Alles over de Barbet: informatie, karakter en levensstijl en meer

Het hondenras uit frankrijk de barbet

De Barbet is een zeer oud ras, waarvan de oorsprong teruggaat tot de middeleeuwen. Dit ras heeft zijn naam barbet te danken aan het Franse woord barbe, wat baard betekent, een verwijzing naar de kenmerkende baard die hangt van het gehele lichaam van de hond, inclusief het gezicht. 

Oorspronkelijk gefokt voor het apporteren van geschoten waterwild, staat de Barbet bekend om zijn waterafstotende, verharende vacht die in strengen valt en regelmatig verzorging nodig heeft om klitten te voorkomen.

De Barbet kent een geschiedenis als zowel jachthond als huishond. Zijn vriendelijke en vrolijke karakter, gecombineerd met een vermogen om goed met andere honden samen te werken, maakt hem gewaardeerd om zijn kwaliteiten als fijne huishond. 

Het ras verwierf pas sinds het einde van de 20e eeuw meer bekendheid buiten Frankrijk en is tegenwoordig ook gewaardeerd om zijn sociale karakter.

Een Barbet voelt zich meer aangetrokken tot activiteiten die samenwerking met zijn baas vereisen en is relatief makkelijk op te voeden doordat hij graag wil samenwerken. 

Dit ras staat bekend om zijn veelzijdigheid, zowel in hondensporten als in het dagelijks leven als gezelschapshond.

Het uiterlijk van deze waterhonden

De Barbet, bekend als Franse waterhond, met zijn karakteristieke baard en gekrulde vacht. Deze middelgrote hond, met een volwassen reu van 58-65 cm en een teef van 53-61 cm, wordt gewaardeerd als gezinshond en voor zijn vaardigheden in de hondensport.

De vacht van de Barbet, die vooral in blonde en zandkleurige tinten voorkomt, is waterafstotend en wollig, bedekkend het gehele lichaam inclusief de baard. 

Deze vacht, die niet verhaart maar wel ondervacht verliest, vereist regelmatige verzorging om klitten te voorkomen. Fokkers en rasverenigingen zoals de Barbetclub adviseren om de vacht een paar keer per jaar te trimmen en wekelijks te borstelen. 

Dit maakt de verzorging van de Barbet tot een wekelijks uitje, dat veel eigenaren aangenaam vinden.

De Barbet, die al eeuwenlang bestaat, werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op waterwild. 

Tegenwoordig wordt hij ook gewaardeerd om zijn vriendelijke en vrolijke karakter. Hij staat bekend als een evenwichtige en leergierige hond, die relatief makkelijk op te voeden is, mits met een consequente hand.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Barbet, een middelgrote hond met een waterafstotende, gekrulde vacht, staat bekend om zijn vriendelijke en vrolijke karakter, vooral geliefd als gezinshond. 

Door zijn afstamming, nauw verwant aan de Poedel, kent de Barbet enkele erfelijke ziektes en aandoeningen, die in de fokkerij aandacht verdienen. Kennels zoals Budilium Hof zetten zich in voor de gezondheid van dit ras.

Erfelijke ziektes en aandoeningen die vaker voorkomen bij Barbets zijn:

 1. Heupdysplasie
 2. Elleboogdysplasie
 3. Progressieve Retina Atrofie (PRA)
 4. Cataract
 5. Epilepsie
 6. Hypothyreoïdie
 7. Huidallergieën
 8. Oorinfecties

Het karakter van de Barbet

Als jachthond heeft de Barbet een natuurlijke aanleg voor het apporteren van waterwild, wat zich ook uit in hun liefde voor water en beweging. 

Ze staan bekend om hun vriendelijke en vrolijke karakter, waardoor ze ook buiten Frankrijk in de 20e eeuw meer bekendheid hebben verworven. 

De Barbet is een echte gezinshond die goed met mensen wil samenwerken en zich makkelijk laat opvoeden door zijn evenwichtige en leergierige aard.

Deze honden zijn ook aangetrokken tot de hondensport en vinden het heerlijk om dagelijks lange wandelingen te maken. 

Hun vacht kan heel lang worden gelaten of een paar keer per jaar worden ingekort met een schaar of tondeuse. 

De meest voorkomende kleuren zijn blonde en zandkleurige. Door hun sociale aard en het feit dat hun vacht niet verhaart, zijn ze bijzonder geschikt voor mensen die een goed gebouwde, prettige gezelschapshond zoeken.

de franse water hond de barbet

De Verzorging van de Barbet

De Barbet, Met gekrulde vacht die het gehele lichaam bedekt. De verzorging van deze vacht is cruciaal voor de gezondheid van de Barbet. 

Regelmatig borstelen is nodig om klitten en het vasthouden van vuil in de vacht te voorkomen. Voor eigenaren die de vacht van hun Barbet heel lang willen laten groeien, zijn frequente borstelbeurten en zelfs professionele trimbeurten nodig.

De vacht kan in strengen vallen, vooral bij de blonde en zandkleurige Barbets, en kan een paar keer per jaar ingekort worden om het onderhoud te vereenvoudigen. 

Ondanks dat de Barbet relatief makkelijk op te voeden is dankzij zijn vriendelijke en vrolijke karakter, vereist hij wel regelmatige beweging. 

Dagelijkse lange wandelingen zijn essentieel, evenals activiteiten die passen bij zijn natuurlijke aanleg voor het apporteren, zoals het ophalen van watervogels.

Het is belangrijk om problemen te voorkomen door de vacht en huid van de Barbet goed te verzorgen. Dit betekent ook dat de oren en ogen regelmatig gecontroleerd moeten worden, vooral omdat deze honden vaak in het water zijn.

Socialisatie en opvoeding van de Barbet

De Barbet is een middelgrote hond, staat bekend om zijn vriendelijke en vrolijke karakter. Dit ras, dat al eeuwenlang bestaat, is relatief makkelijk op te voeden. 

Dankzij zijn sociale aard wordt de Barbet tegenwoordig ook buiten Frankrijk gewaardeerd, niet alleen als werkhond maar ook als prettige gezinshond.

Een belangrijk aspect van de opvoeding van een Barbet is regelmatige socialisatie. Het ras kent een geschiedenis van gebruikt worden voor het apporteren, vooral in water, wat betekent dat ze goed kunnen samenwerken met hun baas. 

Ze genieten van interacties met mensen en andere honden, wat hen helpt om evenwichtige en goed aangepaste huisdieren te worden.

Regelmatige verzorging is ook onderdeel van hun opvoeding. De dichte, waterafstotende vacht van de Barbet, die kan bestaan uit blonde en zandkleurige strengen, vereist regelmatige borstelbeurten om klitten en het vasthouden van vuil en ondervacht te voorkomen. 

Een wekelijkse borstelbeurt is niet alleen noodzakelijk voor de gezondheid van hun vacht, maar biedt ook een uitstekende gelegenheid voor binding en training.

Daarnaast heeft de Barbet dagelijks beweging nodig. Lange wandelingen en speelsessies helpen deze energieke honden hun energie kwijt te raken en voorkomen ongewenst gedrag.

Hoeveel ervaring vereist een Barbet

De Barbet, een goed gebouwde hond met een geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Dit ras is geschikt voor zowel ervaren als onervaren hondeneigenaren, omdat het relatief makkelijk op te voeden is. 

De Barbet staat bekend om zijn bereidheid om met de baas samen te werken, wat de training en socialisatie vergemakkelijkt.

Voor onervaren eigenaren is het belangrijk om te weten dat de Barbet regelmatige verzorging nodig heeft. Zijn gekrulde vacht, die in strengen valt, moet frequent geborsteld worden om klitten en vuil die blijven hangen te verwijderen. 

Dit ras verliest wel ondervacht, dus regelmatige borstelbeurten zijn essentieel om problemen te voorkomen. Voor velen wordt de verzorging van de vacht een wekelijks uitje en een kans om de band met hun hond te versterken.

Zowel blonde en zandkleurige Barbetten, hebben dagelijks een lange wandeling nodig en genieten van activiteiten zoals apporteren, wat ze ideaal maakt voor eigenaren die zich aangetrokken voelen tot de hondensport. 

Hun vermogen om goed samen te werken met de baas en het prettige karakter maken hen een geschikte keuze voor zowel ervaren als onervaren eigenaren die bereid zijn tijd en aandacht te besteden aan hun verzorging en opvoeding.

Hoeveel beweging heeft een Barbet nodig?

De Barbet, heeft dagelijks voldoende beweging nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. 

Deze hond is vooral prettig voor eigenaren die zich aangetrokken voelen tot een actieve levensstijl en houdt ervan om lange wandelingen te maken of te spelen in de buitenlucht. 

Dankzij hun intelligente en meewerkende aard is het trainen van een Barbet vaak een positieve ervaring.

Het wordt aanbevolen dat een Barbet dagelijks minstens één lange wandeling krijgt, naast de mogelijkheid om vrij te spelen en te rennen. 

Dit ras kent een rijke geschiedenis als waterhond en geniet daarom ook van activiteiten die betrekking hebben op water. 

Regelmatige fysieke activiteiten helpen de Barbet om zijn energie kwijt te kunnen en voorkomen gedragsproblemen die kunnen ontstaan door verveling of te weinig beweging.

barbet hondenras

Hoe is de omgang met kinderen? 

De Barbet, bekend om zijn vriendelijke en vrolijke karakter, staat bekend als een uitstekende gezinshond die goed overweg kan met kinderen. 

Deze middelgrote hond heeft een evenwichtig en leergierig temperament, wat bijdraagt aan zijn vermogen om zich aan te passen aan een gezinsomgeving. 

De Barbet wordt gewaardeerd om zijn sociale aard en geniet van interactie met alle gezinsleden, inclusief kinderen.

De zachte en speelse aard van de Barbet maakt hem tot een prettige metgezel voor kinderen. 

Deze honden zijn geduldig en tolereren het speelse gedrag van kinderen goed, mits de kinderen geleerd wordt hoe ze respectvol en voorzichtig met de hond om moeten gaan. 

De Barbet kan, dankzij zijn leergierige aard, makkelijk opgevoed worden om goed om te gaan met de drukte en dynamiek van een gezin met kinderen.

Dankzij de dikke, gekrulde vacht van de Barbet, die in strengen kan vallen, vinden kinderen het vaak leuk om met de hond te spelen en hem te borstelen, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van verantwoordelijkheidsgevoel bij kinderen.

Voordelen van een Barbet

 1. Sociaal en Vriendelijk: De Barbet staat bekend om zijn vriendelijke en vrolijke karakter. Hij gaat goed om met kinderen en andere huisdieren, waardoor hij een uitstekende gezinshond is.
 2. Intelligentie: Deze honden zijn intelligent en leergierig, wat training en socialisatie relatief makkelijk maakt.
 3. Gezondheid: Over het algemeen zijn Barbets een gezond ras, hoewel een goede fokker belangrijk is voor het voorkomen van erfelijke aandoeningen.
 4. Veelzijdig: Ze zijn geschikt voor verschillende hondensporten en activiteiten, waaronder apporteren en zwemmen.
 5. Niet-Verharende Vacht: De vacht van de Barbet verhaart niet veel, wat prettig kan zijn voor mensen met allergieën.

Nadelen van een Barbet

 1. Vachtverzorging: De gekrulde, wollige vacht vereist regelmatige en grondige verzorging om klitten en vervilting te voorkomen.
 2. Bewegingsbehoefte: Als energieke en actieve hond heeft de Barbet dagelijks voldoende beweging nodig.
 3. Beperkte Bekendheid: Buiten Frankrijk is het ras minder bekend, wat kan leiden tot beperkte beschikbaarheid van ervaren fokkers en rasinformatie.

Hoe oud wordt een Barbet

De levensverwachting van een Barbet, een middelgrote en robuuste Franse waterhond, varieert over het algemeen. 

Deze honden kunnen een leeftijd bereiken van ongeveer 13 tot 15 jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren, waaronder genetica, levensstijl, voeding en de algehele gezondheidszorg die ze ontvangen.

Als gezonde en goed gebouwde honden, hebben Barbets vaak een goede levenskwaliteit. Een belangrijke factor die bijdraagt aan hun levensduur is de kwaliteit van de verzorging die ze ontvangen. Dit omvat regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende beweging en mentale stimulatie, evenals goede vachtverzorging.

Prijs van een Barbet

De prijs van een Barbet-puppy van een fokker kan variëren, afhankelijk van diverse factoren zoals de reputatie van de fokker, de bloedlijn van de hond, en of de puppy showkwaliteit of enkel bedoeld is als huisdier. 

Gemiddeld kan een Barbet-puppy van een gerenommeerde fokker tussen de 1.200 en 2.500 euro kosten. Deze prijs weerspiegelt vaak de kosten voor gezondheidsonderzoeken, vaccinaties, en andere zorg die nodig is om de puppies gezond en wel te houden.

Voor wie overweegt een Barbet te adopteren via herplaatsing of uit een asiel, kunnen de kosten aanzienlijk lager zijn. Adoptiekosten variëren meestal tussen de 100 en 300 euro. Deze kosten dekken gewoonlijk basisgezondheidszorg, zoals sterilisatie of castratie, vaccinaties, en soms microchipping.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *