Alles wat je moet weten over de Epagneul Picard – Van karakter tot prijs

Epagneul Picard is Afkomstig uit de Franse provincie Picardië. Zou volgens Franse beschrijvingen lijken op een Epagneul Français met een andere vacht.

De Epagneul Picard, een Frans hondenras afkomstig uit de provincie Picardië, staat bekend om zijn unieke combinatie van vaardigheden als staande en apporterende jachthond. 

Met een geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw, is dit ras nauw verwant aan de Epagneul Français en de Bleu de Picardie, waardoor het soms wordt gezien als een look-alike van deze rassen. 

De Epagneul Picard heeft een robuuste vacht met kenmerkende bruine vlekken, ideaal voor het werk in het veld.

FCI Groep 7

De Epagneul Picard, een charmant en veelzijdig hondenras uit de Franse provincie Picardië, is officieel erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en ingedeeld in Groep 7, die gewijd is aan staande honden. 

Deze groep omvat rassen die bekend staan om hun vermogen om wild op te sporen, aan te wijzen en te apporteren tijdens de jacht. 

De Epagneul Picard blinkt uit in deze vaardigheden, dankzij zijn uitzonderlijke neus en zijn aanleg voor zowel het werk op het land als in waterrijke omgevingen.

Als lid van de FCI Groep 7, wordt de Epagneul Picard gewaardeerd om zijn veelzijdigheid, intelligentie en het gemak waarmee hij te trainen is. 

Deze eigenschappen maken hem tot een favoriet onder jagers en hondenliefhebbers die op zoek zijn naar een actieve en toegewijde viervoeter.

Het uiterlijk van de Epagneul Picard

De Epagneul Picard, een ras met een rijke historie en een uitgesproken aanwezigheid binnen de groep van continentale staande honden, kenmerkt zich door zijn unieke uiterlijk en veelzijdige vaardigheden. 

Deze middelgrote hond, met een schofthoogte ligt tussen de 55 en 60 cm, valt op door zijn ruige en weerbestendige vacht die hem in staat stelt om in uiteenlopende omstandigheden te jagen. 

De vacht, vaak een mix van grijs met karakteristieke aftekeningen, biedt een uitstekende camouflage tijdens de jacht in de regio Picardië, vanwaar dit ras afkomstig is.

De Epagneul Picard deelt enkele overeenkomsten met rassen zoals de Engelse Setter, vooral in termen van jachtinstinct en temperament, maar onderscheidt zich door zijn robuuste bouw en de capaciteit om zwaar en moeilijk terrein te trotseren. 

De Epagneul Vereniging Nederland, evenals andere rasverenigingen, zetten zich in voor de gezondheid en het welzijn van dit ras, met bijzondere aandacht voor het voorkomen van erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Epagneul Picard, een robuust en actief hondenras, staat bekend om zijn goede gezondheid en uithoudingsvermogen. Echter, zoals bij alle hondenrassen, zijn er enkele erfelijke ziektes en aandoeningen waar potentiële eigenaren van op de hoogte moeten zijn:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij middelgrote tot grote hondenrassen, waarbij de heupgewrichten niet correct in de heupkom passen.
 2. Oorinfecties: Vanwege hun hangende oren zijn Epagneul Picards vatbaar voor oorinfecties die regelmatige controle en reiniging vereisen.
 3. Progressieve Retina Atrofie (PRA): Een oogaandoening die kan leiden tot nachtblindheid en uiteindelijk volledige blindheid.
 4. Epilepsie: Een neurologische aandoening die leidt tot aanvallen, die met medicatie beheersbaar kunnen zijn.
 5. Patellaluxatie: Een aandoening waarbij de knieschijf uit de kom schiet, wat pijn en kreupelheid kan veroorzaken.
 6. Allergieën: Ze kunnen huid- en voedselallergieën ontwikkelen, die door een dierenarts moeten worden gediagnosticeerd en behandeld.
 7. Hartziekten: Zoals bij veel hondenrassen kunnen ook bij de Epagneul Picard verschillende hartproblemen voorkomen.

Het karakter van de Epagneul Picard

De Epagneul Picard, erkend door fokkers en de Epagneul Vereniging Nederland, is een ras dat zich onderscheidt door zijn vriendelijke aard en uitstekende gezondheid. 

Deze Franse staande hond, met zijn kenmerkende vacht die zorgvuldige verzorging vereist, wordt gewaardeerd om zijn veelzijdigheid, zowel als jachthond als gezinshond. 

Zijn schofthoogte en gestroomlijnde bouw maken hem geschikt voor werk op zwaar en moeilijk terrein, eigenschappen die hij vermoedelijk aan de Engelse Setter te danken heeft.

Dit ras staat bekend om zijn vriendelijke en meegaande karakter, waardoor hij makkelijk op te voeden is met een consequente benadering. 

De Epagneul Picard ontwikkelt een sterke band met zijn baas en familie en gaat goed om met kinderen en andere huisdieren. 

Zijn goede neus en liefde voor het apporteren maken hem een uitstekende keuze voor jagers, terwijl zijn zachtaardige aard en groot aanpassingsvermogen hem een ideale gezelschapshond maken.

epagneul picard aan het genieten van zijn dagelijkse wandeling

De verzorging van de Epagneul Picard

De verzorging van de Epagneul Picard vereist aandacht voor zijn unieke eigenschappen, zoals door de Epagneul Vereniging Nederland benadrukt wordt. 

Deze vriendelijke hond, bekend om zijn veelzijdigheid en goede gezondheid, heeft een vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitvorming te voorkomen, vooral bij varianten zoals de Epagneul Bleu de Picardie

De schofthoogte van de Epagneul varieert, wat invloed heeft op de hoeveelheid beweging die hij nodig heeft; dagelijkse wandelingen en speelsessies worden aangeraden om zijn energie kwijt te kunnen.

Epagneul Picards zijn bekend om hun uitstekende neus en vaardigheid in het apporteren, eigenschappen die hun verzorging boeiend en interactief maken. 

Oplettendheid voor de gezondheid van de Epagneul is cruciaal; de Epagneul Vereniging Nederland stimuleert regelmatige gezondheidscontroles en verplicht onderzoek voor ouderdieren om erfelijke aandoeningen te voorkomen. 

Het ras is over het algemeen vriendelijk en meegaand, zowel naar kinderen als andere honden toe, en staat bekend om zijn aanhankelijke karakter.

Een consequente opvoeding vanaf jonge leeftijd is belangrijk om de Epagneul Picard te leren hoe hij zich binnen het gezin en in de buitenwereld moet gedragen. 

Het ras is intelligent en leert snel, maar heeft een eigenzinnige streak die een geduldige en begripvolle aanpak vereist.

Hoeveel ervaring vereist een Epagneul Picard

De Epagneul Picard staat bekend als een vriendelijke en meegaande spaniel, waardoor hij geschikt is voor zowel ervaren als onervaren hondeneigenaren. 

Deze spaniël met zijn goede neus en vaardigheid in het apporteren, vraagt echter om een betrokken benadering van de verzorging en opvoeding. 

Ondanks dat de Epagneul Picard makkelijk op te voeden is dankzij zijn intelligentie en bereidheid om te leren, is het essentieel om vroeg te beginnen met socialisatie, vooral bij de omgang met kinderen en andere huisdieren.

De rasbeschrijving benadrukt de noodzaak van regelmatige gezondheidscontroles, waarbij de Epagneul Vereniging Nederland aanbeveelt om contact op te nemen voor de meest recente informatie over verplichte gezondheidsonderzoeken. 

Zowel reuen als teven van dit picardische ras vertonen een groot aanpassingsvermogen en kunnen een aanwinst zijn voor elk gezin. 

Hun allround capaciteiten maken hen geschikt voor diverse activiteiten, van jagen tot gezelschap. Toch vereist het ras een consequente opvoeding en voldoende beweging om hun energie kwijt te kunnen. 

Voor onervaren eigenaren kan dit een uitdaging vormen, maar met de juiste ondersteuning en toewijding kan iedereen een succesvolle relatie opbouwen met een Epagneul Picard.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Epagneul Picard, niet alleen vanwege zijn intelligentie en energie, maar ook om zijn natuurlijke jachtinstinct en aanpassingsvermogen te beheren. 

Deze vriendelijke en meegaande spaniël profiteert van vroege socialisatie en consistente, positieve trainingsmethoden.

Hoewel de Epagneul Picard bekend staat om zijn goede neus en vermogen om goed om te gaan met kinderen en andere huisdieren, helpt training bij het versterken van deze natuurlijke aanleg.

Het ras, bekend om zijn allround capaciteiten, heeft een gestructureerde training nodig om zowel fysiek als mentaal gestimuleerd te blijven. 

Training helpt ook bij het voorkomen van ongewenst gedrag, vooral gezien hun jachtachtergrond. 

Voorstaande honden zoals de Epagneul Picard hebben een inherente drang om te jagen en te apporteren, waardoor training essentieel is om deze impulsen op een positieve manier te kanaliseren.

Ervaren en onervaren hondeneigenaren kunnen beiden succesvol zijn in het trainen van een Epagneul Picard, mits ze toegewijd zijn en bereid zijn om tijd en energie te investeren in de training.

Hoeveel beweging heeft een Epagneul Picard nodig?

De Epagneul Picard, een energieke en actieve hond, vereist dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid beweging om gezond en gelukkig te blijven. 

Deze honden hebben minimaal één tot twee uur fysieke activiteit per dag nodig. Dit kan bestaan uit lange wandelingen, rennen, spelen in een veilig afgesloten gebied, of andere activiteiten die zowel hun lichaam als geest stimuleren. 

Vanwege hun jachtachtergrond en uitstekende neus, genieten Epagneul Picards vooral van activiteiten die hen uitdagen, zoals speuren, apporteren, en behendigheidstraining.

Naast fysieke activiteit is mentale stimulatie essentieel voor dit ras. Puzzelspeelgoed, zoekspelletjes, en trainingssessies kunnen helpen om hun geest bezig te houden en verveling te voorkomen. 

Deze combinatie van fysieke en mentale activiteit helpt om mogelijke gedragsproblemen door overtollige energie te voorkomen.

epagneul picard aan het genieten van de natuur

Epagneul Picard en zijn omgang met kinderen en andere huisdieren

De Epagneul Picard staat bekend om zijn vriendelijke en meegaande aard, wat hem een uitstekende gezelschapshond maakt, zowel voor gezinnen met kinderen als voor huishoudens met andere huisdieren. 

Deze honden zijn geduldig en zacht van aard, wat hen goed doet omgaan met kinderen. Ze zijn loyaal aan hun familie en genieten van interactie en spel, waardoor ze een vreugdevolle toevoeging aan het gezinsleven zijn.

Met een juiste introductie en onder toezicht kunnen Epagneul Picards ook goed overweg met andere honden en huisdieren. 

Hun sociale aard maakt hen bereid om vrienden te maken, hoewel hun jachtinstinct kan leiden tot een hoge interesse in kleinere dieren. 

Het is daarom belangrijk om van jongs af aan goede socialisatiepraktijken toe te passen, inclusief blootstelling aan verschillende soorten dieren en situaties.

Voordelen van een Epagneul Picard

 1. Vriendelijk en Meegaand: Epagneul Picards staan bekend om hun vriendelijke en zachte karakter, wat ze geweldige gezelschapshonden maakt.
 2. Goed met Kinderen: Dankzij hun geduldige en speelse aard, gaan ze goed om met kinderen en zijn ze een liefdevolle toevoeging aan elk gezin.
 3. Intelligent en Trainbaar: Deze honden zijn slim en leren snel, wat training relatief eenvoudig maakt.
 4. Actief en Energiek: Ze zijn zeer geschikt voor actieve gezinnen, genieten van lange wandelingen, en zijn goede partners voor buitenactiviteiten.
 5. Sterk Jachtinstinct: Maakt ze uitstekende jachthonden voor liefhebbers van de jachtsport.

Nadelen van een Epagneul Picard

 1. Vereist Veel Beweging: Hun hoge energieniveau betekent dat ze dagelijks veel beweging nodig hebben om tevreden te blijven.
 2. Socialisatie Nodig: Vroege en voortdurende socialisatie is essentieel om te voorkomen dat hun jachtinstinct leidt tot ongewenst gedrag tegenover kleine dieren.
 3. Verzorging: Hun vacht vereist regelmatige verzorging om klitvorming te voorkomen, vooral bij honden met langer haar.
 4. Kan Eigenzinnig Zijn: Hoewel trainbaar, kunnen hun intelligentie en onafhankelijkheid soms leiden tot eigenzinnig gedrag.

Hoe oud wordt een Epagneul Picard

De levensverwachting van een Epagneul Picard varieert gewoonlijk tussen de 12 en 14 jaar. Deze robuuste honden staan bekend om hun goede gezondheid en levenslust, wat bijdraagt aan hun relatief lange levensduur binnen de hondenwereld.

Prijs van een Epagneul Picard

Bij de aanschaf van een Epagneul Picard pup van een fokker hangt de prijs af van diverse factoren, zoals de afkomst, gezondheidstesten van de ouderdieren, en of de hond bedoeld is voor shows, werk of als gezelschapshond. 

Prijzen kunnen variëren van ongeveer €800 tot €1500 of zelfs hoger voor pups met uitzonderlijke stamboomlijnen of showpotentieel.

Adoptie is een ander pad om een Epagneul Picard in je leven te verwelkomen, waarbij de kosten aanzienlijk lager kunnen zijn. Adoptiekosten variëren meestal tussen de €50 en €300, afhankelijk van het asiel of de reddingsorganisatie.

About The Author

1 thought on “Alles wat je moet weten over de Epagneul Picard – Van karakter tot prijs”

 1. Pingback: Alles wat je moet weten over de Epagneul Picard...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *