor de Foxhound, gezien zijn achtergrond als jachthond en zijn energieke aard. Deze honden hebben een sterke drang om te jagen en te verkennen, wat betekent dat ze moeten leren luisteren naar commando’s om veilig te blijven. 

Vooral in gebieden waar ze los kunnen lopen. Het trainen van een Foxhound, of het nu een American, English, Italiano of Irish variant betreft, helpt bij het onderhouden van hun goede conditie en het beheren van hun jachtinstinct op een positieve manier.

Wat is voldoende beweging voor deze rassen

De Foxhound, bekend om zijn rol als jachthond en lid van de hound groep, vereist aanzienlijk veel beweging om gezond en gelukkig te blijven. 

Dit energieke ras heeft dagelijks minstens twee uur beweging nodig, variërend van lange wandelingen tot rennen in een veilig gebied waar ze vrij kunnen bewegen zonder aangelijnd te zijn. 

Hun jachtinstinct en liefde voor het verkennen maken hen ideaal voor activiteiten zoals hiking en jachttraining.

Hun behoefte aan beweging moet niet onderschat worden. Zonder voldoende fysieke activiteit kunnen Foxhounds ongewenst gedrag vertonen en zelfs destructief worden. 

Hun liefde voor het buitenleven en hun behoefte om hun energie kwijt te raken, maakt hen minder geschikt voor een leven met weinig beweging.

De American Foxhound is een relatief zeldzaam ras dat afkomstig is uit Amerika. Het is een gehoorzame hond waarmee makkelijk samen te leven valt.

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Foxhound staat bekend om zijn vriendelijke aard en vermogen om goed overweg te kunnen met kinderen en andere huisdieren. 

Als lid van de hound groep hebben deze honden, waaronder de American Foxhounds, een natuurlijke neiging tot kameraadschap, wat ze tot ideale gezelschapshonden maakt. 

Hun geschiedenis als jachthonden betekent wel dat ze een sterk ontwikkeld jachtinstinct hebben, waardoor training en socialisatie van jongs af aan essentieel zijn om te zorgen dat ze goed luisteren en zich gedragen in de aanwezigheid van andere dieren.

Foxhounds zijn energiek en hebben veel beweging nodig, dus het is belangrijk dat ze in een veilig gebied kunnen spelen waar ze niet onaangelijnd kunnen weglopen. 

Ze zijn over het algemeen zeer aanhankelijk en genieten van het gezelschap van zowel mensen als andere honden, maar zoals bij alle hondenrassen, is het cruciaal om vanaf jonge leeftijd te beginnen met een consequente opvoeding en socialisatie.

Voordelen van een Foxhound

 • Gezelschap: Foxhounds staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke karakter, waardoor ze uitstekende gezelschapsdieren zijn.
 • Energie en Vitaliteit: Dit ras beschikt over een indrukwekkend uithoudingsvermogen en energie, ideaal voor actieve gezinnen of individuen.
 • Sociaal: Foxhounds kunnen goed overweg met kinderen en zijn vaak vriendelijk tegenover andere honden, vooral als ze samen opgroeien.
 • Trainbaar: Met de juiste training en een consequente aanpak kunnen ze goed luisteren en leren.
 • Weinig vachtverzorging nodig: Hun vacht is relatief onderhoudsarm, waardoor ze een praktische keuze zijn voor mensen die niet veel tijd willen besteden aan verzorging.

Nadelen van een Foxhound

 • Veel beweging nodig: Foxhounds vereisen veel fysieke activiteit om gezond en gelukkig te blijven, wat een uitdaging kan zijn voor minder actieve eigenaren.
 • Sterk jachtinstinct: Hun jachtinstinct kan ertoe leiden dat ze achter kleinere dieren aan gaan, wat problematisch kan zijn in huishoudens met andere huisdieren.
 • Kan niet goed alleen zijn: Ze kunnen last hebben van verlatingsangst en zijn het gelukkigst als ze in gezelschap van hun mensen of andere honden zijn.
 • Kan luidruchtig zijn: Hun neiging om te blaffen, vooral tijdens het jagen of als ze opgewonden zijn, kan problematisch zijn in sommige woonomgevingen.
 • Omheinde ruimte nodig: Vanwege hun hoge energieniveau en jachtinstinct, hebben ze een veilig omheinde ruimte nodig om vrij te kunnen rennen.

Levensverwachting van de Foxhound

De Foxhound is een robuust en energiek ras bekend om zijn uithoudingsvermogen en werklust, met een levensverwachting van ongeveer 10 tot 13 jaar.

Prijs van een Foxhound

De prijs van een Foxhound-puppy kan variëren afhankelijk van de locatie, de afkomst en de fokker. Gemiddeld kunnen de kosten voor een Foxhound-puppy van een gerenommeerde fokker variëren van $600 tot $1200. 

Het is belangrijk om een fokker te kiezen die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren om erfelijke gezondheidsproblemen te minimaliseren. Adoptie is een waardevol alternatief, met adoptiekosten die aanzienlijk lager kunnen zijn, vaak rond de $50 tot $300,

About The Author

1 thought on “American Foxhound: kenmerken, prijs en karakter van deze hondenrassen”

 1. Pingback: American Foxhound: kenmerken, prijs en karakter...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *