Griffon Bleu de Gascogne – Karakter, uiterlijk, prijs en meer

griffon bleu de bascogne rust uit naar een lange wandeling

De Griffon Bleu de Gascogne is een ras met een rijke geschiedenis, diep geworteld in de Franse jachttraditie. 

Deze hond, bekend om zijn kenmerkende ruwharige vacht en levendige uitstraling, heeft zijn oorsprong aan de voet van de Pyreneeën. 

De Griffon Bleu is ontstaan uit een zorgvuldige kruising tussen de Grand Bleu de Gascogne en lokale griffon-rassen, wat resulteerde in een hond met uitstekende jachteigenschappen, vooral voor de jacht op wilde zwijnen en hazen.

De exacte oorsprong en welke griffon de grondslag vormt voor de Griffon Bleu de Gascogne is niet volledig bekend, maar de mix van rassen heeft ongetwijfeld bijgedragen aan zijn veelzijdigheid en charme. 

Naast zijn jachtkwaliteiten, wordt hij gewaardeerd om zijn vermogen zich aan te passen en zijn weinig veeleisende aard, wat hem tot een geliefd lid van vele huishoudens maakt.

FCI rasgroep 6 lopende honden en zweethonden

De Griffon Bleu de Gascogne is een indrukwekkende Franse jachthond, bekend om zijn unieke blauw gemarmerde vacht en scherpe jachtinstinct. Dit ras behoort tot de FCI Groep 6, die lopende honden, zweethonden en verwante rassen omvat. 

Deze groep bevat honden die gespecialiseerd zijn in het volgen van geursporen en worden vaak ingezet bij de jacht op groot wild, zoals herten en wilde zwijnen, of voor het volgen van een koud spoor.

De Griffon Bleu de Gascogne staat bekend om zijn uitstekende neus, uithoudingsvermogen en de capaciteit om over lange afstanden te werken, wat hem een gewaardeerde partner maakt voor jagers.

Algemeen beeld en uiterlijk van deze rassen

De Griffon Bleu de Gascogne, met een schofthoogte variërend van 48 tot 57 cm, is een majestueuze verschijning, diep geworteld in de jachttraditie van de streek. 

Deze honden, ook wel bleu griffonés genoemd, onderscheiden zich door hun unieke ruwharige vacht, die rijk is aan aftekeningen van gespikkeld zwart en wit. 

Hun afstamming is het resultaat van een zorgvuldige kruising tussen de Bleu de Gascogne en diverse Griffon-rassen, resulterend in een hond die zowel aantrekkelijk als functioneel is voor de jacht.

Kenmerkend voor dit ras zijn de levendige ogen die boven de ogen zijn geplaatst, waardoor ze een alerte en intelligente blik hebben. 

Hun oren zijn minder laag aangehecht dan bij andere Bleu-variëteiten, en minder gedraaid, wat hun gezicht een open uitstraling geeft. Dit bevordert hun vermogen om geuren te volgen tijdens de jacht.

Dit ras is niet alleen prachtig om te zien maar heeft ook een zacht karakter, waardoor ze zich gemakkelijk aanpassen aan verschillende omgevingen en goed omgaan met kinderen en andere huisdieren. 

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Griffon Bleu de Gascogne is een ras met een aantal erfelijke ziekten en aandoeningen waar potentiële eigenaren rekening mee moeten houden. Hoewel dit ras over het algemeen gezond is, zijn er enkele gezondheidsproblemen die vaker voorkomen:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomende aandoening bij veel hondenrassen, waarbij de heupgewrichten niet correct gevormd zijn, wat kan leiden tot pijn en artritis.
 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie, betreft dit een ontwikkelingsstoornis van de ellebooggewrichten.
 3. Osteochondritis Dissecans (OCD): Een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten beschadigd raakt, vaak in de schouder, wat pijn en beperkte beweging veroorzaakt.
 4. Entropion: Een oogaandoening waarbij het ooglid naar binnen rolt, waardoor de wimpers tegen het oog schuren en irritatie veroorzaken.
 5. Epileptische aanvallen: Sommige Griffon Bleu de Gascogne kunnen vatbaar zijn voor epilepsie, wat tot onverwachte aanvallen leidt.
 6. Maagtorsie: Ook bekend als maagkanteling, een levensbedreigende aandoening waarbij de maag draait en opzwelt.

Het karakter van de Griffon Bleu de Gascogne

Dit ras verlangt weinig, behalve de gelegenheid om zijn energie kwijt te kunnen, en past zich moeiteloos aan het gezinsleven aan. 

De Griffon Bleu de Gascogne heeft een zacht karakter dat makkelijk tot gehoorzaamheid leidt, mits er voldoende aandacht besteed wordt aan socialisatie en training. 

Hun vrolijke sabelvormig gedragen staart en de stevige rug tonen hun robuuste aard, terwijl hun aanpassingsvermogen en trouw hen tot ideale huisdieren maken. 

Ze genieten van lange wandelingen en zijn geschikt voor de jacht, maar ook voor het deelnemen aan diverse hondensporten, waardoor ze een actieve en intelligente metgezel zijn voor wie op zoek is naar een hond die zowel in het veld als thuis uitblinkt.

griffon bleu de bascogne geniet van zijn dagelijkse wandeling door de natuur

Vacht en onderhoud

De Griffon Bleu de Gascogne vereist aandachtige verzorging om zijn unieke ruwharige vacht, die kenmerkend is voor dit ras, in topconditie te houden. 

Deze vacht, versierd met gespikkeld zwart en wit, verlangt regelmatige borsteling om dode haren te verwijderen en om het natuurlijke, aantrekkelijke effect te behouden. 

Vooral de verzorging rondom de oren, die iets hoger en minder gedraaid zijn aangehecht dan bij andere bleu-variëteiten, vereist specifieke aandacht om klitten en vuilophoping te voorkomen.

De Griffon Bleu, bekend om zijn energieke aard, heeft voldoende lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. 

Dit betekent niet alleen fysieke activiteit maar ook mentale stimulatie, gezien zijn scherpe intelligentie en jachtherkomst. 

Een gebalanceerd dieet is essentieel om zijn stevige lichaamsbouw en goede gezondheid te ondersteunen, rekening houdend met eventuele erfelijke ziekten en aandoeningen die in het ras voorkomen.

Socialisatie en opvoeding van de Griffon Bleu de Gascogne

De socialisatie en opvoeding van de Griffon Bleu de Gascogne zijn cruciaal voor het ontwikkelen van een goed aangepaste en evenwichtige hond. 

Vanaf puppy-leeftijd is het belangrijk om deze energieke hond bloot te stellen aan diverse mensen, dieren, omgevingen en situaties. Dit helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat hij zich moeiteloos aanpast aan nieuwe ervaringen.

Een Griffon Bleu heeft een aanhankelijke aard maar kan ook eigenzinnig zijn, wat een consequente, maar zachte trainingsaanpak vereist. 

Positieve bekrachtiging en geduld zijn sleutelwoorden; harde of strikte methoden passen niet bij de gevoelige aard van dit ras. 

Het is belangrijk om hen van jongs af aan gehoorzaamheid te leren, waarbij men moet letten op hun neiging om afgeleid te worden, vooral tijdens activiteiten die hun jachtinstinct prikkelen.

Deze honden genieten van het gezelschap van hun eigenaars en zijn graag betrokken bij familieactiviteiten. Daarnaast is het van belang om hen vroeg te leren hoe ze alleen kunnen zijn om scheidingsangst te voorkomen.

Hoeveel ervaring vereist een Griffon Bleu de Gascogne

Het hebben van een Griffon Bleu de Gascogne vereist een gemiddeld niveau van ervaring met honden. 

Door zijn intelligente, aanhankelijke, maar soms eigenzinnige aard, is het belangrijk voor een eigenaar om te weten hoe positieve trainingsmethoden toe te passen. 

Deze honden reageren het beste op geduld en consistentie, zonder de noodzaak voor harde disciplinaire maatregelen.

Nieuwe eigenaren moeten bereid zijn tijd te investeren in de socialisatie en training van hun Griffon Bleu om ervoor te zorgen dat hij zich ontwikkelt tot een evenwichtige en gelukkige hond. 

Kennis over het belang van fysieke en mentale stimulatie is ook essentieel, aangezien dit ras veel energie heeft en graag actief blijft.

Hoewel voorkennis over het ras of ervaring met soortgelijke honden nuttig kan zijn, kunnen ook minder ervaren hondeneigenaren succesvol zijn in het opvoeden van een Griffon Bleu, mits ze bereid zijn zich te verdiepen in de specifieke behoeften van het ras.

Is training noodzakelijk?

Training is absoluut noodzakelijk voor de Griffon Bleu de Gascogne, niet alleen vanwege zijn intelligentie en energie, maar ook om zijn natuurlijke jachtinstinct in goede banen te leiden. 

Deze honden staan bekend om hun scherpe geest en leergierigheid, wat hen uitstekende kandidaten maakt voor verschillende soorten training, waaronder gehoorzaamheid, behendigheid, en zelfs speurwerk.

Vanwege hun aanhankelijke aard en verlangen om nauw betrokken te zijn bij hun gezin, reageren Griffon Bleus bijzonder goed op positieve versterkingstechnieken. 

Deze methoden bevorderen niet alleen een sterke band tussen hond en eigenaar, maar versterken ook het gewenste gedrag op een manier die zowel respectvol als motiverend is voor de hond.

Consistentie is sleutel bij de training van deze ras. Vroegtijdige socialisatie en puppytrainingen zijn essentieel om een evenwichtige en sociaal vaardige hond te ontwikkelen. 

Dit helpt bij het verminderen van potentieel ongewenst gedrag, zoals overmatig blaffen of terughoudendheid tegenover onbekenden.

Hoeveel beweging heeft een Griffon Bleu de Gascogne nodig?

De Griffon Bleu de Gascogne, met zijn levendige en energieke aard, heeft dagelijks een behoorlijke hoeveelheid beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. 

Deze ras, oorspronkelijk gefokt voor de jacht, beschikt over veel uithoudingsvermogen en een natuurlijke drang om te verkennen en te jagen, wat betekent dat hij niet tevreden zal zijn met enkel korte wandelingen aan de lijn.

Een dagelijkse routine van minstens een uur tot anderhalf uur aan actieve beweging wordt aanbevolen. 

Dit kan inclusief lange wandelingen, hardlopen, en spelen in een veilig omheinde ruimte zijn, waar ze vrij kunnen bewegen en hun natuurlijke gedrag kunnen uiten. 

Activiteiten die mentale stimulatie bieden, zoals speur- of behendigheidstrainingen, zijn ook uitstekend voor deze ras.

Close up van de griffon bleu de bascogne

Hoe is de omgang met kinderen en andere huisdieren

De Griffon Bleu de Gascogne staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter, wat hem een uitstekende gezelschapshond maakt voor gezinnen met kinderen. 

Hij is geduldig en speels, waardoor hij goed kan omgaan met de energie en spontaniteit van kinderen. 

Belangrijk is wel dat zowel de hond als de kinderen leren hoe ze respectvol met elkaar om moeten gaan; kinderen moeten leren de hond niet te plagen of ruw te behandelen.

Deze hond staat ook open voor omgang met andere huisdieren, inclusief andere honden. Vanwege zijn jachtafkomst kan de Griffon Bleu een sterk jachtinstinct hebben, wat soms een uitdaging kan vormen in de omgang met kleinere dieren zoals katten of knaagdieren. 

Vroege socialisatie en training zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat ze leren om vreedzaam samen te leven met andere huisdieren.

Voordelen van een Griffon Bleu de Gascogne

 1. Aanhankelijk en loyaal: Ze staan bekend om hun sterke band met hun familieleden, wat ze tot uitstekende gezelschapsdieren maakt.
 2. Goed met kinderen en andere huisdieren: Als ze goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze goed overweg met kinderen en andere huisdieren.
 3. Intelligent en trainbaar: Deze honden zijn slim en kunnen goed leren, vooral met positieve bekrachtiging.
 4. Actief en energiek: Ze zijn geweldig voor actieve gezinnen die van buitenactiviteiten houden.
 5. Uniek uiterlijk: Hun onderscheidende uiterlijk en vacht maken ze tot een opvallende verschijning.

Nadelen van een Griffon Bleu de Gascogne

 1. Veel beweging nodig: Ze vereisen dagelijks veel beweging, wat niet ideaal is voor iedereen.
 2. Kan luidruchtig zijn: Hun jachtherkomst betekent dat ze soms luid kunnen zijn, wat problematisch kan zijn in sommige woonomgevingen.
 3. Verzorging: Hun vacht heeft regelmatige verzorging nodig om klitten en ophoping van vuil te voorkomen.
 4. Potentiële gezondheidsproblemen: Zoals bij veel rassen, kunnen er erfelijke gezondheidsproblemen voorkomen.
 5. Sterk jachtinstinct: Hun jachtinstinct kan leiden tot achtervolgen van kleine dieren, wat niet altijd geschikt is voor elke omgeving.

Levensverwachting

De Griffon Bleu de Gascogne is een robuust en gezond hondenras met een verwachte levensduur die gemiddeld tussen de 10 en 14 jaar ligt. 

Prijs bij fokkers en adoptie

De prijs van een Griffon Bleu de Gascogne puppy in Nederland ligt gemiddeld tussen de €1.000 en €1.200.

Factoren die de prijs kunnen beïnvloeden zijn:

 • Reputatie van de fokker: Erkende fokkers met honden met showkwaliteit of uit kampioensbloedlijnen vragen doorgaans meer.
 • Stamboom: Pups met een erkende stamboom van de Nederlandse Kennel Club (NKHSV) zijn duurder dan pups zonder stamboom.
 • Kleur: Zeldzame kleuren zoals wit met rood kunnen duurder zijn.
 • Geslacht: Reuen zijn soms duurder dan teven.
 • Leeftijd: Volwassen Griffon Bleus de Gascogne zijn meestal goedkoper dan puppy’s.

Soortgelijke rassen

 • Grand Bleu de Gascogne: Gelijk temperament en jachtvaardigheden, prijzen tussen €800 en €1.000.
 • Franse Brak: Populaire jachthond, aanhankelijk karakter, prijzen tussen €600 en €800.
 • Dwergschnauzer: Populair om zijn scherpe karakter en baard, prijzen tussen €500 en €800.

Aanvullende tips

 • Onderzoek doen: Griffon Bleus de Gascogne vereisen veel beweging, training en mentale stimulatie.
 • Ontmoet de fokker en de ouders: Beoordeel de gezondheid en het temperament van de pups.
 • Vroeg trainen en socialiseren: Essentieel voor goede aanpassing.
 • Oefenbehoeften: Dagelijkse wandelingen, speeltijd en training zijn noodzakelijk.

Fokkers vinden

 • Zoek online naar fokkers van Griffon Bleus de Gascogne in Nederland. Controleer hun reputatie en aansluiting bij de Nederlandse kennel club.
 • Neem contact op met de rasvereniging voor Griffon Bleus de Gascogne in Nederland voor fokkeraanbevelingen.
 • Bezoek hondenshows om fokkers te ontmoeten en meer over het ras te leren.

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *