Chinese gekuifde naakthond: kenmerken, prijs en verzorging – Chinese naakthond

chinese gekuifde naakthond Ras. Kleine, elegante, slanke, adellijke hond, met als meest typische kenmerk het (zo goed als) ontbreken van haar

De Chinese gekuifde naakthond, met zijn opvallende verschijning van haarloze huid en poederdons-kuif, heeft een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot het oude China. 

Dit unieke hondenras komt in twee variëteiten: de volledig behaarde Powder puff en de grotendeels haarloze variant, beide voortkomend uit hetzelfde genetische erfgoed. De schofthoogte van dit kleine hondenras varieert doorgaans tussen de 23 en 33 centimeter, waardoor het tot de kleine hondenrassen behoort.

Ondanks de naam, waar de Chinese Naakthond oorspronkelijk vandaan komt, is het niet helemaal duidelijk. 

Er is gedacht dat een naakthond zoals deze gebruikt werd als ratten- en muizenvanger aan boord van schepen, en dat ze via handelsroutes vanuit China naar andere delen van de wereld zijn verspreid. 

Fokkers hebben zorgvuldig gewerkt aan de ontwikkeling van dit ras, waarbij ze aandacht besteedden aan zowel de haarloze als de behaarde varianten.

De haarloosheid wordt veroorzaakt door een erfelijk gen, waarbij de naakte variant een zachte huid heeft die verzorging nodig heeft om bescherming te bieden tegen extreme temperaturen en zonnebrand. 

De Powderpuff heeft een volledig behaarde vacht die nauwelijks verzorging nodig heeft, in tegenstelling tot de naakte variant die goede verzorging nodig heeft om huidproblemen zoals acne en mee-eters te voorkomen.

Beide variëteiten delen het belangrijkste kenmerk van de Chinese gekuifde naakthond: een duidelijke kuif op het hoofd. 

Ze zijn slimme en speelse honden, die bekend staan om hun aanhankelijke en soms terughoudende houding tegenover vreemden. Ondanks hun kleine formaat, zijn het robuuste gezelschapshonden die zich goed kunnen aanpassen aan verschillende leefomgevingen. 

Hun geschiedenis als gezelschapshonden in het Chinese keizerlijke hof heeft hen gemaakt tot de charmante en eigenzinnige wezens die ze vandaag zijn.

FCI Groep 9 gezelschapshonden

De Chinese gekuifde naakthond is een fascinerend en uniek ras dat behoort tot FCI Groep 9, de groep van Gezelschaps- en Toy Honden. 

Deze groep omvat rassen die voornamelijk gefokt zijn voor gezelschap en als huisdieren. De Chinese gekuifde naakthond valt op door zijn onderscheidende uiterlijk, met twee variëteiten binnen het ras: de volledig behaarde Powderpuff en de grotendeels haarloze variant. 

Beide variëteiten delen een charmant en aanhankelijk temperament, waardoor ze uitstekende gezelschapshonden zijn.

Verzorging van de Chinese gekuifde naakthond, vooral de haarloze variant, vereist aandacht voor huidbescherming tegen zon en kou. 

Hun sociale aard maakt hen tot geweldige metgezellen voor gezinnen en individuen. Als lid van FCI Groep 9, vertegenwoordigt de Chinese gekuifde naakthond het ideaal van een gezelschapshond, geliefd om zijn unieke esthetiek en liefdevolle aard.

Vacht van de powderpuff en chinese naakthond variant ‘ chinese crested dog ‘

De Chinese gekuifde naakthond, ook bekend als de Chinese Crested Dog, presenteert een uniek en opvallend uiterlijk binnen de wereld van naakthonden. 

Dit ras, dat in twee variëteiten voorkomt – de volledig behaarde Powderpuff en de grotendeels haarloze variant – heeft zich ontwikkeld tot een geliefd lid van vele huishoudens. 

De haarloze Chinese Naakthond vertoont een duidelijke kuif op het hoofd, sokken aan de poten, en een pluim op de staart, terwijl de huid zacht en warm aanvoelt.

De Powderpuff-variant daarentegen, beschikt over een volledig behaarde, zachte vacht die het hele lichaam bedekt.

Met een schofthoogte variërend van 23 tot 33 cm, behoren deze honden tot de kleine hondenrassen. Hun afmetingen en temperament maken ze vergelijkbaar met rassen als de Chihuahua, Pekingees, Bichon Frisé, Bolognezer, Coton de Tulear en het Leeuwhondje, hoewel de Chinese gekuifde naakthond zich onderscheidt met zijn unieke haarloosheid en poederdons-achtige vacht.

De verzorging van zowel de naakte als de behaarde variant vereist specifieke aandacht; de haarloze huid heeft bescherming nodig tegen de zon en kou, terwijl de Powderpuff regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. 

Ondanks deze verzorgingsbehoeften is het ras geliefd om zijn aanhankelijke, speelse en soms terughoudende aard. De Chinese gekuifde naakthond, een resultaat van zorgvuldige fokkerij sinds midden 19e eeuw, blijft een fascinerende keuze voor liefhebbers van zowel haarloze als behaarde honden.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Chinese gekuifde naakthonden, ondanks zijn unieke uiterlijk en charmante persoonlijkheid, is net als elk ander hondenras vatbaar voor bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen die vaker voorkomen bij dit ras:

 1. Progressieve Retina Atrofie (PRA): Een oogaandoening die tot blindheid kan leiden.
 2. Lensluxatie: De verplaatsing van de lens in het oog, wat pijnlijk kan zijn en tot blindheid kan leiden.
 3. Patellaluxatie: Een veelvoorkomende aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie schiet.
 4. Huidproblemen: Vanwege hun gedeeltelijke haarloosheid kunnen ze vatbaar zijn voor acne, zonnebrand en andere huidirritaties.
 5. Gebitsproblemen: Haarloze variëteiten hebben vaak gebitsproblemen, inclusief het ontbreken van tanden of slechte tandgezondheid.
 6. Allergieën: Ze kunnen gevoelig zijn voor bepaalde allergieën, wat huid- en voedingsgerelateerde reacties kan veroorzaken.

Het karakter van de Chinese gekuifde naakthond

dit ras staat ook bekend om zijn innemende karakter. Deze kleine honden zijn uiterst aanhankelijk en ontwikkelen een diepe band met hun eigenaren, waardoor ze uitstekende gezelschapshonden zijn. 

Ze zijn bekend om hun vrolijke en speelse houding, altijd klaar voor een spelletje of een knuffelsessie.

Intelligentie is een andere opmerkelijke eigenschap van de Chinese gekuifde naakthond, waardoor ze relatief gemakkelijk te trainen zijn. 

Ze reageren goed op positieve bekrachtiging en genieten van mentale uitdagingen. Hun slimheid gaat soms gepaard met een zekere mate van eigenzinnigheid, dus consequentie in training is belangrijk.

Deze honden zijn sociaal van aard, maar kunnen aanvankelijk terughoudend zijn rond vreemden, waardoor vroege socialisatie cruciaal is. Eens vertrouwd, tonen ze hun ware, liefdevolle aard. Hun gevoeligheid voor de emoties van hun eigenaren maakt hen empathisch en intuïtief.

De Chinese gekuifde naakthond is een gezelschapshond. Het is een hondenras met als belangrijkste kenmerk de kuif op zijn kop en daarnaast haarloosheid.

De Verzorging van deze hondenras

De verzorging van de Chinese gekuifde naakthond varieert enigszins tussen de haarloze en de Powderpuff variëteiten, maar beide vereisen specifieke aandacht om gezond en gelukkig te blijven.

Voor de haarloze variëteit is huidverzorging essentieel. Deze honden moeten beschermd worden tegen extreme zon met zonnebrandcrème en tegen de kou met kleding, omdat hun huid snel kan verbranden of onderkoeld raken. 

Regelmatige baden en het gebruik van vochtinbrengende crèmes helpen de huid gezond te houden. Ondanks het gebrek aan vacht, kunnen haarloze Chinese gekuifde naakthonden vatbaar zijn voor huidaandoeningen zoals acne.

De Powderpuff variëteit vereist regelmatige borstelbeurten om klitten en matten in hun zachte, dubbele vacht te voorkomen. Hoewel ze meer vacht hebben dan hun haarloze tegenhangers, is de verzorging van de Powderpuff niet overmatig ingewikkeld en helpt regelmatig borstelen om de vacht in topconditie te houden.

Socialisatie en opvoeding van de Chinese gekuifde naakthond

De socialisatie en opvoeding van de Chinese gekuifde naakthond zijn cruciaal voor zijn ontwikkeling tot een evenwichtig en gelukkig huisdier. 

Begin vroeg met socialisatie door de puppy bloot te stellen aan een verscheidenheid aan mensen, dieren, plaatsen en situaties. Dit helpt om een zelfverzekerde en sociale hond te ontwikkelen die goed reageert op verschillende omgevingen.

Training moet gebaseerd zijn op positieve bekrachtiging, gezien de intelligente maar soms eigenzinnige aard van dit ras. Chinese gekuifde naakthonden zijn slim en leren snel, dus consistente, geduldige training met beloningen werkt het beste. Basiscommando’s, zindelijkheidstraining, en leibandtraining zijn essentieel vanaf jonge leeftijd.

Deze honden waarderen gezelschap en interactie, wat betekent dat eenzaamheid en verveling kunnen leiden tot destructief gedrag. 

Mentale stimulatie, zoals puzzelspeelgoed en interactieve spelletjes, samen met voldoende fysieke activiteit, houden de Chinese gekuifde naakthond gelukkig en betrokken.

Hoewel de Chinese gekuifde naakthond over het algemeen vriendelijk en open is, kan hij terughoudend zijn tegenover vreemden. Vroege en voortdurende socialisatie is daarom essentieel om deze terughoudendheid te minimaliseren.

Hoeveel ervaring vereist een Chinese gekuifde naakthond

Het bezit van een Chinese gekuifde naakthond is geschikt voor zowel ervaren als onervaren hondeneigenaren, mits zij bereid zijn zich in te zetten voor de unieke verzorgingsbehoeften en het temperament van dit ras. 

Voor ervaren eigenaren kan de Chinese gekuifde naakthond een vreugdevolle uitbreiding van de familie zijn, waarbij hun kennis over hondentraining en -verzorging goed van pas komt, vooral gezien de specifieke huidverzorging die de haarloze variant vereist.

Onervaren eigenaren moeten echter niet worden ontmoedigd. Met hun aanpasbaarheid, intelligentie en liefdevolle aard zijn Chinese gekuifde naakthonden relatief gemakkelijk te trainen. Nieuwe eigenaren moeten wel bereid zijn om tijd te investeren in het leren over de juiste huidverzorging, voeding, en oefeningen voor dit ras. 

Het belangrijkste is dat onervaren eigenaren zich openstellen voor leren, geduldig zijn en consistente richtlijnen volgen in de opvoeding van hun hond.

Is training noodzakelijk bij de Chinese gekuifde naakthond

Training is absoluut noodzakelijk voor de Chinese gekuifde naakthond, net zoals bij elk hondenras. Deze eigenzinnige honden profiteren van vroege en consistente training om hen te helpen zich te ontwikkelen tot goed aangepaste en gehoorzame huisdieren. 

Door hun slimme aard zijn Chinese gekuifde naakthonden in staat om snel te leren, maar ze kunnen ook een onafhankelijk streepje hebben dat een geduldige en positieve trainingsbenadering vereist.

Positieve bekrachtiging, zoals lof, traktaties en speeltijd, is effectief bij het trainen van deze honden en helpt bij het opbouwen van een sterke band tussen hond en eigenaar.

 Basiscommando’s, zindelijkheidstraining, en socialisatie zijn cruciale onderdelen van hun trainingsschema om ervoor te zorgen dat ze zich goed gedragen in verschillende situaties en omgevingen.

Bovendien helpt training bij het bieden van mentale stimulatie voor de Chinese gekuifde naakthond, wat verveling en destructief gedrag voorkomt.

Hoeveel beweging heeft een Chinese gekuifde naakthond nodig?

De Chinese gekuifde naakthond, ondanks zijn kleine formaat, heeft dagelijks een matige hoeveelheid beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. 

Gemiddeld vereist dit ras ongeveer 30 tot 45 minuten aan fysieke activiteit per dag. Deze beweging kan worden opgedeeld in meerdere korte wandelingen, speelsessies in de tuin of binnenshuis, en andere lichte activiteiten die passen bij hun energieniveau en fysieke capaciteiten.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel de Chinese gekuifde naakthond geniet van lichamelijke activiteit, de haarloze variant speciale zorg nodig heeft om te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. 

In de zomer vereist dit ras zonnebrandcrème of beschermende kleding om hun gevoelige huid te beschermen tegen de zon, terwijl ze in koudere temperaturen baat hebben bij een jasje of trui.

chinese gekuifde naakthond hondras afkomstig uit china

Hoe is de omgang met kinderen bij deze rassen

De Chinese gekuifde naakthond staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter, waardoor hij over het algemeen goed overweg kan met kinderen. 

Deze kleine honden genieten van aandacht en spelen graag, eigenschappen die hen tot leuke speelkameraden voor kinderen kunnen maken. 

Hun sociale aard en liefde voor gezelschap betekenen dat ze genieten van de interactie en de levendige energie die kinderen vaak met zich meebrengen.

Het is echter belangrijk om supervisie te houden tijdens interacties tussen de Chinese gekuifde naakthond en jonge kinderen. 

Vanwege hun kleine formaat kunnen ze kwetsbaar zijn voor onbedoeld ruw spel. Kinderen moeten worden geleerd hoe ze respectvol en voorzichtig met de hond om moeten gaan, om te voorkomen dat de hond angstig of gestrest raakt.

Vroege socialisatie en training kunnen de Chinese gekuifde naakthond helpen om goed aangepast te raken aan het leven in een gezin met kinderen. 

Door positieve ervaringen met kinderen tijdens hun puppytijd, kunnen deze honden leren om geduldig en zachtaardig te zijn in hun aanwezigheid.

Voordelen van een Chinese gekuifde naakthond

 1. Aanhankelijk en Loyaal: Deze honden zijn uitermate aanhankelijk en ontwikkelen een sterke band met hun familie, wat hen uitstekende gezelschapshonden maakt.
 2. Hypoallergeen: De haarloze variant is vaak een goede keuze voor mensen met allergieën, omdat ze minder huidschilfers en haar verliezen dan behaarde rassen.
 3. Intelligent en Trainbaar: Chinese gekuifde naakthonden zijn slim en reageren goed op positieve trainingsmethoden, waardoor ze relatief gemakkelijk te trainen zijn.
 4. Geschikt voor Kleine Ruimtes: Hun kleine formaat maakt ze ideaal voor het leven in appartementen en andere kleine woonruimtes.

Nadelen van een Chinese gekuifde naakthond

 1. Verzorgingsbehoeften: De haarloze variant vereist aanzienlijke huidverzorging, inclusief bescherming tegen de zon en kou, wat tijdrovend kan zijn.
 2. Gevoelig voor Huidproblemen: Zowel de haarloze als de Powderpuff varianten kunnen vatbaar zijn voor huidproblemen zoals acne of irritaties.
 3. Gevoelig voor Koud Weer: De haarloze variant heeft extra bescherming nodig in koude klimaten, zoals truien of jasjes.
 4. Potentiële Gezondheidsproblemen: Zoals bij veel rassen, kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen.

Hoe oud wordt een Chinese gekuifde naakthond

De Chinese gekuifde naakthond is een ras dat bekend staat om zijn relatief lange levensduur, vooral in vergelijking met veel andere hondenrassen. Gemiddeld kunnen deze unieke en charmante honden tussen de 13 en 18 jaar oud worden. 

Zoals bij alle hondenrassen, kan de levensduur van een individuele Chinese gekuifde naakthond variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder genetica, voeding, levensomstandigheden en de kwaliteit van de veterinaire zorg gedurende hun leven.

Prijs van een Chinese gekuifde naakthond bij fokkers en adoptie

De prijs van een Chinese Gekuifde Naakthond bij een fokker kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de locatie van de fokker, de stamboom van de puppy, en of het een haarloze of Powderpuff variëteit betreft. 

Gemiddeld kunnen de kosten voor een Chinese Gekuifde Naakthond van een gerenommeerde fokker variëren van ongeveer 1000 tot 3000 euro of meer.

Prijzen kunnen hoger liggen voor honden die bedoeld zijn voor showdoeleinden of die afkomstig zijn van bijzonder gewilde bloedlijnen.

Bij adoptie, via een asiel of reddingsorganisatie, zijn de kosten aanzienlijk lager. Adoptiekosten variëren meestal van 50 tot 300 euro, afhankelijk van de organisatie. 

Deze vergoeding dekt vaak de kosten van medische zorg zoals vaccinaties, sterilisatie of castratie, en soms microchipping.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *