Alles over de Griffon Nivernais: Uiterlijk, verzorging, prijs en meer

De griffon nivernais rust uit naar een lange wandeling

De Griffon Nivernais, met zijn oorsprong in Frankrijk, is een ras dat bekend staat om zijn indrukwekkende jachtcapaciteiten, vooral op wild zwijn. 

Dit ras, dat zijn oorsprong vindt in de gallische windhond en mogelijk verwant is aan rassen zoals de Otterhound en de Grand Bleu de Gascogne, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot voor de Franse Revolutie. 

Na bijna uitgestorven te zijn, werd het ras in de 19e eeuw nieuw leven ingeblazen door de inspanningen van toegewijde fokkers die de oude “Chien Gris” of “Gris de Saint Louis” wilden herstellen.

FCI Groep 6 Lopende honden en zweethonden

De Griffon Nivernais behoort tot Groep 6 van de Fédération Cynologique Internationale (FCI), specifiek tot de sectie van lopende honden, bloedhonden, en verwante rassen. 

Uiterlijke kenmerken van de Griffon Nivernais

De Griffon Nivernais is een indrukwekkende jachthond, afkomstig uit de regio Nivernais in Frankrijk, met een rijke geschiedenis in de jacht op wilde zwijnen. 

Dit ras kenmerkt zich door zijn unieke uiterlijke kenmerken, waaronder een ruwe vacht die varieert van grijs, blauwgrijs tot wolfsgrijs, vaak met een mengsel van zwarte en witte haren. 

De schofthoogte varieert van 55 tot 60 cm, en het ras weegt ongeveer 25 kg, waardoor het een robuuste en gespierde verschijning heeft.

De aftekeningen op de wangen en de tan aftekeningen, soms gemengd met geelbruin waardoor een donkere zweem ontstaat, dragen bij aan zijn kenmerkende uiterlijk.

 Deze honden staan bekend om hun voortreffelijke neus en opmerkelijke stem, eigenschappen die ze bijzonder populair maken bij jagers..

Erfelijke ziektes en aandoeningen bij deze rassen

De Griffon Nivernais, een robuust en uithoudingsvermogen hondenras, staat bekend om zijn jachtvaardigheden en aanhankelijke natuur. 

Ondanks zijn sterke gestel zijn er enkele erfelijke ziektes en aandoeningen waar dit ras gevoelig voor kan zijn. Belangrijke gezondheidsproblemen om op te letten zijn:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij veel hondenrassen, wat kan leiden tot pijn en bewegingsproblemen.
 2. Elleboogdysplasie: Vergelijkbaar met heupdysplasie, maar dan in de ellebogen, wat mobiliteitsproblemen kan veroorzaken.
 3. Oorinfecties: Door hun hangende oren kunnen Griffon Nivernais gevoeliger zijn voor oorinfecties.
 4. Oogproblemen: Waaronder cataract en progressieve retinale atrofie.
 5. Allergieën: Huidallergieën kunnen voorkomen, vaak veroorzaakt door voedsel of omgevingsfactoren.
 6. Entropion: Een aandoening waarbij het ooglid naar binnen rolt, wat irritatie aan het oog veroorzaakt.

Het karakter van deze hond

De Griffon Nivernais, met zijn diep gewortelde afkomst als jachthond, heeft een karakter dat net zo rijk en complex is als zijn geschiedenis. 

Ondanks zijn robuuste uiterlijk, gekenmerkt door een ruige vacht die varieert van grijs, blauwgrijs tot wolfsgrijs, en vaak versierd met tan aftekeningen op de wangen en een mengsel van geelbruin en zwarte en witte haren, is dit ras verrassend aanhankelijk en geduldig.

Bekend om zijn voortreffelijke neus en opmerkelijke stem, blijft de Griffon Nivernais populair bij jagers, vooral voor de jacht op groot wild zoals wilde zwijnen.

Hoewel dit ras oorspronkelijk gefokt werd voor de jacht, heeft het zich ontwikkeld tot een uitstekende gezelschapshond die zeer tolerant is ten opzichte van andere honden en huisdieren. 

Dit komt mede door zijn aanpassingsvermogen aan verschillende leefomgevingen, van het ruige platteland tot de meer besloten stadstuin, mits hij voldoende beweging krijgt. 

Zijn rustige en soms eigenwijze karakter maakt hem een loyale vriend die niet snel geïntimideerd wordt, zelfs niet door groot wild zoals het beruchte wilde zwijn.

Dankzij zijn evenwichtige temperament en grote uithoudingsvermogen is de Griffon Nivernais niet alleen buiten op het land thuis, maar kan hij ook een goede gezelschapshond zijn voor gezinnen met of zonder kinderen.

Griffon nivernais geniet van zijn wandeling bij het strand

De verzorging van de Griffon Nivernais

De verzorging van de Griffon Nivernais vereist aandacht voor zijn unieke vacht en fysieke activiteit. 

Deze honden hebben een ruige, borstelige vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten en het verzamelen van vuil te voorkomen. Ondanks hun ruwharige uiterlijk, hebben ze relatief weinig verzorging nodig vergeleken met andere rassen. 

Echter, regelmatig borstelen helpt bij het verwijderen van dode haren en houdt hun vacht gezond.

Vanwege hun oorsprong als jachthonden hebben Griffon Nivernais een hoog uithoudingsvermogen en vereisen ze voldoende beweging. 

Lange wandelingen of speelsessies in de buitenlucht zijn essentieel om hun energie kwijt te kunnen. 

Dit ras geniet van activiteiten die zowel hun lichaam als hun geest uitdagen, wat hen helpt om gelukkig en evenwichtig te blijven. Aandacht voor hun voeding en het voorkomen van overgewicht is ook essentieel voor hun algehele welzijn.

Socialisatie en opvoeding

De socialisatie en opvoeding van de Griffon Nivernais zijn cruciaal voor het ontwikkelen van een evenwichtig en sociaal dier. 

Dit ras, bekend om zijn sterke jachtinstinct en onafhankelijke aard, profiteert enorm van vroege socialisatie met mensen, andere honden en huisdieren. 

Het introduceren van diverse ervaringen, geluiden en omgevingen op jonge leeftijd helpt hen om te groeien tot zelfverzekerde en aanpasbare volwassenen.

Training moet consistent, positief en geduldig zijn. De Griffon Nivernais waardeert een duidelijke, consequente leiding, maar reageert het beste op beloningsgerichte trainingsmethoden. 

Hun intelligentie en onafhankelijkheid kunnen een uitdaging vormen, maar ook een kans voor eigenaren om boeiende trainingssessies te creëren die zowel de hond als de eigenaar ten goede komen.

Activiteiten die hun mentale en fysieke behoeften bevredigen, zoals speurwerk en behendigheid, zijn uitstekend voor deze honden. Het bevordert niet alleen hun natuurlijke vaardigheden, maar versterkt ook de band tussen hond en eigenaar.

Hoeveel ervaring vereist een Griffon Nivernais

De Griffon Nivernais, met zijn eigenzinnige karakter en sterke jachtinstinct, kan zowel voor ervaren als onervaren hondeneigenaren een passende metgezel zijn, mits er rekening wordt gehouden met bepaalde aspecten van zijn zorg en opvoeding. 

Voor ervaren hondeneigenaren kan dit ras een vreugde zijn vanwege hun complexe karakter en vermogen om te leren, wat ruimte biedt voor uitdagende training en activiteiten die beide partijen kunnen waarderen.

 De Griffon Nivernais heeft een consequente, geduldige benadering nodig, iets wat ervaren eigenaren waarschijnlijk beter kunnen bieden.

Onervaren eigenaren moeten zich echter niet laten afschrikken. Met de juiste instelling, bereidheid om te leren en toewijding aan training en socialisatie, kan ook een beginner een succesvolle en bevredigende relatie met een Griffon Nivernais opbouwen. 

Het kan voor hen voordelig zijn zich aan te sluiten bij hondentrainingscursussen of hulp te zoeken bij professionals om zowel hun eigen vaardigheden te ontwikkelen als hun hond goed op te voeden.

Is training noodzakelijk?

Training is essentieel voor de Griffon Nivernais, een ras met een rijke jachtgeschiedenis en een sterk ontwikkeld jachtinstinct. 

Deze honden zijn intelligent en hebben een onafhankelijke geest, wat training zowel noodzakelijk als soms uitdagend maakt. 

Door hun intelligentie kunnen ze snel leren, maar hun onafhankelijkheid vereist een consequente en geduldige benadering tijdens de trainingssessies.

De nadruk moet liggen op positieve versterking en beloningen, om hun natuurlijke gedrag te kanaliseren op een manier die zowel voor de hond als voor de eigenaar bevredigend is. 

Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat deze honden goed aangepast en beheersbaar zijn in verschillende situaties. 

Het zal ook helpen om eventuele ongewenste gedragingen, die kunnen voortvloeien uit hun jachtinstinct en onafhankelijkheid, te minimaliseren.

Hoeveel beweging heeft een Griffon Nivernais nodig?

De Griffon Nivernais, bekend om zijn uithoudingsvermogen en jachtinstinct, heeft dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid beweging nodig. 

Als ras dat gefokt is voor de jacht, heeft deze hond veel ruimte en tijd nodig om te rennen, te verkennen en zijn natuurlijke driften te uiten. 

Idealiter hebben ze dagelijks minimaal een tot twee uur beweging nodig, verdeeld over meerdere wandelingen, speelsessies, of activiteiten die hen fysiek en mentaal stimuleren.

Lange wandelingen, joggen of fietsen naast de eigenaar, en het spelen in een veilig omheinde ruimte zijn uitstekende manieren om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen. 

Activiteiten die hun jachtvaardigheden simuleren, zoals speurwerk of behendigheidstraining, kunnen ook zeer bevredigend zijn voor de Griffon Nivernais.

Het is belangrijk om rekening te houden met de leeftijd, gezondheid en individuele behoeften van de hond. 

Pups en jonge honden hebben vaak meer energie en kunnen meer beweging nodig hebben, terwijl oudere honden het misschien rustiger aan moeten doen. 

Onvoldoende beweging kan leiden tot gedragsproblemen en gezondheidsproblemen, dus het is cruciaal om ervoor te zorgen dat deze actieve honden voldoende gestimuleerd worden.

De griffon nivernais speelt graag in de natuur

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Griffon Nivernais staat bekend als een aanhankelijk en vriendelijk ras dat over het algemeen goed overweg kan met kinderen en andere huisdieren. 

Met zijn kalme en geduldige karakter is hij een uitstekende metgezel voor gezinnen. Zijn tolerantie en zachtaardige aard maken hem geschikt voor een huiselijke omgeving met kinderen, mits er sprake is van respectvolle interactie en toezicht.

Ook in de omgang met andere huisdieren, waaronder honden, toont de Griffon Nivernais zich tolerant en sociaal. Vroege socialisatie en positieve trainingsmethoden zijn essentieel om deze harmonieuze interacties te bevorderen. 

Door hem al op jonge leeftijd te laten kennismaken met verschillende mensen, dieren en situaties, ontwikkelt hij een goed gemanierd gedrag en leert hij hoe hij zich in diverse omstandigheden moet gedragen.

Desondanks kan zijn jachtinstinct soms naar boven komen, vooral bij het zien van kleinere dieren of in een spel. Het is belangrijk dit in gedachten te houden en situaties waarin hij dit instinct kan uiten onder controle te houden.

Voordelen van een Griffon Nivernais

 1. Aanhankelijke Persoonlijkheid: Zeer liefdevol en loyaal aan zijn gezin, wat hem een uitstekende gezelschapshond maakt.
 2. Goede Jachtcapaciteiten: Uitstekende jachthond met een sterke neus, ideaal voor de jacht op wild zwijn en ander groot wild.
 3. Sociaal met Andere Dieren: Over het algemeen goed met andere huisdieren, mits goed gesocialiseerd.
 4. Robuuste Gezondheid: Met de juiste zorg en voeding een overwegend gezond ras.
 5. Actief en Energiek: Heeft een natuurlijke drang tot beweging, ideaal voor actieve eigenaren.

Nadelen van een Griffon Nivernais

 1. Hoge Bewegingsbehoefte: Vereist dagelijks veel beweging en activiteit om gelukkig te blijven.
 2. Vachtverzorging: De ruwe vacht heeft regelmatige verzorging nodig om klitten en vuil te voorkomen.
 3. Jachtinstinct: Kan een uitdaging vormen in gebieden met veel wild of kleinere huisdieren.
 4. Koppigheid: Kan soms eigenwijs zijn, wat consistente en geduldige training vereist.
 5. Sociale Behoeften: Heeft veel sociale interactie nodig en doet het niet goed als hij langere tijd alleen wordt gelaten.

Levensverwachting

De Griffon Nivernais staat bekend als een robuust en veerkrachtig hondenras met een redelijk lange levensverwachting voor zijn grootte. 

Over het algemeen kunnen eigenaren verwachten dat hun Griffon Nivernais een levensduur heeft van ongeveer 10 tot 14 jaar.

Prijs bij fokkers

De prijs van een Griffon Nivernais puppy in Nederland ligt gemiddeld tussen de €800 en €1.000.

De prijs kan variëren op basis van diverse factoren:

 • Reputatie van de fokker: Fokkers die erkend zijn en honden van showkwaliteit of uit kampioensbloedlijnen hebben, vragen vaak hogere prijzen.
 • Stamboom: Pups met een erkende stamboom van de Nederlandse Kennel Club kosten meer dan die zonder stamboom.
 • Kleur: Zeldzame kleuren zoals wit met rood kunnen de prijs opdrijven.
 • Geslacht: Reuen kunnen soms duurder zijn dan teven.
 • Leeftijd: Volwassen Griffon Nivernais zijn meestal goedkoper dan puppy’s.

Als je de unieke uitstraling, het loyale karakter en het jachtinstinct van de Griffon Nivernais waardeert, overweeg dan deze vergelijkbare rassen in Nederland die mogelijk beter beschikbaar of minder prijzig zijn:

 • Duitse Brak: Prijzen tussen €800 en €1.000.
 • Hollandse Kooikerhondje: Prijzen tussen €800 en €1.200.
 • Dwergschnauzer: Prijzen tussen €500 en €800.

Aanvullende tips:

 • Doe je onderzoek: Griffon Nivernais vereisen veel beweging en mentale stimulatie.
 • Ontmoet de fokker en de ouders: Beoordeel de gezondheid en het temperament van de pups persoonlijk.
 • Vroeg trainen en socialiseren: Essentieel voor goede aanpassing van deze intelligente honden.
 • Oefenbehoeften: Ze hebben veel fysieke activiteit en mentale uitdagingen nodig, ideaal voor actieve gezinnen.

Fokkers vinden:

 • Zoek online naar fokkers van Griffon Nivernais. Controleer hun reputatie en of ze bij de nederlandse kennel club zijn aangesloten.
 • Neem contact op met de rasvereniging voor Griffon Nivernais in Nederland voor aanbevelingen van fokkers.
 • Bezoek hondenshows om fokkers te ontmoeten en meer over het ras te leren.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *