Alles over de Duitse Brak: rasinformatie, prijs en meer

De duitse brak een hondenras afkomstig uit is uit Olpe, Duitsland.

De Duitse brak, een ras met een rijke geschiedenis, is door de eeuwen heen ontwikkeld als een veelzijdige jachthond. Zijn oorsprong ligt diep geworteld in de Duitse jachttraditie, waarbij deze honden werden gebruikt voor de jacht op haas, wild zwijn en edelhert. 

Het ras staat bekend om zijn aanhankelijke karakter, soms verlegen maar altijd met een sterke jachtpassie. Zijn uiterlijke kenmerken, zoals de zwarte zadel over een rood lichaam, de witte snuit en eventueel een gesloten halsring of een wit puntje aan de staart, maken hem onmiskenbaar.

In de 19e eeuw werd de rasstandaard voor de Duitse brak opgesteld, die de Duitse brak in zijn huidige verschijningsvorm definieert. Deze brakken zijn niet alleen zachtaardig en gehoorzaam maar bezitten ook een fervente jachtpassie. 

De Duitse brak heeft een gestrekt, adellijke voorkomen, gecombineerd met hun lichtgebouwde, krachtige lichaam, maakt hen tot ideale jachthonden.

Vooral in de regio Olpe, in het Sauerland, is de Duitse brak veelvuldig te vinden. Dit gebied staat bekend om zijn rijke jachtgronden, waar de Duitse brak zijn vaardigheden en passie voor de jacht ten volle kan benutten.

FCI Groep 6 lopende honden

De Duitse brak, een hondenras dat bekend staat om zijn uitstekende jachtkwaliteiten, is ingedeeld in Groep 6 van de Fédération Cynologique Internationale (FCI). 

Deze groep omvat lopende honden, zweethonden en verwante rassen. De Duitse brak is specifiek gefokt voor het volgen van wild over lange afstanden, dankzij zijn sterke jachtpassie en uithoudingsvermogen. 

Dit ras is bijzonder veelzijdig, bekwaam in het volgen van zowel klein als groot wild en wordt gewaardeerd door jagers voor zijn vasthoudendheid en vaardigheid in het werk op het veld.

Met zijn gestrekte, adellijke bouw en karakteristieke aftekeningen – waaronder een zwart zadel op een anders rood en wit lichaam – is de Duitse brak niet alleen functioneel maar ook esthetisch aantrekkelijk. 

Zijn aanhankelijke aard maakt hem tot een geliefd gezelschapsdier, hoewel zijn sterke jachtpassie een omgeving vereist waar hij voldoende fysieke en mentale stimulatie kan krijgen.

Algemeen beeld en rasvereniging

Het algemene beeld van de Duitse Brak is dat van een zachtaardige, aanhankelijke tot ietwat verlegen hond, die uitblinkt zowel in gezelschap als in de jacht. 

Dit ras, dat voornamelijk in Olpe, Sauerland voorkomt, is bekend om zijn gestrekte, adellijke uiterlijk met een lichtgebouwde bouw, kenmerkend door de rood met zwart zadel en vaak een witte bles of gesloten halsring. 

Hun vacht vereist minimale verzorging, maar ze hebben wel veel beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen en hun jachtpassie te voldoen.

De Duitse Brakkenclub, een rasvereniging toegewijd aan dit ras, benadrukt het belang van consequente opvoeding en positieve bekrachtiging van goed gedrag. 

Deze honden zijn ideaal voor actieve gezinnen die hen veel aandacht, zorg en voldoende bewegingsmogelijkheden kunnen bieden. 

De club adviseert eigenaren om altijd alert te zijn tijdens wandelingen, vooral in de buurt van verkeer, en benadrukt het belang van een vrije wandeling in veilige omgevingen om ongewenst gedrag te voorkomen.

Jachtinstinct

De Duitse Brak is een lichtgebouwde hond die behoort tot de zachtaardige en aanhankelijke brakken, met een karakter dat soms iets verlegen kan zijn. 

Deze hondenras, vooral veel voorkomend in Olpe, Sauerland, is echter buiten een fervent jager. Met een gestrekt adellijk hoofd, een karakteristieke vleeskleurige streep op de snuit, en een staartpunt die vaak in beweging is, heeft de Duitse Brak een sterk jachtinstinct. 

Ze staan hoog op de benen en hun vacht komt in kleurvariëteiten zoals rood met zwart zadel en witte aftekeningen, waaronder een doorlopende bles en bij voorkeur een gesloten halsring.

De Duitse Brak is immers een jachthond, gefokt voor het volgen van zweetsporen en het jagen op klein wild. 

Dit vraagt om consequente opvoeding en training, waarbij goed gedrag meer bereikt wordt dan met het bestraffen van verkeerd gedrag. Aandacht en zorg zijn essentieel om hun jachtpassie in goede banen te leiden en om ervoor te zorgen dat deze honden hun aanhankelijke karakter kunnen behouden. 

Wandelen zonder te wachten en letten op hun reacties zijn belangrijk, omdat ze tijdens de jacht nooit aarzelen. Hun lichte boog en bijna borstelige vacht benadrukken hun elegantie en kracht als jachthonden.

Het uiterlijk van de Duitse Brak

De Duitse Brak, met zijn unieke gestalte en karakteristieke aftekeningen, is een lichtgebouwde en elegant gestrekte hond, die behoort tot de zachtaardige en soms iets verlegen honden met een sterke jachtpassie. 

Deze honden zijn herkenbaar aan hun rood met zwart zadel en witte bles, die hun adellijke hoofd, voorzien van een vleeskleurige vlinderneus, accentueert. 

Deze honden staan hoog op de benen en hebben een krachtig gebouwde lichaamsbouw, met een schofthoogte die varieert tussen de 40 cm, waardoor ze een imposant beeld vormen.

Met zijn vleeskleurige neusspiegel, doorlopende bles, en eventueel een gesloten halsring, heeft de Duitse Brak een onderscheidend uiterlijk dat zijn jachtherkomst eer aan doet.

Erfelijke ziektes en aandoeningen

De Duitse Brak, net als vele andere hondenrassen, kan vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen.

Hoewel de algehele gezondheid van het ras als goed wordt beschouwd, zijn er enkele aandoeningen waar fokkers en eigenaren op moeten letten:

 1. Heupdysplasie – Een aandoening die de heupgewrichten beïnvloedt, vaak leidend tot artritis of pijnlijkheid.
 2. Elleboogdysplasie – Vergelijkbaar met heupdysplasie, maar dan in de ellebogen, kan het bewegingsproblemen veroorzaken.
 3. Progressieve Retina Atrofie (PRA) – Een oogziekte die kan leiden tot nachtblindheid en uiteindelijk tot volledige blindheid.
 4. Epilepsie – Een neurologische aandoening die aanvallen kan veroorzaken.
 5. Hartziekten – Inclusief aandoeningen zoals cardiomyopathie, die het hart beïnvloeden.
 6. Hypothyreoïdie – Een tekort aan schildklierhormonen, wat kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen.
 7. Oorinfecties – Vanwege hun hangende oren kunnen Duitse Brakken vatbaarder zijn voor oorinfecties.
 8. Huidallergieën – Huidproblemen kunnen voorkomen, vaak als gevolg van allergieën.

Het karakter van de Duitse Brak

De Duitse Brak staat bekend als een zachtaardige, aanhankelijke en soms iets verlegen hond, wat hem tot een ideale gezelschapshond maakt. 

Deze lichtgebouwde jachthond, met een gestrekt adellijk voorkomen, is vooral in Sauerland en Olpe een fervent jager en toont buiten een grote vasthoudendheid. 

Thuis is hij rustig en gehoorzaam, en hij hecht veel waarde aan de aandacht en zorg van zijn eigenaren.

Ondanks zijn jachtpassie, behoudt de Duitse Brak zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter, zelfs in de aanwezigheid van vreemden, mits hij goed opgevoed en gesocialiseerd is vanaf jonge leeftijd. 

Het belonen van goed gedrag is effectiever dan het bestraffen van ongewenst gedrag, waarbij consequent zijn cruciaal is om zijn respect en vertrouwen te winnen.

Deze honden zijn zeer gehecht aan hun familie en kunnen goed overweg met kinderen, waardoor ze een uitstekende aanvulling zijn op het gezin. 

Hun behoefte aan beweging en mentale stimulatie maakt hen geschikt voor actieve eigenaren die de tijd willen nemen om met hun hond te wandelen en hem deel te laten uitmaken van hun dagelijkse activiteiten.

hondenras duitse brak ruikt iets op een veld met zijn jachtinstinct

De Verzorging van de Duitse Brak

De verzorging van de Duitse Brak, een zachtaardige en aanhankelijke hond, is relatief eenvoudig en vereist vooral aandacht voor zijn fysieke en emotionele welzijn. 

Deze lichtgebouwde honden met een gestrekt adellijk uiterlijk hebben een vacht die minimaal onderhoud nodig heeft. Regelmatig borstelen is voldoende om dode haren te verwijderen en de vacht schoon en gezond te houden. 

Vooral tijdens de ruiperiode kan het borstelen intensiever zijn om te helpen met het verwijderen van losse haren.

Beweging is cruciaal voor de Duitse Brak, die van nature een hoog energieniveau heeft en een sterke jachtpassie bezit. Dagelijkse lange wandelingen of speelsessies helpen om zijn energie kwijt te raken en voorkomen ongewenst gedrag door verveling.

Socialisatie en opvoeding van de Duitse brak

De socialisatie en opvoeding van de Duitse Brak vereisen aandacht en toewijding, gezien hun zachtaardige, aanhankelijke tot ietwat verlegen aard. Deze lichtgebouwde honden, vooral bekend in Olpe, Sauerland, zijn ideale honden die een consequente opvoeding nodig hebben om hun zeer dichte karakter te behouden. 

Het is essentieel om consequent te zijn en goed gedrag te belonen, wat meer bereikt dan het bestraffen van verkeerd gedrag.

Deze honden, die een adellijk hoofd met een vleeskleurige vlinderneus en vaak een doorlopende bles of een gesloten halsring vertonen, moeten van jongs af aan leren dat ze kunnen vertrouwen op hun begeleiders. 

Dit bouwt niet alleen een hart voor dieren op maar zorgt er ook voor dat hun jachtpassie in goede banen wordt geleid. De Duitse Brak, een fervent jager, moet leren om zijn energie positief te gebruiken en niet afgeleid te worden door zijn natuurlijke instincten.

Socialisatie omvat ook het wennen aan verschillende omgevingen en situaties, zodat de hond leert hoe hij zich buiten moet gedragen, met name in de buurt van verkeer. 

Het leren om niet weg te lopen en terug te komen wanneer dat gevraagd wordt, is cruciaal voor hun veiligheid. 

Een goed gesocialiseerde Duitse Brak is een trouwe, volgzame metgezel die zijn plek binnen het gezin kent en zijn jachtpassie op een gecontroleerde manier kan uitoefenen.

Hoeveel ervaring vereist een Duitse brak

De Duitse Brak, bekend om zijn zachtaardige, aanhankelijke karakter en sterke jachtpassie, kan zowel voor ervaren als onervaren hondeneigenaren een goede metgezel zijn. Voor onervaren eigenaren kan de Duitse Brak een uitdaging vormen vanwege zijn jachtpassie en de noodzaak van consequente opvoeding en training. 

Deze honden vereisen geduld en begrip van hun natuurlijke gedrag, evenals een toewijding om hen goed gesocialiseerd en fysiek actief te houden.

Ervaring met honden kan helpen bij het navigeren door de specifieke behoeften van deze lichtgebouwde, energieke honden, vooral als het gaat om hun training en het beheersen van hun jachtdrift. 

Ervaren eigenaren zullen wellicht beter uitgerust zijn om hun aanhankelijke maar soms verlegen aard te begrijpen en te voldoen aan hun behoefte aan beweging en mentale stimulatie.

Ongeacht de ervaring, is het belangrijk voor eigenaren om te investeren in de opvoeding van hun Duitse Brak, van puppy-leeftijd af aan, om een gehoorzame, goed aangepaste hond te garanderen. 

Zowel ervaren als onervaren eigenaren moeten bereid zijn tijd en energie te steken in training, socialisatie en lichamelijke activiteiten om het beste in deze prachtige honden naar boven te halen.

Is training noodzakelijk?

Training is essentieel voor de Duitse Brak, een ras dat bekend staat om zijn zachtaardigheid, aanhankelijkheid, en sterke jachtpassie. 

Deze lichtgebouwde honden met een gestrekt adellijk voorkomen en een diepgewortelde drang om te jagen, vereisen een consequente, geduldige opvoeding om hun potentieel volledig te benutten en ongewenst gedrag te voorkomen. 

Training helpt niet alleen bij het versterken van de band tussen hond en eigenaar, maar zorgt er ook voor dat de Duitse Brak zijn natuurlijke instincten op een positieve manier kan uiten.

De training moet al vroeg beginnen, idealiter vanaf puppy-leeftijd, en focussen op gehoorzaamheid, socialisatie, en het aanleren van commando’s. 

Deze basis zorgt ervoor dat de hond zich ontwikkelt tot een goed aangepaste, sociale en gehoorzame metgezel. 

Bovendien is het belangrijk om hun jachtpassie te beheersen door middel van gecontroleerde jachtspellen en activiteiten die zowel hun fysieke als mentale behoeften vervullen.

Hoeveel beweging heeft een Duitse brak nodig?

De Duitse Brak, een energieke en enthousiaste jachthond, heeft dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid beweging nodig om fysiek en mentaal gezond te blijven. 

Ideaal gezien vereist dit ras ongeveer 60 tot 90 minuten beweging per dag. Deze activiteit kan bestaan uit lange wandelingen, joggen, spelen in een veilig omheinde ruimte, of specifieke trainingen die gericht zijn op hun jachtvaardigheden.

Het is belangrijk om hun natuurlijke jachtdrift en uithoudingsvermogen in gedachten te houden bij het kiezen van activiteiten. 

Activiteiten die mentale stimulatie bieden, zoals speur- en zoekspelletjes, kunnen ook helpen om de Duitse Brak mentaal uitgedaagd te houden. 

Dit ras houdt ervan om taken te voltooien en te werken, dus het betrekken van de hond bij jachtgerelateerde oefeningen of behendigheidstraining kan zeer bevredigend zijn voor zowel de hond als de eigenaar.

hondenras duitse brak rust uit tijdens het wandelen

Hoe is de omgang met kinderen?

De Duitse Brak staat bekend als een zachtaardig en aanhankelijk ras dat goed overweg kan met kinderen. 

Dankzij hun geduldige en tolerante aard kunnen ze uitstekende speelkameraden zijn voor kinderen van alle leeftijden. Deze honden genieten van de energie en het gezelschap van kinderen en zijn vaak voorzichtig en beschermend in hun interacties.

Hoewel de Duitse Brak van nature vriendelijk is, is het, zoals bij alle honden, belangrijk om zowel de hond als de kinderen te leren hoe ze respectvol met elkaar om moeten gaan. 

Kinderen moeten worden geleerd hoe ze de hond op een zachte manier moeten benaderen en aanraken, en het is cruciaal om toezicht te houden op interacties om zowel de veiligheid van de kinderen als die van de hond te waarborgen.

De Duitse Brak past zich goed aan het gezinsleven aan en kan een liefdevolle toevoeging zijn aan huishoudens met kinderen, mits er voldoende aandacht wordt besteed aan socialisatie en training. 

Het is essentieel om de Duitse Brak van jongs af aan te socialiseren met kinderen en hem te leren hoe hij op een gepaste manier moet reageren, om zo een harmonieuze relatie tussen de hond en de jongere gezinsleden te bevorderen.

Voordelen van een Duitse brak

 1. Aanhankelijk en loyaal: Duitse Brakken staan bekend om hun aanhankelijke en loyale aard, wat ze tot uitstekende gezelschapsdieren maakt.
 2. Goede jachthonden: Met hun sterke jachtpassie zijn ze uitstekende partners voor jagers, vooral in het spoorzoeken en jagen op wild.
 3. Goed met kinderen: Hun zachtaardige aard maakt ze geschikt voor gezinnen met kinderen.
 4. Zachtaardig: Ze staan bekend om hun vriendelijke en niet-agressieve gedrag.

Nadelen van een Duitse brak

 1. Veel beweging nodig: Duitse Brakken vereisen dagelijks veel beweging om hun energie kwijt te kunnen, wat een uitdaging kan zijn voor niet-actieve eigenaren.
 2. Sterke jachtdrift: Hun jachtdrift kan leiden tot achtervolgen van wild of andere dieren, wat ongewenst gedrag in stedelijke omgevingen kan veroorzaken.
 3. Training en socialisatie: Ze vereisen consequente training en socialisatie van jongs af aan om ongewenst gedrag te voorkomen.
 4. Verzorging: Hoewel hun vacht relatief onderhoudsarm is, vereist deze toch regelmatige verzorging om in optimale conditie te blijven.

Hoe oud wordt een Duitse brak

De Duitse Brak heeft een gemiddelde levensverwachting die varieert van 10 tot 12 jaar. Deze levensduur kan beïnvloed worden door verschillende factoren, waaronder genetica, kwaliteit van de verzorging, voeding, en de algemene gezondheid van de hond.

Prijs van een Duitse brak

De prijs van een Duitse Brak bij een fokker kan aanzienlijk variëren op basis van factoren zoals stamboom, gezondheidstesten, en of de hond bedoeld is voor de jacht, show, of als gezelschapsdier. 

Gemiddeld kunnen de kosten voor een Duitse Brak puppy bij een erkende fokker variëren van ongeveer €600 tot €1200. Deze prijs kan inclusief zijn van initiële vaccinaties, microchipping, en soms een startpakket met voer en informatie over de verzorging.

Bij adoptie via een herplaatsingsorganisatie of asiel zijn de kosten vaak lager, variërend van €50 tot €300. Deze kosten dragen bij aan de dekking van medische zorg zoals vaccinaties, sterilisatie of castratie, en soms een gezondheidscheck.

About The Author

1 thought on “Alles over de Duitse Brak: rasinformatie, prijs en meer”

 1. Pingback: Alles over de Duitse Brak: rasinformatie, prijs...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *